panorama uitzicht op top van de Penyal D'ifac bij Calpe

Wandelen bij Calpe: hike naar de rots van Penyal D’ifac

De hike naar de rots van Penyal D'ifac ( ook wel Peñón de Ifach) is één van de letterlijke hoogtepunten van je bezoek aan de Costa Blanca. Deze stevige wandeling is al jarenlang favoriet onder vakantiegangers in Calpe. Ook wij ruilden onze slippers in voor wandelschoenen. Tijdens een wandeling naar deze hoge top genoten we van fantastische vergezichten over de kust en de bergen. In dit blog lees je alles over onze hike naar Penyal D'ifac.

Panoramisch uitzicht vanaf de rots van Penyal D'ifac

De rots van Penyal D'ifac is onderdeel van het Parc Natural del Penyal d'Ifac en ligt bij de badplaats Calpe, niet ver van Benidorm. Deze 332 meter hoge rots zie je al van ver boven het landschap uitsteken. Wie naar boven wandelt kan genieten van een geweldig uitzicht naar alle kanten.

Natuurlijk is het uitzicht helemaal bovenop de rots van Penyal D'ifac het best maar je hoeft absoluut niet helemaal naar boven te wandelen. Al vrij snel nadat je begint met de hike naar Penyal D'ifac is het genieten geblazen. Deze hike is onze favoriet en één van de mooiste wandelingen die we in de Costa Blanca maakten.

zoutmeer Calpe en de rots van Penyal D'ifac

Uitzicht op de Penyal D'ifac vanaf het zoutmeer van Calpe

Overnachten in Calpe

Startpunt van de hike naar de rots van Penyal D'ifac

Vanaf Calpe staat het natuurpark Penyal D'ifac al aangegeven. Mocht je twijfelen dan wandel je boven de oude haven langs (leuk om even te kijken of wat te drinken voor of na de wandeling!) naar de rots van Calpe, het kan eigenlijk niet missen.

Eenmaal bij de ingang kom je bij een informatiebord waarop je de verschillende wandelroutes ziet, een klein informatiecentrum, toegangspoortjes en toiletten ( helaas gesloten in het naseizoen).

Officieel mogen er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk op de rots bij Calpe in maar in het naseizoen (eind oktober) konden we zo door het poortje heenlopen.

Tip: sluit je dag in Calpe af met deze catamarancruise bij zonsondergang.

Reserveren voor de toegang en hike naar de rots van Penyal D'ifac

Als je  het natuurpark Peñón de Ifach in Calp wilt bezoeken moet je van te voren reserveren. Hiervoor heeft de Valenciaanse overheid een reserveringssysteem in het leven geroepen. Dagelijks worden er maximaal 300 wandelaars tegelijk op de rots toegelaten. Dit om de afstand tussen wandelaars te kunnen garanderen. Wanneer je het deel van de hike na de tunnel bewandelt snap je wel waarom dit zo is. De paden zijn smal en de laatste klim niet makkelijk. De entree tot het park is gratis.

Een ingewikkelde procedure

Om te reserveren voor deze mooie wandelroute ga je naar de eigen website van het park. Daar moet je je door een ingewikkeld Spaans menu heen worstelen dus kennis van Spaans of hulp is aanbevolen. Wij waren blij dat we er zo in konden, dat scheelde een hoop gedoe.

wandeling Penyal D'ifac Calpe

Vergezicht tijdens de wandeling op de Penyal D'ifac Calpe

Wandelen over de rode route naar de top van de rots van Penyal D'ifac

Het eerste deel van de hike op de rots van Penyal D'ifac gaat over een breed wandelpad dat via een serie s-bochten omhoog slingert. Dit deel van de hike in Parc Natural del Penyal D'ifac is voor iedereen goed te doen, zelfs wanneer je niet zo vaak wandelt. Langs het pad is een railing en er zijn genoeg plekjes om even rustig stil te staan en uit te puffen.

Neem je tijd en geniet van het uitzicht dat vanaf dit wandelpad al fantastisch is.

→Ook leuk: wandelen langs de Catalaanse kust op de Camino de Ronda

wandelen bij de rots van Penyal D'ifac

Op het eerste deel van de wandelroute heb je al een spectaculair uitzicht op Calpe

Dwars door de rots wandelen

Na een tijd kom je bij een tunnel die dwars door de rots Penyal D'ifac heen gaat. Eenmaal aan de andere kant begint het pad wat meer rotsachtig te worden, maar is nog steeds prima te bewandelen.

Na nog een half uur wandelen kun je kiezen uit 2 verschillende opties. Rechtdoor wandel je over een goed begaanbaar pad richting Mirador de Carabineros. Ga je naar rechts dan begint de klim naar de top van de rots van Penyal D'ifac.

tunnel door de rots van Penyal D'ifac

Tunnel door de rots van Penyal D'ifac

Lunch with a view

Heb je geen puf om helemaal naar boven te gaan of wandel je met (jonge) kinderen dan is de mirador de perfecte optie. Het uitzicht is ook hier weer om van te smullen hoewel nog niet zo mooi als op de top van Penyal D'ifac .

De mirador is een leuke plek om even een broodje te eten mits je het niet erg vindt dat er af en toe een nieuwsgierige meeuw komt langs vliegen. Let op: deze hike gaat soms over smalle stukjes en is niet afgezet dus het blijft opletten!

hiking Penyal D'ifac

Op het pad naar de Mirador
De ultieme hike naar de top van de rots van Penyal D'ifac

Wie er geen hoogtevrees heeft en wandelervaring moet zeker ook de klim naar de top van de rots bij Calpe maken. Dit pad is goed te doen maar een stuk pittiger dan het pad naar de mirador. Je klimt er regelmatig over rotsen en soms moet/kun je jezelf even vasthouden aan kettingen. Eenmaal boven word je beloond met een spectaculair uitzicht naar alle kanten.

Beneden je zie je de kustlijn, de standen van Calpe en de achterliggende bergen. Ook krijg je een perfecte blik op het zoutmeer van Calpe  waar ook flamingo's te vinden zijn. Wie er goed kijkt kan zelfs de stranden en flats van Benidorm zien.

panorama uitzicht op top van de Penyal D'ifac bij Calpe

Fantastisch uitzicht vanaf de top van de rots bij Calpe

Weer naar beneden wandelen

Nadat je bent uitgewaaid op de top van de rots van Penyal D'ifac is het tijd om aan de afdaling te beginnen. In een rustig tempo klim en klauter je weer naar het makkelijkere pad. Zeker op dit deel van de hike naar de rots van Penyal D'ifac snap je wel dat men de bezoekersaantallen in de gaten houdt. Je moet er niet aan denken dat je hier met honderden mensen tegelijk aan het wandelen bent, wij niet tenminste!

Bij de splitsing wandel je weer richting de tunnel en naar beneden. Persoonlijk baalde ik ervan om te ontdekken dat de wc's in het naseizoen gesloten zijn. Gelukkig waren we toch al van plan om een drankje te gaan drinken in de haven. Daarom kon ik daar naar het toilet maar handig is het natuurlijk niet.

kettingen op klim naar de Penyal D'ifac

Rustig aan afdalen.....

Een extra rondje langs het zoutmeer van Calpe (Les Salines)

Heb je na de wandeling op de rots van Penyal D'ifac nog puf? Bij de parkeerplaats kun je ook kiezen voor een route die je aan de onderkant van de rots voert.

Wij wandelden nog een rondje om het zoutmeer van Calpe. Dit voormalig zoutwinningsgebied, les Salines, is nu een beschermd natuurreservaat. Je vind er flamingo’s die je rustig kunt bekijken met de Penyal D'ifac op de achtergrond. Hoe mooi is dat?

La Salinas Calpe en de rots van Penyal D'ifac

Uitzicht op de rots van Penyal D'ifac vanaf Les Salinas

flamingo Calpe Costa Blanca

Flamingo in vlucht bij het zoutmeer van Calpe

Relaxen na de hike naar Penyal D'ifac?

Calpe heeft aan beide kanten een breed zandstrand waar het heerlijk toeven is en een overvloed aan leuke hotels, appartementen, camperplaatsen, winkels en terrasjes. Alles wat je hartje begeerd om er een paar dagen helemaal uit te zijn! Leuke tips om te overnachten vind je aan het begin van dit wandelblog.

terrasjes haven Calpe met Penyal D'ifac

Terrasjes haven Calpe met Penyal D'ifac op de achtergrond

Handig om te weten over de hike naar de rots van Penyal D'ifac

 • De totale afstand van de rode wandeling op de rots van Calpe (retour) is ruim 3 kilometer.
 • Tot de Mirador de Carabineros en weer terug ruim 2 kilometer.
 • De zwaarte van deze wandeling zit hem niet in de afstand maar in de hoogtemeters en het type pad.
 • Vooral het laatste deel van de klim naar de top van de rots van Penyal D'ifac is pittig
 • Startpunt van de hike naar de rots van Penyal D'ifac is op de 34 Carr. del Peñon. Hier vind je een kleine parkeerplaats en een toegangshek
 • Serieuze (wandel)gympen of wandelschoenen zijn beiden prima voor deze hike.
 • Horeca: net buiten het park bij de haven diverse terrasjes.
 • Laagjeskleding is aanbevolen, zeker als je naar de top wandelt waar het flink kan waaien.
 • Let op: het park is slechts tot 14:30 open dus begin op tijd met de wandeling
 • Officieel met je toegangsbewijzen reserveren voor het Parc Natural del Penyal d'Ifac reserveren (info zie boven)
 • Liefhebber van bergbeklimmen? Ook dat kan op de rots van Penyal D'ilfac

Fijne reis en wandelgidsen voor de Costa Blanca:

Geplaatst in Europa, Spanje, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *