Wandelen Costa Blanca Benidorm naar Albir

Wandelen van Benidorm naar Albir: natuurpark Sierra Helada

Ontsnap aan de drukte van Benidorm en maak een wandeling in natuurpark Sierra Helada. Deze mooie wandelroute is 9 kilometer lang en loopt over de kliffen van Benidorm naar Albir, of andersom. In dit blog lees je mijn wandelverslag en tips voor parkeren, horeca en overnachten in Benidorm.

Tijdens onze vakanties proberen we regelmatig een mooie wandeling te maken. Zo maakten we tijdens onze eerste camperreis in de Costa Blanca al een stevige hike naar Peñón de Ifach, de rots bij Calpe. Deze keer ging ik op zoek naar een mooie wandeling bij Benidorm en al snel viel mijn oog op het natuurpark Sierra Helada. Dit prachtige natuurgebied begint in de buitenwijken van Benidorm en combineert bergen met de zee.

Wandelen van Benidorm naar Albir praktisch:

  • Lente van deze wandeling van Benidorm naar Albir is ongeveer 9 kilometer.
  • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen voor de rotsachtige ondergrond.
  • Houd rekening met behoorlijk veel stijgen en dalen. Enige wandelconditie is dus wel vereist.
  • Deze route wandel je het best als het droog is en niet té hard waait.
  • Parkeren: gratis bij de ingang in Albir. In Benidorm veelal betaald parkeren.
  • Tussen Albir en Benidorm Playa Levant pak je bus nummer 10. (Kaartje bij chauffeur)
  • Horeca: in Albir en aan het strand van Benidorm. In het park zelf is geen horeca.
  • Ook leuk: deze mooie roadtrip vanuit Valencia langs de mooiste dorpjes aan de Costa Blanca.
Tip: heb je nog tijd over na je wandeling? Bezoek dan de blauwe watervallen van Algar en sluit af met een show in het Benidorm Palace voor het leukste avondje uit in Benidorm

Wandelen in natuurpark Sierra Helada

Wie gaat wandelen in natuurgebied Sierra Helada kan kiezen uit diverse uitgestippelde wandelroutes. Zo kun je bijvoorbeeld naar de vuurtoren van Albir en het kruis van Benidorm wandelen en diverse uitkijkpunten bezoeken. Wij kozen voor de ultieme wandelroute dwars door de Sierra Helada en over de hoogste kliffen.

Deze wandeling van Benidorm naar Albir is één van de populairste wandelroutes in de Costa Blanca. Een stevige wandelroute dwars door de Sierra Helada die vanuit beide kanten gelopen kan worden. Het is geen lange wandeling maar omdat je diverse keren klimt en daalt is het toch een pittige route. Een heerlijke manier om even de benen te strekken en te genieten van de stilte en de mooie vergezichten op de kust tussen Albir en Benidorm, 2 drukkere badplaatsen aan de Costa Blanca.

Kliffen op de wandeling van Benidorm naar Albir

Wandelen van Benidorm naar Albir

De meeste mensen beginnen hun wandeling in Albir. Hier vind je ook de officiële ingang van natuurpark Sierra Helada met een klein informatiecentrum, een parkeerplaats en toiletten. Wij besluiten om de route andersom te wandelen van Benidorm naar Albir. Zo hebben we alle tijd om in Benidorm nog wat te drinken op de boulevard en rustig terug te wandelen zonder op de tijd te hoeven letten.

Onze camper parkeren we op de gratis parkeerplaats in Albir en daarna rijden we met bus lijn 10 naar Playa de Levant, het meest noordelijke strand van Benidorm. Deze bus gaat elk kwartier en vertrekt op diverse plekken in Albir, een paar minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Je kaartje koop je bij de chauffeur.

→Let op: in de zomer en weekenden kan het druk zijn op de parkeerplaats dus zorg ervoor dat je op tijd begint met je wandeling.

Tip: boek met nog veel meer mooie wandelingen rond Benidorm:

De boulevard van Benidorm

De boulevard van Benidorm is al gezellig druk op deze zonnige ochtend. We strijken neer op een terrasje en drinken een kopje koffie terwijl we naar de flanerende mensen kijken. Hoe anders is het hier vandaag in vergelijking met de stormachtige, natte dagen van vorig jaar. De ligbedjes op Playa de Levant zijn nu nog leeg maar die zullen vast snel gevuld worden met zonaanbidders.

Nog even naar het toilet en dan beginnen we aan de eerste klim van vandaag. Via de boulevard wandelen we naar de rand van Benidorm waar we de bordjes naar het kruis van Benidorm volgen.

Playa Levant Benidorm

Het Kruis van Benidorm

De wandeling naar Het Kruis van Benidorm (La Creu de Benidorm), bovenop de Sierra Helada, is één van de populairste wandelroutes van Benidorm. Nadat je het strand achter je hebt gelaten wandel je achter het Benikaktus hotel richting de ingang van het park. Daarna gaat het al snel stevig omhoog richting Mirador de la Cruz (217 meter).

In eerste instantie wandel je tussen de bebouwing maar na minuut of 20 laat je die achter je. Let op: op dit punt kun je kiezen om een pad naar rechts te nemen maar dit gaat niet de goede kant uit! Voor het uitkijkpunt en Albir wandel je rechtdoor over een voetpad langs de doorgaande weg en volg je bordjes naar La Creu.

Een mooi uitzicht over Benidorm

Het Kruis van Benidorm kun je niet missen want dat zie je al van ver boven het landschap uitsteken. Eenmaal boven aangekomen heb je een mooi uitzicht over Benidorm maar ook over het achterland en de bergen rond Benidorm. Een leuke uitdaging voor wie er wat minder tijd heeft en toch een mooie wandeling bij Benidorm wil maken.

Wandelen naar Kruis van Benidorm

Wandelen naar het Kruis van Benidorm

Wandelroute Kruis van Benidorm

Zie jij het kruis al staan?

Het Kruis van Benidorm

Van Benidorm naar Albir

Nadat we even om ons heen gekeken hebben vervolgen we onze wandeling naar Albir en komen we al snel langs een informatiebord van het park. Onze route is goed aangeduid met geel-witte markeringen en wandelbordjes en gaat over smalle, stenige wandelpaadjes richting Alt de Governador. Deze 428 meter hoge top is het hoogste punt van natuurpark Sierra Gelada.

Ik ben verrast door de grote hoeveelheid paarse lavendel die we langs het pad tegenkomen. Dat had ik niet meer verwacht eind november. Terwijl wij naar boven klimmen wordt het uitzicht op Benidorm steeds mooier. Hier zie je pas goed hoe enorm veel torenflats er in de stad te vinden zijn. Gelukkig zijn er ook mooie natuurgebieden als deze om even aan die drukte te ontsnappen.

lavendel wandelen Benidorm naar Albir

Uitzicht op Benidorm vanaf wandelroute Sierra Helada

Uitzicht op Benidorm vanaf wandelroute Sierra Helada

Stijgen en dalen....en repeat

Op het volgende deel van de wandelroute gaan we diverse keren omhoog én weer behoorlijk omlaag. Elke keer als we denken dat het de laatste top is die we beklimmen dan wacht ons boven weer een afdaling en een nieuwe klif. Het is hard werken op de wandeling van Benidorm naar Albir maar dat dat is prima. De zon schijnt en het uitzicht is fantastisch, je zou bijna vergeten dat je in de drukke Costa Blanca bent.

Het is grappig om te zien dat de meeste wandelaars de route van Albir naar Benidorm lopen maar op deze najaarsdag is het niet overdreven druk. Na 2 uur wandelen kiezen we een mooi plekje uit om even een broodje te eten en het uitzicht te bewonderen. Wat een mooie dag!

wandelen Sierra Helada Costa Blanca

Op en neer, kliffen genoeg in natuurpark Sierra Helada

Prachtige vergezichten tijdens wandeling natuurpark Sierra Helada

Prachtige vergezichten tijdens wandeling natuurpark Sierra Helada

Wandelen over de kliffen in Sierra Gelada Benidorm

En weer naar beneden 😉

wandelroute Benidorm naar Albir

Het hoogste punt van de wandeling

Na de lunch beklimmen we nog maar eens een klif en zien we voor de eerste keer de zendmast op de Alt de Governador in beeld verschijnen. En dan staan we ineens weer op een asfaltweg en wandelen we naar de masten. Via een klein paadje langs een hekwerk wandelen we nog naar een uitkijkpunt maar die hadden ze voor ons wel weg kunnen laten want je kunt er niet eens fatsoenlijk staan. Snel maar weer verder wandelen dus.

Alt de Governador Sierra Helada

Bovenop de Alt de Governador

Oude asfaltweg Alt de Governador Sierra Helada

Oude asfaltweg op Alt de Governador

Richting de Far de L'Albir

Daarna is het even puzzelen waar we naartoe moeten. Er staat een wandelbord maar die verwijst naar de vuurtoren (Faro) de Albir, maar wij moeten naar de parkeerplaats. Het alternatief is de asfaltweg naar beneden wandelen. Uiteindelijk kiezen we toch voor het smalle wandelpaadje en hopen dat we onderweg ergens kunnen afslaan naar de parkeerplaats. Anders moeten we wel erg ver omlopen via de vuurtoren en dat lijkt ons niet logisch.

We beginnen aan een lange afdaling richting Albir. Voor ons is dit prima maar we snappen best dat veel wandelaars van Albir naar Benidorm wandelen en niet andersom. Zo heb je namelijk de ergste klim aan het begin. Wij zijn blij met onze keuze en genieten van het uitzicht op de kust rond Albir. Ook hier valt op hoe druk bebouwd de Costa Blanca is en hoe blij je mag zijn met dit soort prachtige, beschermde natuurgebieden. Na een tijd komen we bij een splitsing. Rechtsaf gaat het naar de vuurtoren van Albir en onze wandelroute gaat naar links.

Na nog een klein half uur wandelen staan we weer op de parkeerplaats en stappen we tevreden in de camper. Het was weer een lekker dagje wandelen in de Costa Blanca.

Wandelbordje Sierra Helada Costa Blanca

Richting de vuurtoren van Albir of toch een ander wandelpad?

wandelen naar vuurtoren van Albir Costa Blanca

De kust van Albir en de Costa Blanca van bovenaf

Je eigen reis naar Benidorm en de Costa Blanca:

Vergelijk prijzen van vluchten naar Benidorm en boek hier je Vliegtickets.
Overnachten in Benidorm? Hier boek je de leukste hotels in Benidorm.
Auto huren in Spanje? Boek van te voren en ga zonder zorgen op reis.
Voorbereiding: koop hier je reisgids voor de Costa Blanca

Geplaatst in Europa, Spanje, wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *