wandelen in de Loonse en Drunense duinen patronen in het stuifzand

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen is elke keer weer even mooi. De stuifzandvlaktes, bossen en heidevelden zijn elke keer weer anders en gaan mij nooit vervelen. We ontdekten het gebied toen we een korte tijd in de buurt van Den Bosch woonden, maar nog steeds komen we er regelmatig om te fietsen of te wandelen. Tot mijn verbazing zag ik dat ik er nog nooit iets over geschreven heb. Tijd om daar verandering in te brengen!

Eindeloos fietsen en wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug. Je vindt er één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa.

Het gebied wordt ook weleens de Brabantse Sahara genoemd en heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien! Overal in het stuifzand mag je vrij struinen en dit is één van mijn favoriete bezigheden in het gebied. Daarnaast kun je fietsen door uitgestrekte bossen en langs de heidevelden. Voor de liefhebbers zijn er diverse wandel- en fietsroutes uitgezet.

wandelen in de Loonse en Drunense duinen langs knooppunten

 

Natuurpoorten

In Brabant schieten de natuurpoorten als paddestoelen uit de grond. Brabantse natuurpoorten zijn het startpunt van je wandel of fietstocht in een natuurgebied. Je vind er een handige plattegrond met knooppunten, leuke fiets- en wandelroutes en een horecapunt. Ook is er altijd genoeg parkeerruimte.

Wil je gaan wandelen in de Loonse en Drunense duinen dan kun je terecht bij twee natuurpoorten.

  • 1 -Natuurpoort de Drie Linden, Giersbergen 8 Drunen (Noordkant) met grote parkeerplaats. Herberg de Drie Linden heeft een speeltuin, groot buitenterras en een menukaart met voldoende keuze.
  • 2 -Natuurpoort en Manege van Loon, Kloosterstraat 115-119 Loon op Zand (Zuidkant). Vanaf de manege starten verschillende wandel-, fiets-, MTB-, ruiter- en menroutes. Je kunt er ook overnachten, je paard "stallen" en begeleide paardenritten maken! Er is een gezellig terras en kleine menukaart.
  • 3- Geen officiële natuurpoort maar wel een fijne plek om te starten; Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 Udenhout. Met brasserie, groot terras en dito parkeerplaats.
  • 4- Of start bij Café de Rustende Jager, Oude Bosschebaan 11  Biezenmortel. Elke dag open van 09.00 uur tot zonsondergang. Met groot terras en fietsverhuur.

NB: Info over alle startpunten vind je op de site die genoemd wordt onderaan het blog (bij Handig om te weten)

wandelen in de Loonse en Drunense duinen op een zonnige dag

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen in de winter

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen heidevelden

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen in het bos

Wandelen en hardlopen in de Loonse en Drunense duinen

Normaal gesproken ben je van mij gewend dat ik je meeneem op een door mij gelopen route, maar dat doe ik deze keer niet. Wandelen in de Loonse en Drunense duinen kan namelijk op zo veel plekken en via zo veel verschillende routes. Het is enorm makkelijk om zelf je eigen route uit te stippelen aan de hand van de wandelknooppunten en dan ter plekke een beetje te improviseren. Dat doen we eigenlijk het meest. Zo kun je je wandeling net zo lang of kort maken als je zelf wilt. Rondom de grote stuifzand vlakte wandel je door het bos en langs stukken met veel heide.

Natuurlijk is het ook super om gewoon maar wat door het zand te struinen. Zo ontdekten we de laatste keer de prachtige nieuwe kleine stuifduinen en door de wind geschapen patronen in de buurt van wandelknooppunt 37. Magisch om te zien hoe een nieuw stukje natuur ontstaat, echt zo'n "oer" gevoel. Wandelen en hardlopen door het stuifzand is trouwens ook een perfecte training voor de kuiten en enkels en goed voor je conditie!

wandelen in de Loonse en Drunense duinen patronen in het zand

 

wandelen in de Loonse en Drunense struinen door het stuifzand

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen stuifduinen

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen even relaxen in het zonnetje

Heerlijk zo in het winterse zonnetje!

Handig om te weten over wandelen in de Loonse en Drunense duinen

  • Wandelen doe je vrij via een route die je zelf uitstippelt met de wandelknooppunten. Je vind de informatieborden bij de natuurpoorten.
  • Thuis je route uitstippelen kan ook. Ik gebruik hievoor graag de site van Visit Brabant. Zij hebben een handige knooppunten routeplanner!
  • Naast wandelen kun je in het gebied perfect fietsen (zowel gewoon als met de mountainbike) en paardrijden op ruiterpaden.
  • Honden mogen loslopen in het losloopgebied bij parkeerplaats van Bosch en Duin. In andere delen van het natuurgebied moeten honden aangelijnd zijn.
  • Achter Restaurant De Rustende Jager begint een speciale hondenloslooproute naar Herberg De Drie Linden (5 km heen en terug). De route staat duidelijk aangegeven met bordjes.
  • De verharde wegen en fietspaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Vanaf Bosch en Duin loopt er een verhard rolstoelpad naar een fraai uitkijkpunt.
  • Meer informatie over het nationaal park vind je op deze site.

wandelen in de Loonse en Drunense duinen het bosgedeelte

 

wandelen in de Loonse en Drunense duinen op de rand van het stuifzand

Nog meer wandeltips:

Wandelen in Brabant, de mooiste gebieden

Klik hier door naar de pagina met al mijn tips en wandelroutes in Brabant.

 

Wat is jouw favoriete gebied om in Brabant te wandelen?

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *