Street Art Heerlen Tropicos van Finos op Groene Boord

Stadswandeling langs de mooiste Street Art van Heerlen

Ik ben gek op mooie Street Art. Toen ik in contact kwam met Bianca en Cindy nodigden zij mij uit om de gave Murals in hun woonplaats Heerlen te komen bekijken. Zo'n leuke uitnodiging kon ik natuurlijk niet afslaan. Op een stralende dag in december wandelden we langs de mooiste Street Art in Heerlen en kreeg ik ook nog de nodige achtergrondinformatie. Een mooiere eerste kennismaking met Heerlen had ik me niet kunnen voorstellen.

Street Art in Heerlen

De geschiedenis van Heerlen gaat ver terug. In de Romeinse tijd was er al een nederzetting met de naam Coriovallum en werd een thermencomplex gebouwd. (Tegenwoordig vind je in dit pand een thermenmuseum). Aan het begin van de twintigste eeuw zorgde de mijnbouw voor welvaart en een enorme bevolkingsgroei. Veel inwoners van Heerlen kennen wel iemand die in de mijnen heeft gewerkt en er staan nog veel panden die herinneren aan deze tijd.

Na het verdwijnen van de mijnen kampte Heerlen jarenlang met leegloop en een grote werkeloosheid. Er werd hard gewerkt om het slechte imago dat de stad lange tijd had te verbeteren. Het stationsgebied ging op de schop en er zijn diverse initiatieven ontwikkeld om de stad aantrekkelijker te maken, waaronder het creëren van mooie Street Art. Nog steeds verschijnt er nieuwe Street Art in Heerlen waarvan diverse met een knipoog naar het verleden.

In Loving Memory

We hebben afgesproken op de parkeerplaats bij de sportvelden aan de Burgemeester Waszinkstraat. Nadat ik mijn auto geparkeerd heb wandelen we richting het pand aan nummer 7, direct tegenover de parkeerplaats. Deze Street Art is een eerbetoon aan de in 2012 overleden kunstenaar Remi Vervloet. In het stuk vind je veel details en herinneringen aan Remi en zijn werk. De meningen over het stuk zijn verdeeld, ik vind het mooi en jij?

Street Art Heerlen In Loving Memory

Street Art van Casa Maclaim

We wandelen door richting de Bekkerweg 13. Daar is een werk te vinden van de Duitse graffity artiest Casa Maclaim, één van de vier leden van de Maclaim crew. Zij staan bekend om hun foto realistische werken met spuitbussen. Helaas staat er natuurlijk nét een auto voor het stuk geparkeerd waardoor foto's maken lastig is. Maar ja, dat hoort ook een beetje bij Street Art, de werken zijn regelmatig verstopt achter stadse elementen. Ik loop van links naar rechts en probeer mooie plaatjes te schieten maar het hele werk er in één keer op krijgen onder een mooie hoek lukt me helaas niet.

Case Maclaim heeft meerdere werken in Heerlen op zijn naam staan. Iets verderop, aan de Kruisstraat 51, vinden we nog één van zijn stukken. "Ah, wat jammer dat de zon er niet op staat", zucht Bianca, "dan spatten de kleuren van de muur af en komt de slang tot leven".

Street Art Heerlen Case Maclaim rendier

Street Art Heerlen A miracle elixer

Bijzondere Street Art in Heerlen

Aan de Coriovallumstraat 26 vinden we een levensgroot zelfportret van de Chinese artiest Deleats die zichzelf als een panter heeft afgebeeld. "Deze vind ik echt heel bijzonder" zegt Bianca en ik ben het met haar eens. De panter lijkt recht uit het bos te komen en is helemaal uit "streepjes" opgebouwd.  Iets verder, op nummer 7, treffen we nog zo'n prachtig werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Faith 47.

Op weg richting het centrum van Heerlen passeren we een beeld van een dame op een bankje. Van deze mensfiguren zijn er meerdere in de stad te vinden die regelmatig van plek veranderen. Zo blijft het altijd een verrassing waar je ze aan zult treffen.

Street Art Heerlen Self Portrait panter Daleast

Street Art Heerlen Alas how Pityful Faith 47

Street Art Heerleen vrouw op bank

Street Art met een knipoog naar het verleden

Voor dat we gaan lunchen wandelen we nog langs twee grote stukken Street Art. Op de Honigmannstraat 2 vinden we een grote afbeelding van een  kanariepietje dat herinnert aan het mijnverleden (Super A en Collin van de Sluijs). Als de vogel in de mijn van zijn stokje viel was het een waarschuwing om je zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Maar de kanariepiet is niet de enige vogel die Heerlen rijk is. Op veel plekken vind je kleine kraaien.

Aan de Geleenstraat treffen we nog zo'n geweldig werk aan uit de handen van Pichi Avo. Dit stuk op de Quattro cinema herinnert aan het Romeinse verleden van Heerlen en is in 4 dagen gemaakt. Daarna is het tijd voor koffie met een lekker broodje bij de Duitse bakker. Dat gaat er wel in na al dat wandelen.

Street Art Heerlen kanariepiet Super A en Collin van der Sluijs

Street Art Heerlen kraai

Street Art Heerlen centrum

Street Art Heerlen Quattro cinema

Veel te zien voor wie er goed kijkt.....

We trekken de jassen weer aan en wandelen richting de Pancriatusstraat waar we op nummer 41 een groot werk aantreffen van Os Gemenos. De grote stukken kun je eigenlijk niet missen maar wie er goed kijkt ziet in Heerlen ook regelmatig mooie gedichten en heel veel kleine stukken Street Art op de gevels of vlakbij de grond. Dat zijn de leuke kleine verrassingen in een grote stad, net als de diverse mooie historische panden, zoals die van het Schelmenhofje.

stadswandeling Street Art Heerlen

Kip met rijst

Via het Wilhelminaplein wandelen we naar de Groene Boord aan de rand van de binnenstad van Heerlen. Hier raast het verkeer langs de bijzondere Street Art van de Braziliaanse kunstenaar Finok die voornamelijk elementen uit het dagelijks leven vastlegt zoals de kip met rijst. En dan is het tijd voor de absolute favoriet van Cindy, "ik weet zeker dat je het mooi zult vinden Ivonne". Als we niet veel later in de verte een knalpaarse muur vol bloemen zien moet ik me inhouden om niet te gaan rennen. Eerst even luisteren naar wat Cindy te vertellen heeft over deze Heerlense Street Art en dan mag ik met mijn camera losgaan.

Street Art Heerlenkip met rijst van Finos op Groene Boord

Street Art Heerlen Tropicos van Finos op Groene Boord

De multiculturele wijk

De vier kunstwerken van Gaia (USA) aan de Oude Kerkstraat zijn niet alleen prachtig om te zien maar ze hebben ook allemaal een mooi verhaal. Over het mijnverleden en de strijd tegen prostitutie en heroïnegebruik rondom het station in Heerlen. De bloemen zijn een weerspiegeling van de multiculturele wijk waarin we staan.

Terwijl we foto's maken bij het werk met de mensen vragen we ons af of de personen die erop staan echt of fictief zijn. Net op dat moment komt er een mevrouw met haar hond langs. "Mooi hé", zegt ze, "kijk daar sta ik met mijn hond. Alle mensen op het werk zijn inwoners van de wijk, leuk toch"?

Street Art Heerlen Gaia Oude Kerkstraat

t Art Gaia Operation Heartbeat

Streetart Heerlen, kerkstraat The Tree is Blloming van Gaia

Zigzaggend door Heerlen

Terwijl we wandelen zien we steeds meer mooie Street Art en wijken we regelmatig even van de route af. "Jaah, hier is die met die grote koala die ik zo gaaf vindt en o ja, deze zochten we nog maar die konden we de vorige keer niet vinden".....

Op de Sittardweg zien we een stuk van de Belgische kunstenaars Joachim en K.Shit. Zij  werden gevraagd een brug te slaan tussen het digitale Street Art platform en die in de stad. Op de andere muur vind je een portret van Hendrik Beikuch. Als je er gewoon naar kijkt lijkt het in eerste instantie niet zo spannend tot je door je cameralens kijkt en het beeld ineens veel duidelijker wordt. Bijzonder hoe dat mogelijk is.

Street Art Heerlen onderweg vind je van alles

Street Art Heerlen aap en koala

Street Art Heerlen Hendrik Beikuch

Omstreden

We lopen richting het spoor van Heerlen waar we van bovenaf het grote werk van de Chileense Inti op de Spoorsingel zien. Dit werk heeft van het begin af aan heel wat losgemaakt in de stad en werd beklad en weer opgeknapt. Waar de één een moslimdame met bomgordel ziet ziet de ander een Madonna met militaire camouflagekleding en bijbel. Het beeld daagt uit om na te denken over de wereld om ons heen en dat is wel gelukt volgens mij.

Ook op de Spoorsingel: Ode aan de arbeider, een mooi stuk Street Art van Super A met de bekende kanarie. Nog wat verder staat langs het spoor de Heron (reiger). Een stuk waarvoor het geld via crowdfunding in ruim 2 weken is binnengehaald. Als je met de trein de stad binnenkomt is dit het eerste beeld dat je ziet. "Hier betreedt u Heerlen, een stad met een rijk verleden en bouwend aan een nieuwe toekomst".

Daarna gaat het weer richting het centrum waar we even op gaan warmen met een lekkere warme chocomel. Onderweg is er nog zo veel moois te zien dat we wel uren meer kunnen wandelen, maar de tijd begint te dringen.

Street Art Heerlen Creed van Inti Spoorsingel

Street Art Heerlen Ode aan de arbeider

Street Art Heerlen Heron langs het spoor

mooiste street art Heerlen

Bij het Laatste licht

Nadat we weer opgewarmd zijn lopen we terug naar de auto en kunnen nog net voor het donker wordt de laatste stukken Street Art in Heerlen mee pikken. Het grote werk van Claudio Ethos (Laanderstraat 27) doet een beetje vreemd aan met de ronde vormen, maar het allerlaatste stuk Street Art dat we in Heerlen zien vind ik helemaal geweldig. Catch the Butterfly, van Dzia (België) aan de Looierstraat 22 is een mooie afsluiter van onze wandeling. Daarna is het nog een klein stukje en sta ik weer bij mijn auto.

Ik neem afscheid van Cindy en Bianca, twee toffe meiden die je gerust een keer kunt benaderen als je zelf een keer op pad wilt om de gave Street Art in Heerlen te verkennen. Ik begreep al dat er nog veel meer werken zijn en dat er regelmatig wat nieuws bij komt. Thanks ladies, het was me een waar genoegen!

Street Art Heerlen van Claudio Ethos

Street Art Heerlen Catch the Butterfly Dzia

 

 

Overnachten in Heerlen, een B&B vol Street Art!

Heerlen is een gezellige stad. Wij verbleven er een nachtje als aanloop op onze Dutch Mountain Trail en sliepen in B&B The Project. Deze sfeervolle B&B ligt vlakbij het treinstation van Heerlen en aan de rand van de binnenstad. Daarnaast kun je er je auto parkeren, ook er fijn! Alle kamers zijn voorzien van een eigen stuk Street Art en op het pand van B&B The Project vindt je ook een mooi stuk Street Art.

Bed & Breakfast The Project Heerlen

Gave Street Art op de gevel van B&B The Project in Heerlen

Ben je ook zo'n fan van Street Art? Bekijk dan zeker ook deze blogs:

Wat is jouw favoriete stad voor het spotten van Street Art?

 

 

Geplaatst in citytrip, Limburg, Nederland, stadswandeling, Street Art, wandelen in Limburg.

4 reacties

    • Hoi Rene. Ik heb even gezocht maar een echte fietsroute langs de Street Art kan ik niet vinden. Wel andere routes door en rond om Heerlen. Als je een beetje puzzelt kun je denk ik wel een fietsroute in elkaar zetten aan de hand van deze wandelroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *