El Torcal de Antequera bezoeken vanuit Malaga

Wandelen in El Torcal de Antequera, tips voor je bezoek vanuit Malaga

El Torcal de Antequera is een prachtig natuurgebied in Andalusië. Je bereikt El Torcal makkelijk vanuit Malaga en je kunt er fantastisch wandelen tussen de bijzondere rotsformaties. Ik bezocht El Torcal de Antequera twee keer en in dit blog vind je tips voor wandelen, parkeren en hoe je in El Torcal komt vanuit Malaga.

Tijdens onze rondreis door Andalusië bezochten we El Torcal in het voorjaar. We waren niet zo goed voorbereid want het park ligt een stuk hoger dan Malaga en kan daardoor een stuk frisser zijn. Ondanks de kou waren we zo onder de indruk van de bijzondere rotsformaties dat we nog een tweede keer in El Torcal de Antequera gingen wandelen, deze keer in het najaar. Grappig genoeg was het nu een stuk warmer en hadden we onze trui eigenlijk wel in de auto kunnen laten.

Grillige rotsformaties in El Torcal Malaga

El Torcal de Antequera

Op een klein uur rijden van Malaga vind je de karstbergen en rotsformaties van El Torcal de Antequera. Het park bestaat vanaf 1929 en is één van de meest populaire bestemmingen in Andalusië. Het meest bijzondere aan El Torcal zijn de door erosie gevormde rotsformaties met grillige vormen waar je tussen kunt wandelen. Inmiddels is het hele park een beschermd natuurgebied.

Combineer je bezoek aan El Torcal met Antequera. Dit authentieke witte dorpje ligt in een groene vallei en heeft diverse mooie uitkijkpunten, gezellige klinkerstraatjes en een indrukwekkend Moors kasteel. Op slechts een paar kilometers afstand van Antequera liggen de 500 jaar oude Dolmen (Hunebedden). Deze staan op de Werelderfgoed lijst van UNESCO en je kunt er een aantal van bezoeken.

Heb je zelf geen auto? Veel mensen maken een georganiseerde dagtrip vanuit Malaga Hierbij combineer je wandelen in El Torcal met een bezoek aan de dolmen. Ook leuk voor je stedentrip Malaga.

 

Hoe kom je in El Torcal vanuit Malaga?

Het natuurpark El Torcal de Antequera bereik je het makkelijkst met de auto vanuit Malaga en is gratis te bezoeken. De rit naar El Torcal duurt een klein uur en bij aankomst kun je je auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats naast het bezoekerscentrum. Hier zijn ook toiletten en een restaurant.

Een bezoek vanuit Malaga naar El Torcal met het O.V. is helaas niet te doen. Voor een wandeling met bezoek aan de dolmen en het dorp moet je een dag uittrekken.

De wandelingen in El Torcal de Antequera

In El Torcal kun je drie verschillende wandelingen maken. Bij alle wandelingen komt er wat klimwerk aan te pas en de routes zijn niet met de rolstoel toegankelijk. Wandelen met een buggy zou eventueel kunnen maar beter met een draagzak. De groene en gele wandelroute starten op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van El Torcal en zijn goed aangegeven. Vanaf het bezoekerscentrum gaat ook een makkelijk pad naar een uitkijkpunt (Mirador Las Ventillas) dat voor iedereen toegankelijk is.

De 3 wandelroutes

 1. De groene wandeling. Deze lichte tot middelzware route is een kleine anderhalve kilometer en kost je ongeveer een uur om te wandelen. Met deze route krijg je een mooie eerste indruk van het gebied.
 2. De gele route. Deze middelzware wandeling is een kleine 3 kilometer lang en onze persoonlijke favoriet. Hiermee wandel je langs de mooiste rotsformaties in El Torcal.
 3. De rode route. Deze route is een kleine 5 kilometer en kun je alleen met een gids wandelen.

vallei met karstrotsen in El Torcal de Antequera

Grillige rotsen zover het oog reikt

Onze wandeling

Tijdens ons eerste bezoek aan El Torcal wandelden we een deel van de rode route, toen nog vrij toegankelijk, en combineerden die met de gele route. Vandaag wandelen we de gele route en nemen de tijd om de rotspartijen van alle kanten te bekijken. Vanaf de parkeerplaats wandelen we via een smal toegangsweggetje de eerste vallei in en ik weet gelijk weer waarom ik de vorige keer zo verliefd ben geworden op El Torcal.

gele wandelroute 3 kilometer El Torcal

Het begin van de gele en groene wandelroute in El Torcal

Kruip door sluip door

Na een tijd splitsen de twee routes zich en hier begint het echte werk. Een uur lang wandelen we door kleine sluip door kruip door paadjes tussen de rotsen en over brede paden met uitzicht op eindeloze valleien. We voelen ons als ontdekkingsreizigers die een nieuw gebied verkennen en verwonderen ons opnieuw over de kracht van moeder natuur om al die mooie vormen te kunnen maken. De grillige rotsen met namen als de Sphinx, de kameel en de wachter spreken tot de verbeelding. Het warme najaarszonnetje laat de gekleurde bomen mooi afsteken tegen het grijs gesteente.

Gele route wandelen El Torcal de Antequera

herfst kleuren in nationaal park El Torcal bij Malaga

Tussen de karst rotsen van El Torcal Andalusië

Even relaxen om al dat moois in ons op te nemen

Berggeiten en steenbokken in El Torcal

Op het wandelbord lazen we dat je in het gebied een overvloed aan vogels kunt tegenkomen. Tijdens ons eerste bezoek werden we verrast door de aanwezigheid van steenbokken en deze keer treffen we, vlakbij de parkeerplaats, een groep berggeiten. Ze zijn lekker aan het scharrelen en storen zich niet aan al die wandelaars. Pas wanneer een man de rots beklimt om een geit van dichtbij te fotograferen kiezen ze het hazenpad.

Dank je wel  hè denk ik terwijl we terug wandelen naar de parkeerplaats. Nog even plassen en een laatste blik op de vallei vanaf Mirador Las Ventillas en dan is het tijd om te gaan. Vorige keer reden we terug naar Malaga, deze keer rijden we door naar Osuna en Sevilla. En zo komt er een eind aan alweer een heerlijke dag in Andalusië.

Iberische berggeit in El Torcal Andalusië

Tips en praktische informatie voor je bezoek aan El Torcal de Antequera

 • Zorg voor goede wandelschoenen of gympen. De rotsen kunnen glad zijn bij regenachtig weer.
 • Vanwege de hoogte kan het fris zijn in El Torcal en laagjes kleding is een aanrader voor je wandeling.
 • Het bezoekerscentrum van El Torcal heeft wc's en een restaurant.
 • Het bezoekerscentrum van is open van april t/m okt tussen 9.00 en 19.00 uur. Buiten deze openingstijden kun je het park gewoon bezoeken.
 • Bij de (gratis) parkeerplaats staat een bord met informatie over de wandelroutes.
 • De wandelroutes zijn goed aangegeven. Blijf op de route als het zicht wat minder is om verdwalen te voorkomen.
 • Lees hier al onze tips voor je vakantie in Spanje.

Fijne reisgids voor je vakantie in Andalusië:

Geplaatst in Europa, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa.

4 reacties

  • Hoi Sandra. Wij liepen ongeveer anderhalf uur over de gele route in El Torcal. Het zal er natuurlijk van afhangen wat je normale wandeltempo is en of je veel stopt om dingen te bekijken en foto’s te maken. Ik denk dat je hem normaal gesproken binnen 2 uur goed kan lopen. Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *