wandelen rond San Gimignano

Landelijk wandelen rond San Gimignano.

Ik ben gek op Toscane. De velden vol met zonnebloemen, glooiende heuvels en oude stadjes hebben mijn hart gestolen. Naast het bezoeken van de dorpjes is het ook geweldig leuk om op de fiets of al wandelend de omgeving te verkennen. Vandaag neem ik je mee naar één van mijn favoriete stadjes tijdens een middag landelijk wandelen rond San Gimignano.

 

San Gimignano

San Gimignano is één van mijn persoonlijke favorieten in Toscane. Dit kleine middeleeuwse stadje wordt omgeven door een grote stadsmuur. Eenmaal binnen de muur tref je een wirwar van kleine steegjes en pleintjes aan en doe je een stap terug in de tijd. Al vanuit de verte zie je de 14 torens die de stad rijk is boven het landschap uitsteken. Lange tijd was het bouwen van een toren een teken van welvaart. Ieder probeerde zijn buurman af te troeven met een nóg hogere toren. Dit resulteerde in een totaal van maar liefst 72 torens op deze kleine oppervlakte. In de late middeleeuwen lag de stad aan de pelgrimsroute naar Rome en werd daardoor nog welvarender en drukker. De pest epidemie van 1348 roeide een groot deel van de toenmalige bevolking uit en er kwam er een eind aan de welvaart. 

In 1990 is het historische centrum opgenomen op de werelderfgoed lijst van Unesco. San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Tegenwoordig is het er weer druk, zeker in de zomermaanden als dagjesmensen met busladingen vol aangevoerd worden.

 

De drukte omzeilen

De perfecte manier om het gebied te verkennen is een vroege start gecombineerd met een paar uur wandelen rond San Gimignano. Parkeer de auto net buiten de stadsmuur en slenter door de straatjes. Beklim daarna de 54 meter hoge Torro Grossa voor het beste uitzicht op de stad en de omgeving. Als het tegen het middaguur drukker begint te worden dan verlaat je de stad en begint aan een wandeling. Verschillende, goed bewegwijzerde, paadjes slingeren rond de stad en door de mooie glooiende heuvels. Vergeet zeker niet af en toe een blik te werpen op het middeleeuws stadje dat er vanuit elke hoek weer anders uitziet.

 

 

 

 

 

 

De route

Wij starten ons rondje wandelen rond San Gimignano bij de zuidelijke stadspoort (Porta S. Giovanni). Vanaf die poort volgen we de Viale Roma tot deze een bocht naar rechts maakt. Daar dalen we via een klein trapje aan de linkerkant af tot we bij een onverharde weg komen. We lopen verder richting het oosten, langs de olijfgaarden. Vrijwel gelijk zien we het dorp aan de linkerkant verschijnen. Het is bijzonder hoe snel je de drukte van het stadje achter je laat en totale rust je overvalt!

 

 

 

 

Even opletten

Na een half uur wandelen komen we bij een geasfalteerde weg. Je wandelt maar een heel klein stukje over deze weg (200 meter) en slaat linksaf als de weg een bocht naar rechts maakt. Dit is een heel smal paadje dat je snel mist, dus let goed op!

Het pad klimt naar de boerderij Casa Sambuca. Als we daar voorbij zijn dan buigt het pad linksaf. We lopen boven een wijngaard langs en bereiken daarna een breder pad dat we ruim een half uur volgen. Aan de rechterkant passeren we diverse landhuizen, links liggen de wijngaarden en zien we de stad weer tevoorschijn komen. Naast een enkele boer op tractor zien en horen we niemand!

We komen bij een geasfalteerde weg die we ruim anderhalf uur volgen. Daar slaan we linksaf op een volgende asfaltweg. Na ongeveer een kilometer komen we bij de autoweg van San Gimignano naar Certaldo en die steken we over. Nu is het nog een klein stukje rechtdoor en dan komen we bij de noordelijke stadspoort (de Porta San Matteo).

De wandeling rond San Gimignano zit erop en we sluiten af met een lekker ijsje en een drankje. Daarna laten we de middagdrukte achter ons en rijden weer terug naar de camping.

 

 

 

 

 

Handig om te weten over wandelen rond San Gimignano.

 • Ben je geen fan van een lange wandeling, of heb je minder tijd? Dan is het ook al heel erg leuk om langs de stadsmuur te wandelen. Deze wandeling is ongeveer 2 kilometer lang en op diverse plekken heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.
 • Als je de Torre Grossa wilt beklimmen dan betaal je een toegangsprijs (Elke dag open van 12 tot 7 uur, op maandag van 11 tot 5).
 • De route die wij liepen stond in het boekje Actief en anders, Toscane van de ANWB en is ruim 8 kilometer lang
 • Het is ook heel makkelijk om zelf een route te bepalen. Overal zie je de (torens van) de stad al liggen, dus echt verdwalen doe je niet als je gaat wandelen rond San Gimignano.
 • In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Neem ook voor deze twee uur dus voldoende drinkwater mee!
 • Meer informatie over San Gimignano vind je op de eigen site, en hier lees je nog meer tips voor leuke stadjes in Toscane.

 

Ben jij zelf weleens in San Gimignano geweest?

 

Als je dit leuk vond dan houd je vast ook wel van;

Wandelen op het Monte Baldo massief hoog boven het Gardameer

Wandelen langs de kust van Sicilië in het Zingaro Nature Reserve

Of lees alles over Elizabeth die je vertelt over haar ervaringen met het wonen in Italië in het eerste deel van wereldvrouwen.

 

 

 

 

Geplaatst in bucketlist, Italië, UNESCO Werelderfgoed, wandelen, Wandelen in Europa.

17 reacties

 1. Wat een grappig feit uit de geschiedenis: de ene toren nog hoger bouwen als de ander. Ach, in sommige metropolen willen we elkaar alsnog overtreffen 😉 Is het stadje erg toeristisch? Het lijkt van niet en dat spreekt mij wel aan. Maar ook een mooie manier om er te wandelen, de stadsmuren of daar buiten. Mooie omgeving!

  • San Gimignano is best toeristisch. Als je kunt vermijd dan ze zomerdrukte. Kom vroeg op de dag of laat als de dagjesmensen alweer weg zijn. En lekker wandelen tijdens de drukkere uren van de dag!

  • Fietsen kan ik helaas niet als het heuvelachtig is. Wel een dag, maar daarna gaat de knie echt protesteren. gelukkig kun je overal in Toscane ook heel mooi wandelen.

  • Toscane is een hele mooie regio van Italië. Lekker weer, mooie natuur (iets kaler in het najaar) en heel veel lieve en mooie dorpjes. Er is veel te wandelen en fietsen en genoeg voor de cultuurliefhebber. Ik ben fan! Wij combineerden het met Umbrië, een keer met het Gardameer en ook een keer met de Dolomieten.

 2. Pingback: De 7 beste Italiëtips van Myfootprints.nl - Italië Uitgelicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *