Street Art en graffiti in Amsterdam NSDM Werf oude kranen

Street Art Amsterdam: de NDSM Werf in Amsterdam Noord

Na een afspraak in Amsterdam heb ik nog tijd over. Zonde om gelijk weer naar huis te gaan denk ik en bezoek de NDSM werf in Amsterdam noord. Een bijzondere plek die volop in beweging is. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, creatievelingen hun plek vinden en thuis van de gaafste Street Art in Amsterdam.

 

Streetart Amsterdam NSDM werf

De NDSM werf, thuis van de gaafste Street Art Amsterdam

Aan de noordzijde van Amsterdam, gelegen aan het IJ, vind je het terrein van de NDSM werf. De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich uiteindelijk de Stichting Kinetisch Noord. De werf werd een culturele vrijplaats voor èn van de stad Amsterdam. Met betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. In juli 2006 werden de grote scheepsloods, het buitenterrein en de hellingbanen aan de stichting overgedragen. De werf is één van de gebieden waar je Street Art in Amsterdam kunt bekijken.

Op deze grauwe dag in de herfst is het stil op de terrasjes maar op warme dagen is er volop gezelligheid. Fan van festivals? Bezoek dan het  jaarlijks Over het IJ festival. Een groot zomerfestival vol theater op locatie.

Street Art in Amsterdam NSDM Werf gebouw met groot werk

Street Art in Amsterdam NSDM Werf grote poes

Street Art in Amsterdam NSDM Werf klein detail

 

Street Art in Amsterdam NSDM Werf hellingbanen

Hoe kom je bij de NDSM werf??

Vanaf de achterzijde van het Centraal Station Amsterdam gaan diverse veerboten naar de andere zijde van het IJ. Pont 906 naar de NDSM werf is gratis en vertrekt minimaal 1 keer per uur, maar bij drukte vaker. Op deze maandag vertrekt hij elke 20 minuten.  (Actuele vertrektijden kun je o.a. vinden op 9292 0v) Binnen een klein kwartier sta je op de plek van bestemming.

Net als de andere veerboten wordt ook deze lijn druk gebruikt. Als ik op de boot stap is hij vol met fietsers en wandelaars. Op weg naar huis, van- en naar het werk en school. Er zijn toeristen met camera's om de nek, net als ik nieuwsgierig naar wat er te zien is.

Container met Street Art in Amsterdam NSDM Werf

 NSDM Werf Scheepsbouwkade

Street Art in Amsterdam NSDM Werf op een container

 NSDM Werf Erberhard van der Laan

Een rondje over de NDSM werf

Als we aan komen varen zie ik grote gebouwen en kades en tot mijn verbazing ligt hier ook het Botel (slapen op een boot) waar ik al vaak over hoorde,  Ik slenter gelijk naar rechts en begin mijn tocht over het terrein. Overal is wel wat te zien en mijn blik valt als eerste op de roze gekleurde studentensociëteit Sexyland. Uit een rooster onder me komt het geluid van live muziek omhoog dwarrelen. Er staan prachtige oude trams en kleurrijke zeecontainers waar kunstenaars wonen.

Iets verderop worden enorme, beschilderde, zeecontainers van de ene plek naar de andere verplaatst. Een grote loods is ingericht met kleine werkruimtes en het naastgelegen gebouw wordt gesloopt, of gerestaureerd. De sfeer is kunstzinnig, rauw en "artsy". Ik kan er niet echt de vinger op leggen en wordt heen en weer geslingerd tussen, " wow! en wat is dat nu weer? "

Street Art in Amsterdam NSDM Werf op de rand van de sloop

Street Art in Amsterdam de NSDM Werf

Amsterdam NSDM Werf duif en jong

Street Art in Amsterdam oude trams op NSDM Werf

Street Art in Amsterdam op de NSDM Werf

klein stuk Street Art in Amsterdam NSDM Werf

Street Art in Amsterdam NSDM Werf containers op heftruck

Street Art in Amsterdam NSDM Werf zeecontainers

De tijd vliegt voorbij

Voor ik het weet is het zo maar een paar uur later. De camera staat vol met mooie foto's en ik ben koud tot op het bot. Ik kijk op de klok. Is er nog tijd voor een drankje om warm te worden of stap ik op het veer?  Ik besluit direct te vertrekken en zo de drukke spits in de trein voor te zijn.

Ben je fan van Street Art dan kan ik de de NDSM werf absoluut aanbevelen als plek voor Street Art in Amsterdam. Niet ieder stuk is mooi maar er zitten echte pareltjes tussen en de sfeer is bijzonder. Kom op een warme(re), zonnige dag dan is het helemaal top!

Street Art in Amsterdam detail NSDM Werf

Street Art in Amsterdam NSDM Werf Anne Frank

Street Art in Amsterdam NSDM Werf

Street Art in Amsterdam containers NSDM Werf

Vond je Street Art Amsterdam leuk? Lees dan zeker ook dit!

Geplaatst in citytrip, Europa, Nederland, Noord-Holland, Street Art.

10 reacties

    • Ik vind het elke keer weer leuk om in Amsterdam te komen en nieuwe plekjes te ontdekken. Het was alweer veel te lang geleden. Mooie naam, een themawandeling die ga ik erin houden!

  1. Door jouw stukje zijn wij ook naar de NDSM werf geweest. Geweldige plek.
    Ik vond het alleen wel lastig te vinden omdat alle pontjes op elkaar lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *