Cola de Caballo waterval paardenstaart

Wandelen in Ordesa Monte Perdido Nationaal Park in de Spaanse Pyreneeën

Eén van de hoogtepunten van ons bezoek aan de Pyreneeën was wandelen in Ordesa Monte Perdido Nationaal Park. Dit mooie park ligt in de in de regio Aragón in de Spaanse Pyreneeën. Het is één van de ruigste en meest ongerepte delen van de Spaanse Pyreneeën en geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Ordesa heeft alles wat je zoekt: indrukwekkende bergketens, diepe kloven met steile rotswanden en prachtige valleien met snelstromende rivieren en watervallen.

Het Ordesa Monte Perdido Nationaal Park staat, samen met een deel van het aangrenzende Franse Nationaal Park Pyrénées, sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en als je er bent snap je wel waarom. Wat een prachtig gebied! Wij wandelden in de Ordesa vallei op een wat grauwe, regenachtige dag in de herfst en zelfs dan is de natuur adembenemend mooi. En als het zonnetje er even doorpiept....o la la

Arazas rivier Ordesa nationaal park Spanje

Meerdere valleien

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido heeft meerdere valleien: Valle de Añisclo in het zuiden, Valle de Pineta in het oosten en Valle de Ordesa in het westen. De Ordesa vallei is het meest bekende en makkelijkst bereikbare deel van het Ordesa Monte Perdido Nationaal Park.

De toegangspoort tot Valle de Ordesa is het plaatsje Torla. Hier vind je een klein historisch centrum, een bezoekerscentrum en diverse overnachtingsmogelijkheden waaronder hotels en campings. Zoek je een leuk hotel dan kunnen wij je Hotel Albertos (9.2) aanbevelen. Dit prachtige hotel ligt aan de rand van het park en vlakbij Torla. Je kunt er parkeren en de bus stopt voor de deur.

Wildkamperen bij Torla

Wij vonden via Park4Night een prachtig plekje op een parkeerplaats net buiten Torla waar we met ons campertje konden wildkamperen. Een nacht midden tussen de imposante rotsen en met het klaterende water van de rivier op de achtergrond. Hoe mooi kan het leven zijn?

Tip: stop zeker even bij het bezoekerscentrum in Torla. Zij hebben een handige kaart waar alle wandelingen in de Ordesa vallei goed aangegeven zijn, een film over het park en expositie. (Openingstijden verschillen per seizoen)

Bijzonder overnachten in de buurt van Ordesa

Zoek je een bijzondere plek om te overnachten in de buurt van nationaal park Ordesa? Wij sliepen een paar nachten in El Caserío de Fatás. Deze prachtige B&B mét zwembad en grote tuin met uitzicht op de Pyreneeën ligt op een klein uur rijden van Torla in een authentiek Spaans bergdorpje. De Belgische Kenny en Cindy zijn echte outdoorliefhebbers en geven je graag advies over de mooiste wandelingen en andere outdooractiviteiten in "hun" Aragón en de Spaanse Pyreneeën.

Meer weten over dit prachtige plekje en de wandelmogelijkheden? In dit blog vind je onze tips en ervaringen.

El Caserío de Fatás authentiek overnachten in de Spaanse Pyreneeën

Wat is het hier heerlijk slapen na al dat wandelen

Valle de Ordesa

Valle de Ordesa of de Ordesa kloof is het bekendste deel van Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. Het landschap in de Ordesa vallei is ruig en adembenemend mooi en wordt omgeven door hoge bergtoppen met steile bergwanden. Dwars door de vallei stroomt het ijskoude en helderblauwe water van de Arazas rivier die gevoed wordt door meerdere watervallen. De Valle de Ordesa is autovrij en alleen opengesteld voor wandelaars.

Waterval Gradas de Soaso Ordesa nationaal park Spanje

Waterval Gradas de Soaso in Ordesa nationaal park

Hoe kom ik in de Ordesa vallei?

In de zomermaanden kan het erg druk zijn in nationaal park Ordesa. Daarom ben je verplicht om van 28 juni t/m 14 september je auto bij het bezoekerscentrum in Torla te parkeren en gebruik te maken van Shuttle bussen. Deze rijden elke elke 20 minuten van het bezoekerscentrum in Torla naar de parkeerplaats in het park, Pradera de Ordesa.

Buiten het het hoogseizoen kun je zelf met de auto het park in. Vanuit Torla rijd je over een kronkelige weg naar de grote parkeerplaats Pradera de Ordesa aan het begin van de vallei waar je kunt beginnen met wandelen. Hier vind je ook toiletten en een restaurant. In de vallei zijn verder geen voorzieningen, hier is de natuur de baas!

De Cola de Caballo waterval

De Cola de Caballo waterval is één van de mooiste watervallen van de Ordesa vallei en bevindt zich helemaal achterin het eerste deel van de vallei. Het water van deze waterval, die ook de paardenstaart wordt genoemd, stort zich over meer dan 100 meter naar beneden en komt uit in een klein meertje. Je kunt tot vlakbij de waterval komen en het donderend geweld met eigen ogen aanschouwen.

Ook mooi: wandelen bij El Torcal, in de buurt van Malaga.

Wandelen nationaal park Ordesa Cola de Caballo waterval

Wandelen naar de Cola de Caballo waterval

De meeste mensen wandelen via de Ruta Cola de Caballo heen- en weer terug door de Ordesa vallei. De wandeling naar de Cola de Caballo is één van de mooiste en populaire wandelroutes van de Spaanse Pyreneeën. Het kost je ongeveer 3 uur om er te komen (enkel). De wandeling is redelijk makkelijk en gaat over een goed pad waarvan het laatste deel verhard is.

Vanaf de parkeerplaats ga je in gestadig tempo omhoog waarbij je de loop van de rivier volgt en onderweg passeer je meerdere watervallen. Vergeet zeker niet om regelmatig stil te staan en het adembenemende, groene landschap in je op te nemen of te luisteren naar het stromende water.

Watervallen in de Odesa vallei Spaanse Pyreneeén

wandelpad in Ordesa nationaal park Spaanse Pyreneeën

Zelfs een stukje van deze wandeling is al mooi

Ben je niet zo'n wandelaar dan is het zelfs de moeite waard om een deel van de route te wandelen. Het eerste deel gaat door het bos, daarna kom je bij de rivier en niet veel later zie je de eerste watervallen. Deze wandeling is zo mooi dat zelfs een aantal kilometer wandelen al geweldig mooi is al kan er natuurlijk niets op tegen het wandelen van de hele route. Voor deze wandelroute zijn goede wandelschoenen aanbevolen.

Ordesa vallei uitkijkpunt Mirador de Calcilarruego

Zicht op de Ordesa vallei vanaf de Mirador de Calcilarruego

Wandelroute langs de mooiste uitkijkpunten van de Ordesa vallei

Ben je niet bang voor een wat stevigere wandeling? Maak dan de klim naar boven via de Faja de Pelay en bekijk de vallei van bovenaf. Vanaf de parkeerplaats ga je naar rechts en volg je de borden Senda de los Cazadores. Het pad gaat over een brug waarna je de wandelbordjes Senda de los Cazadores en Faja de Pelay volgt.

Op het eerste deel van de wandeling is het stevig puffen want je stijgt maar liefst 600 meter in korte tijd. Eenmaal boven wandel je op een plateau en is de route vrijwel vlak. Het uitzicht vanaf de uitkijkpunten en onderweg is om van te smullen. Uiteindelijk daal je af naar de Cola de Caballo waterval en wandel je terug over het wandelpad door de vallei.

De route is ook andersom te wandelen maar wij vonden dit het fijnst omdat je anders een steile afdaling aan het eind hebt. (Bij regenachtig weer is dit niet aan te raden)

Trek genoeg tijd uit voor deze wandeling en start op tijd met wandelen. Wij deden er, inclusief rustpauzes, ongeveer 9 uur over.

hiking Faja de Pelay Ordesa Monte Perdido Bijna op het plateau, wandelroute Faja de Pelay

wandelroute Faja de Pelay Ordesa Monte Perdido nationaal Park

Vanaf de Faja de Pelay heb je een geweldig uitzicht op de Ordesa vallei

De ultieme (meerdaagse) Ordesa wandelroutes

Wanneer je bij de waterval bent aangekomen kun je nog verder wandelen en dieper de bergen intrekken. Deze bergwandelingen zijn behoorlijk stevig en kun je het best wandelen op heldere dagen zodat je van het uitzicht kunt genieten. Daarnaast is het nodig om je goed voor te bereiden en er de tijd voor te nemen.

Naar de Monte Perdido

Eén van de mogelijkheden is om naar de Monte Perdido (3355 meter) door te wandelen en te overnachten bij Refugio Góriz. (eenvoudig, reserveren aanbevolen). In het zomerseizoen kun je er ook kamperen. De volgende dag daal je dan weer rustig af om via het dal naar de parkeerplaats terug te wandelen. Ook rond de refugio kun je goed wandelen en er wordt ook geklommen.

Van de Spaanse Pyreneeën naar de Franse Pyreneeën wandelen

Wie er tijd heeft en niet bang is voor een echte stevige uitdaging heeft nog een andere mogelijkheid. Het Ordesa Monte Perdido Nationaal Park sluit namelijk naadloos aan op de Franse Pyreneeën en je kunt van de één naar de ander wandelen. Hier moet je wel een paar dagen voor uittrekken en goed getraind zijn.

Vanuit Torla wandel je via de vallei via Breche de Roland (2805 meter) en de Cirque de Gavarnie naar Gavarnie in Frankrijk (Of andersom). Een uitdagende wandelroute die je het best in de zomer kunt wandelen omdat er anders nog sneeuw op de Breche de Roland kan liggen. Je wandelt hierbij ook delen van de GR 10 (Frankrijk) én GR 11 (Spanje) Dé ultieme wandelroutes door de Pyreneeën!

Wat is het beste seizoen om te wandelen in nationaal park Ordesa?

Het beste seizoen om te wandelen in de Franse en Spaanse Pyreneeën is van juni tot oktober. Daarna heb je steeds meer kans op sneeuwval, zeker in de hoger gelegen delen van nationaal park Ordesa. De sneeuw kan zelfs tot ver in juli blijven liggen. Wil je de drukte vermijden? In juli en augustus kan het erg druk zijn in nationaal park Ordesa en mag je er ook niet in met je eigen auto.

In het voorjaar stroomt er het meeste water door de watervallen en is de natuur op haar mooist. Aan het begin van de zomer staat de Ordesa vallei vol met bloeiende brem en ook de herfstperiode is prachtig. Wij wandelden onze route begin oktober en troffen het helaas niet met het weer waardoor de herfstkleuren niet echt uitkwamen. Ondanks dat was het prachtig en de temperatuur uitstekend voor een wandeling.

Flora en fauna in nationaal park Ordesa

Naast de vele bloemen en planten kun je in Ordesa ook diverse soorten wildlife tegenkomen. Wij hadden geen geluk maar houd je ogen open en wie weet spot je een gems, steenbok of bergmarmotten.

Fijne reisgidsen voor je (wandel) vakantie in het noorden van Spanje:

 

Geplaatst in bergwandeling, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *