Nacedero del Urederra herfst in Navarra Spanje

Navarra: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in het minder bekende Spanje

Navarra is een wat minder bekende bestemming in Spanje. Deze provincie nog niet echt ontdekt door reizigers en dat is best jammer. In Navarra vind je namelijk nog heel veel mooie bezienswaardigheden die nog niet zo overlopen zijn. En nergens zijn de contrasten in het landschap zo groot als hier.

Eerlijk? Tot een paar jaar geleden hadden wij (ook) nog niet van Navarra gehoord. Tot we er doorheen reden op weg naar de westkust van Portugal was Navarra voor ons nog een totaal onbeschreven blad. Maar alles veranderde tijdens wandeling langs het turquoise water van Nacedero del Urederra. Ik zag het park toevallig op de kaart en wat een mooie verrassing bleek het te zijn! Eén van de vele mooie verrassingen die je in Navarra kunt tegenkomen.

Waar ligt Navarra precies in Spanje?

Navarra ligt in het noorden van Spanje en Pamplona is de hoofstad. De provincie is ingesloten door Baskenland (in het oosten), La Rioja (zuidkant) en Aragón (in het westen). Het grootste deel van Navarra ligt in de Pyreneeën en is bergachtig. In het zuiden vind je de meer vlakke valleien van de Ebro rivier en een fantastisch woestijngebied.

Bardenas Reales, de meest bijzondere plek van Navarra

Natuurpark Bardenas Reales is een semi-woestijn in het zuidoosten van Navarra. Het landschap van dit natuurgebied bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen met indrukwekkende vormen en kleuren. Je kunt er fietsen, een route rijden met de auto en wandelen tussen de meest fantastische rotspartijen.

Voor mij is het één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Navarra. Je bereikt het gebied het best met de auto vanuit (o.a) Pamplona. Overnachten kun je aan de rand van het natuurgebied of in het kleine Arguedas en sfeervol Tudela dat ook zeker de moeite waard is.

Meer lezen over deze woestijn in Navarra? Klik dan door naar het uitgebreide blog met al onze tips.

Mooiste bezienswaardigheid Bardenas Reales de Cabezo de Castildetierra

Natuurreservaat Nacedero del Urederra

Onze liefde voor Navarra begon met een wandeling rond het turkoois blauwe water van Nacedero del Urederra. Vrij vertaald betekent deze naam "prachtige wateren" en dat klopt helemaal. Ik ontdekte het park toen ik op zoek was naar een mooie plek om even de benen te strekken en werd gelijk verliefd. Het is één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Navarra en doet qua kleur niet onder voor de Plitvice meren in Kroatië.

Let op: De toegang tot het gebied is gereguleerd en er mogen slechts 500 bezoekers per dag komen. Wil je zeker zijn van een plek, zeker in de drukke zomermaanden, dan is reserveren aanbevolen.

Navarra in de herfst

Wij bezochten het park in de herfst en wat mij betreft is dat een perfecte tijd. Het helderblauwe water wordt dan namelijk omringd door de bomen in hun herfstkleuren. Zeker wanneer de zon erop schijnt is het echt een plaatje, twee vliegen in één klap! In de zomermaanden is het ook heerlijk omdat je dan in de rivier kunt zwemmen en afkoelen. Hoe gaaf ( en lekker) is dat!

Wandelen door diepe canyons en groene kloven

Het leuke van Navarra is dat het heel verschillende landschappen heeft en daardoor blijft verrassen. Zo vind je in Navarra naast woestijn ook diverse kilometers lange kloven met prachtige, groene canyons. Deze canyons zijn net als de Bardenas Reales ontstaan door erosie, in dit geval van de Rio Irati en Rio Salazar.

Hier wandel je door diepe kloven met steile wanden. Een gebied wat we zelf nog niet ontdekt hebben maar wat bovenaan mijn lijst van nog te bezoeken bezienswaardigheden van Navarra staat.

De mooiste routes en vergezichten

Bij het plaatsje Lumbier (parkeren tegen betaling) wandel of fiets je in 6 kilometer over een oude spoorweg naar de oude Duivelsbrug. Een makkelijke route die ook met het gezin goed te wandelen is. Waterliefhebbers kunnen in de kloof trouwens ook zwemmen én raften!

Iets verder vind je, op ongeveer 20 minuten rijden van Lumbier, het uitkijkpunt Foz de Arbaiun (Mirador de Iso). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kloof. Vergeet zeker niet omhoog te kijken want in de kloof leven diverse roofvogels die Navarra rijk is. Met wat geluk spot je steenarenden, oehoes of gieren die hun nesten in de rotswanden maken. (gratis parkeren)

Canyon d'Arbayun Navarra Spanje

Canyon d'Arbayun Navarra (credits Oleg Mityukhin, Pixabay)

Roncesvalles en de Camino de Santiago de Compostela

Roncesvalles  is een heel klein dorpje in Navarra maar wel één met een bijzondere status. Het is namelijk één van de eerste stops in Spanje op de route naar Santiago de Compostela. Je bereikt Roncesvalles via de bergpas Puerto de Ibañeta en een uitdagende wandeling dwars door de Franse én Spaanse Pyreneeën.

Voor veel pelgrims is de 27 kilometer lange tocht van Saint Jean Pied de Port naar Roncesvalles de eerste etappe van hun pelgrimstocht naar Santiago. Het historische Roncesvalles is een mooie plek om de eerste indrukken op je in te laten werken.

Overnachten in Roncesvalles

Overnachten doe je in de (eenvoudige maar moderne) herberg met gedeelde kamers bij de kerk van Orreaga/Roncesvalles. Slaap je liever een eigen kamer? Boek dan een overnachting in Hotel Roncesvalles dat zich in het klooster bevindt. het gebouw is historisch maar de kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Wij stonden met ons campertje een nachtje op de parkeerplaats, ook leuk!

Roncesvalles pleisterplaats Camino de Santiago de Compostella

Hoe kom je in Navarra?

Met de auto
Vanuit Nederland (Utrecht) is het ongeveer 1400 km rijden naar Navarra. Je route gaat via Parijs en door de Franse en Spaanse Pyreneeën of  via Bordeaux en de kust bij San Sebastian.

Met het vliegtuig
Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks naar Bilbao waarna je met een huurauto verder rijdt. Vanuit Bilbao is het nog tussen de anderhalf en 2 uur rijden naar Pamplona, afhankelijk van welke route je kiest.

Wil je zelf een auto huren in Spanje dan kunnen wij je Sunnycars aanbevelen. Bij Sunnycars zijn alle kosten inbegrepen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

De beste tijd voor je vakantie in Navarra

De regio Navarra heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en koude winters. De beste reistijd voor je vakantie in Navarra is van mei t/m oktober. In die periode heb je aangename temperaturen en niet te veel neerslag.

 

Wij zijn nog lang niet uitgekeken in Navarra en komen zeker weer een keer terug om meer van de bezienswaardigheden in de regio te bekijken.Zo wil ik zeker het kasteel van Olite bekijken en een stevige wandeling maken in het bos van Selva de Irati.

Heb jij deze bijzondere provincie in Spanje al eens bezocht?

Fijne reisgids voor je reis naar Navarra en het noorden van Spanje:

Geplaatst in Europa, Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *