Tabernas woestijn Almeria mooiste woestijn Spanje

Tabernas woestijn: zien en doen in de mooiste woestijn in Spanje

De Tabernas Woestijn ligt in het oosten van Andalusië op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Almería. Het is de mooiste woestijn in Spanje en absoluut de moeite waard om zelf te gaan bezoeken. Je kunt er fantastisch wandelen én kamperen tussen de ruige rotspartijen. In dit blog deel ik onze tips en ervaringen voor de Tabernas Woestijn.

Ik ben gek op woestijnen! Tijdens onze eerste rondreis door Andalusië hadden we helaas geen tijd meer om ook een bezoek te brengen aan de Tabernas woestijn dus hij bleef op de verlanglijst staan. Uiteindelijk waren we meerdere dagen in de Desierto de Tabernas tijdens onze rondreis met de camper door Zuid-Spanje. Een droom die uitkwam want wat is het een bijzonder gebied!

Wandelen in de Tabernas woestijn

De Tabernas woestijn in Spanje

De Tabernas woestijn is een halfwoestijn in de regio Almería, een beschermd natuurgebied van 280 km². Het droge klimaat in de woestijn wordt bepaald door de berggebieden die er omheen liggen, zij zorgen er namelijk voor dat de regen de woestijn niet bereikt. Met maar enkele regendagen en meer dan 3000 zonne-uren per jaar is de Tabernas woestijn één van de droogste én zonnigste plekken van heel Spanje.

Hoewel de Tabernas woestijn dus één van de droogste gebieden van Spanje is is het er zeker niet saai. Je vindt er indrukwekkende, uit laagjes bestaande, rotspartijen met grote kloven. Daarnaast is er verrassend veel plantenleven én kun je er wildlife als slangen, de slangenarend, bijeneters, vossen en de Spaanse wilde geit tegenkomen.

→Ook mooi: de semi-woestijn van Bardenas Reales in Navarra, in het noorden van Spanje.

Tip: Wil je iets bijzonders? Verken dan de Tabernas woestijn met een 4x4 avontuur vanuit Tabernas of maak een mooie paardrijtocht door de Tabernas woestijn.

Moeder en kleine wilde geit in de Tabernas woestijn Almeria

Moeder wilde geit met jong die we tijdens het wandelen tegenkwamen

Hollywood in Spanje: spaghettiwesterns in de Tabernas

Midden in de droge woestijn kom je ineens in een stukje Hollywood in Spanje. Dankzij haar bijzondere natuur is de Tabernas woestijn namelijk een geliefde filmlocatie en zijn er in de jaren 60 diverse spaghettiwesterns opgenomen. Bekende films die hier zijn opgenomen zijn onder andere: Lawrence of Arabia, For a Few Dollars More, A Fistful of Dollars en The Good, the Bad and the Ugly.

Tegenwoordig kun je in de Tabernas woestijn diverse van deze filmlocaties bekijken of een bezoek brengen aan één van de 3 Hollywood filmset themaparken. De meest bekende is Oasis Mini Hollywood waar je naast de filmset een dierentuin en zelfs een zwembad hebt. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan Fort Bravo, het oudste park van Tabernas, waar wel 600 films zijn opgenomen en Western Leone. Hier kun je paardrijden en in de zomer worden er western shows gegeven.

Film set Oasis Mini Hollywood Tabernas woestijn Spanje

Een deel van de film set van Oasis Mini Hollywood

Wandelen in de mooiste woestijn van Spanje

Wil je graag lekker sportief bezig zijn dan kun je in de Tabernas woestijn ook goed wandelen.Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Houd er rekening meer dat het overdag, zeker in de zomer, behoorlijk heet kan zijn in de woestijn. Neem daarom tijdens het wandelen voldoende water mee en zorg voor zonnebrand, zonnebril en hoofdbedekking.

Een korte wandelroute

*Ben je geen grote wandelaar dan is de korte wandeling naar het kasteel (de ruïne) van Tabernas een goed plan. Je parkeert je auto in het centrum van Tabernas en loopt vervolgens in ongeveer een kwartier naar de top van de berg. Vanaf hier heb je bij helder weer perfect uitzicht op de woestijn. Tabernas zelf is ook leuk om even doorheen te wandelen en op woensdagochtend is er een kleine lokale markt.

Een lange wandelroute in de Tabernas woestijn

*Wil je een serieuze wandeling maken dan is er een wandelroute van 9 kilometer die je dwars door het hart van de Tabernas woestijn voert. De wandeling start vanaf de parkeerplaats langs de weg bij Oasis Mini Hollywood en hij staat goed aangegeven. Onderweg wandel je door de mooiste kloven, langs  mooie rotsen en imposante uitkijkpunten.

Wij begonnen onze wandeling bij Las Salinas waar we met onze camper hadden overnacht en kwamen halverwege langs Oasis Mini Hollywood. Door de aanlooproute was onze wandeling ruim 10 kilometer.

Tabernas woestijn wandelen

Wandelen door het indrukwekkende rots landschap

Overnachten in de Tabernas Woestijn

Wil je overnachten in de Tabernas woestijn dan kan dat op verschillende plekken. Ga je kamperen dan zijn er diverse campings te vinden en ook voor liefhebbers van wildkamperen zijn er plekjes te vinden (Wij gebruiken de App Park4night). De meeste hotels liggen in en rond Tabernas, een mooie centrale uitvalsbasis voor je bezoek aan de woestijn en de western parken.Voor wie er liever in een hotel overnacht heb ik ook tips voor fijne hotels. Twee van de drie hebben een eigen zwembad en dat is wel zo lekker in dat hete woestijnklimaat!

Fijne campings in de Tabernas woestijn:

  • Camping Little Texas. Kleine motorhome en camping op 10 minuten rijden van Tabernas. Met water, wifi, douches, elektriciteit én zwembad! Goedkoop.
  • Camping Fort Bravo. Pitches en houten cabins, met zwembad en restaurant. Ideale ligging vlakbij Mini Hollywood. Duur.
  • Camping Almocita. Mooi gelegen camping met veel faciliteiten. In de Sierra Nevada maar strategisch voor je bezoek aan de Tabernas woestijn. Middenklasse.

Liefhebber van wildkamperen? Wij sliepen een nachtje op dit prachtige plekje met uitzicht op de zoutvlaktes en rotsen van Las Salinas. (Gevonden op Park4Night!)

wild kamperen in de Tabernas Woestijn Spanje

Zo doen we het het liefst, wildkamperen op een mooi plekje!

De mooiste hotels in de Tabernas woestijn:

 

Bekijk alle accommodaties in de Tabernas Woestijn

Een hapje eten

In de Tabernas woestijn zijn er meerdere plekken waar je een hapje kunt eten. Zo vind je diverse restaurants in Tabernas en in de western themaparken.

Ben je een western of Amerika fan? Wat dacht je dan van restaurant route 66. Dit kleine thema restaurant ligt langs de doorgaande weg  (N340s) iets voorbij Almeria en heeft een Amerikaans georiënteerde kaart. In de weekenden is er live muziek en je kunt er met de camper ook overnachten. Toen wij er waren was dat nog (gratis) op de parkeerplaats maar er werd hard gebouwd aan een kleine camperplaats iets verder op het terrein.

Restaurant route 66 Tabernas woestijn Spanje
De Tabernas woestijn bezoeken

Als je de Tabernas woestijn wilt bezoeken doe je dat het makkelijkst door op Malaga te vliegen. Vanaf hier kun je verder reizen met de huurauto. Zelf hebben wij goede ervaringen met Sunnycars.

Natuurlijk is het nog leuker om de Tabernas woestijn op te nemen in een langere vakantie in Andalusië of als je gaat overwinteren in Spanje. In de zomer kan het namelijk behoorlijk (te) heet zijn in de woestijn. In de winter wordt het nooit echt koud met dagtemperaturen van rond de 15 en nachttemperaturen van rond de 10 graden tussen december en april. En door de zon voelt het heerlijk aangenaam.

Meer inspiratie voor een vakantie in Spanje

Geplaatst in Europa, Spanje.

5 reacties

  1. Prachtige foto’s en wat een heerlijke plek hadden jullie gevonden om te overnachten. Waren de geiten zo tam dat jullie zo dichtbij konden komen, of is dat gewoon sprake van een hele goede lens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *