Klimmen, klauteren en zwemmen in de rivier; Khao Sok National Park.

Het khao Sok Nationaal Park is één van de grootste parken van Thailand en is omgeven door andere parken en eeuwenoud bos. In het noordelijk deel van Khao Sok vind je een groot stuwmeer dat midden tussen prachtige karstbergen ligt. Het is één van de plekken op aarde waar de bijzondere en zeer grote bloem van de Rafflesia te vinden is. Khao Sok is het thuis van vele diersoorten.  Zo kun je op zoek naar olifanten, tapirs, gibbons, luipaarden, cobra's en pythons en diverse soorten apen, insecten, vogels en vleermuizen.

Het dorp aan de rand van het park

Er zijn genoeg redenen waarom dit park al jaren geleden op mijn verlanglijstje terecht is gekomen. Toen we in maart 2015 het zuiden van Thailand bezochten was in ieder geval zeker dat we hier zelf een kijkje gingen nemen. In 2015 werd het park nog niet echt druk bezocht wordt door toeristen maar inmiddels is het Khao Sok National Park een begrip onder backpackers en reizigers die richting het zuiden van Thailand reizen.

Hoe kom je in Khao Sok?

De weg naar het park toe gemakkelijk. Vanuit Krabi kun je met (gedeelde) minibus tot aan de rand van het dorp komen. Dorp is hier trouwens een groot woord. Het is meer een lange straat die vanaf de grotere weg tot de ingang van het park loopt aangevuld met een aantal losse hotels en guesthouses. Ook vanaf bijvoorbeeld Khao Lak, Phuket of Surat Thani is Khao Sok goed te bereiken.

Wij sliepen in Khaosok Las Orquideas Resort een super fijn hotel met huisjes en restaurant in een mooie groene omgeving. De huisjes liggen pal aan de ingang van het park. Dat is niet echt nodig omdat alles relatief dichtbij ligt maar het is wel een super leuk plekje!.

rps20150318_212232

Oude bomen en wortelstelsels

In het park maken we een lekkere, pittige wandeling over kleine paadjes. Zo  slingeren we door een stukje jungle en langs de rivieroever van de Khao Sok rivier. Onderweg zien we naast metershoge bamboe ook diverse van die prachtige wortelstelsels van ficusbomen, ze blijven toch heel bijzonder!

rps20150318_212457

Klauteren, zweten en afkoelen op de prachtigste plekjes van het Khao Sok Nationaal Park

Het is mooi, maar we moeten ook flink werken om de route af te leggen. Zeker op het tweede deel van de tocht gaat het flink steil omhoog en omlaag. Ik moet mijzelf diverse malen aan takken en boomwortels vasthouden om niet weg te glijden of om mijzelf op te trekken. Het is heerlijk om het luie zweet er eens af te werken.

Steeds als we ons warm en bezweet afvragen hoe ver het nog zal zijn komen we op een mooi plekje in de rivier aan waar we kunnen zwemmen. Er zijn diverse kleine natuurlijke poeltjes ontstaan die we vaak helemaal voor onszelf hebben, of delen met een paar andere mensen. Om ons heen steile wanden met prachtig, oud bos erop en in het water grote rotsblokken. Wat een prachtige omgeving!

rps20150318_212312

rps20150318_212421

 

rps20150403_202524

 

rps20150403_202428

Doe het zelf, maar wel opletten!

Wandelen langs de Khao Sok rivier is één van de dingen die je goed zelf kunt doen. Er zijn ook gidsen te regelen. Voor het deel van de route dat wij hebben gelopen is dat echt niet nodig. Wij  vonden persoonlijk dat een gids niet echt veel toevoegt. Bij de ingang kun je een eenvoudige, maar duidelijke kaart krijgen. Wij liepen in een dag naar punt 1 t/m 4 van de route en weer terug. De afstand is niet zo groot, zo'n 11 kilometer, maar omdat je flink veel stijgt en daalt is het toch een uitdagende route. Zeker op het laatste stuk moet je af en toe flink klauteren en soms steil afdalen.

Voordat je begint met de wandeling moet je een register tekenen met de tijd waarop je naar binnen gaat. Daarna begint de wandeling over een breder zandpad. Als je niet goed oplet mis je de eerste afslag richting de rivier. Na een minuut of 10 lopen gaat er een klein paadje zonder wegwijzers het pad af.  Dit is direct na de laatste serie van huisjes aan de linkerkant! Veel mensen lopen hier rechtdoor over het grote zandpad. Ze  missen in onze ogen dan een mooi deel van de wandeling dat dicht langs de rivieroever gaat en zich over kleine paadjes slingert.

rps20150318_212553

Gibbons

Opgefrist van al het zwemmen lopen we terug via het bredere zandpad als we ineens een groep gibbons horen schreeuwen. Met een lange huil aan het eind van iedere roep is het geluid onmiskenbaar. We blijven nog een lange tijd staan, maar helaas blijft bij het geluid alleen en laten de gibbons zich niet zien. De twee dagen erna horen we ze nog vaak maar zien ze niet. We moeten dromen van de beelden van slingerende gibbons zoals we die in Nederland in de dierentuin zagen.

Handig om te weten over Khao So nationaal Park:

  • Khao Sok  is een geweldig park maar helaas is er slechts een klein deel toegankelijk voor bezoekers. In de droge tijd, die tussen grofweg december en april valt,  blijven de grotere dieren daardoor vrijwel onzichtbaar. In de natte tijd kun je niet alles bekijken, hoewel het park wel open is, en zijn de paadjes van deze wandeling erg glibberig.
  • Als je het park in wilt betaal je 300 baht p.p. (ongeveer 8,50 Euro) per dag. Kom je na 3 uur 's middags dan mag je met dit kaartje ook de volgende dag het park nog in. Handig om te weten als je op je aankomstdag nog tijd hebt om even het park in te gaan.
  • Op deze pagina vind je meer info over het park.
  • De Rafflesia bloeit ongeveer een week per jaar in november/december. De kans dat je deze bijzondere bloem kunt zien is dus niet zo groot.
  • De watervallen waar je naartoe loopt tijdens deze wandeling vielen ons tegen. In de droge rijd staat er niet veel water in de rivier. Toch is het er nog steeds geweldig mooi en kun je juist nu heel goed zwemmen.

Ben je enthousiast geworden over Khao Sok Nationaal Park? Lees dan ook deze post over wandelen en caving in de Nam Talu grot !

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

Geplaatst in Azie, Thailand, wandelen, Wandelen buiten Europa.

4 reacties

  1. Hele gave post. Khao Sok staat erg hoog op het verlanglijstje om komende zomer te gaan bezoeken. Ik heb op een ander reisblog (tipsthailand.nl) gelezen dat er ook meerdaagse tours incl. overnachting in het park te boeken zijn. Hebben jullie hier ook naar gekeken?

    • Hoi Leon, lekker vooruitzicht! Meerdaagse tours in het Khao Sok kun je ter plekke boeken bij je hotel of ëén van de bookingskantoortjes in het dorp. Gemakkelijk en snel te regelen toen wij er waren. Beter daar boeken dan van te voren, dat scheelt een stuk in de prijs. Ben benieuwd wat je gaat doen, het park is prachtig!

  2. Khao Sok is prachtig! Wees wel gewaarschuwd bij zelfstandig de wandelroute volgen. Mijn vriend en ik zijn tijdens onze wandeling net aan ontkomen aan een aanval door een wild zwijn! Hij stond ineens midden op het pad en ging meteen in de aanval..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *