wandelen Bedafse Bergen

Wandelen door stuifduinen; de Bedafse Bergen

Zomaar even een wandeling maken in een nieuw gebied zonder voorbereiding? Wij deden het afgelopen zondag toen we onverwacht een paar uur vrij hadden in ons drukke weekend. Het zonnetje scheen en we besloten te gaan wandelen. Frank vond al snel een leuke route van 10 kilometer door de Bedafse Bergen, in de buurt van Uden. Met knooppunten, dus lekker makkelijk.

Wandelen door de Bedafse Bergen

De Bedafse Bergen liggen ten westen van Uden aan de rand van het grote natuurgebied De Maashorst. De Maashorst ontstond tijdens de laatste ijstijd toen de Maas breed meanderend door het gebied stroomde. Er ontstonden breuken in de aardkorst waardoor delen van het gebied meters omhoog gedrukt werden. De hoogteverschillen zie je niet zo duidelijk, maar in het gebied kun je nog op diverse plekken grint vinden en grote kleien die ooit door de Maas zijn afgezet.

routebord de Maashorst

Stuifduinen

Het meest bijzondere deel, voor mij althans, van de Bedafse Bergen zijn de grote stuifduinen. Lang geleden was dit gebied bedekt met een grote laag zand waarop voornamelijk eiken- en berkenbos groeide. Jarenlange bebouwing door boeren en begrazing door vee zorgden voor het verdwijnen van het bos. De heidevelden die daarbij ontstonden werden afgeplagd waardoor de zandlaag bloot kwam te liggen. Om te zorgen dat het zand niet te veel stoof werden er grote houtwallen aangelegd. Na 1900 trokken de boeren uit het gebied en werden er naaldbomen aangeplant voor de houtkap.

Tijdens een wandeling door het gebied kom je naast de stuifduinen met houtwallen ook nog wat kleine stukken heide, akkers en sloten tegen. Een mooi gevarieerd gebied dus.

Bedafse Bergen stuifduinen

Onze route door de Bedafse Bergen.

De route die Frank heeft gevonden staat op Route.nl en heet "wandelen door de Bedafse Bergen".  We parkeren onze auto in het dorp Bedaf en staan aan een redelijk drukke weg. De start van de wandeling is dus nog niet helemaal zoals we bedacht hadden, maar gelukkig gaan we na een tijd een stuk bos in. Aan onze linkerhand vangen we tussen de bomen door een glimp van de stuifduinen op, nu wordt het leuk! We passeren een paar grasgebieden waarin enorm veel paddenstoelen te zien zijn en voor ik het weet lig ik op de grond om foto's te maken.

paddenstoelen Bedafse Bergen

Een nieuw plan.

Al veel te snel verlaten we het bos en lopen alweer over een drukkere weg. Iets verderop gaat de route over het fietspad en om ons heen zijn alleen maar fietsers en auto's. Als we op de routekaart kijken en die vergelijken met het gebied zien we dat we toch best regelmatig langs de weg zullen lopen terwijl er in het bos genoeg voetpaden zijn. Aangezien we dit al eerder aan de hand hebben gehad met knooppunten routes besluiten we de route te laten voor wat het is en zelf onze weg te vinden.

De eerste missie is om weer richting de Bedafse Bergen te komen via een zo rustig mogelijke route. We slaan linksaf en lopen door een stuk gevarieerd bos. Op diverse plekken zien we weer paddenstoelen. Verbazingwekkend hoeveel er dit jaar al te zien zijn in september. Daarna biedt de telefoon van Frank uitkomst.

paddenstoelen Bedafse Bergen

paddenstoelen Bedafse Bergen

paddestoel Bedafse Bergen

Zwerven door de Bedafse Bergen

Al snel steken we de weg over en komen we weer op een onverhard pad waar je alleen kunt wandelen. Lang leve de moderne technieken! Langzaam aan lopen we terug richting de stuifduinen. Onderweg genieten we van natte gebieden met slootjes en wilgen. We komen zelfs een klein koppeltje Schotse Hooglanders tegen. "Dit is wat ik in gedachten had" roep ik tegen Frank en we genieten volop.

Ineens komen we weer een knooppunt tegen (nr 97) en daar steken we door het bos richting de stuifduinen. Daar blijken we niet de enige te zijn die genieten van deze prachtige zondagmiddag. Kinderen vermaken zich kosteloos op de zandheuvels terwijl ouders lekker loom op het zand liggen.

Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders

wandelen Bedafse bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

Terug naar de auto

Als we aan de andere kant van de duinen op de Schansweg staan overleggen we een wat handig is. Onze auto staat iets verderop naar rechts geparkeerd, maar dan is het een saaie route over verharde wegen. Als we iets omlopen kunnen we linksaf een stukje langs knooppunten oppakken en dat blijkt een goede zet. Iets verderop slaan we rechtsaf en vervolgen onze route door de natte gebieden van het Annabos. Hier slaan we nogmaals rechtsaf en lopen nog een klein stukje over de Bedafseweg  om weer bij de parkeerplaats te komen. Een mooie afsluiting van de middag.

Als we vlakbij de snelweg zijn moet Frank van mij nog even één keer stoppen. Ik kan het niet laten de grote aardbeien op de foto te zetten en dan hop, naar huis.....

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Bedafse Bergen

wandelen Annabos

aardbeien bij snelweg

Handig om te weten over wandelen bij de Bedafse Bergen

  • Om het gebied heen is een wandelroute uitgezet d.m.v. gele paaltjes. De route is 5 kilometer lang en je kunt parkeren aan de Schansweg.
  • Zelf een route uitzetten kan ook via de knooppunten. Kijk dan goed welke punten je kiest want ze gaan regelmatig over verharde, minder leuke stukken. Blijf dichtbij het stuifzandgebied, dan zit je prima.
  • Kom je in de juiste tijd dan kun je in de omgeving van Bedaf op diverse plekken aardbeien kopen, vers van het land. Er is zelfs een aardbeienautomaat!
  • Neem je de hond mee? Dat mag maar dan moet hij op diverse plekken wel aangelijnd zijn.
  • Voor kinderen zijn de stuifduinen een waar paradijs om lekker te ravotten.
  • Wil je meer informatie over de Maashorst?  Klik dan even door naar de eigen site!

Vind je het leuk om door stuifduingebieden te wandelen? Dan is de Belgische Sahara, net over de grens bij Lommel, ook echt een aanrader. Lees hier alles over wandelen in de Belgische Sahara.

Klik voor nóg meer wandelinspiratie door naar mijn speciale wandelpagina.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *