Woestijn in Navarra Bardenas Reales

De Bardenas Reales: tips voor de woestijn in Navarra Spanje

Natuurpark Bardenas Reales is een semi-woestijn en natuurgebied in het zuidoosten van Navarra. Het is één van de mooiste en meest bijzondere natuurgebieden in het noorden van Spanje en één van twee woestijnen die Spanje rijk is. In dit blog geef ik je tips voor je bezoek aan Bardenas Reales.

De Bardenas Reales

Vanaf het moment dat ik de foto's van dit ruige gebied met de kleurrijke rotsformaties zag was ik verliefd. Na ons bezoek aan de Tabernas woestijn in Andalusië was dit de tweede woestijn in Spanje die we zagen. Het gebied is in 2000 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeer reservaat. Een bijzonder gebied dat je zeker moet bezoeken als je in Navarra bent.

Een indrukwekkend landschap

Het landschap van Bardenas Reales bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen met indrukwekkende vormen. De vallei van deze semi-woestijn is kaal en onherbergzaam en wordt doorsneden door rivierbeddingen die het grootste deel van het jaar droog staan. Het landschap lijkt wel wat op dat in het noorden van Amerika, zoals dat van Monument Valley.

Tijdens de schaarse dagen dat het regent in de Bardenas Reales is er vaak sprake van stortregens. Hierbij komen grote delen van het gebied onder water te staan.

Bardenas Reales woestijn Navarra

Wandelen in Pisquerra Bardenas Reales Navarra

Hoe is Bardenas Reales ontstaan?

Het ruige landschap van Bardenas Reales doet wel wat denken aan een maanlandschap en bestaat uit klei-, kalk- en zandsteen dat achterbleef na erosie van de omringende bergketens. Hierdoor ontstond een ongelijkmatig landschap dat bij hevige regenval regelmatig overstroomde en weer met nieuw materiaal werd bedekt.

In de loop van miljoenen jaren is het gebied uitgesleten door wind en water en altijd in beweging. Uiteindelijk zullen de rotsformaties in Bardenas Reales helemaal verdwijnen maar dat zal gelukkig nog wel even duren.

Leestip: Typisch Spanje

Waar ligt Bardenas Reales?

Natuurpark Bardenas Reales bevindt zich in de buurt van het plaatsje Tudela in het zuidoosten van de regio Navarra in de Ebro vallei. Aan de westkant van het natuurpark ligt La Rioja en aan de oostkant Aragón.

Je bereikt het park het best met de auto. Pamplona is de dichtstbijzijnde grote stad en vanaf daar is het nog ongeveer een uur rijden. Wij bezochten het park als onderdeel van een roadtrip door Frankrijk en Spanje.

Ben je naar Spanje gevlogen dan kun je het best een auto huren in Spanje, dit kan (o.a.) op het vliegveld van Pamplona. Wij zijn fan van de formule van Sunnycars. Huur je hier een auto dan zijn alle kosten inbegrepen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Kleurrijke rotsen in Bardenas Reales

Prachtig al die kleuren en structuur in de rotsen

Hoe kom je in deze woestijn?

De toegang tot het gebied is via meerdere ingangen. De meest gebruikte ingangen zijn die in het noorden en westen van het park. Kom je het park binnen vanuit het noorden dan volg je vanuit Carcastillo de NA 128 richting Figarol. Bij El Paso sla je af en rijd je via een onverharde weg het park in.

Vanuit het westen neem je de weg die begint bij het benzinestation buiten de plaats Arguedas. Eenmaal in het park zijn er meerdere routes voor fietsers (mountainbike), wandelaars en auto's.

Tip: stop eerste even in het informatiecentrum voor info en een handige kaart van het park met alle routes. Je vindt het bezoekerscentrum aan de weg van Tudela naar Arguedas.

Bardenas Reales Navarra Spanje tips voor je bezoek

Drie zones in de Bardenas Reales

Natuurpark Bardenas Reales bestaat uit drie zones: Bardena Plano, Bardena Blanca en Bardena Negra

 • Bardena Plano (vlakte) is een klein plateau op ongeveer 100 m hoogte. Hier wordt graan geteeld en de hellingen zijn bedekt met struikgewassen en rozemarijn.
 • Bardena Blanca (wit) is het bekendste deel van het natuurgebied. Hier vind je de meest bekende rotsformaties, de Castildetierra en de Pisquerra. Het centrale deel van deze vallei is nog in gebruik als militair oefenterrein en verboden gebied, maar dat wordt goed aangegeven.
 • Bardena Negra (zwart) ligt in het oosten van het gebied, tegen de grens met Aragón. Hier is de grond donkerder en het is het enige gebied waar je begroeiing tegenkomt. Je vindt er zelfs pijnbomen

Afhankelijk van de locatie kun je in de Bardenas Reales ook wildlife tegenkomen dat in een woestijnklimaat leeft. Denk daarbij aan zoogdieren als het wilde zwijn, de vos en wilde kat. Of ga op zoek naar uilen, adelaars en gieren, rivierkreeften, kikkers, adders en hagedissen.

wandelen Pisquerra Bardenas reales Navarra

Wat kun je doen in Bardenas Reales?

Er zijn talrijke routes te volgen in de Bardenas Reales. De meeste mensen rijden met de auto de grote rondweg in Bardena Blanca. Hier doe je, inclusief kort stops een paar uur over maar het kan ook makkelijk meer worden. Onderweg kun je namelijk kiezen uit diverse wandelroutes en zo de rotsformaties van dichtbij bekijken. De rondweg is trouwens ook te fietsen maar wij vonden het een stoffige bedoeling en kozen voor de auto en wandelen.

Wandelen in Bardenas Reales

De rondweg door Bardenas Reales is voor het grootste deel een éénrichtingsweg. Onderweg kun je op heel veel plekken stoppen en een kleine wandeling maken. Het gebied is een walhalla voor fotografen en je kunt er de meest bijzondere foto's maken.

Let op: de rotsformaties in Bardenas Reales zijn kwetsbaar dus wandel niet óp de rotsen.

wandelen Bardenas Reales Navarra

Pisquerra

Eén van de mooiste wandelgebieden in het park ligt net van de rondweg af, op de weg naar El Paso. Hier kun je de auto parkeren bij de 1e grotere parkeerplaats en midden tussen de mooiste rotsformaties van de Pisquerra wandelen. Heb je genoeg tijd dan kun je nog naar een mooi uitkijkpunt doorwandelen. Wij keken onze ogen uit. Ik had er uren kunnen rondwandelen, zo mooi!

Cabezo de Castildetierra

De rotsformatie Cabezo de Castildetierra is één van de meest bekende rotsformaties van de Banderas Reales en doet wel aan een grote schoorsteen denken. Rond deze rots zijn meerdere korte wandelroutes en je kunt er zelfs vanuit het bezoekerscentrum naartoe wandelen.

Mooiste bezienswaardigheid Bardenas Reales de Cabezo de Castildetierra

Cabezo de Castildetierra is één van de mooiste bezienswaardigheden

Schapen in Bardenas Reales

Wil je iets bijzonders meemaken? Op 18 september, de dag van San Miguel, komen duizenden schapen via El Paso aan in Bardenas Reales. Zij blijven er de hele winter, totdat zij in het voorjaar weer terug gaan naar de Spaanse Pyreneeën. Een heel spektakel om mee te maken.

De beste tijd voor je bezoek aan Bardenas Reales

Het klimaat van de woestijn Bardenas Reales wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters met weinig regenval door het jaar heen. In de zomer kan de temperatuur in Bardenas Reales oplopen tot wel 50 graden en is een bezoek af te raden.

Ook wanneer het hard heeft geregend kun je Bardenas Reales beter niet bezoeken. De droge rivierbeddingen vullen zich dan met water en het terrein kan glad worden.

De beste tijd voor je bezoek aan Bardenas Reales is ongeveer tussen september en juni. Wij bezochten het park eind oktober en hadden er warm, aangenaam weer.

Overnachten bij Bardenas Reales

In het park zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden.

Het kleine dorpje Arguedas ligt het dichtst bij het park. Ben je met de camper dan kun je hier overnachten in Area Autocaravanas Arguedas. Deze gratis camperplaats is eenvoudig, heeft een mooi uitzicht op de rotsen en ligt ideaal voor je bezoek aan het park.

Zoek je een fijn hotel in de buurt van Bardenas Reales dan zijn kun je kiezen uit diverse hotels en appartementen in Arguedas of Tudela. Deze laatste stad is zelf ook de moeite van een bezoek waard en ligt op ongeveer  20 minuten rijden van het bezoekerscentrum.

Handige reisgids voor je bezoek aan Navarra en noord Spanje:

 

Geplaatst in Europa, Spanje.

5 reacties

  • copy past van de website:
   12. ANIMALES: Se permite la introducción de animales de compañía únicamente cuando se encuentren sujetos y controlados en todo momento por sus propietarios (…/…). Queda prohibida la entrada de animales en todos los edificios del parque, aunque vayan acompañados de personas responsables. En el caso de perros, deberán estar correctamente identificados y circular obligatoriamente sujetos a una persona responsable mediante correa resistente o cadena con longitud máxima de 3 metros. Las prohibiciones y limitaciones establecidas en los apartados anteriores no afectarán a los perros-guía acompañando a discapacitados visuales (art. 11).

   In ‘t kort vertaald: ja als jullie je normaal gedragen en de hond aangelijnd is, leiband max 3 meter lang maar niet in de gebouwen tenzij het een blindengeleidehond is.

 1. Hoi Anke. Ik durf het helaas niet te zeggen. Op het moment dat wij er waren heb ik niemand gezien die met een hond de Bardenas Reales bezocht.
  Het is sowieso een hele mooie plek. Mocht je erachter komen of de hond mee mag laat je het dan nog even weten? Dan kun je er wellicht ook nog andere hondenbezitters mee helpen. Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *