Ooievaar op weg naar het nest bij Megen

Wandelen vanuit historisch Megen, de Maasakker tocht

Megen is een klein historisch stadje in de buurt van Oss. Vooral het centrum is echt een plek om verliefd op te worden. Je vindt er een oud klooster, meerdere kerken en de straten zijn geplaveid met kinderkopjes. Maar ook de omgeving van het stadje is de moeite waard. Wij wandelden een route van 10 kilometer rondom Megen. Over de dijk, een struinpad langs de Maas en stille landweggetjes door de Maasakker. Loop je met ons mee?

 

Historisch Megen, klinkerstraatjes en ooievaars.

Na een ochtend bij mijn ouders zijn we op zoek naar een wandeling in de buurt van Oss. Ik stuit op de 10 kilometer lange Maasakker tocht rondom het plaatsje Megen. Een beetje historie, een beetje water en uiterwaarden. Klinkt goed denken we en op weg naar huis maken we een stop. Als we Megen binnenrijden ben ik gelijk verliefd op de klinkerstraatjes en de mooie vierkante toren van de Gevangenpoort met ooievaarsnest! We parkeren de auto op het plein voor de kerk en voor we gaan lopen maak ik eerst een paar foto's. Van de ooievaars op het nest, van de mooie gebouwen..... "Wat zijn er toch veel leuke oude stadjes in Nederland" zeggen we tegen elkaar. Vorig jaar genoten we er ook al zo van tijdens het wandelen van de Walk of Wisdom.

centrum Megen Noord Brabant

straatbeeld Megen Noord Brabant

ooievaarsnest op de Gevangenpoort in Megen

ooievaarsnest Megen

Struinen langs de Maas.

Langzaam aan wandelen we via de buitenwijken Megen uit. Oude panden worden vervangen door wat nieuwere. We passeren het clarissenklooster Sint-Josephsberg (1721) om daarna al snel de bebouwing achter ons te laten. Via een stukje fietspad komen we bij de oever van de Maas en wandelen daar een struinpad op. Het eerste deel van dit  struinpad wordt niet vaak belopen want het gras en brandnetels tieren welig Ik stroop mijn sokken wat hoger op terwijl we ons langzaam aan tussen het gras en de bloeiende planten door manoeuvreren.  Niet veel later wordt het pad wat duidelijker en wandelen we direct langs de Maas over het gras. De zon schijnt volop en het water glinstert, wat een lekkere middag.

clarissenklooster Sint-Josephsberg Megen

struinen langs de Maas

struinen langs de Maas bij Megen

stuinpad langs Maas omgevallen boom

Richting de uiterwaarden.

Bij het autoveer slaan we rechtsaf richting Megen. Een ooievaar vliegt af en aan met nestmateriaal voor zijn nest. Aan de rand van het dorp steken we een weg over en wandelen door op een lange met bomen omzoomde landweg. Links en rechts van ons akkers. Een eenzame fietser komt ons tegemoet rijden en het is heerlijk in de schaduw. Aan het eind van de weg passeren we een klein klaphekje en komen in de uiterwaarden van de Maas. Het kleine briesje dat er staat is wel lekker want het zonnetje is behoorlijk warm.

Lange tijd lopen we vlak langs het water maar door de weelderige begroeiing zien we het bijna niet. Nieuwsgierige koeien staren ons aan, wij zijn één van de weinige passanten op deze zomerse middag.

Ooievaar op weg naar het nest bij Megen

lange laan met bomen bij Megen

koeien in de uiterwaarden van de Maas

wandelroute bij Megen

Over de dijk weer richting Megen.

De volgende kilometers gaan over diverse dijken. Langs het water en de uitgestrekte uiterwaarden. Helaas moeten we op dit deel van de route delen met fietsers en auto's. Niet dat het echt druk is, maar het blijft wel opletten geblazen. Het doet goed om te zien hoe de uiterwaarden hier op een natuurvriendelijke manier gebruikt worden. We zien reigers, Lakenvelders en de naderende kerktorens van Megen. Langzaam aan krijgen we het steeds warmer  zo bovenop de dijk en onze flesjes water worden regelmatig aangesproken.

Via de rand van Megen komen we weer bij de Gevangenpoort waar we nog even stilstaan om de ooievaars op het nest te bewonderen. Tevreden stappen we in de auto, een goed bestede middag!

wandelen door de uiterwaarden

wandelen over dijk in de uiterwaarden Brabant

gevangenpoort Megen met ooievaarsnest

Handig om te weten over deze wandeling vanuit historisch Megen:

  • De afstand van deze rondwandeling is 10 kilometer en gaat over verharde en onverharde wegen.
  • Je kunt de route twee kanten uitlopen. Wij wandelden tegen de richting in.
  • Een deel van de wandeling gaat langs de Maas over een struinpad. Een lange broek is daarom handig evenals goede wandelschoenen.
  • Parkeren doe je in het centrum van Megen (gratis) bij de kerk. Is dat vol dan zijn er genoeg plekken in het dorp te vinden.
  • Horeca, vlakbij het startpunt vind je Restaurant Op de Poort met een leuk buitenterras en bij het Autoveer Megen - Appeltern.
  • De wandeling is erg mooi in het voorjaar of begin van de zomer wanneer alles bloeit en de ooievaars broeden.
  • Meer informatie over de route, routebeschrijving en GPS track vind je op deze pagina.

Zoek je nog meer fijne wandelingen in Brabant? Klik dan hier even door naar de pagina met al mijn favoriete routes.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *