bergwandeling naar Piesenhausener Hochalm en Hochplatte

De mooiste wandelroutes in Europa, tips van reizigers en wandelaars.

Wandelen is één van mijn passies, zowel thuis als tijdens mijn reizen wandel ik volop. Op MyFootprints schrijf ik over de leukste wandelingen die ik zelf maak en die té leuk zijn om niet te delen. Helaas kan ik lang niet ieder mooi gebied zelf bekijken en daarom riep ik de hulp in van andere reizigers en wandelaars. In dit blog vind je hun tips voor de mooiste wandelroutes in Europa. Ik ben benieuwd of jij ze al kent!

Dit zijn de mooiste wandelroutes in Europa

Toen ik de oproep deed voor dit blog met de mooiste wandelroutes in Europa kreeg ik enorm veel leuke reacties. Daarnaast krijg je ook nog tips voor een paar van mijn persoonlijke favorieten. 12 van de mooiste wandelroutes die je in Europa kunt lopen. Van dagwandelingen tot meerdaagse tochten, voor elk wat wils!

Krul jezelf lekker op onder die plaid, steek de kaarsjes aan, schenk een glaasje in en droom even weg bij de mooiste wandelroutes in Europa. Ik durf te wedden dat jij straks ook fantaseert over één (of meer 😉 ) van deze prachtige wandelingen.

De mooiste herfstwandeling van de Franse Pyreneeën

Heb jij dat weleens gehad? Zo'n dag dat alles lijkt te kloppen? Wij hadden de dag van ons leven in de Franse Pyreneeën. De wandeling over het Cirque de Lescun naar het hooggelegen bergmeer Lac de Lhurs is één van de mooiste herfst wandelroutes in Europa die ik ooit maakte. Onder een strakblauwe luncht wandelden we tussen hoge bergtoppen en door felgekleurde bossen. Plaatjes die voor altijd op mijn netvlies gebrand zullen blijven!

Lees hier meer over deze herfstwandeling in de Pyreneeën.

mooiste wandelroutes in Europa Cirque de Lescun Franse Pyreneeën in de herfst

Marjolein over de Preekstoel (Noorwegen)

Een van de mooiste wandelroutes in Europa die ik maakte was de beklimming van de Preekstoel in Noorwegen. Niet alleen omdat de klim naar de top de moeite waard is, maar voor mij ook een met een emotionele reden. Hoewel de route maar vier kilometer lang is, zijn we ongeveer 2,5 uur bezig geweest met klimmen. Onderweg kun je op diverse plekken stoppen om te genieten van het uitzicht en de route naar boven is zeer divers. Af en toe echt klimmen op diverse rotsblokken, dan weer vlakke stukken en het laatste stuk loop je al op de rots van de Preekstoel zelf. Het mooiste stukje vond ik rond 2,5 kilometer. Op redelijke hoogte al zijn daar zijn twee meertjes te vinden. Het uitzicht over de Lysefjord is natuurlijk adembenemend als je boven op de Preekstoel staat.

de Preekstoel Noorwegen
Denise over wandelen in de Cinque Terre (Italië)

Als er één bekende wandeling is in Europa dan is het wel de wandeling langs de 5 dorpen van de Cinque Terre in Italië. Dat is er echt een voor op je bucketlist en een route die zeker niet mag ontbreken in de lijst van mooiste wandelroutes in Europa! Hier wandel je niet alleen in de natuur, maar ook nog langs de kust en langs super pittoreske dorpjes!
Niet elk traject is altijd open, maar de route tussen Vernazza en Monterosso meestal wel. Het ideale is dat je makkelijk met de trein weer terug kunt naar het dorpje waar je begon. Ik bezocht alle dorpen en wandelde er zelf ook. In de blog Wandelen in de Cinque Terre lees je er meer over.

Wandelen bij de Cinque Terre

 Yvonne over de Kullaberg (Zweden)

Zweden is een prachtig land om te wandelen of te genieten van de natuur. De Kullaberg is echt het mooiste natuurgebied wat ik ooit gezien heb, het paradijs van Zweden. We liepen door het bos langs de zee, alleen dat is al geweldig. Wat een uitzicht! Een eindje verderop konden we naar beneden, ik had echt het gevoel dat ik in een sprookje beland was. Het deed mij denken aan Nooit gedacht land van Peter Pan.  Je kan er echt uren lopen en wandelen, maar ook heerlijk tussen de rotsen zitten bij de zee. De afwisseling maakt de Kullaberg zo mooi en speciaal. Wil je meer lezen over de Kullaberg of Zweden op mijn website heb ik er meer over geschreven. 

Kullaberg Zweden

Bergwandeling naar de Piesenhausener Hochalm (Duitsland)

De omgeving van de Chiemsee, in de Beierse Alpen, is een geweldig wandelgebied. We maakten er diverse bergwandelingen waaronder de tocht naar de Piesenhausener Hochalm, de Hochplatte en de Kampenwand. Vanuit het dal is het een aardige klim maar onderweg word je beloond met de meest spectaculaire uitzichten. We liepen door de bossen en alpenweides vol bloemen. Stonden oog in oog met een groepje berggeiten en zagen een vuursalamander.

En na al dat wandelen is het des te meer genieten van een hapje en een drankje bij de berghut, met uitzicht en klingelende koeienbellen. Wat wil een mens nog meer! Lees hier meer over de bergwandeling naar de Piesenhausener Hochalm.

De mooiste wandelroutes in Europa Piesenhausener Hochalm en Kampenwand Beieren Duitsland

Maaike over wandelen met kinderen in het Müllerthal ( Luxemburg)

Als mijn man en ik op vakantie zijn ontdekken we dan ook altijd graag de omgeving. Wandelen is daar natuurlijk een ideale manier voor en zo hebben we al verschillende mooie wandelingen gedaan in bijvoorbeeld Ierland en de Verenigde Staten. Wandelen met kinderen is natuurlijk een compleet ander verhaal. Zeker als ze niet meer in een buggy of draagzak willen en kunnen.

Afgelopen zomer waren wij met onze twee jongens van 4 en bijna 6 in Luxemburg op vakantie en wat is dat een verrassend prachtig land. Het land is ideaal om lekker met de kinderen de natuur in te trekken! Wij verbleven op een camping in Larochette en hebben meerdere malen gewandeld in het Müllerthal. De meeste wandelingen zijn heel duidelijk aangegeven en de kinderen vonden het fantastisch om door smalle doorgangen tussen de rotsen te lopen. Soms was hierbij zelfs een zaklamp nodig; avontuur gegarandeerd! Verder zijn er veel klim en klauterplekjes en lopen er veel beekjes langs de paden waar dammen in gebouwd kunnen worden. Onze jongens hebben het er nog steeds over hoe leuk ‘de verkenningstochten’ door de bossen en de bergen van Luxemburg waren. Een aanrader dus!

 Mullerthal-Luxemburg

Wanda over de Mont-Rebei kloof (Spanje)

Eén van de mooiste wandelroutes in Europa die ik maakte was een wandeling door de Mont-Rebei kloof in het Montsec-gebergte van Catalonië een aantal jaar geleden. Ik ben verliefd geworden op Catalonië, gastvrijheid van de bewoners en de bergen.
Deze wandeling voert je over een smal pad dat uitgehakt is in de enorme bergwand. Links de rotswand en links een afgrond van honderden meters diep met een prachtig azuurblauwe rivier. Je moet geen last van hoogtevrees hebben om te kunnen genieten van deze wandeling met zijn geweldige uitzichten, prachtige natuur en helderblauwe rivier. Ondanks dat het enorm warm en het echt wel een pittige klim was, heb ik ieder moment lopen genieten! Geen zin om te wandelen? Huur dan een kano en ervaar de kloof vanaf het water.
Mont Rebei Kloof

Cora over de Rota Vicentina, het visserspad. (Portugal)

De Rota Vicentina is een lang wandelpad langs de rotskust van Zuidwest Portugal. De kustlijn is  grillig, vaak diep uitgesleten en soms kijk je loodrecht naar beneden. De hoge kliffen en rotsformaties behoren tot de mooiste van Europa. Het landschap biedt gevarieerde afwisseling. Zo zijn delen van het traject erg groen met bloeiende plantenvalleien, terwijl andere delen bestaan uit geosites, waar duizend jaar oude steenlagen in golvende lijnen zichtbaar zijn.

Ook in het wandelen zelf zit variatie: soms loop je over het rotsplateau, soms door mulle duinen en soms door dichtere beplanting. In de provincie Alentejo oogt de kust donkerder door het leisteen en de grauwacke. Aan de Algarvekust zie je meer geel poreus kalksteen. Er zijn grotten, versteende duinen en gekliefde rode aardeformaties, die een mooi contrast vormen met hun omgeving.

Bij enkele stadjes doorklieven rivieren het rotsplateau. Zeker bij Odeceixe geeft dat een bijzondere aanblik. Al wandelend rond je prachtige verlaten stranden, die met wat klauterwerk toegankelijk zijn. Het pad wordt onderbroken door kleine stadjes zoals Villa Nova de Milfontes, Monte Clerigo, Odeceixe en Carrapateira. Op de Rota Vicentina geniet je van een weldadige rust.

Bij zo'n mooi gebied past een mooi recept; kabeljauw op z'n Portugees! Smakelijk!

Rota Vicentina Portugal

Aniek wandelt over de Meraner Höhenweg (Italië)

De Meraner Höhenweg of Alta Via di Merano is een meerdaagse hike in de buurt van de Dolomieten in het Italiaanse Zuid-Tirol. In Naturpark Texelgruppe loop je door uitgestrekte bergweiden, langs watervallen en door dichte bossen, rotsachtige landschappen waar bergmarmotten zich verstoppen voor de wandelaars. Bergen waar de eeuwige sneeuw als een deken overheen ligt. Geen kilometer is hetzelfde!

Na een wandeling zit je voor je berghut met een Käseplatte en een Hefeweizen en kijk je uit over het dal en de Dolomieten in de verte. De Meraner Höhenweg is een onvergetelijke hike waar je constant geniet van de grandioze berglandschappen van Zuid-Tirol, de traditie, de mensen en niet te vergeten de gastvrijheid en regionale keuken in de hutten boven Merano.

mooiste wandelroutes in Europa Meraner Hohenweg Intalië

Janna over Wadlopen in de Duitse Noordzee.

Lopen waar de zee net nog te zien is. Een eiland met bijzondere vogels bezoeken dat je maar een paar uur per dag kan bereiken. Met zonsondergang en de opkomende zee het vasteland weer bereiken... Wadlopen in de Duitse Noordzee is een onwijs bijzondere ervaring. Samen met wadloopexpert Gerke Ennen kan je van Schillig naar het vogeleiland Minsener Oog lopen. Dit eiland mag je normaal niet bezoeken, maar de vogelwacht die daar woont, zal je een stuk van het eiland laten zien en met geluk een paar bijzondere vogels aanwijzen.

Als het water dan op haar allerlaagst is, loop je weer terug naar Schillig. De zon gaat dan al langzaam onder en dit zorgt voor een fantastisch kleurenspel aan de hemel én in de reflectie op het naderende wateroppervlak. Je zou zo ademloos stil kunnen blijven staan. Maar het water rukt op, dus het is doorlopen geblazen. In Schillig kan je meteen aanschuiven in de gezellige strandtent 8 Grad Ost. De wadwandeling van Schillig naar Minsener Oog duur circa 4,5 uur en kost voor volwassenen 18 euro, voor kinderen 10.

wadlopen in Duitsland mooiste wandelroutes in Europa

 

De mooiste wandelroutes aan het Gardameer (Italië)

Twee van de mooiste wandelroutes in Europa die wij zelf maakten waren in het Monte Baldo massief. Dit prachtige bergmassief ligt aan de noordoostkant van het Italiaanse Gardameer en is een paradijs voor wandelaars. Je kunt ervoor kiezen om naar boven te wandelen en weer via een andere route terug. Of stap op de kabelbaan die je vanaf het meer naar de top van de Monte Baldo brengt.

Vooral de wandeling naar de Monte Altissimo is een echte parel. Hier wandel je over bloeiende alpenweides en langs koeien met klingelende bellen tot de hoogste top. Hier kun je genieten van het mooiste uitzicht over het Gardameer en de omringende bergen. Als het helder is zie je in de verte ook het Lago di Tenno liggen. De tweede route in het Monte Baldo massief is misschien niet voor iedereen vanwege de pittige afdaling, maar wel erg indrukwekkend.

wandelen Gardameer

Jacqueline Over de Highlands of (Glencoe, Schotland)

Om te vieren dat mijn zus Marianne 50 jaar werd gingen we naar Schotland. Maar dat niet alleen, we hebben er ook voor gezorgd dat ze een heuse “Lady of Glencoe” is geworden. Dit omdat ze nu eigenaar is van een landgoed (ter grootte van 1 foot) in Schotland. Op het eigendomsbewijs van haar perceel(tje) staan de coördinaten dus we gingen haar “landvoet” ook echt bezoeken. De beheerder van het natuurgebied printte een keurige routebeschrijving voor ons om bij haar "foot" te komen. Ook kreeg ze een speldje: "I visited my estate".

Tja en toen gingen we op zoek! Een behoorlijk steil pad, maar gelukkig staan er veel bankjes om uit te rusten en de route nog eens te bestuderen. Verbluffend mooi uitzicht steeds....de ene keer op het meer, de andere keer juist de bergen in, really stunning views. Ik voel me bevoorrecht, hier zo samen met mijn zussen te lopen in die prachtige omgeving. Mooie teksten ook op de bankjes! Even goed zoeken en toen kwamen we na een paar kilometer aan bij het landgoed van Lady Marie Antoinette. We sliepen ook nog in een echt kasteel, een bijzondere ervaring.

Highlands of Glencoe, Schotland

Rozemarijn over de mooiste route van Lapland, de Nordkalottleden

Een avontuur van 800 km door de Noordelijke wildernis van Lapland, het land van de Samen en de rendieren. Eén van de mooiste wandelroutes in Europa! Ver boven de poolcirkel, in Noorwegen, Zweden en Finland, verbindt dit pad bekende routes zoals de Padjelantaleden en de Kungsleden en voert het je door minder bekende, maar wonderschone Nationale Parken, zoals Reisadalen. Een tocht die wel doorzettingsvermogen vergt, met het doorkruisen van koude rivieren, natte voeten in moerasgebieden en het onvoorspelbare klimaat waar sneeuw nooit uitgesloten is. Maar deze hindernissen vallen in het niet bij de ruige, verlaten, ongerepte natuur. Van imposante gletsjers, eindeloze meren en hordes rendieren tot knusse hutten met haardvuur en het dansende noorderlicht in de sterrenhemel. Dit zijn de herinneringen die bij blijven en deze tocht een bijzondere betekenis geven. Aan te raden tijd: eind augustus, begin september als het muggenseizoen eindigt en het noorderlicht zichtbaar wordt.
 mooiste wandelroutes in Europa Nordkalottleden Lapland

Marcella over de Drei Zinnen (Italië), de hekkensluiter van de mooiste wandelroutes in Europa

In Noord-Italië vind je de Dolomieten, een werkelijk prachtig gebied. Wij wandelden er flink wat kilometers in de mooiste gebieden. De meest gave tocht liepen we bij de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo). Wij reden via de tolweg naar Rifugio Auronzo waar we onze wandeling startten. In 5 uur tijd liepen we in 11 kilometer om het geweldige bergmassief heen. Je passeert tijdens je tocht 3 berghutten, wij hebben bij alle 3 even wat gegeten en gedronken. Het landschap veranderd continue om je heen, je blijf je verbazen over de schitterende natuur. Eerst loop je vooral langs het bergmassief, later zie je prachtige meren en vervolgens wandel je door een vallei. Het is overal schitterend, het is echt genieten in dit geweldige gebied! Wij komen zeker nog eens terug in de Dolomieten!
mooiste wandelroutes in Europa Drei Zinnen Italië

Wat een mooi overzicht is dit geworden. Een aantal van deze mooiste wandelroutes in Europa ken ik al, maar er is nog veel te ontdekken. Ik vind het persoonlijk wel grappig om te zien dat wij Nederlanders blijkbaar heel enthousiast worden van de kust en de bergen. Niets mooiers dan dat!

Heb je nog niet genoeg inspiratie opgedaan? Neem dan nog even een kijkje op de pagina met mijn persoonlijke tips voor de mooiste wandelroutes in Europa.

Wat is de mooiste wandeling (In Europa) die jij ooit maakte? Deel hem met ons onder dit blog om nog meer mensen te inspireren!

Tip: fijne gidsen met mooie wandelroutes:

Geplaatst in bucketlist, Duitsland, Europa, Frankrijk, Italië, Luxemburg, meerdaagse wandelroute, Noorwegen, Portugal, Schotland, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa.

18 reacties

 1. Leuk overzicht! Mijn mooiste wandeling in Europa is zonder meer in Oostenrijk geweest, ik denk de wandeling naar de Formarinsee. Die was mooi en enorm grensverleggend. Leuk om over Müllerthal te lezen, daar ga ik tussen kerst en nieuw heen en hoop dat het weer goed genoeg is voor die wandeling.

  • Hoi Ingrid, Madeira lijkt me ook geweldig en het eiland staat al een tijd op mijn bucketlist. Misschien wil je er wel eens wat over schrijven als er een vervolg op dit blog uitkomt?

 2. Wat is de mooiste wandeling (In Europa) die jij ooit maakte? Deel hem met ons onder dit blog om nog meer mensen te inspireren!
  Nou hieronder komen ze:
  Onze 62 wandelingen, meerdaagse, in Europa.
  Hopelijk kan iemand er zijn/haar voordeel mee doen bij de voorbereidingen,

 3. Wat een leuk artikel! De mooiste wandeling die ik in Europa maakte? Dat is een lastige vraag, er zijn er zo veel. Toppertjes wat mij betreft zijn in ieder geval het South West Coastpath in Engeland, De Kleine Scheidegg in Zwitserland, de Calanques in Frankrijk en Parque Regional Cuenca Alta Manzanares in Spanje. Je kunt hiervoor een kijkje nemen op mijn site moniquemilder nl. Alvast veel plezier allemaal bij het maken van al die prachtige wandelingen in Europa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *