wandelen Alpujarras bij Capileira

Wandelen in de Alpujarras; rondwandeling bij Capileira

Wie aan Andalusië denkt zegt Granada, Sevilla , Ronda, Cordoba.... Minder lees en hoor je over de prachtige natuur in de regio. Tijdens onze rondreis van 3 weken trokken we diverse keren de wandelschoenen aan en en gingen onder andere wandelen in de Alpujarras. Wandel je weer met ons mee?

De Alpujarras

Tussen het ruige Sierra Nevada gebergte en de Spaanse zuidkust vind je de lagere bergen van de Alpujarraz. Waar valleien de bergen doorsnijden en riviertjes lustig stromen. In het vruchtbare gebied vind je maar liefst 80 witte dorpjes, akkers vol olijven, citroenen, sinaasappels, druiven en vijgen en sappige graslanden voor het vee. Als je gaat wandelen in de Alpujarras loop je regelmatig over oude herderspaden. Voor de echte liefhebber zijn er hoge toppen te bedwingen en is een meerdaagse wandeling makkelijk te realiseren. Wij kozen voor diverse dagwandelingen vanuit één vaste plek (Berchules), zoals die van Capileira naar Trevélez.

Wandelen in de Alpujarras, het startpunt

Het startpunt van onze route is het witte dorpje Capileira, een mooie plek om te beginnen. We slenteren even door de straten van het dorp dat hoog in de bergen tegen de wand geplakt lijkt te zijn. Terwijl we geniete van een bakje koffie hebben we uitzicht op de lager gelegen vallei. Daarna is het tijd om op pad te gaan en pikken we de route op bij het toeristenbureau in het lager gelegen stadsdeel.

wandelen in de Alpujarras, Capileira

wandelen in de Alpujarras, Capileira

 

De weg naar boven

We passeren het gemeentehuis en dan gaat het al snel omhoog. De route loopt via een kleine asfaltweg door een dal en gaat over in een breder pad. Uit de kleine muurtjes langs de weg groeien kleine bloeiende plantjes tussen de stenen door. Naarmate we hoger komen genieten we van vergezichten op de vallei en toppen van de Pelaos en de Pico del Veleta.

Na ongeveer 25 minuten lopen bevind zich rechts van de weg een parkeerhaven. Hier slaan we linksaf bij een blauwe houten paal en klimmen via een klein steil pad omhoog. Als we opnieuw bij de weg komen gaan we naar links en even later komen we bij een overzichtsbord met de wandelpaden in het gebied. Hier verlaten we de  de GR240 en volgen de aanwijzing Poquiera Central.

wandelen i de Alpujarras

 

Wandelen in de Alpujarras

 

Wandelen in de Alpujarras

 

Een kleine spookstad

Na een stuk over een klein landweggetje volgt al snel een afdaling in de Pogueira kloof. Op het laagste punt komen we bij de verlaten huizen en het oude kerkje van La Cebadilla, dat langs het water ligt. Het voelt alsof we door een kleine spookstad wandelen waar brem en bramenstruiken heer en meester zijn. Ieder moment verwacht je dat er iemand om de hoek zal komen, maar het blijft stil.

Alpujarras, La Cebadilla

 

Wandelen in de Alpujarras

Wandelen in de Alpujarras; over oude herderspaden.

De route slingert zich nog een klein stuk omhoog naar de elektriciteitscentrale van Pogueira. Als we daar zijn gaan we weer terug naar het dal over dezelfde route. Hier steken we de beek niet over maar wandelen rechtdoor via het met blauw en rode palen gemarkeerde pad. Na ongeveer 10 minuten wandelen komen we bij een klein huisje en een wegsplitsing waar we links aanhouden. Hier volgen we de oude weg door het dal langs diverse kleine huisjes en schuurtjes voor het vee. Over de helling verspreid staan diverse soorten eiken en populieren en beneden ons klettert een riviertje. Wederom komen we helemaal niemand tegen, wat een stilte!

wandelen in de Alpujarras

Wandelen i de Alpujarras

Wandelen in de Alpujarras

Even relaxen

Ongeveer een uur nadat we de elektriciteitscentrale zijn gepasseerd zien we in de diepte de Puenta de La Chisca. We beginnen aan een steile afdaling en niet veel later staan we op deze prachtige oude stenen brug. Tijd om even wat te drinken terwijl we de omgeving van de Rio Poguiera in ons opnemen voor we haar oversteken. Het laatste deel van de route gaat via kunstmatig aangelegde trappen omhoog  en na een klein half uur  komen we weer in Capileira.

wandelen Alpujarras bij Capileira

Handig om te weten over Wandelen in de Alpujarras

  • Beste tijd voor een tocht; voorjaar tot de herfst, in de zomer kan het heel heet zijn, in de winter kan het nog best lekker zijn.
  • Capileira bereik je het makkelijkst met de auto, parkeren is gratis.
  • Vanuit Granada kun je met de bus een paar keer per dag naar Capileira. Klik hier voor meer info en kaartjes.
  • Horeca; genoeg tentjes in het dorp. Onderweg kom je verder niets tegen.
  • Door de Alpuarras lopen meerdere GR’s en plaatselijke routes  die eenvoudig aan elkaar zijn te koppelen tot een mooi rondje.
  • De route de wij liepen is ongeveer 11 kilometer lang en is een rondwandeling. Je kunt ook doorlopen naar Trevélez en met de bus terug gaan.
  • Er is weinig schaduw, neem genoeg drinken, een pet en zonnebrand mee.

 

Als je dit leuk vond lees dan mijn blog over Spaanse bureaucratie en het Grazalema Natural Park.

Grazalema Natural Park, gier

 

 

Geplaatst in bergwandeling, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

8 reacties

  1. Wat mooi groen! En fijn dat je dan zo weinig mensen tegenkomt. De Sierra Nevada ben ik wel geweest maar hier niet. Ziet er mooi uit. Heerlijk ook, als er zo’n watertje langs je pad komt, dat ruist altijd zo lekker 😉

  2. De Alpujaras lijken me wel iets! We waren er lang lang geleden maar wil daar beslist je wandeling maken als we weer in Andalusië komen in dít of het volgende jaar! Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *