vogelkijkhut bij de Liskes

Wandelen bij Bergeijk; rondje Maaij-Liskes en Beekloop

De Maaij-Liskes is een natuurgebied rondom de voormalige kweekvijvers bij Bergeijk, op de rand van Noord Brabant en België. In het gebied kun je eindeloos wandelen. Dit afwisselende rondje langs wandelknooppunten is ruim 5 kilometer lang en neemt je mee langs diverse vijvers, de oevers van de Beekloop en door het bos. En voor wie dit niet genoeg vind is het makkelijk uit te breiden tot een grotere route. Verrekijker en camera mee en gaan!

Wandelen bij Bergeijk

De gemeente Bergeijk is enorm uitgestrekt en kent diverse mooie natuurgebieden.Vol bos, heide, kronkelende beekjes en vennen. Tijdens het wandelen kun je oog in oog komen te staan met wildlife als de ree, ijsvogel of roerdomp. Wie er nog wat meer geluk heeft kan zelfs een wild zwijn tegenkomen tijdens het wandelen.

Het Hageven-de Plateaux.

Eén van mijn eigen favoriete natuurgebieden in Bergeijk is de Plateaux- het Hageven. Dit bijzondere natuurgebied, dat een totaaloppervlakte van 349 hectare omvat, wordt beheerd door Natuurmonumenten in samenwerking met het Belgische Natuurpunt en is grensoverschrijdend. Hier wandel je door het bos, over oude vloedweides en heide en langs diverse kronkelige beekjes en vennen. Wij hebben er ijsvogels gespot en een roerdomp en in het voorjaar bloeien er orchideeën.

→Lees hier meer over de wandelmogelijkheden in de Plateaux- het Hageven.

De Maaij-Liskes.

Het gebied van de Maaij-Liskes is een andere favoriet in de gemeente Bergeijk. Je vindt er maar liefst 13 voormalig kweekvijvers die in 1992 zijn aangekocht door Natuurmonumenten. Hoog uitlopende bomen zorgen voor beschutting en op een mooie dag hoor je niets anders dan het zacht ruisen van het riet en het fluiten van de vogels.

Voor vogelaars is er een speciale vogelkijkhut aangelegd. Ga tijdens het wandelen op zoek naar de ijsvogel, blauwborst en roerdomp of spot karpers en snoeken in de Beekloop, die dwars door het gebied stroomt.

De natuurgebieden van de Maaij-Liskes en de Plateaux- het Hageven zijn makkelijk aan elkaar vast te knopen tot één grote wandeling in Bergeijk.

 

Het startpunt van onze wandeling.

Op een mooie voorjaarsdag wandel ik met schoonzus Jeannette een rondje in de buurt van Eersel. Nadat we de auto geparkeerd hebben steken we de weg over en gaat het over een breed pad langs het fietspad. In de beschutting van de hoge bomen wandelen we een stuk langs de akkers en een klein beekje.

Niet veel later draait de route af en wandelen we via kleine paadjes tussen de naald en loofbomen. De dennen geuren heerlijk in het warme zonnetje. Af en toe is het oppassen wanneer de bramenstruiken over het pad groeien of als we over een boomstam heen moeten stappen. Maar dit is juist wat we zo leuk vinden. De natuur mag hier haar eigen gang gaan.

startpunt wandelroute bij de Liskes Bergeijk

wandelen bij de Maaij-Liskes Bergeijk

door het bos bij de Maaij Liskes Bergeijk

 

Vijvers in zicht

Nadat we het bos verlaten hebben komen we in het deel waar de grootste vijvers liggen. Om ons heen fluiten de vogels dat het een lieve lust is. Ik probeer ze met mijn camera vast te leggen maar ze zijn snel en verstoppen zich in het riet. De vogelkijkhut laten we vandaag even voor wat het is en we bekijken het water vanaf de vaste bodem terwijl we genieten van het zonnetje.

wandelen bij de Liskes Maaij Bergeijk

vogelkijkhut bij de Liskes Bergeijk

voormalig visvijver de Liskes Bergeijk

De Beekloop

De Beekloop stroomt dwars door het gebied en de route buigt af wanneer we het stroompje bereiken. In en om het water vind je bijzondere vis- en insectensoorten en het is altijd spannend om in het water te turen  tijdens het wandelen. Niet lang geleden spotte ik samen met Frank hier nog drie ijsvogels die achter elkaar aanzaten maar vandaag laten ze zich niet zien. Na een tijd bereiken we de verharde weg waar we even bij de vistrap gaan kijken. "Hier zagen we vorige keer een snoek en veel karpers" zegt Jeannette. Vandaag blijft het bij karpers en diverse libellen, ook mooi.

pad langs de Beekloop Bergeijk

wandelroute Maaij Liskes Bergeijk

Tip voor aansluiting en uitbreiding

Wie er graag richting de Plateaux-het Hageven wil wandelen of een ander rondje wil lopen is het mogelijk om dat hier te doen. Sla dan niet linksaf naar de Beekloop maar ga naar rechts en volg de Keunensloop. Aan het eind kom je bij een breder pad en kun je weer kiezen waar je naartoe wandelt. Het is ook mooi om gewoon even heen en weer te lopen langs de Keunensloop tot je bij het brede pad komt (zie foto's). Dit voegt ongeveer een kilometer toe aan je route.

de Keunensloop Bergeijk

wandelroute langs de Keunensloop

 

De Pastoorsweijer Bergeijk.

Nadat we een klein stukje over het fietspad langs de weg hebben gewandeld steken we over en gaan we weer het bos in. We wijken even van de route af om naar een ander ven te gaan. Toen ik net in Brabant woonde wandelden we regelmatig even naar de Pastoorsweijer om vogels te spotten maar dat is lang geleden. Nu is het ven nog mooier maar ook een stuk minder toegankelijk en beschermd gebied. Voor we de route weer opzoeken is het mogelijk om op een klein hoekje een mooi kijkje op het ven te krijgen en staan we even stil om het in ons op te nemen.

Daarna wandelen we via een paar bospaadjes weer terug naar de auto. Onderweg spotten we nog een afdruk van de hoef van een ree. Uitgewaaid en bijgekletst stappen we even later in. Op de terugweg naar huis zeggen we tegen elkaar dat we boffen met zo veel mooie natuur in onze omgeving.

Pastoorsweijer ven Noord Brabant

poot afdruk van ree hoef

Handig om te weten over deze knooppuntenwandeling bij Bergeijk.

  • De totale route is 5 kilometer lang en gaat over makkelijk te bewandelen paden.
  • Startpunt is de parkeerplaats aan de Burgemeester Aartslaan  vrij snel na minicamping de Bosrand op weg van Bergeijk naar Lommel, (Linkerkant van de weg)
  • Op de parkeerplaats vind je een overzichtsbord met knooppunten.
  • Wij volgden de wandelknooppunten: 81-8--12-83-81.
  • Het pad door het eerste deel kan soms wat overgroeid zijn dus een lange broek is aan te raden.
  • Vogelaar? Vergeet dan niet je verrekijker mee te nemen.
  • Wil je een ree of zwijn spotten? Ga dan aan het begin van de dag of tegen schemertijd wandelen voor de beste kans.
  • Niet bekend met de wandelknooppunten? Lees dan hier meer over wandelen via wandelknooppunten.
  • Meer leuke tips en activiteiten in en om Bergeijk vind je op de pagina van het IVN Bergeijk-Eersel.
Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *