leven in Uruguay

Emigreren; leven in Uruguay

Marieke en haar vriend leven in Uruguay. Tijdens een langere reis door Zuid-Amerika huurden ze een auto, reden rond door het land en werden verliefd. Na de reis bezochten ze het land nogmaals en werd de knoop doorgehakt. Sinds die tijd genieten ze van de rust van het platteland, de vriendelijke mensen en het aangename klimaat.

Marieke over haar leven in Uruguay

In dit deel van wereldvrouwen het verhaal van  Marieke over haar leven in Uruguay.

Mijn naam is Marieke Werger, nog net 47 jaar, en ik leef samen met mijn vriend Jan Kuper.  Sinds twee en een half jaar wonen wij in het mooie Atlantida in de provincie Canelones in Uruguay.  We hebben hier in 2014 hier een stuk grond gekocht van zes ha en zijn ongeveer een jaar later uit Nederland vertrokken. Huis verkocht, baan opgezegd en de container ingepakt.

Verliefd op Uruguay

Uruguay?? Waarom Uruguay? Dat is de eerste vraag die we van veel mensen krijgen.  Nou, zo is het gekomen! Wij hebben geen kinderen en altijd veel gereisd. Ik werkte in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland en mijn vriend had een eigen bedrijf. Gelukkig kon ik meestal onbetaald verlof regelen zodat we weer een tijdje op reis konden. Onze trip door Zuid Amerika ging van Buenos Aires naar Rio de Janeiro en tijdens deze reis maakten we voor het eerst kennis met Uruguay. We huurden een auto, reden rond door het land en werden verliefd.

Leestip: De vrouw uit Uruguay:

Ons leven in Uruguay

Wij wonen op het platteland, samen met drie honden, twee katten, drie paarden en acht kippen. We zitten vijf km van de zee, 40 km van Montevideo en 25 km van het internationale Vliegveld. In de afgelopen twee jaar hebben we samen ons eigen huis gebouwd en Jan renoveert huizen en doet klusjes. We hebben een grote moestuin aangelegd en er is veel opgeruimd.

Naast Jan's werkzaamheden in de constructie proberen we inkomsten te genereren met de verhuur van een vakantiehuisje via oa. Airbnb. Daarnaast geef ik geef online psychische en sociale ondersteuning aan Nederlanders over de hele wereld.
Eens in de veertien dagen ga ik naar Montevideo. Daar doe ik vrijwilligerswerk en volg ik Spaanse les. Via Ioverlander bieden we met enige regelmaat reizigers met een camper, motor of fiets een plek. Soms krijgen we hulp via WorkAway van backpackers die tegen kost en inwoning meehelpen.

Wij zijn nog altijd blij met onze beslissing!

leven in Uruguay

Wat maakt het leven in Uruguay zo bijzonder?

Uruguay is mooi, de mensen zijn vriendelijk, het is er rustig, betrekkelijk veilig en het is een stabiel en sociaal land met een aangenaam klimaat.
Urugay is vier keer zo groot als Nederland, er wonen drie miljoen mensen waarvan de helft in Montevideo.
Het heeft prachtige stranden, leuke kustplaatsen en een mooie natuur met uitgestrekte pampas en er leven veel verschillende vogels.
Er zijn verschillende natuurparken en estancias (boerderijen) die je kunt bezoeken en waar je het echte gaucho (werkers ter paard) leven kunt ervaren.

Zolang we elkaar kennen hebben we altijd het idee gehad om het roer om te gooien en een tijd in een ander land te gaan wonen. Na nog een keer vijf weken en een keer drie maanden in Uruguay te zijn geweest wisten we het zeker.

Van de stad naar het platteland

Het eerste jaar van ons leven in Uruguay was niet gemakkelijk! Ik heb mezelf vaak afgevraagd "wat doe ik hier". We wisten weinig van het leven op het platteland. In Nederland woonden we in de stad, Zwolle, en waren we echte stadsmensen.
De Spaanse taal was ook een obstakel. Het je niet goed kunnen uitdrukken geeft moeite met het aangaan van sociale contacten en het kost veel energie. We hadden in Nederland wel wat Spaans geleerd maar de praktijk was toch anders.

Verder bleken er toch meer cultuurverschillen dan we aanvankelijk dachten. Mensen komen vaak niet op tijd, houden zich niet altijd aan afspraken en zijn soms wel erg relaxt. Daarom hebben we de keuze gemaakt om het meeste zelf te doen en zo irritaties of teleurstellingen te voorkomen.
Ook houden ze er hier andere gewoontes op na wat betreft eten en drinken. Het eten is simpel, men eet erg laat in de avond, men houdt niet van gekruid eten en men drinkt de hele dag Mate thee. Wel hebben we hier het beste vlees ter wereld! We hebben dan ook geregeld een asado (BBQ) met vrienden.

leven in Uruguay

Wat kun je aan anderen aanbevelen als ze in Uruguay gaan reizen?

Uruguay is niet echt bijzonder. Het heeft geen highlights en toch is het een van de best bewaarde geheimen wat mij betreft.
Het is er gewoon zeer aangenaam toeven, mooi, veilig, rustig met vriendelijke mensen die je altijd willen helpen.

Bussen brengen je voor een redelijke prijs overal naar toe. Een auto huren kan prima maar is niet goedkoop.
Vooral in het hoofdseizoen, eind december tot februari, zijn de prijzen hoog en zijn er veel toeristen. (Vooral Argentijnen)

Ik zou mensen vooral adviseren om een  dag naar Montevideo te gaan. Probeer zeker een traditionele Asado in de Mercado del Puerto in de oude stad.
De plaats waar je met de ferry aankomt vanaf Buenos Aires heet Colonia de Sacramento en is zeker een bezoek waard.

We hebben prachtige en uitgestrekte stranden. Aan de kust vind je kleine vissersdorpjes wanneer je richting het noorden rijdt. Kleine huisjes aan de lange zandstranden. De kust is zeker de moeite waard wanneer je besluit om Uruguay te bezoeken. Er zijn een aantal  leuke kustplaatsen zoals Cabo polonia. Dit is een  eenvoudig vissersplaatjes waar je alleen met een truck kunt komen die je  door de zandduinen rijdt. Verder zijn La Pedrera, Parque Santa Teresa en Punta del Diablo leuke plaatsen.

Het leuk om een Estancia (veeboerderij) te bezoeken. Let op; sommige van deze Estancia's zijn luxe en duur! Panagea in Tuacuarembo vind ik zelf erg leuk en die is goed betaalbaar. Klik op deze link voor een filmpje om een indruk te krijgen van Panagea.

Punta del Este is een hippe stad die voornamelijk bestaat uit grote hotels, casino's en alles wat met rijkdom te maken heeft. Het is het Miami van Uruguay en hier zie je dan ook het geld van Zuid-Amerika rondrijden.

Het binnenland is ruim en hier kom je vrijwel geen toeristen tegen. Hier zie je gaucho's aan het werk en koeien die het landschap domineren.

leven in Uruguay

Mis je Nederland?

Ons leven in Uruguay is geweldig maar soms mis ik familie en vrienden in Nederland. De sociale contacten en gewoon even een wijntje op vrijdagmiddag met vriendinnen op een terras. Verder mis ik de grote variëteit aan eten in Nederland, de bruine boterhammen met goede kaas.
Wat ik niet mis is het drukke leven, de structuur van de week en de verplichtingen. Ik zie mezelf voorlopig nog niet terugkeren naar Nederland.

leven in Uruguay

Heb je nog tips voor anderen als ze gaan emigreren (naar Uruguay)?

Emigreren naar Uruguay is niet moeilijk of ingewikkeld, mensen zijn welkom!

Uruguay is geen goedkoop  land dus een beetje budget is wel handig. Kijk en vraag goed rond!

Dank je wel Marieke voor je mooie verhaal over jouw leven in Uruguay. Ik had persoonlijk nog nooit nagedacht over Uruguay als vakantiebestemming maar ben helemaal enthousiast geworden. Vooral dat rustige, plattelandsleven en die kleine dorpjes spreken me aan. Het doet me denken aan het gevoel dat wij in Costa Rica en delen van Mexico hadden.

Wil je meer informatie over het gastenverblijf van Marieke en Jan? Neem dan een kijkje op de Airbnb site

Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Debby over haar leven in Engeland.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

Geplaatst in emigreren, Uruguay, Zuid-Amerika.

18 reacties

 1. Een heel eerlijk verhaal over Uruguay.. echt zoals het is. Korte info over de leuke plaatsen die je kan bezoeken en wat interessant kan zijn. Ook ik woon een aantal maanden per jaar in Uruguay en weet dat het geen land is van highlights maar daarom niet minder interessant en zeker de moeite waard is om eens een te gaan verkennen. Weet zeker dat je van Uruguay gaat genieten😉

 2. Gisteren op tv, programma spoorloos, kennis gemaakt en nieuwsgierig geworden. speciaal want het klimaat betreft.

  De spoorloos verwekker werd gevonden in Rivera. Hoera !!

  Dus, op zoek naar meer info, over het land.

  Hoe is vakantie houden ???

 3. Ik heb de keuze om voor de liefde in Uruguay te gaan wonen en heb geen idee hoe ik mijzelf dan opnieuw uit kan gaan vinden….wat heeft het land nog niet uit het westen wat wel handig zou zijn…wat zou ik kunnen gaan bijdragen.
  Lief gaat van 9 tot 5 daar werken, ik heb een internationale baan die mij overal ter wereld brengt maar dat is vanuit Uruguay niet meer te doen vrees ik, dus tja, waar leer ik het snelst Spaans en wat kan ik Uruguay brengen..

 4. hoi hoi < mijn naam is Rosalia,ik ben getrouwd met een Nederlander, we hebben kindereen 12 een 7 jaar en willen nog advies over uruguay , we zijn van plan om naartoe te gaan om te gaan wonen maar alles wat ik over Uruguay weet heb ik alleen op internet gezocht e gezien,graag willen we weten een beetje info, als je het wel wil naar onze door sturen , na we groen licht krijgen om naartoe mogen reizen dan gaan wij naartoe vliegen, is dat wat betaalbaar voor een gezin ? kwa scholen en woning ,en eten ? en zovoort

  graag info aub.

 5. Leuk om te lezen!
  Ik ben getrouwd met een Uruguayaan en we wonen in Nederland.
  Maar misschien ooit…

  Ik heb Uruguay in mijn hart gesloten, ik hou van de mensen, hun gewoontes en het leven daar.

 6. Weer een land op mijn bucketlist……hij wordt maar niet korter 😏.
  Ik heb altijd al veel mogen reizen en ik mis het enorm. Echter nu met een jong kindje in co ouderschap zijn de omstandigheden minder ideaal om weer te kunnen reizen. Ik zou graag een plek van rust en natuur vinden met een sociale omgeving. Zeker met wat er nu allemaal gebeurt in Nederland de laatste 10 jaar zou ik graag emigreren maar ik kan mijn dichter niet achterlaten….ik ben verzot op haar en kan haar niet missen. Hopelijk kan ik een keer de air-bnb optie gebruiken welke jullie aanbieden.
  Geniet van jullie leven daar en je mist niets van Nederland momenteel.
  Groeten van een (voormalig) backpacker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *