wandelen langs de Kleine Beerze

Wandelen langs de Kleine Beerze

De laatste jaren is er hard gewerkt om de vallei van de Kleine Beerze weer natuurlijk te maken. Het stroompje kreeg haar kronkels terug en het natuurbeheer werd aangepast. Al een tijd waren we nieuwsgierig hoe het er uit zou komen te zien. Afgelopen zondag trokken we de wandelschoenen aan en gingen wandelen langs de Kleine Beerze. Een verrassend mooie wandeling die ik zeker aan iedereen kan aanbevelen! Wandel je met ons mee?

Het beekdal van de Kleine Beerze

Het beekdal van de kleine Beerze ligt tussen de Brabantse plaatsen Vessem en Hoogeloon, niet ver van Eindhoven. Het van origine natte gebied werd in de middeleeuwen al gebruikt toen grote delen van beekdalen ontgonnen werden. Het beekdal werd in de loop der jaren steeds meer ontwaterd, waardoor natte hooilanden plaatsmaakten voor gras en akkers. Gunstig voor de landbouw, maar niet voor de natuur! De lage waterstand zorgde voor steeds slechtere waterkwaliteit, overstroming bij hevige regenval en versnipperde natuur.

De laatste jaren is er hard gewerkt aan het weer natuurlijk laten kronkelen en versmallen van de Kleine Beerze. Hierdoor neemt de waterkwaliteit weer toe en krijgt de natuur de ruimte. Het leuke is dat er in dit plan ook samen wordt gewerkt met de lokale boeren. Duurzame landbouw en het natuurlijk houden van akkerranden staan hoog op de agenda. Het is moeilijk voor te stellen dat tot 2009 maïsvelden het landschap in het beekdal bepaalden. Ik ben benieuwd hoe de natuur in de regio zich verder zal ontwikkelen de komende periode.

Het startpunt

Wil je gaan wandelen langs de Kleine Beerze dan kan dat op meerdere plekken. Wij beginnen met wandelen aan de Heuvel in Hoogeloon en parkeren onze auto langs een kleine zijstraat vlakbij nummer 5.  Hier lopen we gelijk het stroomgebied van de Kleine Beerze in. We gaan het pad op dat aan de rechterkant van de beek loopt.

Na een paar honderd meter komen we bij een splitsing. Hier houden we links aan en nemen het houten bruggetje. Daarna wandelen door een klein bosje. Bij het draaihekje aan het eind van het bosje gaan we rechtsaf en volgen de rand van de akkers tot we bij een iets groter pad komen. Hier slaan we rechtsaf en wandelen over een met bomen omzoomd pad tussen de maisvelden en grasakkers. Aan het eind van het pad gaan we tot twee keer toe een klein draaihekje door. Onderweg volgen we de groene knooppunt bordjes tot aan knooppunt 41.

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

Struinen door het stroomdal

We steken een kleine asfaltweg over en gaan het stroomdal van de Kleine Beerze in. Het bord waarschuwt ons voor de Schotse Hooglanders. Ze hebben kleintjes en dan is het altijd voorzichtig aan doen. De route wijst zichzelf. We houden het beekje aan onze rechterkant en het wordt echt struinen geblazen. Binnen korte tijd krijgen we de Hooglanders al in het vizier die rond een grote poel aan het grazen zijn, en lopen op gepaste afstand langs. Ze zien er indrukwekkend uit met hun grote hoorns en kijken nieuwsgierig wat wij komen doen. iets verderop passeren we opnieuw een kleine houten brug zodat we nu rechts van het water lopen. In de verte zien we af en toe een boerenbedrijf. Het pad is goed onderhouden en we kunnen rustig slenteren. Kleine kikkertjes springen in het water als we passeren en de zon schijnt. Wat een heerlijke ochtend!

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

Knooppunten of niet?

Na een tijd struinen komen we opnieuw bij een brug. We volgen de knooppunten naar links maar dat blijkt al snel een vergissing want die gaan buiten het beekdal om. We lopen terug tot aan de brug en kiezen de andere kant. (Ofwel, bij de brug rechts aanhouden!) Dat blijkt een goede keus want wat is het mooi! We kunnen kiezen uit een breder pad, diverse kleinere paden dicht langs het water en af en toe een zijpad. Vlakbij Vessem, bij (alweer) een brug,  is het eindpunt van het beekdal. Hier vinden we knooppunt 46 waar we anders ook terecht waren gekomen maar dan via het asfalt. We slaan rechtsaf en even later weer linksaf en wandelen zo naar het centrum van Vessem. Daar pakken we een paar stoelen op het terras van Restaurant de Gouden Leeuw en genieten van het zonnetje. Ik kom ook nog een oud collega tegen. "Heerlijk hè dat beekdal, we wandelen er bijna elke week wel een keer doorheen in de zomermaanden" roept ze enthousiast.

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

Weer terug naar het water.

We houden de Gouden Leeuw aan onze linkerkant en verlaten Vessem (Servatiusstraat). Bij een V splitsing houden we rechts aan en slaan iets verderop rechtsaf, een breed zandpad (de Katerstraat) op door het bos. Aan het eind van het pad steken we de doorgaande weg ( Grootakker) over, slaan even rechtsaf en gaan al vrij snel weer links op de de Korstbroeken. Onderweg zien we velden maar ook veel akkerranden vol met bloeiende bloemen. Bijtjes, hommels en vlinders zoemen er dat het een lieve lust is. Fijn dat natuurlijk beheer! Onderweg pikken we de knooppunten weer op richting nummer 85 en daarna 46.  Bij een pad naar rechts gaan we via een draaihekje het dal van de Kleine Beerze weer in.

Let op: als we bij de beek aankomen volgen wij niet langer meer de route naar knooppunt 46, maar slaan hier linksaf richting knooppunt 41!

wandelen langs de Kleine Beerze

zonnebloem wandelen langs de Kleine Beerze

wandelen langs de Kleine Beerze

Hetzelfde maar toch anders

We wandelen langs de Kleine Beerze, maar dan aan de andere kant dan aan het begin van de route en blijven links aanhouden De Schotse Hooglanders kijken ons nog even nieuwsgierig aan. Aan het eind steken we een klein sluisje over en komen bij  knooppunt 41 aan. Daar houden we iets links aan en steken dan de Hoogcasterseweg weg over. Hier duiken we gelijk weer de natuur in. Nog een klein stukje wandelen en onze route zit er weer op. Wat een verrassing was het om deze natuur zo dicht bij eigen huis verstopt te vinden. We komen zeker nog eens terug om te wandelen langs de Kleine Beerze en te zien hoe het gebied zich verder gaat ontwikkelen. Wie weet kunnen we de volgende keer wel vanaf huis die kant uit wandelen!

Schotse Hooglander Kleine Beerze

Handig om te weten als je wilt wandelen langs de Kleine Beerze

  • Onze route is iets meer dan 8 kilometer lang en makkelijk te lopen.
  • Omdat je regelmatig door hogere graslanden loopt zijn waterdichte wandelschoenen aan te bevelen. Zeker na regenval kan het best drassig zijn.
  • Onderweg kun je een kleine kudde Schotse Hooglanders tegenkomen.
  • Wandelen langs de Kleine Beerze kan in het beekdal, maar ook erbuiten zodat de wandeling die wij maakten makkelijk uit te breiden is.
  • Er is geen officiële rondwandeling. Je kunt de route zonder beschrijving heen en weer lopen, dan is hij ongeveer 5 kilometer.
  • De mooiste tijd om te wandelen is in het voorjaar en de zomer.
  • In het beekdal zijn diverse leuke dingen uitgezet voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs meer over het gebied.
  • Zoe je een ander startpunt van de wandeling dan kan dat ook vanuit de plaats Vessem.
  • Horeca; in Vessem kom je langs restaurant De Gouden Leeuw ( Jan Smuldersstraat 26). Op het terras kun je heerlijk in het zonnetje zitten.
  • Meer informatie en leuke tips over mooie gebieden en wandelroutesvind je op de site van Natuurmonumenten.

outekaart wandelen langs de Kleine Beerze

Een handig overzichtskaartje van onze wandeling. Niet helemaal bij het begin gestart 😉 maar zo heb je een idee.

Ben je op zoek naar nog meer leuke wandelinspiratie in Brabant? Klik dan zeker even door naar dit blog met mijn 10 favoriete natuurgebieden.

Of klik door naar mijn speciale wandelpagina. Hier vind je al mijn favoriete wandelingen in één handig overzicht.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *