veganistische kapsalon Gys Food Tour Utrecht

Stadswandeling: ontdek Utrecht met een Vegan Food Tour

Ontdek Utrecht met een vegan food tour. Tijdens deze stadswandeling door de Utrechtse binnenstad word je getrakteerd op leuke verhalen én op lekkere vegan hapjes en drankjes.  Wij wandelden een middag mee met de enthousiaste Daisy en kunnen je deze tour echt enorm aanbevelen. Ook leuk voor vleeseters en flexitariërs!

Een vegan food tour en stadswandeling in Utrecht

Daisy en ik kennen elkaar al enige jaren en delen een aantal passies. Zo zijn we beiden gek op dieren én op lekker eten. Zelf ben ik flexitariër maar Daisy is overtuigd veganist. Na haar wereldreis is zij neergestreken in Utrecht en ging op zoek naar fijne plekjes waar je veganistisch kunt eten. En deze plekjes wil ze graag met anderen delen. Sinds kort kun je daarom met haar óf met haar vriend Patrick op pad om Utrecht te verkennen met Vegan Food Tour Utrecht.

De leukste en lekkerste tour

"De Vegan Food Tour Utrecht is de leukste en lekkerste tour door de binnenstad van Utrecht" lees ik op de website. Omdat wij best nieuwsgierig zijn naar veganistisch eten lijkt deze tour ons een perfecte kennismaking met de veganistische keuken. Om tips en inspiratie op te doen en te kijken of veganistisch koken iets voor ons zou zijn.

En zo rijden we op vrijdagmiddag naar het startpunt van de tour waar Daisy al op ons staat te wachten. "Welkom, wat leuk dat jullie er zijn".

 

Daisy van Foor Tour Utrecht

Ook voor mensen die vlees eten

Vandaag zijn we met 6 personen. Een stel uit Houten, een Belgische moeder en dochter die speciaal voor de Vegan Food Tour naar Utrecht zijn gereden en wij. 5 veganisten, 1 vleeseter en 1 flexitariër. Nadat we hebben kennisgemaakt schuiven we gelijk al aan voor de eerste lekkernij. Terwijl wij smikkelen krijgen we uitleg over het gerecht en komt het gesprek al snel op gang. Dat wordt een gezellige middag!

"De Vegan Food Tour is er zeker niet alleen voor veganisten" vertelt Daisy. "Ik vind het ook erg leuk wanneer er mensen met ons op pad gaan die vlees eten. Dan kan ik ze meenemen naar mijn favoriete veganistische restaurants in Utrecht en laten proeven hoe enorm lekker vegan eten is". Het eerste restaurant is in ieder geval een succes, een plek om te onthouden voor als we weer een keer in Utrecht zijn.

Veganist of vegetariër

Van een vegetariër heb je vast weleens gehoor maar wat is nu eigenlijk een veganist en wat is het verschil met een vegetariër?

Een vegetariër eet geen dieren, meestal uit dierenliefde, geloofsovertuiging of milieuredenen.Wel gebruiken ze dierlijke producten als melk, eieren en kaas.

De veganist gaat nog een stap verder en eet geen dierlijke producten, dus ook geen eieren, zuivel en vis. Daarnaast dragen veganisten ook geen kleding met bijvoorbeeld leer en bont en gebruiken ze geen verzorgingsproducten met dierlijke bestanddelen. In de veganistische keuken maakt men veel gebruik van groenten en fruit, tofu en tempeh, zaden, pitten, bonen, noten en pinda's. In plaats van koemelk wordt er havermelk, sojamelk of rijstmelk gedronken.

Wie vegetarisch of veganistisch eet krijgt minder verzadigde vetten binnen en dat is goed voor hart en bloedvaten. Alleen dat is al een mooie reden om regelmatig een dag geen vlees of vis te eten.

Aan de wandel

Tijdens de vegan food tour wandelen we ongeveer 5 kilometer door het centrum van Utrecht. Langs de sfeervolle grachten, leuke bezienswaardigheden en verborgen plekjes. Aangevuld met leuke weetjes en (persoonlijke) verhalen komt alles tot leven. "Vergeet niet om ook regelmatig omhoog te kijken" zegt Daisy, "de gevels van veel gebouwen in de Utrechtse binnenstad zijn enorm mooi". Als liefhebber van Street Art kan ik mijn lol op want onderweg komen we ook diverse mooie stukken tegen.

→Ook zo'n fan van Street Art? Dit zijn de leukste Nederlandse steden voor liefhebbers graffiti en Street Art.

Stadswandeling Utrecht Vegan Food Tour Utrecht

Fietsen en grachten, hoe Nederlands wil je het hebben 🙂

Street Art centrum van Utrecht

"Zomaar" ergens onderweg. Street Art genoeg in Utrecht

gevel van de Domkerk in Utrecht

De indrukwekkende gevel van de Domkerk in Utrecht

Van een zoete verrassing naar hartig

Natuurlijk wordt er tijdens de food tour ook aan de innerlijke mens gedacht. Het tweede hapje is een pastel de nata. Dit roomgebakje komt van origine uit Portugal en wij proefden de non vegan variant bij dé bakker in Lissabon. De vegan variant die we vandaag eten doet zeker niet onder voor die uit Portugal en als ik mijn ogen dicht doe ben ik weer even terug in Lissabon. Mjammie.

Niet veel later wandelen we langs FLFL Een klein restaurant met bescheiden menu maar met fenomenale gerechten. Zelfs mijn eigen vleeseter Frank is helemaal onder de indruk en glundert terwijl hij van zijn falafel geniet. Alles wordt huisgemaakt en is vers en dat proef je. FLFL sleepte zelfs de de Thuisbezorgd-award voor ‘Beste Veggie Restaurant van Nederland’ binnen. Wij hebben er een favoriet bij!

veganistische pastéis tijdens food tour Utrecht

Even terug in Lissabon....

Falafel van FLFL in Utrecht

De liefde van de man gaat door de maag
Een overvloed aan veganistische restaurants in Utrecht

Onze smaakpapillen worden volop getest vandaag en we genieten nog even door. Van de koffiestop met zoete lekkernij, van het heerlijke broodje van de veganistische bakkerij en de "foute" snack voor tijdens het stappen of de lekkere trek. We verbazen ons dat er zo enorm veel lekkere veganistische restaurants in Utrecht te vinden zijn. Wat gaat die ontwikkeling snel. Veganisten zitten niet om keuzes verlegen tijdens een dagje of stedentrip in Utrecht.

De tijd vliegt voorbij. Na een uur of drie wandelen maken we de laatste stop van onze Vegan Food Tour in Utrecht.

Veganistische bakkerij in Utrecht

Het laatste hapje van de vegan Food Tour

We strijken neer op het terras van Gys waar we onder het genot van een lekkere cocktail mét of zonder alcohol nog wat nakletsen. Het laatste hapje van de food tour is een veganistische kapsalon om je vingers bij af te likken.

Daarna is het tijd om afscheid te nemen. De Belgische dames gaan nog wat shoppen. Wij slapen vannacht bij Patrick en Daisy in hun gezellige B&B kamer en hebben alle tijd. Nadat we ons hebben opgefrist wandelen we nog even door de stad en zoeken een gezellig terrasje op om onze dag in Utrecht mee af te sluiten. Iets eten is niet meer nodig want we zijn helemaal voldaan.

→Ook leuk: een stadswandeling door het sfeervolle centrum van Nijmegen, Arnhem of Zutphen.

veganistische kapsalon Gys Food Tour Utrecht

Een veganistische kapsalon, mjammie!

Een fijne B&B in de binnenstad van Utrecht

Het leuke van de B&B van Patrick en Daisy is dat deze midden in de Utrechtse binnenstad ligt waardoor je binnen no time bij de mooiste bezienswaardigheden bent. Het historisch pand waarin zij wonen is al 4 generaties in de familie van Daisy en kleine Max is zelfs de 5e generatie.

Geheel in stijl krijgen we na een prima nachtrust een uitgebreid veganistisch ontbijt. Daarna laten we de tassen staan en wandelen nog een keer het centrum in. Op zoek naar mooie Street Art, struinen door hofjes en smalle straatjes,wat slenteren over de bloemenmarkt en de grote lapjesmarkt.

Na nog een laatste kopje koffie op een terras is het tijd om huiswaarts te keren. We fietsen naar de P&R waar onze auto staat en rijden tevreden terug naar Brabant. Vol nieuwe ideeën en inspiratie.

B&B Huize Arbous Utrecht

muurschildering JanIsDeMan aan Amsterdamsestraatweg

Prachtige muurschildering van JanIsDeMan aan Amsterdamsestraatweg

Zelf een keer meewandelen met Vegan Food Tour Utrecht?

  • De Vegan Food Tour Utrecht vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag in het centrum van Utrecht.
  • Start van de tour is om 14:00 uur en de wandeling duurt ongeveer 3 uur.
  • Kosten: €49, 50, kinderen tot 6 jaar mogen gratis mee. Boeken van de Vegan Food Tour Utrecht kan via deze link.
  • NB: Wie een tour boekt in september en de code veganfootprint gebruikt krijgt 10% korting op de tour!
Geplaatst in citytrip, Europa, Nederland, stadswandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *