wandelen Gardameer

De mooiste wandeling aan het Gardameer

Begin juni waren we een week in Garda Trentino en wandelden enkele dagen in de bergen.  Stuk voor stuk fraaie tochten maar mijn persoonlijke favoriet is toch wel de route naar de Monte Altissimo di Nago, in het Monte Baldo massief. Wat mij betreft is het de mooiste wandeling aan het Gardameer en vandaag laat ik je zien waarom. Wandel je met me mee?

Het startpunt van onze wandeling bij het Gardameer

Onze uitvalsbasis voor de week is de plaats Riva del Garda in het uiterste noorden van het Gardameer. Om vanuit Riva bij het startpunt van de wandeling te komen moet je eerst even in de auto stappen. Een rit van ongeveer een half uur brengt je aan de achterzijde van de bergen, waar de route start bij het kleine plaatsje San Giacomo. Wij parkeren onze auto bij het hotel en na een lekker bakje koffie zijn we er klaar voor. Het pad begint direct bij het hotel en is goed aangegeven d.m.v. bordjes met daarop een rode markering. (nr 622, M. Altissimo)

Nog meer zien van het noorden van Italië?"Dit is onze route langs de mooiste bezienswaardigheden in Noord Italië.

Met de eigen auto of een auto huren?

Een auto is (bijna) onmisbaar om diverse van de mooiste plekken rondom het Gardameer te bekijken, zeker als je gaat wandelen en wat meer van de doorgaande wegen af komt. Wij reden vanuit Nederland met onze eigen auto richting het Gardameer maar een Auto huren in Italië is makkelijk en niet zo duur. Bij het Gardameer vind je meerdere autoverhuurmaatschappijen.

Alpenweides vol bloemen

Het pad buigt al snel van de weg af en we slingeren al wandelend omhoog de alpenweide op.  Juni is echt een geweldige maand om hier te zijn, want het stikt van de bloemen. Vlindertjes fladderen dat het een lieve lust is, hommels en bijtjes zoemen en de fotocamera klikt er vrolijk op los. We zijn pas net begonnen en nu al vind ik het mooiste wandeling aan het Gardameer!

de mooiste plekken van Garda Trentino

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

Garda Trentino, vlinder

Na een tijdje stilstaan en genieten wandelen we verder. We komen in een klein stukje bos en lopen langs de bosrand omhoog. Na ongeveer een half uur komen we weer in een wat meer open stuk en lopen verder over de alpenweides van de Malga Campo. Maar eerst even genieten van het uitzicht over het dal waarin San Giacomo ligt. We zien gelijk hoeveel we al gestegen zijn, dat gaat snel!
Klingelende koeienbellen

Vanaf dit punt klimmen we in een gestaag tempo steeds hoger de bergen in. Het pad laat zich goed volgen. Als we twijfelen kijken we op de borden en volgen de route naar Bocca Paltrane, of Monte Altissimo. Onderweg passeren we diverse alpenweides vol koeien. De dames gaan onverstoorbaar hun gang als we langs komen lopen. Nieuwsgierige kopjes kijken onze kant uit. Wij kijken op onze beurt naar spectaculaire vergezichten en stoppen regelmatig om te kijken en de ademhaling even tot rust te krijgen. het is echt genieten hier!

Monte Altissimo hiking

mooiste wandeling aan het Gardameer

wandelen Gardameer

Het hoogste punt van de wandeling komt in zicht

Bovenaan bij de Bocca Paltrane lopen we omhoog over de Monticello Campei. We komen langs een aantal ruïnes van oude vee hutten en daarna volgt een pittige klim omhoog. Onderweg krijgen we al een eerste blik op de Refugio Altissimo, het hoogste punt van onze wandeling bij het Gardameer, maar voor we er zijn is het nog even flink stappen. Dat dit helemaal niet erg is snap je wel als je ziet waar je allemaal langsloopt! We trekken onze regenjas aan tegen de koude wind, op dit laatste stuk wordt het een behoorlijk eind frisser.

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

Adembenemend uitzicht tijdens de mooiste wandeling aan het Gardameer

Bovenop de Monte Altissimo ligt de eerste van 2 refugio's die deze wandeling rijk is. Een mooie plek om even te gaan zitten en koffie met een lekker stuk taart te nemen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. We wandelen om de refugio heen en weten werkelijk niet waar we moeten kijken. De berghellingen nodigen uit om even lekker te gaan liggen en te genieten van het uitzicht. Op deze heldere dag zien we niet alleen het Gardameer, maar ook het verder gelegen Lago di Tenno en het Lago di Idro. Bovenop de Monte Altissimo liggen ook nog een aantal oude loopgraven en gangen van een oud verdedigingsbolwerk en een kleine kapel. Er bloeien zelfs hier nog diverse bloemen maar er ligt ook nog (een piepklein beetje) sneeuw. Wat ons betreft kunnen we hier wel de hele dag blijven, wat is het hier super.

hiking Monte Altissimo

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

De afdaling

Na onze stop op het hoogste punt is het tijd voor de weg naar beneden. Het eerste deel kun je op 2 manieren afdalen. Optie 1 is over een breder pad met diverse haarspeldbochten, ook geschikt voor fietsers, maar dat erg veel extra tijd kost. Optie twee is om al vrij snel een kleiner pad te pakken. Dit loopt redelijk steil de helling af, maar is nog steeds goed te doen. Wij kiezen optie nummer 2 en slaan af bij een mooi overzichtspunt. Het kleine pad begint aan de linkerkant en is gemarkeerd met rood-witte strepen op de stenen. Geen fietsers op dit pad, wel veel keien!

(NB: uit reacties begrijp ik dat bovenstaande omschrijving te summier is. Als je hier verder gaat volg je route nr 633)

We komen bij de tweede Refugio en lopen langs de Monte Baldo hoogteweg over een wat vlakker deel dat weer door weides vol koeien gaat. Rechts van ons het botanisch reservaat van Bes Corna Piana. dat we niet bezoeken. Via een klein hekje komen we aan de rand van het reservaat. Daarna volgt de pittigste afdaling van de wandeling door een stuk bos. Het pad is af en toe glibberig, dus we gaan voorzichtig aan naar beneden.

uitzicht Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

mooiste wandeling aan het Gardameer

Garda Trentino

mooiste wandeling aan het Gardameer

Moe, maar zeer voldaan

komen we aan het eind van de afdaling bij het eerste huis van het dorp San Giacomo aan. Hier volgen we het pad naar rechts en komen na ongeveer 500 meter bij de hoofdweg. We slaan linksaf en lopen weer terug naar de plek waar het allemaal begon. Wat was het weer heerlijk, en wat zijn die bergen toch elke keer verrassend. Terug naar het Gardameer.

Overnachten aan de route.

Bij het startpunt van de mooiste wandeling aan het Gardameer vind je het sfeervolle hotel San Giacomo.  Hier kun je heerlijk relaxen in het wellnesscentrum  met maar liefst 4 zwembaden, tuin, sanua en stoombad. Of  eet een hapje in het restaurant en geniet van het uitzicht vanaf het terras of je eigen balkon. Perfect na een lange wandeling in de bergen.

Tijdens het wandelen kom je langs de berghut Refugio Albergo Graziani. Vanuit hier kun je diverse wandelingen maken, van één tot meerdaagse tochten. Wil je vanaf hier starten dan is er een grote parkeerplaats. Na het wandelen geniet je van een hapje of drankje op het grote terras.

Wil jij zelf die mooiste wandeling aan het Gardameer maken? Dan zijn dit nog wat tips.

Handig om te weten over de wandeling

 • Voor deze wandeling zijn goede wandelschoenen of gympen waarop je graag loopt beiden prima.
 • De totale lengte van mooiste wandeling aan het Gardameer is ongeveer 11 kilometer en stijgt en daalt behoorlijk. Neem alle tijd, trek er een dag voor uit en zorg voor genoeg drinken/eten.
 • Vergis je niet in het hoogteverschil dat je overbrugt. Wandelen in de bergen is een stuk zwaarder dan wandelen in Nederland.
 • Ik vond de wandeling in een oude Actief en anders van de ANWB. (Uit 1998! maar klopt nog prima). In 2013 is er een nieuwere versie uitgebracht; ANWB actief Gardameer.
 • Deze kant van het Monte Baldo massief is een stuk rustiger dan als je vanaf het meer komt. Er is ook geen lift nodig om boven te komen.
 • Houdt er rekening mee dat je flink hoog komt. Zeker op de top kan er een straffe, frisse wind waaien. Trek laagjes kleding aan en/of neem eventueel een goed windjack mee.
 • Horeca onderweg; Rifugio Altissimo en Rifugio Graziani.  Beiden zijn in het seizoen open. Klik even op de links voor meer info.
 • Wil je nog meer zien van de bergen en een nacht in de bergen slapen dan kan dat bij Rifugio Graziani. Reserveren is aanbevolen en boeken doe je via deze link. Deze kun je ook met de auto bereiken en heeft een grote parkeerplaats, een buitenterras en restaurant.

Fijne reis en wandelgidsen voor je vakantie aan het Gardameer:

Terwijl ik dit blog schreef waande ik me weer even op die alpenweides en genoot van het uitzicht. Wij wandelden voor de tweede keer in dit geweldige gebied en komen zeker terug voor meer. Heb ik jou al overgehaald om deze mooiste wandeling aan het Gardameer zelf een keer te gaan maken?

Geplaatst in bergwandeling, bucketlist, de wereld van bovenaf, Italië, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

25 reacties

 1. Hoe gaaf is dit, tijdens mijn lunchpauze een prachtige bergwandeling maken met fraaie vergezichten zonder een stap te verzetten of een druppel zweet te verliezen.
  Dank je wel Ivonne!

 2. Wat een heerlijke tocht is dit! Ik waan mij ook weer in de Alpenweides al ik deze plaatjes zie. Zo vrolijk! Ik vind dat je de weides en bloemen mooi hebt vastgelegd en die vlinder is echt schitterend.

 3. Oeps… toen wij aan het Gardameer zaten, zijn we met de kabelbaan omhoog gegaan en ietwat enthousiast aan de afdaling begonnen. We dachten dat het wel te doen was, dat was het qua steilheid ook wel maar we hadden even verkeerd ingeschat hoe lang we er over zouden doen, ook iets met geen conditie toen hoor…

  • Het is niet iets om te onderschatten als je in de bergen wandelt. Wij wandelen veel en de conditie is goed, maar de afdaling is altijd steiler en langer dan je denkt 😉

 4. Geweldige route ! Vandaag gelopen, bedankt voor de tip. Prachtige uitzichten en een ware krachtproef.

  Paar punten die je wellicht nog kan toevoegen:

  Het is geen gewone wandeling maar eerder een bergbeklimming.

  Eenmaal boven moet je de 633 volgen, anders weet je niet waar je waar toe moet.

  Eten en drinken meenemen en cash geld.
  Wij hadden alleen een flesje water bij en geen cash, dus konden niets halen in de refugiés. Gelukkig kregen we een glas water van een Vlaamse uitbater !

  • Ha Jochem,

   Leuk dat je de route gevonden en gelopen hebt en dank voor je aanvullingen. Over de zwaarte van wandelingen heb ik regelmatig gesprekken met andere wandelaars. Wat de één wandelen noemt is voor de ander hiken of een bergbeklimming zoals jij het noemt. Is het wandelen, is het hiken? Of is hiken alleen voor meerdaagse tochten van toepassing. We zullen er nooit uitkomen vrees ik…. Het is in ieder geval een hele mooie route die ik iedereen aan kan bevelen! (En jij nu ook neem ik aan;) )
   Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik deze wandeling niet zou maken zonder geld en dat ik altijd zelf al wat te eten en ruim te drinken meeneem. Je weet het nooit. beter iets te veel bij je dan te weinig. Gelukkig troffen jullie iemand die je te hulp schoot.

 5. Hoi ivonne. Wij hebben de route vorige week gelopen na jóuw verhaal te hebben gelezen op internet. Wij vonden het een super beleving. Het was wel zwaarder dan dat we verwacht hadden. Maar de uitzichten en vooral over het gardameer maakte het helemaal goed. Vorig jaar stonden we op de Monte Baldo en nu keken we er boven op. Adembenemend!!. Wij hadden genoeg eten en drinken bij ons en ook het vest hebben we boven aangedaan. De wind was er behoorlijk frisser. Bedankt voor de tip! ( Denk dat wij er samen met Jochem waren) hij wees ons op de juiste weg naar beneden)

  • Hoi Ria en Tino. Fijn dat jullie ook zo genoten hebben van de route, graag gedaan! Het Monte Baldo massief is echt geweldig mooi, maar wel uitdagend wandelen.

 6. Hallo Ivonne. Ik ben Stefano een Belg, ik heb uw reisverhalen gelezen en moet het beamen het is ook een
  Van de mooiste wandelingen aan het Gardameer. Jaren terug heb ik dezelfde wandeling gemaakt met vertrekpunt
  aan het mooie hotel waar ik reeds overnacht heb. Het is terecht een mooie wandeling maar nu zou het wat zwaar uitvallen voor mij daar ik 80 ben en wat hart problemen heb maar ieder jaar ben ik nog aan het meer in Torbole naast Riva. Hartelijk bedankt van mij van de wandeling weer te laten genieten. De Tefano

  • Hallo Stefano. Leuk dat je zo toch nog een keer met me mee op pad kon en dank je wel voor je complimenten. Het is inderdaad een geweldig mooie route maar wel een aardige klim. het Gardameer is echt heerlijk, ik wens je vast weer veel plezier op je volgende reis!

  • Hoi Davy. Het is best lastig om je zo van afstand te adviseren. Wandelen jullie vaker en ook weleens in de bergen? Zo niet dan is het misschien wel wat te veel van het goede. Indien de ervaring er wel is en je de tijd neemt dan is het te doen. Eventueel kun je ook een nachtje slapen in de refugio en de route zo onderbreken.(in het seizoen). Mocht je toch besluiten dit niet te doen dan heb ik nog meer leuke routes op de site staan, ook wat minder zware zoals die naar Lago di Tenno.

 7. Pracht wandeling en inderdaad de categorie pittig:-) Heb genoten!
  Op de eerste alpenweide trof ik een kudde paarden aan die nieuwsgierig kwamen aangerend, verderop koeien met bellen uiteraard en zelfs een marmot. Bij de hut kwam de schaapskudde langs, voor nog extra idyllische plaatjes:-)
  Ik heb de saaie slingerweg genomen, vonden mijn knieën wel zo prettig en die had ik vervolgens ook weer hard nodig bij die laatste afdaling door ‘t bos!
  Dank voor de route, ik geef hem door!

 8. Na aanleiding van dit artikel hebben wij de de route ook gelopen en was zeker de moeite waard!

  Gestart vanaf hotel St. Giocomo en links langs het kerkje de 622 omhoog. Halverwege de klim kom je Malga Campo tegen, waar je terecht kunt voor wat eten en te drinken. Ze hanteren zelf geen prijzen, wat je betaald, dat bepaal jezelf.

  Eenmaal aangekomen aan de top heb je een prachtig uitzicht, helaas was het bij ons wat bewoĺkt, maar dat mocht de pret niet drukken!
  Het was er idd fris, al was het “beneden” 30+ graden.

  Voor de terugweg hebben wij de 633 gepakt, een slingerend gravelpad, die je redelijk snel beneden brengt.
  Wat ik hierboven in de omschrijving wat miste was het verloop van de 633. Zodra je aan het eind van het slingerende gravelpad bij het cafe/restaurant komt (waar diegene ook parkeren die de 633 omhoog hebben genomen), ga je verder linksaf door het hek de weilanden in, hier kun je de 633 verder volgen, welke verloopt van weiland naar een stuk bebossing en uiteindelijk weer uitkomt bij de hoofdweg. Sla hier linksaf en je bent weer terug bij start.

 9. Beste
  Wij zouden ook graag deze wandeling doen. We zijn helemaal niet gewoon om in de bergen te wandelen. Als ik dat hier zo lees dan heb ik zo’n schrik om verloren te lopen.

  • Beste Sofie. Het eerste deel van de route tot aan de Monte Altissimo is goed te volgen via bordjes en rood-witte strepen. De afdaling vonden wij ook goed te volgen via wandelpad 633. Als je niet gewend bent om in de bergen te wandelen is het altijd even wennen, zowel qua zwaarte (vergis je niet!) als om routes te volgen. Op deze wandeling kwamen wij regelmatig andere wandlaars tegen die je eventueel ook kunnen helpen mocht je toch mislopen.
   Ik vind het altijd lastig in te schatten wat een ander aankan. Dat zal je uiteindelijk toch zelf moeten bepalen. Misschien kun je voor je deze route wandelt eerst een andere proberen? Je kunt bijvoorbeeld met de lift naar de top van de Monte Baldo en daar bovenop wandelen, ook heel erg mooi en goed aangegeven. Of wandel rond het Lago di Tenno en combineer dat met Canale di Tenno, ook heel erg mooi. Het Gardameer is zo mooi! Ik wens je vast veel wandel plezier.

 10. Hoi Ivonne, ik word helemaal enthousiast als ik jouw wandelverslag lees en zou heel graag de wandeling maken. Maar ik heb een slechte knie en ben bang dat het te zwaar zal zijn. Is er ook een mogelijkheid om iets verder met de auto de berg op te gaan en van daar uit verder te lopen? Bijvoorbeeld vanaf een van de Rifugio’s?

  • Hoi Mel de route is 11 kilometer. De zwaarte zit hem meer in het hoogteverschil dan in de lengte vind ik. Groetjes en veel wandelplezier, Ivonne

  • Hoi Lisette,

   Het is zeker een mooie wandeling en nog steeds de mooiste wandeling die wij aan het Gardameer maakten. Eerlijk gezegd let ik zelf niet altijd op de hoogtemeters en in het wandelboekje staat het niet aangegeven. Helaas kan ik je dus niet verder helpen met deze vraag. De route is echt de moeite waard en ik kan je hem zeker aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *