Trage Tocht Weebosch C

Wandelroute Eersel; de Trage Tocht Weebosch

Ben je op zoek naar een mooie wandelroute rond Eersel? Tijdens de Trage Toch Weebosch (15 km) wandel je door bos en boerenland rond Eersel. De wandeling gaat ook langs de heidevelden en vennen van de Cartierheide. Een fijne wandeltocht voor liefhebbers van ruimte en rustige zandpaden. Wandel je met ons mee?

Wandelen bij Eersel

Eersel is één van de 7 zaligheden en het grootste dorp van de Brabantse Kempen. Het dorp is geliefd onder vakantiegangers vanwege de uitgebreide wandel en fietsmogelijkheden en het gezellige centrum. Rond Eersel vind je de paarse vlaktes van de Cartierheide, uitgestrekte bossen en eeuwenoud boerenlandschap.

Wie gaat wandelen bij Eersel kan kiezen aan een overvloed van uitgezette wandelroutes, het Brabants wandelknooppunten netwerk en natuurlijk kun je ook vrij wandelen. Rond Eersel vind je meerdere natuurpoorten waaronder die van Ter Spegelt (bij het gelijknamige vakantiepark) en De Negende Zaeligheyt. Bij deze Natuurpoorten is horeca en parkeergelegenheid.

Onze favoriete wandelroutes bij Eersel: de Trage Tocht Netersel, het Loondermolenpad en wandelen langs de Kleine Beerze.

Wandelroute Eersel, de Trage Tocht Weebosch

Zelf woon ik al behoorlijk wat jaartjes in Eersel en inmiddels ken ik de omgeving op mijn duimpje. Als liefhebber van de Trage Tochten leek het me leuk om eens een Trage Tocht in mijn eigen omgeving te wandelen. Samen met vriendin Els, die ook in Eersel woont, wandelde ik de Trage Tocht Weebosch. Een wandeling die we je van harte kunnen aanbevelen.

De Trage Tocht Weebosch combineert een aantal van mijn favoriete wandelgebieden rond het dorp tot één mooie route van 15 kilometer. Officieel begint de wandeling in het centrum van Weebosch maar vanuit Eersel kun je ook prima bij de Cartierheide starten. Waarom ik zo graag in dit gebied wandel zie je wel aan onderstaande foto's!

Nieuwsgierig? In dit blog lees je alles over wandelen bij de Cartierheide

wandelen op de Cartierheide bij Eersel

Bloeiende heide bij Eersel

Cartierheide Eersel in de winter

Witte rijp, een winterse dag op de Cartierheide

Trage Tocht Weebosch wandelroute Eersel

De aanloop naar het vlonderpad

 
Start van de wandeling bij de Cartierheide

Vanuit Eersel is het een korte rit naar de parkeerplaats van de Cartierheide. Daarna wandelen we via het fietspad aan de overkant van de weg richting het startpunt. Omdat alle Trage Tochten een GPX bestand hebben kun je ze makkelijk oppikken waar je wilt en in twee richtingen lopen. Na een kort overleg besluiten we de route in omgekeerde volgorde te wandelen en te eindigen met de Cartierheide.

Al snel verlaten we het fietspad en lopen het bos in. Rond Eersel is een enorm bosgebied dat doorloopt tot ver over de grens met België. Vandaag blijven we in het Nederlands deel en wandelen via diverse brede en wat smallere bospaadjes richting Weebosch.

De stilte van het platteland rond Weebosch

Na enige tijd opent het bos zich en wandelen we verder aan de rand van bos en akkers en later tussen de akkers. Voor we in het dorp aankomen passeren we enkele boerderijen en kleinschalige landweggetjes. Hier voel je de rust van het Brabantse platteland.

De Weebosch is een klein dorp in de nabijheid van Eersel en het officiële startpunt van de Trage Tocht Weebosch. Vandaag is de horeca gesloten en daarom wandelen we direct door. Na een korte stuk door het dorp passeren we de kleine dorpsschool en wandelen we aan de andere kant het bos weer in.

Hier vervolgen we onze wandeling wederom op de rand van bos en akkers. Zelf wandel ik hier graag omdat het zo lekker rustig is en als de zon er dan nog bij schijnt is het echt genieten. Vandaag moeten we regelmatig om de plassen slalommen want het heeft vanochtend nog geregend maar tijdens onze wandeling is het compleet droog. De jas kan zelfs een beetje open.

wandelroute Eersel Trage Tocht Weebosch

Boerderijen aan de rand van Weebosch

akkers rond Eersel

Wandelen op de rand van bos en akkerland

bos en akkerland bij Eersel

Soms is het nat maar we hebben goede wandelschoenen

Welkom in de Brabantse Kempen

Welkom in de Brabantse Kempen lezen we op het bordje terwijl we opnieuw het bos in wandelen. Hier gaat onze route verder over zandpaden door een licht glooiend landschap. Goed voor onze kuitspieren lachen we tegen elkaar.

Vanuit hun veilige plekjes in de dennenbomen en het struikgewas fluiten de vogels om ons heen hun vrolijke deuntjes. In de verte wandelt een man met zijn hond en verder is het stil. Hoe fijn is het om zulke rustige natuurgebieden in de buurt te hebben.

wandelen in bos bij Eersel

Glooiende bospaden genoeg tussen Eersel en de Belgische grens

Wandelroute Eersel, weer richting de Cartierheide

Halverwege de wandeling passeren we de Negende Zaeligheyt, ook een plak waar ik regelmatig start met wandelen. Het is best leuk om te zien hoe deze Trage Toch alle bekende plekjes aan elkaar koppelt. "Wat een leuke route" zegt Els, "die ga ik vast vaker lopen. Een hele mooie wandeling die een hele goede indruk geeft van de omgeving van Eersel."

Na het passeren van via buurtschap Witrijt steken we de doorgaande weg richting Postel over en wandelen verder richting de Cartierheide. De tijd vliegt en voor we het weten hebben we de eerste 10 kilometer van de wandelroute al aangetikt.

Op dit laatste deel laat ook het zonnetje zich af en toe even zien en dat is toch extra genieten. We stoppen kort bij een wandelbankje zodat ik mijn meegenomen peer kan opeten. Klaar voor het laatste stuk.

Trage Tocht Weebosch wandelen

Richting de Cartierheide

wandelbankje tijdens Trage Tocht Weebosch

Het zonnetje breekt nog even door

 

Dwars door de heidevelden en langs het veengebied

Wanneer we bij de Cartierheide aankomen wandelen we eerst langs de rand van het heidegebied. Rechts van ons de open vlakte met gras en heide, links het bos. Onderweg zien regelmatig bordjes van de paarse wandelroute (7 km), één van mijn favoriete kortere wandelroutes bij Eersel. Aan het eind van het smallere pad steken we een veerooster over waarna we dwars door de heide over een breed zandpad verder wandelen.

Halverwege het zandpad slaan we linksaf en wandelen over een klein dijkje langs het Pannegoor. In het voorjaar wordt dit veengebied ingenomen door meeuwen die hier broeden en zich laven aan de kikkers en salamandertjes. Ook de koeien die het gebied begrazen komen er regelmatig wat drinken. Na 2 droge jaren staat er gelukkig weer genoeg water in het ven en kunnen we ons verheugen op een levendig voorjaar.

Trage Tocht Weebosch C

Het brede zandpad dwars door de heide

zandpad tijdens wandelroute Eersel

Pannegoor Cartierheide tijdens wandelroute Eersel

Uitzicht op het Pannegoor vanaf het kleine dijkje

Mijn favoriete wandelgebied rond Eersel

Het laatste deel van onze route gaat door één van mijn favoriete stukjes Cartierheide. Hier kom ik graag om even uit te waaien in de pauze of op een zonnige winterdag. Het vlonderpad is weer opgeknapt en geeft toegang tot het natte gebied. Hier wandel je over brede zandpaden tussen de heide en langs enkele kleine vennen.

Aan het eind van het pad passeren we een klaphekje en verlaten het begraasde gebied. We wandelen over brede zandpaden door het bos en langs een stukje heide en dan komen we weer in de buurt van de parkeerplaats. Tijd om weer naar huis te rijden en weer helemaal opgeladen. Deze wandelroute kunnen wij je van harte aanbevelen!

vlonderpad Cartierheide

Het vlonderpad van de Cartierheide op een stralende winterdag

wandelroute Eersel

Stukjes bos afgewisseld met heide

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Weebosch bij Eersel:

  • De route is 15 kilometer lang en gaat bijna helemaal over onverharde paden rond Eersel.
  • Startpunt is bij de kerk in Weebosch, Weebosch 75. Hier kun je ook parkeren.
  • Wij begonnen met wandelen bij de parkeerplaats van de Cartierheide.
  • Kom je met de bus? Neem lijn 272 vanaf busstation Eersel of bus 318 vanaf halte Boscheind in Luyksgestel (niet op za en zo).
  • Horeca: in Bergeijk bij De Negende Zaligheyt en Eethuys t Kroontje.
  • Honden mogen mee op deze wandelroute Eersel
  • Je volgt de Trage Tocht Weebosch d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op de Trage Tochten Pagina.

Tip: mooie wandelgids met meer Trage Tochten in Brabant

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *