Wandelen in de Malpie

Wandelen in de Malpie, Brabant

Begin februari schreef ik een blog over mijn favoriete wandelingen in mijn provincie, Noord Brabant. Ik vroeg aan mijn lezers tips voor andere mooie gebieden en kreeg diverse antwoorden. Eén van de tips was het wandelen in de Malpie, niet ver van mijn huis. We waren er lang geleden en om de één of andere reden waren we toen niet zo gecharmeerd van het gebied. Tijd om de schoenen opnieuw aan te trekken en een dag te gaan wandelen in de Malpie.

 

 

 

Starten met de wandeling.

Je kunt van meerdere plekken het gebied in. De makkelijkste plek om te starten met een dag wandelen in de Malpie is vanaf de plaats Borkel en Schaft, in het zuiden, óf vanaf de Venbergse molen bij Valkenswaard, ten noorden van de Malpie. De vorige keer startten we bij de molen en daarom kiezen we er nu voor om de wandeling vanaf Borkel en Schaft te beginnen. Onze auto parkeren we aan de rand van het dorp op de kleine parkeerplaats aan de Pater Aartslaan.

Vanaf daar lopen we zo via de weilanden het dorp uit. Een lange aanlooproute langs een paar brede zandpaden brengt ons bij knooppunt 5. Een deel van deze route gaat langs het fietspad, iets dat ik persoonlijk minder fijn vind. Ik herinner me dat dat de grootste reden was dat we de vorige keer niet zo enthousiast waren. Een groot deel van de wandelpaden in het oosten loopt namelijk langs een fietspad. In het midden en westen van het gebied kom je bijna alleen wandelpaden tegen.

 

 

 

 

De vennen

Na een tijd komen we aan bij het Groot Malpieven. Daar laten we het fietspad achter ons en steken dwars door het gebied heen. Onderweg passeren we diverse vennen, heide en stuifzand. Helaas is het weer niet zo mooi als we hoopten, maar het is nog steeds heerlijk wandelen en niet te druk. We komen over een klein bruggetje en moeten af en toe een grote plas omzeilen.

(NB: De week na deze wandeling ben ik zelf op een zonnige dag terug gegaan en heb opnieuw deze doorsteek gemaakt. De foto's in het bericht zijn van beide wandelingen)!

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het bos

Het laatste deel van onze wandeling brengt ons in het bos aan de westkant van het gebied. Hier kun je kiezen uit eindeloos veel smalle en brede wandelpaden. Er is naaldbos en er staan berken. De bodem is bedekt met stevige bossen geel gras. Ondanks het wat mindere weer merken we dat de winter bijna voorbij is. De vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is. Gezellig zo tijdens het wandelen!

De tijd vliegt voorbij en voor we het weten zijn we weer terug in Borkel waar we nog een lekker kopje koffie drinken voor we weer naar huis rijden.

Onze tweede poging om te wandelen in de Malpie is een succes. Fijn dat ik de tip kreeg! We komen zeker vaker terug om hier even lekker uit te waaien.

 

 

 

Handig om te weten over wandelen in de Malpie

 • Het parkeren van de auto is zowel bij de Venbergse molen (aan de Luikerweg)  als in Borkel en Schaft geen enkel probleem en is gratis.
 • Buslijn 276 brengt je ieder half uur je van Valkenswaard –via  Borkel en Schaft (Mgr. Kuypersplein) - naar Achel (België) en vice versa.
 • In Borkel en Schaft zijn er twee restaurants aan de Dorpsstraat. (Restaurant de Zwaan en De Woeste Hoeve)  Ook bij de Venbergse Molen is een restaurant. Onderweg kom je verder geen horeca tegen. In Valkenswaard zijn diverse restaurants.
 • Je kunt ook vanaf vakantiepark Kempervennen beginnen met  wandelen in de Malpie.
 • In het gebied kun je wandelen via knooppunten, of zelf een route bepalen.
 • Honden mogen mee op je wandeling, mits aangelijnd.

 

 

Wat is jouw favoriete wandelgebied in je eigen regio?

 

Wat is het toch genieten tijdens het wandelen en fietsen in Brabant. Wil je tips voor nog meer leuke wandelgebieden in mijn woonprovincie klik dan even door naar:

Wandelen in Brabant, de mooiste gebieden.

Ben je op zoek naar nog meer wandelinspiratie in eigen land? Klik dan eens even door naar:

Wandelen in Nederland.

 

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

6 reacties

 1. Deze wandeling is voor mij nog onbekend omdat ik weinig in Brabant kom. Dat veengebied ziet er wel heel mooi uit, vooral die goudgele kleuren. Wel jammer dat het pad deels langs een fietspad loopt, daar ben ik ook minder fan van. Mijn favoriete plek om te wandelen in eigen regio is Meijendel, waar je een fijne combi hebt van bos en duingebied. Ik raak er nooit uitgekeken.

  • Ik was een tijd geleden in Meijendel op een grauwe dag. Zelfs toen al vond ik het erg mooi. Ik hoop er zeker nog eens terug te komen als het wat zonniger is.

 2. Al tijden wil ik graag de natuur in Brabant ontdekken, maar het komt er steeds niet van. Als ik dit lees en zie word ik wel heel enthousiast, prachtige kleuren ook !
  Ik woon in Ermelo en daar is het omringt door bos en heide,
  dus hier de natuur in is echt geen straf en kan ik dan ook bestempelen als mijn favoriet.

  • Ik ken de omgeving van Ermelo wel en ook daar is het vol met mooie natuur. Ik kan je aanbevelen om een keer naar het zuiden van het land af te reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *