Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch; Pettelaar en Bossche Broek

Op nog geen 10 minuten lopen van het station Den Bosch vind je een bijzonder natuurgebied; de Bossche Broek. Dit natte, open gebied sluit perfect aan op nog een pareltje; de Pettelaar. Samen zorgen zij voor veel wandel en fietsgelegenheid onder de rook van de grote stad. Samen met vriendin Miriam ging ik een middag wandelen bij Den Bosch en genoot van de mooie natuur, veel vogels en zelfs een aantal reeën!

Van de drukke snelweg de rust in

De Pettelaar en Bossche Broek zijn beiden makkelijk te bereiken. Wij kiezen ervoor om bij de Pettelaar te beginnen en parkeren onze auto's bij restaurant Croy. Vanaf de parkeerplaats lopen we direct op de nabijgelegen snelweg af en duiken er via een tunnel onderdoor. Daarna houden we rechts aan en lopen via een stukje bos het gebied de Pettelaar in. Een lange beukenlaan brengt ons langs een kleine boerderij en daarna lopen we steeds verder het gebied in. Zoals op veel wandelingen verbaas ik me weer hoe snel we van de drukte in de rust terecht komen. Alles staat in bloei en de eerste vlindertjes fladderen lustig om ons heen.

wandelen bij Den Bosch

wandelen bij Den Bosch

wandelen bij Den Bosch

De Pettelaar

Na de boerderij slaan we rechtsaf en volgen het pad. Zompige weides wisselen af met kleine stukjes bos en stroompjes. Onderling verbonden door lange lanen met diverse soorten bomen en struiken. De natuur ontwaakt en laat zich van haar beste kant zien. Vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is op deze zonnige lentedag.

De naam Pettelaar komt van ‘petten’. In het oud-Nederlands betekent dat ‘drinken’, niet van water, maar van iets sterkers. Vroeger wandelde men vanuit de stad deze kant op en dronk op de zondag  een drankje in de buitenherberg. Wij hebben ons eigen water mee en genieten van een lekkere appelflap.  Daarna slenteren we langzaamaan weer richting de A2 via o.a. landgoed Sterrenbosch. We passeren nog veel moois voor we via een tunnel aan de andere kant van de snelweg staan, op verkenning in gebied nummer 2; de Bossche Broek.

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch
Het Bossche Broek

Wandelen bij Den Bosch; aan de ene kant de stad, aan de andere kant de natuur. In dit deel van de wandeling zien we goed hoe dicht we bij de stad zijn. Een groot deel van de wandeling gaat langs de Dommel. Links van ons de stad, rechts de natuur.

Het Bossche Broek is een stukje ongerepte natuur van ongeveer 116 hectare groot. In de geschiedenis van Den Bosch was dit moerassige rivierklei- en veengrondgebied een natuurlijk verdedigingswerk Nu is er ruimte voor grasland, water en rietkragen. Het gebied is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en een walhalla voor vogelaars. Zo kun je er in het voorjaar de nachtegaal horen zingen. Er zijn blauwborstjes, ijsvogels en boomvalken om er maar een paar op te noemen.

Ook mooi: de Trage Tocht Den Bosch door Bossche Broek en de Moerputten.

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Nachtegalen en reeën.

Heb je een verrekijker?  Het  is geweldig om even te gaan zitten en vanaf één van de vele bankjes om je heen kijken en te genieten. De reetjes die het gebied bevolken zie je ook zonder verrekijker. Ongestoord gaan zij hun gang en vormen een mooie voorgrond voor de skyline van de stad.

Na het passeren van het voetgangerspontje lopen we langzaam aan richting de parkeerplaats. Helaas is het wat meer bewolkt geworden en laat de nachtegaal zich niet horen en laat de ijsvogel zich ook niet zien. Toch ben ik absoluut niet teleurgesteld want we zien en horen veel andere vogels. We tellen maar liefst 7 verschillende reetjes, dat zie je niet vaak! Een mooie afsluiter van onze middag wandelen bij Den Bosch.

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Wandelen bij Den Bosch

Handig om te weten over wandelen bij Den Bosch

 • Je kunt op meerdere plekken starten met wandelen bij Den Bosch
 • De Pettelaar bereik je het handigst met de auto. Neem afslag 22 van de A2 om bij de parkeerplaats van restaurant Croy te komen.  Vanuit hier kun je ook makkelijk doorlopen naar het Bossche Broek.
 • Kom je met het O.V.? Dan bereik je het gebied makkelijk vanaf het centrum van de stad. Vanaf het station loop je ongeveer 10 minuten naar het zuiden richting de Vughterbrug . Daar ga je via een wenteltrap naar beneden en steekt de Dommel over met een zelf te bedienen voetgangerspontje. ("De moerasdraak"). Je staat nu in het Bossche Broek.
 • Horeca is er genoeg in de stad en het al eerder genoemde restaurant Croy is ook een prima mogelijkheid. Wij aten er na afloop van onze wandeling. (Op vrijdag en zaterdagavond is reserveren handig)
 • In Landgoed Pettelaar is het heerlijk vrij wandelen maar er is ook een route van ruim 3 kilometer langs groene paaltjes.
 • Wil je de nachtegaal zien en horen? Kom dan op een zonnige dag in het voorjaar.  De kans op het zien van reetjes is groot.
 • Wij liepen in totaal een afstand van ongeveer 14 kilometer.
 • Als het nat is is het handig om rekening te houden met je schoeisel. Wij liepen op een droge dag en hadden makkelijke gympen aan.
 • Zoek je nog een mooie route bij Den Bosch? Ga dan wandelen bij de Moerputten.

Ben je, net als ik, gek op Street Art? Combineer deze gebieden met de stad via de speciale wandeling langs de mooiste Street Art.

Zoek je nog meer wandelinspiratie in eigen land? Klik dan door naar mijn speciale wandelpagina.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

4 reacties

 1. Wat leuk! Volgens mij ben ik daar met een vriendin geweest. Of er moet aan de andere kant ook nog een heel stuk natuur zijn… Heel leuk en mooi vond ik het in ieder geval 🙂

  • Hoi Laura, nee geen echte routebeschrijving. Wij hebben zelf de route een beetje in elkaar gepuzzeld. Op zich is het niet zo moeilijk om zelf een mooie route te lopen in het gebied. Misschien kun je bij restaurant Croy nog even vragen om je wat meer op weg te helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *