wandelroute landgoed Hondsdonk Chaam

Wandelroute Chaam: Landgoederen, heide en stil boerenland

Deze wandelroute rond Chaam heeft alles wat Noord-Brabant zo bijzonder maakt. Van natte beekdalen in het Chaams Broek en de Strijbeekse heide tot statige beukenlanen in landgoederen Valkenberg en Hondsdonk. Top dit af met een stukje verstild boerenland en je wandeling is compleet. Deze wandelroute is 14 kilometer lang en start bij pannenkoekenhuis Ten Bosch in Chaam. Vanaf hier loop je zo de natuur in. Wandel je met ons mee?

De Baronie Van Brabant

De Baronie van Brabant is een streek in het westen van Noord-Brabant tussen grofweg Breda, Tilburg en de Belgische grens. Naast gezellige steden vind je er ook prachtige en gevarieerde natuur. Met vriendin Fanny wandelde ik een mooie route door het Mastbos en Markdal bij Breda en met vriend Ben wandelde ik in de bossen bij Tilburg. Samen met Frank wandelde ik een mooie route over de Regte heide en landgoederen bij Goirle.

Via social media kom ik in contact met Toerisme De Baronie. Zij nodigden ons uit om een paar van hun top 8 wandelingen uit te proberen. Een kans die we met beide handen aangrijpen. Uiteindelijk kiezen we voor wandelen rond Gilze en boswachterij Dorst en een wandelroute bij Chaam. Twee heel verschillende routes die ons weer een heel nieuw stukje van onze eigen provincie laten zien.

Wandelroute Chaam

We kunnen geen betere dag treffen voor onze wandeling bij Chaam. Het zonnetje schijnt en we kunnen de jassen in de auto laten liggen. Het pannenkoekenhuis is helaas nog gesloten in deze gekke winter en de parkeerplaats leeg. De eigenaar is druk aan het werk en we maken even een babbeltje. "Jammer", zegt hij, "wij schenken ook een lekker bakje koffie". Gelukkig hebben wij al een heerlijk ontbijtje gekregen in onze B&B dus wij zijn voorlopig voorzien. Tijd om op pad te gaan!

Na een klein stukje langs de doorgaande weg slaan we rechtsaf en passeren we de slagboom van Landgoed Valkenberg. Hier wandelen we over een breed zandpad tussen natte dalen. De vogels fluiten volop en het zonnetje doet haar werk. Wat een goede start van onze wandeling.

wandelroute Chaam landgoed Valkenberg

wandelen landgoed Valkenberg Rijen

Het Chaams Broek

Na het passeren van een boswachtershuisje wandelen we verder door het natte weidelandschap van het Chaams Broek. Het wandelbankje ziet er uitnodigend uit. Hier kun je uren zitten en naar de vogels kijken want die zitten er volop. De struiken zijn nog wat kaal maar straks is het één zee van groen rond het water. Zo'n klein verborgen pareltje.

wandelroute wandelen Chaamse Broek

Statige oprijlanen, Landgoed Valkenberg

De wandeling gaat verder door het kleine buurtschap Snijders-Chaam waar we ons vergapen aan de prachtige boerderijen. Niet veel later buigen we af en bereiken we het bos. Hier wandelen we over een klein bospaadje tot we opnieuw een slagboom van Landgoed Valkenberg passeren. Via een pad met veel rododendrons wandelen we om het landhuis heen en bereiken we de statige oprijlaan. Al wandelend tussen de hoge bomenrijen voelen wij ons klein. Hoe zou het zijn om hier met een rijtuig of koets doorheen te rijden?

wandelen door buurtschap Snijders Chaam

Prachtige boerderij in buurtschap Snijders-Chaam

oude bomen op landgoed Valkenberg Gilze Brabant

oprijlaan Meeldreef landgoed Valkenberg

Nietig tussen de grote beuken op de oprijlaan van Landgoed Valkenberg
Landgoed Hondsdonk

Aan de overkant van de Bredaseweg wacht ons nog een oprijlaan. Deze keer van Landgoed Hondsdonk. De schapen in het weiland naast de oprijlaan liggen er ontspannen bij maar bij het boswachtershuisje is het een drukte van jewelste. Er wordt vandaag hard gewerkt in de bossen. Wij genieten van de statige oude beuken en de vergezichten over het landschap. Én van de kleine gele bloemetjes van het speenkruid die de weides een gezellige kleur geven.

wandelroute Chaam schapen op Landgoed Hondsdonk

wandelroute landgoed Hondsdonk Chaam

oude beuken landgoed Hondsdonk Brabant

Imposante beuken op Landgoed Hondsberg

speenkruin in Noord-Brabant

Speenkruid kleurt de weides geel

De Strijbeekse heide

Door het boerenlandschap wandelen we richting de Strijbeekse heide waar we een boterham eten op een omgevallen boomstam. De wind ritselt door het gras en de zon verwarmt ons. Terwijl we eten gaat mijn trui ook in de tas, het is echt heerlijk vandaag. Daarna is het tijd om verder te wandelen.

Iets verderop zijn we even het spoor bijster want de verf op de wandelknooppunten is hier een beetje vaag geworden. Uiteindelijk wandelen we een extra rondje over de heide voor we de route weer op kunnen pikken. Onderweg komen we andere wandelaars tegen die we eerder al passeerden en ook een beetje aan het dwalen zijn. Helemaal niet erg want de heide is mooi en we vermaken ons prima. Ook de hommels hebben de lente in de bol en zoemen dat het een lieve lust is.

wandelen Strijbeekse heide

wandelroute Strijbeekse heide Brabant

ven Strijbeekse heide Brabant

Ven op de Strijbeekse heide

Via stil boerenland richting Chaam

De laatste kilometers van onze wandelroute Chaam gaat dwars door boerenland. Over een stille boeren landweg en smalle zandpaden wandelen we in rustig tempo naar het eindpunt van de route. En dan ineens staan we weer op de drukkere weg waar we begonnen. Nog een klein stukje naar het pannenkoekenhuis en dan wordt het tijd om naar huis te rijden. Een mooie kennismaking met De Baronie van Breda.

provinciale weg bij Chaamdijk

wandelen rond Chaam

Top 8 mooiste wandelingen

Deze rondwandeling bij Chaam is één van de 8 routes uit de Top 8 mooiste wandelingen van Toerisme De Baronie. Speciaal voor wandelaars stelden zij 8 fijne en gevarieerde wandelroutes samen die de veelzijdigheid van het Brabantse landschap goed laten zien. De wandelroutes zijn tussen de 8 en 14 kilometer lang en zijn uitgeschreven in een nieuwe wandelbundel. Deze is te bestellen via de website of af te halen bij één van de infopunten in de regio.

Al wandelend ontdek je de mooiste gebieden tussen Tilburg, Breda en de Belgische grens. Van het Mastbos en Markdal bij Breda, boswachterij Dorst, landgoederen en boerenland rond Chaam en het beekdal van de Merkske tot de Regte en Strijbeekse heide.

Overnachten in de buurt van de wandelroute

Wil je er echt even helemaal uit zijn? Kies er dan net als wij voor om een paar routes te combineren met een overnachting in de regio.

Wij wandelden twee routes en sliepen een nacht in B&B Beukenhof in Molenschot. Deze heerlijke B&B ligt op een kwartiertje rijden van de wandelroute Chaam achter de boerderij van Marja en haar man. De ruime kamer is meer een huisje. Van alle gemakken voorzien en helemaal eco-vriendelijk met warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. De grote regendouche is super!

B&B Beukenhof Molenschot Brabant

Ons favoriete plekje is het eigen terras. Hier kun je bijna de hele dag genieten van de zon en het uitzicht op de grote tuin met vijver. Heerlijk om te ontbijten of na te genieten na een actieve dag in het Brabantse land. De auto parkeer je op het eigen terrein. Echt een heerlijk plekje dat we je van harte kunnen aanbevelen!

Terras B&B Beukenhof Molenschot

Wil je dit leuke plekje zelf boeken?

B&B Beukenhof is te vinden op Bedandbreakfast.nl en op Booking.com. Natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen met Marja om je overnachting te regelen.

 

Handig om te weten over de wandelroute Chaam

  • Startpunt van de route is Pannenkoekenhuis Ten Bosch in Chaam. Dit is ook de enige horeca langs de route.
  • Parkeren mag op het eigen terrein van het pannenkoekenhuis
  • De route is 14 kilometer lang en gaat voor een groot deel over onverharde paden
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen. De wandelroute Chaam komt door natte gebieden zoals het Chaams Broek.
  • De hele route is uitgeschreven in het wandelboekje TOP 8 mooiste wandelingen en verkrijgbaar via Toerisme De Baronie
Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *