Trage Tocht Landgoed Baest wandelen

Trage Tocht Landgoed Baest, wandelen langs kronkelende beken en de Kapel van de Heilige Eik

Trage Tocht Landgoed Baest. Een afwisselende wandelroute van 16 kilometer door het bos en over kleine graspaadjes in Landgoed Baest bij Oirschot. Wandelen langs de kronkelende Grote en Kleine Beerze en de Kapel van de Heilige Eik. Een heerlijke wandeling in het voorjaar, de zomer én de herfst. Wandel je weer met ons mee? 

Landgoed Baest

Landgoed Baest ligt in de gemeente Oirschot vlakbij de plaats Middelbeers. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot in de 13e eeuw en daarmee behoort Landgoed Baest tot de oudste landgoederen van Brabant. Vanwege het natuurlijk schoon en de historie werd het landgoed in 1997 tot Rijksmonument verklaard. Het totale landgoed is 500 hectares groot en bestaat uit bossen, brede met bomen omzoomde lanen, natuurlijke weilanden en de kronkelende rivierloop van de Grote en Kleine Beerze.

In Landgoed Baest vind je een natuurbegraafplaats, het bos van de Heilige Geest en een fraaie kapel. Op het terrein staan meerdere  imposante landhuizen waaronder de monumentale 18e eeuwse Eikehoef waar je kunt trouwen. In het Landgoed mag je vrij wandelen via wandelknooppunten of één van de vele uitgezette wandelroutes. Wij wandelden eerder al een korte route rond de Kapel van de Heilige Eik, deze keer gaan we een langere wandeling maken.

→Ook mooi om te wandelen: deze zomerse rondwandeling over Landgoed De Utrecht.

Braamstruik langs biologische akker

Op een zonnige dag in mei

Moederdag 2024, het belooft een heerlijke zomerse dag te worden. Vandaag rijden we een klein stukje naar Landgoed Baest om een mooie Trage Tocht te gaan wandelen. Een prima alternatief voor deze "moederloze" natuur- en wandelliefhebbers. We parkeren de auto bij de Natuurbegraafplaats waar om 11 uur slechts 1 andere auto staat. Dat zal vanmiddag wel anders zijn denk ik.

De Trage tocht bestaat uit meerdere lussen en omdat ik thuis het GPX bestand al heb gedownload kiezen we zelf de volgorde waarin we lopen. Omdat Frank nog steeds wat last heeft van zijn hiel kunnen we onderweg ook nog beslissen of we de hele route gaan wandelen of eventueel een stuk afkorten. Wel zo fijn.

Tip: Je vind deze wandeling in wandelboekje wandelen in Kempen en Peel:

Wandelen over grassige bospaadjes en langs kronkelende beekjes

Vanaf de parkeerplaats slaan we linksaf waarbij we direct het prachtige Huis te Baest passeren. Niet lang daarna slaan we rechtsaf en lopen we over een smal graspaadje het bos van Landgoed Baest in. Het gras groeit wild, de bramen staan in volle bloei en de vogels fluiten dat het een lieve lust is. In het natte gebied zijn er veel muggen te vinden die zich met volle overgave op ons storten als we even stilstaan. Snel een foto en doorwandelen maar!

Aan het eind van het grassige paadje slaan we rechtsaf en komen we op een zandpad dat de Grote Beerze volgt. Aan alles kunnen we zien dat het de laatste tijd veel geregend heeft hoewel het pad zelf goed te belopen is. Een enkele plas waar we makkelijk omheen kunnen wandelen. Dat is op veel andere natuurgebieden wel anders op dit moment. Gek genoeg zijn er hier dan weer geen muggen te bekennen, we klagen niet.

Huis te Baest

Het statige Huis te Baest is alleen van een afstand te bewonderen

Grassig bospaadje opTrage Tocht Landgoed Baest

Heerlijk zulke grassige bospaadjes!

Trage Tocht Landgoed Baest wandelen langs de Grote Beerze

Wandelen langs de Grote Beerze

Richting het Noordelijk deel van Landgoed Baest

Vandaag kiezen we ervoor om eerst richting het noordelijk deel van Landgoed Baest te wandelen. De route volgt een breed graspad langs het omleidingskanaal van de Beerze. Daarna wandelen we richting het Wilhelminakanaal dat we oversteken. Het landgoed aan de noordkant van het kanaal wordt beheerd door het Brabants Landschap. Als donateur van het landschap doet het me goed om te zien dat er naast bos en de waterlopen van de Grote en Kleine Beerze op biologische wijze wordt beheerd. Mede hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan waar je kunt genieten van fraaie planten en wildlife als libellen, vlinders, kikkers en reeën. Zo mag het van mij altijd wel zijn!

Wandelen langs omleidingskanaal de Beerze

Wandelpad langs omleidingskanaal de Beerze

Wilhelminakanaal oversteken op Trage Tocht Landgoed Baest

We steken het Wilhelminakanaal over

Trage Tocht Landgoed Baest wandeling

Langs de kronkelende Beerze

Een tijdlang volgen we de oevers van de kronkelende Beerze en wandelen we onder de verkoelende beschutting van de berken en dennen. Daarna komt het ons bekende houten hangbruggetje in zicht. Aan de overkant van de Beerze wandelen we door prachtige natuurlijke weides. Ik spot diverse oranjetipjes, altijd mooi om die aan te treffen!

Bos en Beerze Noord Brabant

Wandelen onder de verkoelende beschutting

Wonen er kabouters op Landgoed Baest?

Wonen er kabouters op Landgoed Baest?

Houten hangbruggetje Landgoed Baest

Wij zijn gek op het houten hangbruggetje

Wandelen door biologische akkers op Landgoed Baest

Van de biologisch dynamische weides worden wij blij!

 

De Kapel van de Heilige Eik

Na het verlaten van de biologische weides wandelen we over brede lanen door het beukenbos. Iets verderop passeren we de visvijver. Hier zit een handjevol vissers in alle stilte te genieten. Hengel in het water, wat over het water turend. Heerlijk zo'n zondagmiddag.

De Kapel van de Heilige Eik kent een lang verleden. Op de plaats waar in 1406 een Mariabeeldje werd gevonden bouwde men een mooie kapel met glas in lood ramen. De kapel is één van de meest drukbezochte kapellen in Brabant en ook vandaag is het druk met fietsers en wandelaars. Er worden kaarsjes aangestoken, voor geliefden die er niet meer zijn en voor moeders.

Na ons bezoekje aan de kapel gaan we even op een bankje zitten om ons brood op te eten. Daarna steken we opnieuw de Beerze over en wandelen we weer richting het Wilhelminakanaal.

Wandelroute Landgoed Baest

Genoeg fraaie graspaadjes op onze wandeling

De visvijver van Landgoed Baest

Kapel van de Heilige Eik Landgoed Baest

De Kapel van de Heilige Eik ligt in het hart van het landgoed

De zuidzijde van Landgoed Baest

Aan de zuidkant van het Wilhelminakanaal wandelen we weer door het bos. De de vele rododendrons en brede beukenlanen verraden dat we op een landgoed zijn. "Hoe is het met de enkel" vraag ik Frank. "Wandelen we de hele route of snijden we hier af? Jij mag het zeggen". "Laten we lekker doorlopen, het gaat goed vandaag".

Op het laatste deel van de wandeling worden we wederom door de kronkelende Beerze vergezeld. Na de drukte rond de kapel is de rust wedergekeerd en de kilometers vliegen voorbij. Vlakbij de parkeerplaats spotten we nog een hazelworm die de warmte van de zonnestralen opzoekt. En dan zijn we weer bij het startpunt van onze wandeling en stappen we tevreden in de auto. Ook de Trage Tocht landgoed Baest was weer om van te smullen. Benieuwd welke Trage Tocht we volgende keer gaan lopen.

Beukenlaan op Landgoed Baest

Wandelen langs de kronkelende Beerze

Wandelen langs de Grote Beerze

Wandelen langs de kronkelende Beerze

Hazelworm op bospad Landgoed Baest

Hazelworm op bospad Landgoed Baest

Handig om te weten over de Trage Tocht Landgoed Baest:

  • De route is 16 kilometer lang en gaat vrijwel geheel over onverharde paden.
  • Startpunt van de Trage Tocht Landgoed Baest is parkeerplaats Natuurbegraafplaats Landgoed Baest (gratis parkeren).
  • Alternatief startpunt is de parkeerplaats bij de Kapel van de Heilige Eik.
  • Horeca: niet langs de route. Eventueel in Middelbeers, Spoordonk of Oirschot.
  • Honden mogen mee op deze wandelroute, maar moeten aangelijnd zijn.
  • Goede wandelschoenen aanbevolen, de wandelroute kan nat zijn na regen.
  • Je volgt de Trage Tocht Landgoed Baest d.m.v. een uitgeschreven route of gps bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Meer wandelblogs vind je op de pagina met Alle Trage Tochten die ik wandelde.

Wandel je liever een meerdaagse wandelroute in Nederland?

Wij tippen het Pieterpad, de Dutch Mountain Trail en de Walk of Wisdom. Of kies voor één van de andere Lange Afstand Wandelpaden. Veel wandelplezier!

Geplaatst in Brabant, Europa, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *