bounty strand op Koh Surin Nuea Surin eilanden

Surin eilanden, snorkelen bij de mooiste eilanden van Thailand

Ben je op vakantie in Thailand en gek op snorkelen? Dan mag een bezoek aan de Surin eilanden zeker niet ontbreken. Nergens anders in Thailand is het strand zo wit, de koralen zo mooi en de vissen zo kleurrijk. Deze eilandengroep is één levensgroot tropisch paradijs. Wij maakten een prachtige snorkeltour en sliepen een nacht pal aan het strand op Koh Surin Nuea. Een droom die uitkwam.

Een tropisch paradijs

Het Mu Koh Surin National Marine Park is eilandengroep in de Andamanse Zee en bestaat uit vijf kleine eilanden. De meest bekende eilanden zijn Koh Surin Nuea en Koh Surin Tai.

Op Koh Surin Tai vind je het Moken Village waar een grote groep Sea Gypsies op traditionele wijze leeft. Zij verruilden hun nomadisch leven op zee voor huizen op palen aan het strand.

Het beschermde natuurgebied is een nationaal park. Ga je snorkelen op de Surin eilanden dan betaal je een eenmalige bijdrage van 500 baht per persoon (250 voor kinderen).

Let op: de Surin eilanden zijn alleen te bezoeken van half oktober tot half mei. In de regentijd zijn ze gesloten voor bezoekers.

snorkelen op de Surin eilanden Thailand

De mooiste eilanden van Thailand

Helemaal onontdekt zijn de Surin eilanden (helaas) niet meer. Dagjesmensen bezoeken de eilanden met tours uit Phuket en Khao Lak waardoor het midden op de dag best druk kan zijn op bepaalde plekken. Laat je hierdoor niet afschrikken want de eilanden zijn nog steeds onwijs mooi! Wij vinden het één de mooiste eilanden groepen van Thailand.

Heb je slechts één dag? Boek dan hier alvast je dagtrip naar de Surin eilanden. (Inclusief lunch, vervoer van en naar Khao Lak en omgeving, drankjes, entree park, gids en snorkelset)

Naast de meest prachtige stranden en koraalriffen zijn er op de Surin eilanden ook mangroves, waterpartijen met lelies en stukken oerwoud te vinden. Er leven apen, vliegende lemuren en varanen. Op de stranden spot je heel veel heremietkreeften die de oude schelpen bewonen.

Wil je het echte paradijs gevoel ervaren? Dan raden we je aan om minimaal 1 nacht op de Surin eilanden te verblijven. Op Koh Surin Nuea kun je overnachten op een camping of in een hotelkamer.

Tip: wandel over de speciale uitgezette wandelroute van het strand van Ngam Bay naar het hoofdkwartier aan de andere kant van het eiland.

Het binnneland van Koh Surin Nuea

Het groene binnneland van Koh Surin Nuea

bounty strand op Koh Surin Nuea Surin eilanden

Vanaf de nature trail, en zonder die dagjesmensen 🙂

Mangroves Thailand

Snorkelen bij de Surin Eilanden

De Surin eilanden staan bekend als dé mooiste plek om te snorkelen in Thailand. Naast prachtige baaien met witte stranden met palmbomen, rotsen en helderblauw water tref je hier een overvloed aan prachtige koralen en vissen in alle kleuren en maten. Wie hier eenmaal gesnorkeld heeft wil niets anders meer.....

Wij hadden de Surin eilanden al jaren op de verlanglijst staan. Tijdens onze laatste reis door Thailand was er helaas geen tijd meer om de eilanden te bezoeken dus deze keer gingen we er voor! We reisden vanuit Phuket direct door naar Khao Lak waar we overnachtten in een fijn kleinschalig resort met zwembad. Op de tweede dag boekten we onze snorkel trip naar de Surin eilanden.

Vakantie in Thailand, de mooiste eilanden van Thailand

Hoe paradijselijk blauw is dat water?

Hoe kom je in het Mu Koh Surin National Park?

De meeste reizigers bezoeken de Surin eilanden vanuit Phuket of Khao Lak met georganiseerde snorkel trips. Deze trips boek je makkelijk via je hotel of in een tour bureau. Omdat Frank ook wilde duiken regelden wij onze twee daagse snorkelt rip bij een duikschool in Khao Lak.

Khao Lak en Khuraburi zijn goed met de bus te bereiken vanuit (de luchthaven van) Phuket en Surat Thani. Vanuit Khao Sok en Krabi/Phang Nga rijden er minibusjes naar Khao Lak, vanaf Koh Tao pak je eerst de ferry naar Surat Thani.

Omdat de Surin eilanden een behoorlijk eind van het vaste land af liggen gaat je reis per speedboat. Deze boten vertrekken tussen 8.30 en 9.30 en doen er ongeveer anderhalf uur over. Boek je een trip dan zit de pick-up bij je hotel in Phuket of Khao Lak inbegrepen. Houd rekening met een langere reistijd vanuit Phuket want je vertrekt ten noorden van Khao Lak.

Onze 2 daagse snorkel trip kostte ons 6300 Baht p.p. (prijs 2023) en werd uitgevoerd door Sea Star Andaman. Dit is inclusief pick-up, parkgeld, alle maaltijden, water en cola, snorkeluitrusting en huur tent. Niet goedkoop maar absoluut de moeite waard!

Op eigen gelegenheid naar de Surin eilanden

Wil je op eigen gelegenheid naar de Surin eilanden? Koop dan een open ticket voor de boot in het plaatsje Khuraburi. Op Koh Surin Nuea huur je een bungalow (2000 baht/nacht) of een tent met matjes, slaapzakken en kussens (550 baht/nacht). Het is ook mogelijk om je eigen tent op te zetten op de camping. Je mag maximaal 7 nachten op de eilanden slapen.

Ter plekke boek je bij de informatiebalie (tegen betaling) een plek op een longtailboot. Deze snorkel trips vertrekken in de ochtend en in de middag. Waar je precies gaat snorkelen hangt af van eb en vloed. De rest van de tijd kun je lekker relaxen op je paradijselijke bounty strand. Vanaf het strand van Ao Mai Ngam (waar je overnacht) kun je zelf prima met de snorkel het water in.

De faciliteiten op Koh Surin Nuea

Koh Surin Nuea is het eiland waar je overnacht en de snorkel trips ook stoppen. Aan de ene kant van het eiland is er een restaurant bij het hoofdkwartier. Hier kun je wat relaxen en een buffet lunch gebruiken of koffie en andere drankjes bestellen.

Overnachten doe je op Mai Ngam Beach. Hier vind je een restaurant waar je al la carte of een set menu kunt eten en een kleine winkel. Bij de informatiebalie reserveer je een plek op een longtailboot, je eten en de tent, slaapzak, kussens en mat. Bij de camping zijn er meerdere goede, maar basis douches, toiletten en wastafels. Heb je geen eigen snorkel set? Dan kun je hier ook snorkelspullen huren.

Camping op de Surin eilanden

Net geen seaview vanuit ons tentje maar nog steeds erg mooi

Surin eilanden of Similan?

In de Andamanse zee kun je kiezen voor een bezoek aan de Surin eilanden of de Similan eilanden maar wat is er nu mooier? Wij vroegen het ter plekke voor je na en kregen elke keer hetzelfde te horen.

Houd je van paradijselijke stranden ga dan naar de Similan eilanden, eventueel in combinatie met een mooie duik.

Richeleu Rock is één van de bekendste duikstekken van de regio en staat zelfs in de top met mooiste duikstekken van Thailand. Duizelig van de grote scholen vis, zo beschreef Frank zijn duik op dit bijzondere plekje. Met wat geluk kun je er zelfs de walvishaai tegenkomen tijdens het duiken.

Ben je een snorkelaar? Dan zijn de Surin eilanden "the place to go" in Thailand. Nergens anders in Thailand kun je zo mooi snorkelen. Het koraal is prachtig, de vis kleurrijk en er zijn eindeloos veel mooie plekken om te snorkelen. Met wat geluk kom je schildpadden en zelfs haaien tegen tijdens het snorkelen.

Tip: kies voor een meerdaagse snorkeltour of verblijf op de Surin eilanden zodat je er ook bent voordat en na de dagjesmensen er zijn!

Onze snorkel trip

Op de eerste dag van onze snorkel tour worden we rond 7 uur 's morgens keurig bij ons hotel in Khao Lak opgehaald en naar de haven gebracht. Daar is het wachten op de mede snorkelaars en krijgen we een ontbijtbuffet voorgeschoteld. Het is best druk dus we zijn direct al blij dat we blijven overnachten op Surin. De meeste mensen boeken namelijk een dagtrip zodat we nu ook buiten het "spitsuur" op de eilanden zijn. Nog steeds niet alleen maar wel met een stuk minder mensen.

Onze eerste stop is op een prachtige plek met de mooiste koralen, anemonen en heel veel Nemo's. Deze anemoonvissen zijn er in allerlei kleuren maar op de Surin eilanden zie je ook de oranje-witte clownfisch. Met moeite rukken we ons los van dit mooie plekje.

Sea Gypsies op Koh Surin Tai

Alle snorkel tours naar de Surin eilanden maken een stop bij de Sea Gypsies. Voorheen leefden deze traditionele vissers op zee, inmiddels zijn ze op twee eilanden in het Mu Koh Surin National Marine Park neergestreken. Hier wonen ze in grote huizen op palen pal aan de zee.

Vissen maakt nog steeds een groot deel van de cultuur uit maar ook het toerisme speelt inmiddels een rol. Tijdens je bezoek kun je kleine, handgemaakte gebruiksvoorwerpen en sieraden kopen.

Moken village Sea Gypsies op Surin eilanden Thailand

Moken village Sea Gypsies Surin eilanden Thailand

Een drukke lunch

Na ons bezoek aan de Sea Gypsies is het tijd voor de lunch. We schrikken even van de grote hoeveelheid mensen maar verder is alles goed geregeld en het eten smaakt prima. Na de lunch blijven wij achter op het eiland en krijgen onze eigen longtailboat. vanaf hier gaat het verder in klein gezelschap.

Omdat het hoog water is wordt het programma wat aangepast en snorkelen we op twee verschillende plekken vanaf de boot. Het water is iets minder helder dan vanochtend maar nog steeds prachtig. We zien zo veel soorten vis. Zelfs wij als ervaren duikers en snorkelaars kijken onze ogen weer uit.

dagjesmensen op de Surin Islands

Even slikken al die dagjesmensen, maar gelukkig is het maar even

Inchecken

Daarna is het tijd om in te checken en onze tent op te zoeken. Helaas slapen we op de derde rij en is het niet helemaal de seaview die we dachten maar nog steeds erg mooi. Waar anders kun je vanaf je tent zo het strand oplopen?

Zonder dagjesmensen is het een stuk rustiger. Tijd om nog wat te zwemmen, op het strand te liggen en te relaxen. Hier krijgen we echt dat paradijs gevoel wel van! Daarna gaan we ons opfrissen en is het tijd om te gaan eten. Het menu dat bij de tour hoort bestaat bijna helemaal uit seafood maar als ik vraag of ik wat anders mag kan dat ook. Kip, rijst en groentes met een dik omelet, super geregeld!

Na het eten wandelen we nog een klein rondje rond het kamp. We zien een lemur, hermietkreeften en horen veel geritsel in het struikgewas. Spannend.....

Surin eilanden mooiste eiland van Thailand?

heremietkreeft

Heremietkreeft by night

Dag 2 van snorkelen op de Surin eilanden

Na een relaxte nacht is het tijd voor een ontbijtje. Daarna hebben we nog wat relaxtijd en is het inpakken geblazen. Vanochtend maken we twee prachtige snorkel stops. Wat is het hier toch geweldig mooi!

Daarna varen we weer naar het hoofdkwartier voor (opnieuw) een lekkere lunch. Tijdens het eten spotten we een paar vliegende lemuren in de bomen boven ons, wat een geinig beest is dat. Na de lunch hebben we nog wat vrije tijd en besluiten we een deel van de nature trail te wandelen. Even weg van het volle lunch strandje, dan ervaar je weer hoe paradijselijk het hier is.

Vliegende lemuur op de Surin eilanden

De laatste snorkel stops

We verruilen de kleine longtailboat om voor de grotere die ons straks naar het vaste land zal brengen. Onderweg maken we nog twee stops waarvan de laatste met alle boten tegelijk en  alle dagjesmensen. Pff, zo blij dat we op het eiland geslapen hebben. Echt heel relaxed snorkelen was dat. Ik had het niet anders gewild.

Na de laatste stop varen we terug naar de haven waar we nog een dinerbuffet krijgen voor we naar Khao Lak terug gebracht worden. Dag Surin eilanden, dag paradijselijke eilanden. Morgen weer?

Fijne reisgidsen voor je reis naar Thailand:

Geplaatst in Azie, snorkelen en duiken, Thailand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *