Koeien in Nationaal Park Dwingelderveld bij Spier

Trage Tocht Spier, mooie wandelroute in Nationaal Park Dwingelderveld

De Trage Tocht Spier is een afwisselende en mooie wandelroute van 15 kilometer. Deze wandeling gaat door heide en bos in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Een heerlijke wandelroute voor een zonnige dag in de herfst of wanneer de heide in bloei staat. Wandel je met ons mee?

De Trage Tocht Spier wandelen

Het is begin september en geweldig mooi weer. Na onze midweek in een mooi natuurhuisje op de Drentse Hondsrug gaan we nog een paar dagen met de camper op pad. Onze laatste stop is Spier waar we een leuke camping hebben gevonden. Op de eerste dag maken we een mooie fietstocht rond Nationaal Park Dwingelderveld. De dag erop willen we graag wandelen en als fan van de Trage Tochten kies ik voor Trage Tocht Spier.

Nadat we bij de camping zijn uitgecheckt is het nog een minuutje rijden naar de parkeerplaats van Natuurpoort Spier. We parkeren de camper op een mooi beschaduwd plekje en beginnen met wandelen. Vanaf de parkeerplaats gaat de wandeling direct het bos in.

Bospaadje op Trage Tocht Spier Drenthe

Het bos rond Spier

Het is heerlijk wandelen op de smalle maar vaak ook brede bospaden rond Spier. We wandelen richting het Witte Veen, waar ooit nog turf gestoken werd. Om ons heen fluiten de vogels en af en toe spotten we een andere wandelaar. De zon doet haar werk is en op het wat meer open pad is het al behoorlijk warm. Gelukkig is er ook regelmatig schaduw, zoals op het lommerrijke laantje in het kleine Smalbroek met haar rietgedekte boerderijen.

Eén van de woningen krijgt net een nieuw rieten dak en het is leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Te lang stilstaan doen we ook weer niet. Het wordt langzaam aan al een stuk warmer en we willen de wandelroute graag uiterlijk begin van de middag gelopen hebben.

Wandelen rond Spier

Heideveld langs Trage Tocht Spier

Trage Tocht Spier, Smalbroek

Lekker wandelen in de schaduw....

Rietgedekte woning in Smalbroek Drenthe

Kraaiheide en jeneverbessen op de Trage Tocht Spier

Eén van de mooiste plekken van de Trage Tocht Spier is het licht glooiend landschap van het Lheebroekerzand. We wandelen over kleine heuveltjes onder het gebladerte en daarna door een wat meer open landschap. Hier zijn het vooral de prachtige velden met kraaiheide en hete, met jeneverbessen omzoomde, paadjes over het stuifzand die de show stelen.

We staan regelmatig even stil om het mooie landschap te bewonderen. Zoals het kleine Kliploo ven, wat een plaatje!

Kraaiheide en jeneverbessen, het Lheebroekerzand Trage Tocht Spier

Cees, je bank zit lekker maar het is nét even te warm vandaag....

Kraaiheide en jeneverbessen in nationaal Park Dwingelderveld

Wandelen over kleine paadjes tussen de jeneverbessen en kraaiheide

Kliploo ven in heidegebied Dwingelderveld. Trage Tocht Spier

Het Kliploo ven ligt verscholen in het heidegebied

Wandelen op rand van bos en akkerland

Halverwege de Trage Tocht verlaten we even het Dwingelderveld en wandelen we op de rand van bos en akkers. Grappig, gisteren fietsten we hier ook al tijdens ons "rondje" Dwingelderveld. Ons wandelpad is naast het fietspad richting Dwingeloo. Kleine wereld die op maandag een stuk rustiger is dan op zondag.

Wandelen op rand bos en akkers Trage Tocht Spier

Wandelen door Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtig park. Ik kwam er vroeger al met mijn ouders en ook daarna bezocht ik het ook regelmatig. Onderweg kom ik op bekende plekjes, die nooit gaan vervelen, en ook op nieuwe paadjes. Elke wandel- of fietsroute is weer leuk. Tijdens de Trage Tocht Spier komen we een paar keer een bordje tegen wanneer we het park weer betreden. Vaak is er ook een veerooster met licht hekwerk om het vee dat het gebied begraasd binnen te houden.

De route leent zicht uitstekend om lekker te kletsen en dat doen we volop. Afgewisseld met een slokje of boterham op een bankje in de schaduw. En zo vliegen de kilometers vanzelf voorbij.

→Ook mooi: wandelen en fietsen in het Drents Friese Wold!

Onze eigen weg op de Trage Tocht

Bij onze laatste rustpauze geeft Frank aan dat zijn blessure aan de kuit weer wat op begint te spelen. We overleggen even want op deze plek kunnen we de laatste lus afsnijden en de route met een kilometer of 4 inkorten. Uiteindelijk kiest Frank  voor de verkorte route en wandel ik de laatste lus alleen. "Zet maar vast koffie" zeg ik waarna ik er een lekker tempo inzet.

Waar Frank het fietspad volgt wandel ik rechtsaf over een breed zandpad richting een aantal vennen. Na een kilometer kom ik een grote groep koeien tegen die, hoe kan het ook anders, het hele pad in bezit hebben genomen. Lekker schaduwrijk hier, ik snap het wel. Ik kluun wat door de heide en maak nog een mooie foto voor ik mijn weg weer vervolg.

Breed zandpad tijdens Trage Tocht Spier

Best wel warm op dat brede zandpad

Koeien in Nationaal Park Dwingelderveld bij Spier

Wij houden ook van schaduw en gaan lekker niet opzij vandaag;)

Vennen, bos en heide

Op de laatste kilometers van de Trage Tocht Spier passeren alle ingrediënten nog een keer de revue. Ik wandel over kleine, grassige en schaduwrijke bospaadjes en langs grote vennen met diverse watervogels. Er zit zelfs nog een stuk langs een groot heideveld in de route. Een mooie verrassing zo op het eind van de wandeling.

Wanneer het geluid van de nabijgelegen weg harder wordt weet ik dat ik het eindpunt nader. Op de parkeerplaats wacht Frank, mét een lekker koel drankje uit onze koelbox. Een mooi eind van onze week in Drenthe, volgende keer weer!

Heide op het Dwingelderveld Drenthe

Holtveen, wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld, Trage Tocht Spier

Het prachtige Holtveen is één van vele mooie plekken langs de wandelroute

Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld vanaf Spier

Handig om te weten over de Trage Tocht Spier:

  • De wandelroute is 15 kilometer lang en loopt door bos en heide in Nationaal Park Dwingelderveld
  • Startpunt is Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12 Spier.
  • Parkeren doe je gratis op de grote parkeerplaats van natuurpoort Spier
  • Openbaar vervoer: Spier, bushalte Dwingelderveld, lijn 35 van/naar station Beilen, niet op zaterdag en zondag.
  • Horeca: Natuurpoort Spier en Hotel Spier. Onderweg, na ongeveer 3 km, Camping Boszicht.
  • Je volgt de Trage Tocht Spier d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.

Tip: fijn wandelboekje met meer mooie wandelroutes in Drenthe:

Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *