de Mortelen

Wandelen in de Mortelen (het Groene Woud)

Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Geen grootschalige ruilverkaveling maar kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Wandelen in de mortelen staat garant voor rust, afwisselend landschap en veel groen. Vandaag neem ik je mee op ontdekkingstocht in één van mijn favoriete Brabantse wandel/natuurgebieden. Wandel je mee?

Wandelen in de Mortelen

Een paar jaar geleden werd ik door vriendin Miriam meegenomen naar de Mortelen. Ik was gelijk onder de indruk en sindsdien is het een favoriet wandelgebied van me geworden. Het gebied bestaat uit de ‘Mortel’ (weke grond) afgewisseld met de hogere grond, de ‘donken’. Dit verklaart de sterke afwisseling in begroeiing van het gebied. Aan de ene kant vochtige weiden en loofbos, aan de andere kant akkers en naaldbos. Het leukste aan het gebied vind ik de super kleine percelen. Iedere keer als een stuk land van vader op zoon overging werd het verder verdeeld.Vervolgens werden de eigendomsgrenzen met houtwallen gemarkeerd. Het resultaat; kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt.

de Mortelen

De start van onze wandeling door de Mortelen

Het is een lekkere frisse voorjaarsdag zo eind april als we onze auto neerzetten op de parkeerplaats van Herberg de Schutskuil. Soms stoppen we hier eerst even voor een kopje koffie of drankje, maar vandaag gaan we gelijk op pad. Het leuke van deze plek is dat je direct al in de natuur loopt. Het pad slingert zich door diverse met bomen omzoomde lanen en langs het water van een aantal slootjes. Hier vind je slechts wandelaars, natuur en vogels. Na die lange winter is het heerlijk met al dat verse groen en de stilte om ons heen, echt een fijne plek om er even helemaal uit te zijn.

wandelen in de Mortelen

Wandelen door een kleinschaliglandschap

Bos en kleine weides wisselen elkaar af, doorsneden met kleine slootjes en bermen vol met bloemen. Dat is wat wandelen in de Mortelen zo bijzonder maakt. We hebben er een lekker tempo inzitten en geven onze ogen de kost. De kilometers vliegen voorbij zonder dat we er erg in hebben. Echt zo'n wandeling waar je lekker bij kunt kletsen terwijl je toch van alles om je heen ziet. Diverse keren zien we een vlinder die net als wij geniet van al die bloemen.

de Mortelen

de Mortelen

de Mortelen

de Mortelen

"De bewoonde wereld"

Op ongeveer een derde deel van de route komen we heel kort in de "bewoonde wereld". Op de hoek van het weiland staat een kleine picknickbank waar we even gaan zitten en een appelflap delen die we mee hebben genomen. Daarna lopen we verder over een kleine asfaltweg en passeren een paar boerderijen. We steken de weg over en lopen het weiland in. Rechts van ons de rustige camping 't Laageind. De route loopt om de camping heen en zeker het deel net achter de camping kan af en toe flink drassig zijn. Vandaag valt het mee omdat het al een tijd niet geregend heeft.

de Mortelen

bloesem de Mortelen

Het mooiste deel van de wandeling door de Mortelen

Wat mij betreft komt nu het mooiste deel van de route. Na het passeren van een klein draaihekje voor de koeien struinen we over een klein gemaaid pad door de weilanden en tussen de bloemen. Daarna duiken we weer het bos in. Onderweg zien we een aantal keer een handig bankje waar je even kunt zitten en genieten van de stilte.

wandelen in de Mortelen

de Mortelen

de Mortelen

wandelbankje

Eendjes!

Voor we het weten zijn we alweer bij het laatste deel van onze wandeling. Langs een aantal weilanden slingeren we weer richting de Schutskuil. Nog een laatste sloot vol met fleurige witte bloemen én een eendenfamilie. Helaas schrikken de eendjes van ons en duiken onder begeleiding en gekwaak van mama snel tussen de planten. We wachten even af in de hoop ze nog wat beter te kunnen zien, maar ze blijven braaf verstopt tot we weg zijn.

de Mortelen

de Mortelen

Boomkikkers in de Mortelen

Wie er geluk heeft kan tijdens voorjaarswandelingen in de Mortelen ook een heel bijzonder dier tegenkomen. De boomkikker past perfect in zijn omgeving dus je moet goed zoeken om er één te kunnen spotten.

Omdat er in het verleden niet al te lichtzinnig met boomkikkers omgegaan werd (Alles voor de perfecte foto) wordt gevraagd geen exacte verblijfplaats van de boomkikker die je spot te verklappen. Tijdens een wandeling in het voorjaar zagen Miriam en ik diverse exemplaren. Houdt tijdens het wandelen je ogen goed open en wie weet spot jij ook zo'n bijzondere inwoner van de Mortelen. Wat een bijzondere beestjes, ik ben verliefd!

boomkikker in de Mortelen Brabant

Handig om te weten over wandelen in de Mortelen

 • In het hele gebied kun je vrij wandelen. Wil je liever een uitgezette route lopen kies dan voor wandelen in de Mortelen via de knooppunten.
 • Deze route is ruim 12 kilometer en het startpunt is Herberg de Schutskuil, Oude Grintweg 100 in Oirschot.
 • Het gebied is afwisselend qua landschap en de wegen kennen geen hoogteverschil. Een makkelijke wandelroute is zo uitgezet.
 • Het grootste deel van de route gaat over onverharde paden. Helaas kun je niet om een paar stukjes met (rustige) asfaltwegen heen.
 • Wij liepen deze route via de volgende knooppunten; 69-81-3-4-5-6-11-12-15-14-19-18-67-68-17-16-2-69. Je vindt een bord met de knooppunten bij de parkeerplaats bij de Schutskuil.
 • Ik vind wandelen in de Mortelen persoonlijk het leukst in het voorjaar en de zomer. De slootjes zitten vol waterplanten, er zijn vlinders en alles leeft.
 • Let op, de route kan aardig nat zijn dus goede schoenen zijn aanbevolen.

de Mortelen

"klunen" met Miriam tijdens een eerdere wandeling.

wandelkaart knooppunten Mortelen

Geplaatst in Brabant, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

6 reacties

 1. Je hebt helemaal gelijk hoor, wat een prachtig gebied! Vooral die foto met dat doorkijkje zo tussen die bomen… prachtig! Jammer dat het voor ons niet naast de deur is, maar wie weet kunnen we er ooit een weekendje weg van maken. Dit jaar hebben we tenslotte dat ook gedaan in Zuid-Limburg waar we toen ook heerlijk hebben gewandeld.

  • Voor een gezellig weekendje is deze regio prima. Er is nog veel meer te wandelen en je kunt het makkelijk combineren met (bijvoorbeeld) Den Bosch. Dat is ook echt een gezellige stad waar genoeg te beleven is.

  • Ik vind de Mortelen vooral in het voorjaar en zomer prachtig. De lente is één van mijn favoriete tijden om van de natuur in Nederland (en Europa) te genieten.

  • Hoi Marie-Jeanne. Dank voor je compliment, leuk om te lezen! Ik heb het kaartje met de knooppunten klikbaar gemaakt. Zo wordt hij een stuk groter en is hij denk ik makkelijk af te lezen. Mocht je nog steeds problemen hebben, dit bord staat bij het startpunt van de wandeling zodat je hem voor je gaat lopen kunt bekijken. Fijne wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *