wandeling bij Goirle,grafheuvel Regte Heide

Wandeling bij Goirle; Regte heide en landgoed de Hoevens

Al zoekend naar een leuke route in de buurt van Tilburg kwamen we op een mooie wandeling bij Goirle terecht. Een gevarieerde route door het bos, over de Regte heide en landgoed de Hoevens. Heerlijk voor een zondagse wandeling. Wij hadden slechts tijd voor de helft, maar komen zeker nog eens terug voor meer.

Startpunt van onze wandeling

Het startpunt van deze wandeling bij Goirle is natuurpoort de Roovertsche Leij. Hier is volop parkeerplek en een restaurant met terras dat om 11 uur al gezellig vol zit. Ik heb mijn zinnen gezet op het terras van het iets verder gelegen klooster van Nieuwkerk, dus beginnen we gelijk met wandelen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle natuurpoort de Roovertsche Leij

 

Vanaf de natuurpoort steken we de N12 over en wandelen we gelijk het bos in.  Via een smal pad naast een wat breder zandpad lopen we richting het klooster waar we een plekje uitzoeken op het buitenterras. Ik was hier al eerder met een vriendin, maar dat was in de winter toen het terras gesloten was. Wat een gezellige plek en heerlijk rustig zo midden in het bos. Ik zou hier wel uren kunnen zitten, boekje erbij, lekker hapje eten....

Bos en vennenwandeling bij Goirle bos

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle klooster van Nieuwkerk

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle klooster van Nieuwkerk

Halve Maan ven

Na onze koffie gaan we dan echt van start. Het eerste deel van de route loopt over brede zandpaden en door het open landschap van het gebied Halve Maan. Het is slechts één van de vele mogelijkheden om hier te wandelen dus we moeten af en toe even goed kijken of we de juiste kant opgaan. Ondanks het lekkere weer is het rustig op de route en komen we slechts een handvol andere wandelaars tegen.

Met een ruime boog lopen we om het ven halve Maan heen. Het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren van de beukenbomen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle pas op tekengebied

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle Halve Maan

 

Wandeling bij Goirle, Halve Maan ven

Grafheuvels

Iets verder passeren we één van de zeven goed zichtbare grafheuvels van de Regte Heide. Zij stammen uit de Midden-Bronstijd (van 2000-700 voor Christus). De heuvels zijn in 1998 en 1999 gerestaureerd en vijf ervan werden van een palenkrans voorzien. Verderop de route zullen we nog langs een tweede grafheuvel komen.

De brede zandpaden worden smaller en gaan langs diverse stukken nieuwe natuur. Tijd voor een boterham op een fijn bankje in de schaduw. Daarna gaan we verder met het laatste deel van onze wandeling bij Goirle.

Bos en vennenwandeling bij Goirle grafheuvel Regte Heide

 

wandeling bij Goirle lunchpauze

 

Landgoed De Hoevens

Via een lang vlonderpad komen we bij de ingang van Landgoed De Hoevens. Een eeuwenoud landgoed waar het land op een natuurlijke manier beheerd wordt in samenwerking met partners als het Brabants Landschap. De graslanden van De Hoevens worden begraasd door een kudde schapen en Lakenvelder koeien. Naast een gevarieerd landschap vind je er een natuurcamping, natuurbegraafplaats en ook een vleermuizenkelder.

Ook tijdens dit deel van de wandeling bij Goirle lopen we weer heerlijk beschut onder het gebladerte van de vele oude beukenbomen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle landgoed de Hoevens

 

 

Goirle landgoed de Hoevens

 

Beuken tijdens de wandeling bij Goirle

Kapel 't Hoefke

Niet veel later komen we bij Kapel 't Hoefke (1930). Tilburgse fabrikant Vink beloofde een Mariagrot te bouwen als hij genas van zijn ernstige ziekte. Door een breukvlak in de aardkorst worden er in de omgeving van Riel veel grote zwerfkeien naar boven geduwd en de Mariagrot is er helemaal mee opgebouwd. Bijzonder om zo'n plekje midden in het bos tegen te komen.

Bos en vennenwandeling bij Goirle heidepad

 

wandeling bij Goirle nieuwe natuur

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle kapel t Hoefke

 

Te weinig tijd....

Op het laatste deel van de route passeren we nogmaals een grafheuvel en een groot ven en slaan daarna af, het bos in.  Vanuit een weide kijkt een koppeltje paarden ons nieuwsgierig aan. Via brede lanen met rode beuken en rododendron struiken lopen we weer terug naar het beginpunt. Als we een hoek omslaan zien we nog net een reetje voor ons uit lopen voor hij het op een sprintje zet en in de struiken verdwijnt.

Het laatste stukje van onze wandeling bij Goirle gaat over hetzelfde pad als het eerste deel. Hier kunnen we ook kiezen om de wandeling uit te breiden met een tweede lus, maar daar is helaas geen tijd meer voor. Een aantal minuten later komen we uit het bos en  staan we weer op de parkeerplaats bij de Roovertsche Leij. Blij dat we dit gebied ontdekt hebben.

wandeling bij Goirle,grafheuvel Regte Heide

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle ven

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle paard in wei1

 

Bos en vennenwandeling bij Goirle rhodondendron

kaart bos en vennenwandeling bij Goirle

Handig om te weten over deze wandeling bij Goirle

  • Startpunt van onze route was de natuurpoort Roovertsche Leij, Hier zet je gratis je auto neer en loopt direct het bos in.
  • Indien je het wilt kun je ook starten bij het iets verder gelegen klooster van Nieuwkerk
  • De route die wij liepen (de linker lus op het plaatje) was ruim 10 kilometer. Loop je beide lussen dan is de totale afstand 22 kilometer
  • De route is makkelijk zelf uit te breiden of in de korten d.m.v. de knooppunten
  • Schoenen waarop je lekker loopt zijn prima voor deze wandeling die vrijwel vlak is en over goede paden gaat.
  • Horeca; bij de Roovertsche Leij of bij het boscafé van het klooster van Nieuwkerk.

Zoek je nog meer leuke routes in Brabant? Dit zijn mijn tips voor de leukste routes.

 

Veel plezier!

 

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *