visum voor China aanvragen, de Chinese muur

Een visum voor China aanvragen, zo doe je dat

Je hebt je vliegticket voor China geboekt en je hotels geregeld. Daarna is het tijd voor de volgende stap; een visum voor China aanvragen. Er zijn verschillende manieren van aanvragen. Welk van deze opties voor jou van toepassing is lees je in dit artikel.

Een visum voor China aanvragen via het CVASC

Vroeger moest je altijd naar de Chinese ambassade in Den Haag om zelf een visum voor China aan te vragen. Tegenwoordig lopen de visumaanvragen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag. Je kunt het visum aanvragen door naar het CVASC te gaan (iedere persoon moet zelf bij deze aanvraag aanwezig zijn). Een andere mogelijkheid is om de aanvraag per post in te dienen. Voor deze aanvraag stuur je de volgende documenten op:

 • Je paspoort. Deze moet minimaal 6 maanden geldig zijn en minimaal 2 lege visumpagina’s hebben.
 • Een officiële pasfoto (bij twijfel zonder bril).
 • Het (Engelstalige) aanvraagformulier van het CVASC. Je kunt deze op hun website downloaden en invullen. Op het formulier wordt o.a. gevraagd naar je persoonsgegevens en het doel en de duur van je reis.
 • Een kopie van je vliegtickets voor zowel de heen- als de terugreis.
 • Een kopie van de hotelreserveringen of bewijs van overnachting voor je gehele verblijf in China.

Als je alles bij elkaar hebt dan verstuur je de papieren per (aangetekende) post naar het CVASC. Zij beoordelen daarna je aanvraag. Wanneer je visum is goedgekeurd, ontvang je je paspoort met daarin het visum per post retour.

Let op: ook minderjarige kinderen hebben een eigen visum nodig!

Je visum voor China online aanvragen.

Doe je de aanvraag liever niet zelf? De makkelijkste manier om een visum voor China te krijgen is via een online aanvraag via één van de Nederlandstalige visumdiensten. Zij loodsen je door de aanvraag heen. De documenten lever je digitaal aan en het visum wordt na uitgave met de post bij je bezorgd.

Aan het online visum voor China zitten een aantal voorwaarden verbonden:

 • Je paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • Je reist met minimaal 2 personen.
 • Je kunt maximaal 30 dagen in China verblijven.
 • Je vraagt het visum minimaal 2 weken voor vertrek aan.
 • Dit visum is alleen geldig voor toeristische reizen.
 • Je kunt China één keer in reizen met dit visum (single entry) .
 • Je hebt (vlieg)tickets voor de heen- en terugreis.
 • Je hebt bewijs van je overnachtingen voor de gehele reis.

Hoe gaat de online visum aanvraag in zijn werk?

Het visum China aanvragen is vrij eenvoudig. Op de site wordt de procedure stap voor stap en in het Nederlands aan je uitgelegd. Je vult het aanvraagformulier in en betaalt (Betalen kan met iDeal, PayPal, Creditcard of Mistercash/Bancontact). Op het formulier vul je de datum van vertrek in, de persoonsgegevens, het aantal visa voor China en wanneer je vertrekt. Daarna wordt de aanvraag door de visumdienst voor je opgepakt.

Daarnaast worden er nog een viertal documenten gevraagd. Die mag je direct uploaden of later per mail toesturen. Als alles goed is ingevuld wordt de aanvraag voor je opgestuurd en krijg je een bevestiging dat alles in gang gezet is. Je hoeft zelf niet te controleren hoe het staat met de aanvraag, dat doet de visumdienst voor je.

Deze 4 documenten heb je naast het aanvraagformulier voor de aanvraag nodig :

 • Een kleurenkopie van je paspoort.
 • Een kleurenkopie van de pasfoto (bij twijfel zonder bril).
 • Een kopie van de hotelboekingen voor alle nachten die je in China verblijft.
 • Een kopie van de bevestiging van de vlucht.

De kosten voor een e-visum voor China zijn €125,95 per persoon(prijs 2019), dit is inclusief alle kosten.

Geen visum voor China nodig

Ben je op doorreis en maak je een tussenstop in China? Voor een aantal steden is dan er een kort visum-vrij verblijf mogelijk. Hoe lang dit is verschilt per stad. Zo mag je bijvoorbeeld tot maximaal 6 dagen in Shanghai verblijven zonder visum.

Wanneer je niet langer dan 90 dagen in Hongkong verblijft dan heb je ook geen visum voor China nodig. Je mag dan niet werken of studeren en je paspoort moet nog minimaal een maand na vertrek geldig zijn. Let op: bij aankomst vanuit China is wel een visum nodig!

 

NB: De prachtige foto boven het blog kreeg ik gratis via Pixabay en is genomen door jplenio

Wil je vast een voorproefje van wat je in China kunt verwachten? Lees dan het verhaal van Marijke over haar leven in Shanghai.

Geplaatst in China, visum en reisbenodigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *