wilde bloemen langs weiland in hart van Brabant

Zomerse wandeling in het hart van Brabant; Landgoed “De Utrecht”.

Wandelen in het hart van Brabant is een mooie gids met 13 stevige dagtochten van routemaker Charles Aerssens. Op een warme zomerse dag wandelen we de"den Bockenreyder route". Een rondwandeling van 20 kilometer door Landgoed "De Utrecht". Door het dal van de Reusel, het dorp Lage Mierde, grote stukken bos en langs heide en vennen. Een mooie gevarieerde wandelroute die in elk seizoen te lopen is. Wandel je met ons mee?

Landgoed "De Utrecht"

Landgoed "De Utrecht" is gelegen in de Brabantse Kempen in het hart van Brabant. Het gebied strekt zich uit over de gemeente Hilvarenbeek en Reusel de Mierden. Aan de westzijde wordt het landgoed begrensd door België. Begonnen als een geldbelegging van de Levensverzekeringmaatschappij "De Utrecht" in 1898 en inmiddels al jaren een favoriet gebied onder wandelaars en fietsers.

Wij starten onze route bij Herberg "In den Bockenreyder". Hier kun je makkelijk de auto parkeren en voor of na het wandelen wat eten of drinken op het terras of bij een knapperig haardvuurtje.

wandelen bij in den bockenreyder bij landgoed de Utrecht

 

Een vroege start van onze wandeling

Nadat we de auto geparkeerd hebben gaan we direct van start. Het wordt een zeer warme dag en er is een "code oranje" uitgegeven.  Daarom zijn we er vroeg bij zodat we rond het middaguur klaar zullen zijn met wandelen.

We verlaten den Bockenreyder aan de achterkant en al snel wandelen we langs de Reusel. In een wereld vol bruggetjes en meanderende geulen met een klein laagje water. Om ons heen horen en zien we veel vogels en niet veel later steekt voor ons een ree het pad over. Een mooi begin van onze wandeling.

Dennenappels knisperen onder onze voeten en het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren van de bomen. Daarna opent het landschap zich en krijgen we zicht op het glinsterende water van Het Goor.

Wandelen hart van Brabant de Utrecht

beukenlaan de Utrecht hart van Brabant

boswandeling landgoed de Utrecht hart van Brabant

Wandelen langs de mooiste vennen

Het volgend deel van de rondwandeling gaat door de Mispeleindsche heide waar het pad een stuk langs het water en een fietspad loopt Er zijn al diverse fietsers op pad. Geen wonder want het is een heerlijke dag om op de fiets te zitten. We passeren twee grote vennen, Het Goor en De Flaes. Libellen zweven boven het stille water en in de verte horen we een koppel ganzen. De toren laten we voor wat het is, die beklommen we al tijdens een eerdere wandeling in het gebied. Vandaag genieten we op grondniveau van de stilte en de prachtige plaatjes.

Waar we minder van genieten zijn de nesten van de eikenprocessierups die zich hier in grote getalen in de bomen bevinden. Een feit waar we mee moeten leren leven vrees ik. Zonnebril op en niet te hard inademen denk ik als we voorbij lopen. De route volgt de oevers van De Flaes en gaat daarna langs de akkers richting het centrum van Lage Mierde.

De Flaes landgoed de Utrecht hart van Brabant

uitkijktoren De Flaes landgoed de Utrecht

de Flaes ven bij landgoed de Utrecht

nest van eikenprocessierups

wndelen rondom De Flaes landgoed de Utrecht

Een stukje jeugdnostalgie

Dit deel van de route gaat voornamelijk door open landschap en het zonnetje begint al behoorlijk warm te worden. Overal fladderen de vlinders driftig rond de bloemen. We zien zandoogjes, koolwitjes, luzern vlinders en ook veel bijen en hommels.

Via het centrum van Lage Mierde zijn we zo weer in het open landschap en gaat het verder langs de akkers. Op diverse plekken zijn er stukken ingezaaid met bloemen, wat een vrolijk gezicht! We zijn weer even terug in onze jeugdtijd en plukken bramen die we even later opeten op het rustbankje van de picknickhut. Via diverse zandpaden wandelen we daarna door een heidegebied waar eind juli de heide al volop in bloei staat. ZOMER!

zandoogje wandeling landgoed de Utrecht

kerkje Mierlo in hart van Brabant

wilde bloemen langs weiland in hart van Brabant

bramen plukken hart van Brabant

heide in hart van Brabant

De laatste loodjes

Het laatste deel van de wandelroute in het hart van Brabant gaat door het bos. Helaas is het niet zo overdekt als ik had gedacht en begint de warmte drukkend te worden. We blijven drinken en stappen stevig door. Onderweg staan we regelmatig stil en bekijken de vele vlinders langs het brede pad waarop we lopen. Vooral de koninginnenpages op de distels zijn geweldig, die zien we niet zo vaak.

Gelukkig is het laatste deel van de wandeling wat meer in de schaduw. We wandelen door naaldbos met varens en over een kleine zandrichel en bereiken moe, warm en voldaan het terras van in den Bockenreyder. Tijd voor een koel drankje!

koninginnepage bij wandeling landgoed de Utrecht

luzern vlinder in het hart van Brabant

wandeling bij landgoed de Utrecht

 

Handig om te weten over deze wandelroute in het hart van Brabant.

  • Deze route staat in de wandelgids wandelen in het hart van Brabant ( €16,95).
  • De route is op meerdere plekken te starten. Met het o.v. pik je de route op bij bushalte Lage Mierde, Dorpsplein. (lijn 143).
  • Kom je met de auto dan parkeer je gratis bij Herberg "In den Bockenryder", Dunsedijk 3, Esbeek
  • Totale afstand van de rondwandeling is 20 kilometer.
  • Vind je dit te lang? Bij de herberg starten een kortere rode en blauwe route en er is een rolstoelpad.
  • Let op; als het geregend heeft kunnen sommige paden soppig zijn.
  • Langs de beek heb je kans op het zien van de ijsvogel, in de bossen zitten reeën.
  • Let op: in het gebied kom je ook de eikenprocessierups tegen!
  • Horeca: aan het startpunt bij de herberg en in Lage Mierde.
Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *