Wandelroute Plateaux Hageven

Trage Tocht Plateaux Hageven, grensoverschrijdende wandelroute van 12 kilometer

Herstellende van een stevige verkoudheid zoek ik een fijne wandelroute niet te ver van huis. Mijn oog valt op de Trage Tocht Plateaux Hageven. Deze grensoverschrijdende wandelroute is 12 kilometer lang en gaat door een prachtig gebied waar we graag wandelen. Benieuwd naar deze route? Wandel dan met ons mee.

De Trage Tocht Plateaux Hageven

Plateaux Hageven is een mooi, grensoverschrijdend, natuurgebied in de Belgische en Brabantse Kempen. We wandelen er regelmatig één van de uitgezette wandelroutes en het is genieten in elk seizoen. Van de bloeiende heide, de bossen, de meanderende Dommel en de vele vogels als de roerdomp en ijsvogel.

Als fan van de Trage Tochten lijkt het me leuk om de Kempen weer via een Trage Tocht te ontdekken. Eerder deed ik dat al met vriendin Els. Toen wandelden we de Trage Tocht Weebosch waarbij bekende plekjes via een verrassende route aan elkaar geregen werden. Deze keer ga ik op pad met Frank om de Trage Tocht Plateaux Hageven te wandelen. Het is een zonnige zondag en een prima dag om weer wat vitamine D op te doen nadat ik een week voornamelijk binnen gebleven ben.

Wandel je ook graag een Trage Tocht? Alle door mij gelopen Trage Tochten staan op deze verzamelpagina.

Een zonnige start van onze Trage Tocht

Rond half 11 parkeren we onze auto op parkeerplaats Het Plateaux bij Bergeijk. Het is een zonnige zondag en al behoorlijk druk met wandelaars uit Nederland en België. Vandaag wandelen we geen route via de paaltjes maar met de telefoon waar we het gps bestand op gezet hebben.

Bij het informatiebord gaan we rechtsaf en wandelen we via een kleine bosrand richting de vloeiweiden, ook wel Pelterheggen genoemd. Deze graslanden worden gevoed met kalkrijk water uit kleine kanaaltjes waardoor een rijke flora en fauna is ontstaan. Zo vind je hier in de herfst volop herfsttijloos en in de lente orchideeën. Stiekem hadden we gehoopt al wat orchideeën te kunnen spotten maar door het koude weer is het nog te vroeg. Over een paar weken nog maar eens terugkomen.

De Trage Tocht Plateaux Hageven vind je terug in deze wandelgids van de Kempen en Peel:

Open heidevlaktes en Galloway runderen

Nadat we een klein stroompje over zijn gestoken slaan we linksaf en bereiken we via een klaphekje het open heidegebied van Plateaux Hageven. Hier wandel je over brede zandpaden langs heerlijk ruikende dennenbomen en diverse vennen. Op het pad vinden we wat koeienpoep en niet veel later zien we de producent van deze surprise.

Twee jonge Galloway stieren kijken ons al herkauwend aan en we lopen er met een kleine boog omheen. Altijd even opletten. In principe doen ze niets maar je weet het nooit, spring is in the air en iets verderop staan de koeien.

wandelen Trage Tocht Plateaux Hageven

Ven op De Plateaux Bergeijk

Galloway runderen in Plateaux Hageven

Met een klein boogje om deze Galloway runderen heen

Grenspalen op de Trage Tocht Plateaux Hageven

Niet veel later wandelen we langs één van meerdere grenspalen langs deze Trage Tocht. Deze historische gietijzeren grenspalen stammen uit 1843. Je vindt ze aan de hele Belgisch-Nederlandse grens tussen het Drielandenpunt in Vaals en het Zwin bij Zeeuws Vlaanderen. In totaal staan er 365 grenspalen op de grens van Nederland en België en we komen ze regelmatig tegen op onze wandelingen. Bijzonder dat er zo'n stukje geschiedenis bewaard is gebleven.

Gietijzeren grenspaal 1843 Plateaux Hageven

Ons favoriete gebied in Plauteaux Hageven

Langzaam aan verruilen we de zandpaden en droge heide voor vlonderpaadjes en natte natuur. Dit is ons favoriete gebied in Plateaux Hageven. Welke wandelroute we ook kiezen we gaan altijd even over de houten hangbrug en wandelen een stuk langs de Dommel. Deze mag hier weer lekker kronkelen en in de hoge oeverwanden broeden ijsvogels.

In dit natte gebied zijn diverse uitkijkpunten gemaakt om het vogelleven in de vijvers te bewonderen. Vooral in de wintermaanden is het druk op het water, nu horen we vooral de kleinere vogels in het struikgewas rond het water. "Was ik nu maar een vogelaar, ik hoor zo veel vogelgeluiden die ik nog niet ken" zeg ik tegen Frank.

Wandel je hier iets later in het seizoen dan spot je meestal wel één of meer ijsvogels. We zagen ook al eens een roerdomp en een vos. Het blijft altijd spannend wat je weer tegenkomt en een verrekijker komt goed van pas.

hangbrug over de Dommel Plateaux Bergeijk

De houten hangbrug van De Plateaux het Hageven staat op veel foto's

Natte natuur rond de Dommel

wandelen in het dal van de Dommel Brabant

Uitkijkpunt vijver met Galloway Plateaux Hageven

In de winter zijn er veel trekvogels in de vijvers te vinden

Wandelen langs de Dommel in Brabant

Over smalle paadjes langs de oevers van de Dommel

Wandelroute Plateaux Hageven

Rustpunt op de Trage Tocht Plateaux Hageven

Halverwege de route komen we langs bezoekerscentrum De Wulp. Een prima plek voor een plaspauze met kopje koffie op het terras op deze zonnige zondag. Voor de liefhebbers is er ook nog volop informatie over de omgeving te vinden.

Na de pauze wandelen we verder en betreden het buitengebied van Pelt. Dit deel van de Trage Tocht Plateaux Hageven gaat door een voor ons nog onbekend stuk en het is verrassend leuk. Niet alleen wandelen we door het bos maar ook over een lange kersenboomlaan. De laatste kersenbloesem staat nog aan de bomen en een paar weken geleden moet het hier prachtig zijn geweest.

wandelen in het buitengebied van Pelt

Wandelen in het buitengebied van Pelt

Kersenboomlaan in Pelt

Hoe prachtig zal deze kersenboomlaan in volle bloei zijn!

Kersenbloesem

De laatste kersenbloesem van dit jaar

Boerderij in Buizerdstraat Pelt

Trage Tocht Plateaux Hageven bij Pelt

Terug naar De Plateaux

De Trage Tocht gaat verder over smalle paadjes door kleine bosjes en steekt daarna dwars door de velden en langs brede bomenlanen richting De Plateaux. Hier komen we weer in voor ons bekend gebied. Een paar weken geleden was het hier nog kaal maar vandaag is het frisse groen duidelijk aanwezig.

Trage Tocht Plateaux Hageven wandelroute Bergeijk

Op de Trage Tocht Plateaux Hageven wandel je dwars door het akkerland

nieuwsgierig paard bij De Plateaux Bergeijk

vlonderpad in De Plateaux

De laatste kilometers....

van de Trage Tocht Plateaux Hageven gaan langs een ven met vogelkijkscherm. Vennen en vlonderpaadjes maken plaats voor een gemengd naald- en loofbos. Op diverse plekken staan er verbodsbordjes en is er een rustgebied voor dieren. Hoewel we vandaag geen wildlife zien weet ik zeker dat er leven genoeg is. Bij wandelingen aan het eind van de middag zagen we al regelmatig reeën en ook een vos. Zo op een drukkere zondag zien we voornamelijk vogels en Galloway runderen.

Via het bos komen we langs een klein kanaaltje. Nog een klein stukje en dan staan we weer bij de parkeerplaats. Tijd om naar huis te gaan en nog even na te genieten in de eigen tuin.

vlonderpad in De Plateaux

Vandaag is het droog maar bij regenachtig weer is het vlonderpad best fijn

wandelen in het bos in De Plateaux Bergeijk

gemengd bos bij De Plateaux Hageven

Ruik je de geur van het warme dennenbos?

kanaal in De Plateaux

Handig om te weten over de grensoverschrijdende wandelroute Trage Tocht Plateaux Hageven:

  • De route is 12 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde paden.
  • Startpunt is parkeerplaats het Plateaux, Barrier 15, Bergeijk.
  • Deze Trage Tocht is helaas niet met het openbaar vervoer bereikbaar.
  • Kom je uit België? Dan kun je deze wandelroute ook makkelijk starten bij bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10 Pelt.
  • Horeca: Bezoekerscentrum De Wulp. Open tijdens weekenden van 14:00-18:00. Op woensdagen van 13-17 uur, en van 1 juli tot 15 september dagelijks van 13-17 uur. Groepen kunnen eventueel reserveren.
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want soms kan het drassig zijn rond de Dommel.
  • Je volgt de Trage Tocht Plateaux Hageven d.m.v. een uitgeschreven route of gps bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Tip: wandelboekjes met nog meer Trage Tochten:

Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *