Wandelen langs de Catalaanse kust; de Camino de Ronda.

Rond deze tijd van het jaar ben ik al een beetje aan het vooruit kijken naar een leuke voorjaarsbestemming. Ik ga persoonlijk het liefst in het voorjaar op pad wanneer de temperaturen aangenaam zijn. Als alles in volle bloei staat en er nog niet al te veel toeristen zijn. De wandelschoenen gaan standaard mee in de bagage. Wat is er veel moois te beleven op wandelgebied in Europa! De Camino de Ronda is een fantastische kustwandeling in de Costa Brava in Spanje. Zullen we samen lekker uitwaaien?

Camino de Ronda

De perfecte start van onze Camino de Ronda

 We starten de wandeling met een lunch bij hotel/restaurant Elfar aan de voet van de de 18e eeuwse vuurtoren "El Far de San Sebastian" bij Platja de Llafrank. Er staat een heerlijke zeebries en terwijl beneden ons het blauwe water van de Middellandse zee schittert geniet ik van vers brood met olijfolie en  een heerlijke salade. Een goede kop Spaanje koffie erachteraan en we zijn er helemaal klaar voor.

cami de ronda11

Camino de Ronda

De Camino de Ronda, over smokkelaarspaden door Spanje

De Camino de Ronda is een wandelroute over oude smokkelaars- en douaniers paden. Deze zijn aangelegd door de Spaanse douane om het smokkelen langs de kust in de gaten te kunnen houden. Tegenwoordig zijn zijn deze paden onderdeel van het lange afstand wandelpad, de GR92, die van het tegen de Franse grens gelegen Collioure tot aan Ulldecona loopt. Dit wat ruigere deel van de kust van de Costa Brava wordt gekenmerkt door veel rotspartijen. Je vindt er kleurrijke vissersdorpjes en kleine strandjes in verborgen baaitjes.

Zelf wandelde ik slechts een klein deel van het pad, een kilometer of 5, van de vuurtoren tot een stuk voorbij de plaats Calella de Palafrugell. Dit deel van het pad loopt deels direct langs het strand en deels hoog boven de kust. De uitzichten vanaf de hoger gelegen delen zijn fenomenaal.

Cami de Ronda6
Geweldig uitzichten vanaf de Camino de Ronda

We starten het wandelen vanaf de parkeerplaats en kijken uit op de prachtige baai van Llafranc. Een lange afdaling brengt ons op het strand waar de eerste zonaanbidders zich koesteren in het zachte voorjaarszonnetje en genieten van een drankje op één van de terrasjes.  Niet veel later lopen we  weer bovenop de rotsen met een prachtig uitzicht over de zee. Onderweg kom je een aantal trappetjes tegen en loop je door diverse kleine tunneltjes. De zeewind wordt opgevangen door de pijnbomen en het zonlicht gefilterd.
In de oude muurtjes langs het pad zie je veel boomwortels groeien wat het geheel een mooie verweerde look geeft. Mijn droomhuis met uitzicht op zee heb ik ook al snel gevonden, hoewel ik vrees dat ik nog even zal moeten door sparen…….

 

Camino de Ronda

 

Cami de Ronda4

 

Cami de Ronda5

 

cami de ronda8

 

Cami de Ronda7

 

Cami de Ronda3

 

Cami de Ronda2

 

Camino de Ronda

Handig om te weten over de Camino de Ronda

 • De totale lengte van de GR92 wandeling is ruim 500 kilometer. Er is zelfs een deel dat tot aan Malaga loopt, maar dat is niet goed aangegeven en aangelegd. Er wordt wel aan gewerkt om de route serieus aan te pakken en uit te breiden.
 • Als je de hele route wilt lopen dan kun je onderweg prima overnachten. Aan het eind kun je de route weer terugrijden met de trein, die langs de kust slingert via Tarragona en Barcelona.
 • Wandelen over de Camino de Ronda is niet moeilijk en de route is goed aangegeven door middel van borden met plaatsaanduiding en te verwachten wandeltijd.
 • Het voorjaar is de mooiste tijd om het pad te lopen, als de bloemen bloeien en de strandjes nog relatief rustig zijn. In de zomer kan het een stuk warmer worden en er zijn ook veel meer toeristen.
 • Een mooie plek om te bezoeken is de botanische tuin van Cap Roig ongeveer een kilometer ten zuidwesten van Calella.
 • De stranden bij  Llafranc en Calella de Palafrugell zijn in de zomermaanden geliefd bij Spaanse toeristen en reserveren voor hotels is dan dringend aan te bevelen.
 • Meer Spaanse wandelinspiratie nodig? Lees dan deze tips voor de mooiste wandelvakanties in Spanje.

Heb je ook al zo'n zin in het voorjaar?

Wil je nog meer tips voor mooie wandelingen neem dan eens een kijkje op mijn wandelpagina

Geplaatst in kustwandeling, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa.

12 reacties

 1. Toen ik onlangs in Gibraltar was heb ik wel eens gekeken naar dat langeafstandspad maar had er toen geen tijd voor. Zou ik graag nog eens lopen, ik heb de link maar weer opgeslagen onder m’n to-do 🙂

  • Ik heb diverse keren een deel van een langere route gelopen en wil nog steeds een keer een route helemaal uitlopen. Er zijn zo veel mooie routes om uit te kiezen dat je alleen daar je hele reisleven wel mee kunt vullen. Deze lijkt mij ook wel erg leuk!

  • Hahaha, Jenny, dit is niet de omgeving van Ronda hoor 😉 maar de omgeving van Girona! Het pad heet de Camino de Ronda. Vanaf Nederland dus ook iets makkelijker te bereiken!

 2. Wat een mooie omgeving! Erg leuk dat je er ook een meerdaagse wandeling van kunt maken doordat de route zo lang is. Geen straf met dit soort uitzichten! Een soortgelijke kustwandeling maakte ik in de Bretagne twee jaar geleden, ook via een oud douaniers pad, zo leuk! Het voorjaar vind ik zelf ook erg fijn om op pad te gaan. Zoals je aangeeft zijn de temperaturen dan nog niet zo hoog en is het rustiger. Dit jaar ga ik ook veel moois in Europa ontdekken. Ik ben erg benieuwd wat dit jaar ons allemaal gaat brengen!

  • Ik denk dat deze regio redelijk rustig blijft en vooral door Spanjaarden bezocht wordt, maar het is natuurlijk maar een een gevoel. Over 10 jaar weten we het 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *