De Trage Tocht Den Bosch. Een fijne wandelroute van 18 kilometer aan de zuidkant van Den Bosch. Na een start bij het Centraal Station wandel je door prachtige natuurgebieden als de Moerputten en het Bossche Broek. Wij wandelden deze Trage Tocht op een mooie winterdag en kunnen je hem van harte aanbevelen. Wandel je met ons mee?
Wandelen in en rond Den Bosch
Wij zijn fan van de historische straten en gebouwen in de stad Den Bosch en ik ga er graag met vriendinnen heen om te winkelen. Wat Den Bosch ook enorm leuk maakt is de grote hoeveelheid natuur aan de zuidkant van de stad. Vanuit het centrum wandel je binnen een minuut of tien naar het Bossche Broek en binnen ongeveer een half uur sta je bij de Moerputten. Eerder wandelde ik al met vriendin Miriam door de Pettelaar en het Bossche Broek en ging ik met Anita op zoek naar Street Art in het centrum van Den Bosch.
De Trage Tocht Den Bosch combineert de brug en het vlonderpad van de Moerputten en het Bossche Broek met de natte, vogelrijke graslanden van de Vughtse Gement, Een heerlijke wandelroute in lente, zomer en herfst maar zeker ook op een zonnige winterdag.
Wandelen in het Bossche Broek in het voorjaar
Startpunt van de Trage Tocht Den Bosch
Wie de Trage Tocht Den Bosch wil wandelen kan kiezen meerdere opstapmogelijkheden. Het officiële startpunt van de route is centraal Station Den Bosch en dat is handig voor wie er met het openbaar vervoer komt. Omdat wij met de auto vanuit het zuiden komen kiezen wij een alternatieve startplek die voor ons makkelijk te bereiken is.
We parkeren onze auto langs de Dommel achter Brasserie Heidelust. Daarna wandelen we als eerste richting de Moerputten langs het Drongelens Kanaal. De dijk is glad en het gras vol rijp en daarom wandelen we over het iets hoger gelegen fietspad tot we in de Vughtse Gemert komen.
Zicht op het Drongelens kanaal aan de start van onze wandeling
Vogelrijke graslanden van de Vughtse Gement
Het voormalig boerenland van de Vughtse Gement wordt inmiddels met rust gelaten waardoor er een ruig, nat natuurgebied is ontstaan. Een paradijs voor vogels en walhalla voor vogelaars net als het Bossche Broek waar we straks doorheen wandelen. Op deze zonnige winterdag zien we wat minder vogels dan we verwacht hadden maar we genieten volop. De blauwe lucht en de warmte in de open vlakte doen ons goed. Al snel gaat mijn das af en stroop ik de mouwen op. Zalig.
Wandelen door de Moerputten
Langzaam aan wandelen we richting de Moerputten. De Moerputten is één van de meer dan 100 beschermde Natura 2000 gebieden in Nederland. In het voorjaar en de zomer kun je in het hooiland diverse vlinders spotten. Het gebied rond de Moerputtenbrug is één van de weinig overgebleven laagveengebieden van het land. Na een gedegen renovatie van de Moerputtenbrug is deze sinds 2011 heropend voor wandelaars en kun je bij de Moerputten diverse prachtige kortere wandelroutes lopen.
Vanaf de parkeerplaats aan de Deutersestraat kun je kiezen uit 2 wandelroutes. Een wandeling naar en over de Moerputtenbrug (Halve Zolenpad, 1 kilometer) en de Wandelroute Moerbruggenroute (geel, 4,8 km). De Trage Tocht Den Bosch maakt een grote lus door de Moerputten.
Wandelen over de Moerputtenbrug, leuk dat het kan!
Ons favoriete deel van de Trage Tocht Den Bosch
Voordat we bij de Moerputtenspoorbrug aankomen wandelen we eerst over een klein dijkje tussen de bomen. Via de brug wandelen we richting het hooiland en we eindigen met een lang vlonderpad door het moeras. Onderweg komen we regelmatig gele en blauwe paaltjes tegen én diverse andere wandelaars. Vooral het vlonderpad vinden we prachtig, wat een bijzonder plekje is dat!
Het halve zolenlijntje
Na het verlaten van de Moerputten wandelen we langs een bomenrand naar de oude spoordijk en richting het centrum van Den Bosch. Vanaf de plek waar voorheen de Langstraatspoorlijn tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch liep hebben we uitzicht naar alle kanten. Links van ons het Jeroen Bosch ziekenhuis, rechts de uitgestrekte vlaktes van de Vughtse Gement.
De Trage Tocht gaat via het Paleiskwartier naar centraal station Den Bosch maar omdat wij dit stuk goed kennen en alles gesloten is maken we een kleine doorsteek. Via een klein vlonderpad gaan we onder de ringweg van Den Bosch door en komen we bij veerpont de Moerasdraak. Omdat wij gek zijn op veerpontjes is het dubbel pret want vandaag gaan we namelijk heen én weer terug met de Moerasdraak.
Met het pontje naar het Bossche Broek
Op deze fraaie dag is het druk bij pontje de Moerasdraak. Een oversteek met het pontje is namelijk de enige manier om vanaf deze kant het Bossche Broek in te komen.
Het Bossche Broek is ongeveer 116 hectare groot. In het verleden was dit moerassige rivierklei- en veengrondgebied een natuurlijk verdedigingswerk maar tegenwoordig is er ruimte voor grasland, water en rietkragen. Het gebied is één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant maar je komt er ook bijna altijd reeën tegen. Voor het spotten van vogels moet je wat meer geduld hebben of een echte kenner zijn want die zitten vaak goed in het riet verstopt.
Bij pontje de Moerasdraak zet je jezelf over
Blauwborst en rietgors, je hoort ze wel maar zien is lastig in al dat riet
Wandelen langs de oude stadsmuur
We pakken een klein paadje aan de rand van het gebied en volgen de contouren van de vestingmuren aan de overkant van de gracht. Daarna steken we dwars door het Bossche Broek en wandelen tussen nat grasland en kleine slootjes door weer terug richting de stad. In de verte staat een koppeltje reeën te grazen. Het blijft bijzonder dat je zo dicht bij de stad in de natuur staat.
We volgen de contouren van de oude stadsmuur van Den Bosch
Het laatste stukje van onze Trage Tocht Den Bosch
Nadat we weer over zijn gestoken is het niet ver meer. We wandelen een klein stukje over een graspad langs diverse huizen die pal aan het water staan. De kleine vlonders op het water zien er aanlokkelijk uit. Ik fantaseer, net voor de eerste keer, over een B&B en zie onze gasten al op het vlondertje ontbijten.
Al snel laten we het water achter ons en wandelen we richting de stad. We steken het spoor over met een spoorbrug en wandelen richting Fort Isabella. Dit fort was onderdeel van het zuidelijke verdedigingswerk maar tegenwoordig een fijne plek met horeca. Leuk om wat te drinken voor je verder wandelt maar vandaag wordt er druk gebouwd en alles is gesloten. Onze auto staat vlakbij en na nog een klein stukje door het bos stappen we tevreden in. Wat een heerlijke wandeldag!
De oude poort van Fort Isabella in Den Bosch
Handig om te weten over de Trage Tocht Den Bosch:
- De route is 18 kilometer lang en gaat door de mooie natuur ten zuiden van Den Bosch.
- Startpunt is het centraal station Den Bosch, je kunt ook starten bij de parkeerplaats van de Moerputten.
- Wij begonnen onze wandeling vanaf de parkeerplaats aan de dommel achter Brasserie Heidelust
- Horeca: in Den Bosch, Osteria Ciao Bella (Fort Isabella), Brasserie Heidelust en Wachtpost 39 (vlakbij de Moerputten)
- Honden mogen mee, maar moeten soms aangelijnd zijn.
- Je volgt de Trage Tocht Den Bosch d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
- Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
- Nieuwsgierig naar al onze gewandelde Trage Tochten? Je vindt ze op de Trage Tochten pagina.
Tips voor wandelgidsen met meer Trage Tochten
Wat een super mooie wandeling is dit. Ik wilde al graag eens bij de Moerputten wandelen maar wist eigenlijk niet dat Den Bosch zo veel mooie natuur rond de stad heeft. Dank voor de tip!
Hoi Astrid, ik vind het een fijne wandeling en de Moerputten een bijzondere plek. Graag gedaan en veel plezier met wandelen!