Hunebed Trage Tocht Gasteren

Trage Tocht Gasteren: wandelen door Nationaal Park Drentsche Aa

De Trage Tocht Gasteren is een heerlijke route van 13 kilometer door Nationaal Park Drentsche Aa. Na een start in brinkdorp Gasteren wandel je langs het beekdal van het Gastersche Diep, het Anloërdiepje en het Oudemolensche Diep. Op de heide van de Gasterse Duinen kun je Schotse hooglanders tegenkomen en passeer je een hunebed. Alle ingrediënten die wandelen in Drenthe zo bijzonder maken.

Trage Toch Gasteren op de GPX

Je bent fan van de GPX óf van de uitgeschreven route in het wandelboekje of op papier. Persoonlijk wandel ik het liefst zonder onderweg veel te moeten lezen. Uitgezette routes met GPX, wandelknooppunten of gekleurde paaltjes heb ik het liefst. Thuis "lees ik me in" zodat ik weet wat ik kan verwachten van de wandelroute en eenmaal aan de wandel heb ik alle tijd om te genieten van de omgeving.

Het enige nadeel van alleen de GPX volgen dat ik kan bedenken is dat je, eenmaal ter plekke, een kant uit kunt wandelen op de GPX en daardoor de route in omgekeerde volgorde wandelt. Helemaal niet erg, maar voor wie de Trage Tocht Gasteren gaat wandelen, dit is de omschrijving in omgekeerde volgorde 😉

→Tip: Ik gebruik Maps.me als wandel app en navigatie voor mijn wandeltochten.

De start in Gasteren.

Halverwege de ochtend parkeren we onze auto op de brink in Gasteren. Ik ben gek op dit soort typisch Drentse dorpen. Vroeger kwamen we veel in Dwingeloo en fantaseerde ik van een leven in één van de schattige boerderijen aan de brink. Via een buitenwijk komen we al snel aan de rand van het dorp en steken een weg over. Daarna vervolgen we onze route en wandelen langs de rand van een stukje bos en de akkers.

Boerderij op de brink in Gasteren Drenthe

Trage Tocht Gasteren

Het Anloërdiepje.

Langs 2 vriendelijke paarden wandelen we het beekdal van het Anloërdiepje in dat we lange tijd volgen. De randen van het grassige pad staan vol met voorjaarsbloemen zoals het fluitekruid en paardenbloemen. Langs ruig akkerland wandelen we steeds verder van de drukte naar de stilte van de natte natuur. In de verte spot ik een klein bruin dier en denk is het een haas of een reekalf? Terwijl ik driftig mijn telelens aan het richten ben verdwijnt het in de bosjes. Hupt als een haas, lijkt op een reekalf. Ik knip een foto maar helaas was er net te weinig tijd om goed scherp te stellen en net te ver van ons af om het zeker te weten. Jammer, maar wel spannend.

paarden bij het beekdal Anloërdiepje Drenthe

Trage Tocht Gasteren wandelroute

de stilte van het Drentse landschap bij Gasteren

droomhuisje in Drenthe

Lunchtime.

Aan de rand van één van de ruige velden kiezen we een mooi plekje uit om onze lunch op te eten. Heerlijk in de zon met alleen maar geluiden van de natuur. Met tegenzin rukken we ons los van dit fijne plekje en wandelen verder. Over een prima pad langs met bomen omzoomde ruige graslanden. Af en toe staan er een paar koeien. Dit is zoals ik het graag zie.

Het makkelijke pad maakt plaats voor een route door wat ruiger, natter gebied. Het lijkt alsof we mislopen maar even later buigen we toch af om opnieuw op het makkelijke pad te komen. Voor ons vliegt een ooievaar op, opgeschrokken door deze wandelaars.

lunch in nationaal park Drentsche Aa bij Gasteren

grasland in Drentsche Aa

Beekdal Anloërdiepje in Nationaal Park Drentsche Aa

brugje over het Anloërdiepje Drenthe

ruig wandelpad in Nationaal Park Drentsche Aa

ooievaar in Drentsche Aa

 

Wandelen over de Gasterse Duinen.

Via een hekwerk komen we op de heide van de Gasterse Duinen. Een gebied vol kleine stuifduinen, valleien die begraasd worden door Schotse hooglanders en schapen en een klein hunebed. Hier merken we goed hoe warm het vandaag is. De zon straalt er op los en we blijven drinken. Maar we klagen niet, wat het is prima toeven in het Drentse land!

Gasterse Duinen bij Gasteren

Hunebed bij Gasteren

 
Nog meer "nattigheid".

Tijd voor nog wat meer nattigheid in het glooiende beekdal van het Oudemolensche Diep. Nadat we een asfaltweg zijn overgestoken lopen we langs het beekdal van het Gastersche Diep. Links van ons de akkers en rechts het kronkelende stroompje en het brede beekdal. We genieten volop. Hoe simpel kan het zijn. Laat de natuur haar eigen weg vinden en het komt helemaal goed.

Iets verderop word ik ook helemaal blij van een groep Schotse hooglanders die net als wij erg dorstig zijn. Ze kijken met een mengeling van nieuwsgierigheid en schuchterheid naar ons en als we rustig blijven staan is het prima. Via een laatste landweg wandelen we weer richting Gasteren waar we tevreden weer in de auto stappen.

brug over het Oudemolensche Diep

Wandelen langs het beekdal van het Gastersche Diep

Schotse hooglander bij Gasteren

landweg richting Gasteren

Handig om te weten over de Trage Tocht Gasteren

  • De route is 13 kilometer lang en gaat over makkelijke paden die soms wat nat kunnen zijn.
  • Startpunt is de bushalte Oudemolenseweg in Gasteren. (Lijn 58 van/naar Assen).
  • Parkeren doe je in de buurt van de bushalte.
  • Horeca: Pannenkoekenboerderij Brinkzicht, Gasteren.
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want soms kan het drassig zijn.
  • Honden zijn niet toegestaan in de Gasterse Duinen i.v.m begrazing.
  • Tip: loop af en toe even van het pad af om meer in het beekdal te komen.
  • Je volgt de Trage Tocht Gasteren d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Meer wandeltips:

Ben jij ook zo'n fan van de Trage Tochten? Je vind ze allemaal op deze handige overzichtspagina met alle Trage Tochten

Of klik hier door naar mijn speciale wandelpagina met nog veel meer mooie tips!

Ik wens je veel wandelplezier in het mooie Drenthe.

 

 

Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Drenthe, Wandelen in Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *