wandelen rond de Peelse heide

Wandelen rond de Peelse heide bij Reusel

Herinner je je die enorme droogte van de zomer nog? Op één van de eerste natte dagen van 2018 ging ik samen met Diana wandelen rond de Peelse heide in de buurt van Reusel. Een mooie afwisselende route van nét geen 10 kilometer. We werden behoorlijk nat maar genoten ook van het zonnetje.  Wandel je mee? 

Het startpunt van de route

We hebben afgesproken bij natuurpoort De Brandtoren bij Reusel. Vanaf hier kun je eindeloos wandelen rond de Peelse heide en door de bossen bij het Kroonven. De weersvoorspellingen zijn niet zo gunstig. Het zal een paar uur droog zijn en daarna gaat het behoorlijk regenen. Daarom besluiten we gelijk op pad te gaan om zo de buien voor te blijven. De wandeling die we hebben uitgekozen is te volgen via de wandelknooppunten. Zo kunnen we lekker kletsen en om ons heen kijken zonder al te veel op de route te hoeven letten.

wandelen rond de Peelse heide natuurpoort De Brandtoren

Het bos in

Vanaf De Brandtoren lopen we direct het bos in. We hebben elkaar genoeg te vertellen en stappen lekker door. Helaas worden we al na een half uur door de eerste bui overvallen en besluiten we even te schuilen. Terwijl ik zuchtend mijn fotocamera opberg roept Diana vrolijk "Ha, nu kan ik tenminste mijn nieuwe regenjas uitproberen". Als het weer wat droger wordt gaan we verder. Gelukkig hebben we goede wandelschoenen aan want er staan inmiddels aardig wat plassen op de paden. De regenjas laten we maar aan want er hangen dikke grijze regenwolken boven ons.

wandelen rond de Peelse heide door het bos bij Reusel

Droog

Als we het bos uitkomen en verder wandelen rond de Peelse heide breekt zowaar het zonnetje weer door de wolken heen. Gelukkig maar, want het is een stuk leuker als de zon schijnt! Ondanks de droogte staat de heide er best goed bij maar als we even later het Kroonven passeren is het een ander verhaal. Het ven is bijna helemaal drooggevallen. Je ziet zelfs de resten van de oude bomen, die normaal gesproken op de bodem verstopt zitten, boven het water uitsteken.

wandelen rond de Peelse heide

wandelen rond de Peelse heide en langs het Kroonven

Kroonven bij Reusel tijdens de droge zomer van 2018

Niet veel water meer te bekennen in het Kroonven

Genieten

De wandeling rond de Peelse Heide slingert naar de andere kant van het Kroonven waar er een paar prachtige houtsnijwerken te vinden zijn. Tijd voor een korte  pauze om foto's te nemen en gewoon even te genieten. Daarna gaat het verder langs de rand van het bos en een aantal akkers.We passeren een oude grenspaal en gaan het bos weer in.

De grond ligt bezaaid met hele kleine eikels die de bomen veel te vroeg al hebben laten vallen. Wat ons ook opvalt is de grote hoeveelheid mierenhopen die we in het bos zien. In mijn jeugd zag ik ze volop maar de laatste jaren leken ze bijna verdwenen. Zou dat ook iets te maken hebben met de warme en droge zomer van dit jaar?

→Tip: wandel eens één van deze wandelknooppunten routes.

wandelen rond de Peelse heide mooi houtsnijwerk bij het Kroonven

Houtsnijwerk bij het Kroonven bij Reusel

wandelen rond de Peelse heide kleine eikels door de droogte

e lange beukenlaan langs de bosrand

wandelen rond de Peelse heide grenspaal

wandelen rond de Peelse heide mierenhoop

wandelen rond de Peelse heide

De grote en de kleine cirkel

Op het laatste deel van de wandeling komen we langs de grote en kleine cirkel. Een natuurlijk ontwerp dat is gemaakt met de Parijse Place de l'Ėtoile en de Place de la Concorde in gedachten. Hier vind je ook de Stenen der Zaligheden. Natuurlijk moet ik even de steen van mijn eigen woonplaats Eersel van dichtbij bekijken. Terwijl we hier staan komt de zware bui die we eigenlijk voor hadden willen blijven er dan toch aan.

We vervolgen onze tocht in de stromende regen. Samen met Frank liep ik hier al eerder op een zonnige winterdag, wat jammer dat we nu diep in onze jas gedoken door het gebied heen snellen. Uiteindelijk komen we kletsnat weer aan bij De Brandtoren waar we het restaurant in duiken. Na een lekkere lunch en kopje koffie zijn we weer droog en warm en gaan we tevreden en helemaal bijgekletst naar huis.

Wandelen in Brabant de grote en kleine cirkel bij Reusel

Deze foto nam ik eerder en het is nog steeds één van mijn favorieten!

 

Handig om te weten over Wandelen rond de Peelse heide

 • Startpunt van de wandeling is natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willikenslaan 2, Reusel.
 • De wandeling die wij maakten is goed te volgen via de wandelknooppunten. Indien gewenst is hij zo ook makkelijk in te korten of uit te breiden
 • Wij volgden knooppunten; 2-11-12-13-14-47-45-44-43-42-46-2
 • Onze totale route was net geen 10 kilometer en bijna geheel vlak
 • Draag comfortabele wandelschoenen of gympen. Bij mooi weer kunnen (wandel) sandalen ook prima
 • Horeca; bij de natuurpoort vind je Taverne d'n Ouwe Brandtoren.
 • Tip: wandel de Smokkelroute op de grens van Nederland en België. Deze bijzondere wandelroute start in Strijbeek en is 8 kilometer lang.

wandelen rond de Peelse heide knooppunten kaartje

 

Ben je op zoek naar nog meer fijne wandeltips in mijn eigen Brabant? Klik dan hier even door naar de speciale pagina met alle tips en routes!

 

Wat is jouw favoriete gebied voor een wandeling in Brabant?

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa.

2 reacties

 1. Even een vraagje…………
  In mei 2018 heb ik voor mijn website wandelknooppunt.nl in dit verrassend mooie gebied ongeveer dezelfde route gelopen. Echter tussen wandelknooppunt 47 en wandelknooppunt 45 was het even zoeken naar de juiste markeringen. In de bocht bij het Kroonven miste ik een bordje naar rechts naar wandelknooppunt 45. Daarvan heb ik toen een melding gedaan naar het Routebureau. Normaal krijg je dan van het Routebureau een bericht terug dat het is opgelost. Dat heb ik tot heden niet ontvangen.
  Kun jij mij vertellen of de markering nu wel klopt.
  Met vriendelijke groet, Mat Maessen

  Mocht de markering nu wel kloppen dan zal ik dit bericht op Facebook delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *