Snorkel en duikstekken; als de één snorkelt en de ander duikt.

Wat doe je als je partner een fervent duiker is en jij  nog niet / nu even niet / niet meer duikt? Je hebt een dringende behoefte aan snorkel en duikstekken voor jullie samen!

Op zoek naar goede snorkel en duikstekken

Dat is bij ons het geval. Mijn man is een grote waterrat en ik heb een paar jaar gedoken maar houd het toch liever bij snorkelen.  Tijdens onze reizen zijn we altijd op zoek naar de plek waar je zowel goed kunt duiken als goed kunt snorkelen en dat valt nog niet altijd mee. Veel duikstekken lenen zich niet echt voor snorkelen omdat ze bijvoorbeeld te diep in het water liggen of er te veel stroming is. Duikorganisaties nemen je als snorkelaar vaak wel mee op een trip maar laten je, als je eenmaal ter plaatse bent, een beetje aan je lot over. Niet echt goed voor je humeur of zelfvertrouwen in het water. Deze klacht heb ik van meerdere mensen gehoord. Op zoek naar snorkel en duikstekken dus!

 

Bij deze wil ik je een aantal tips geven van plekken die wij samen bezocht hebben en waar we het allebei prima naar de zin gehad hebben. Dit zowel qua gevoel als wat er voor beiden te zien was onder water. Als ik meer plekken tegenkom zal ik ze zeker toevoegen. Natuurlijk houd ik me ook altijd aanbevolen als je zelf tips hebt! (Hoe meer leuke stekken hoe beter!)

 

Het gemaal bij Dreischoor - Zeeland. (Nederland).

Om maar even dicht bij huis te beginnen. Mijn eerste tip voor fijne snorkel en duikstekken is in Nederland. Een prima stek om op een lekkere zomerse dag te zijn (In de weekenden is het vaak druk met duikers). Je kunt er goed parkeren, gaat gemakkelijk te water en er is van alles te zien. Kreeften, garnaaltjes, krabbetjes, anemonen en fel rood en groen gekleurd gras. 

In Nederland duiken is natuurlijk wel wat kouder dus een goede wetsuit is hier zeker aan te bevelen, ook voor het snorkelen. De provincie Zeeland doet er alles aan om het duikers naar de zin te maken. Als je zelf alle spullen hebt is het helemaal prima, anders zijn er diverse duikshops waar je terecht kunt voor materiaal.

Nang Yuan Island, Koh Tao. (Thailand).

Een paar uur (treinen of bussen) ten zuiden van Bangkok ligt het eiland Koh Tao waar ik al eerder over schreef. De Japanese Garden is in een baai op korte afstand van Koh Tao. De baai ligt te oosten van het eilandje Nang Yuan. Je vind er prachtige blauwe anemonen met anemoonvisjes, hard en zacht koraal en wij zagen er oktopussen. Als snorkelaar is er genoeg te zien op deze stek. Als je er duikt kom je wat dieper en zie je alles vanuit een andere hoek. Duikscholen duiken geregeld op deze stek. Op Nang Yuan zelf is een duikschool met leuke huisjes om te slapen. Vanaf Koh Tao ben je er zo met de (longtail)boot.

rps20150329_162817

Koh Haa (Thailand).

Tussen grofweg Phuket, Koh Phi Phi, Krabi en Koh Lanta in ligt een groep kleine eilandjes. Vanaf elk van deze plaatsen gaan er duik en snorkeltrips richting de eilandjes. Wij maakten de trip vanaf Koh Lanta met Lanta Diver , een Zweedse organisatie die alles goed voor je verzorgt. We maakten drie verschillende stops op snorkel en duikstekken. Om te duiken was het eerste eiland mooi omdat je hier een grote onderwater grot inging. Snorkelen was hier wat minder, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt op de tweede en derde stop. Prachtig helderblauw water met veel vis en grote tuinen met koraal en anemonen. Tussen de duiken door was er een lekkere lunch, koffie/thee/fris en fruit en kon je heerlijk zonnen op het bovendek. Een lekkere dag op en in het water!

rps20150428_214638

Julian Rocks, Byron Bay (Australie).

Vanuit de sfeervolle badplaats Byron Bay maakten wij de korte tocht naar Julian Rocks. Het bijzondere aan deze plek is het feit dat het koude water uit het zuiden en het warmere water uit het noorden hier samenkomen waardoor het een zeer gevarieerde vis-populatie heeft. Wij zagen er o.a. schildpadden die gewoon naast je bleven zwemmen, leopard sharks (ongevaarlijk, maar toch), anemonen en anemoonvisjes en een paar papegaaivissen. Er is wel wat golfslag, dus je moet wel goed kunnen zwemmen en snorkelen. Een prachtige gevarieerde stek waar je vanaf de kant met een zodiac binnen een kwartier naartoe vaart.

NB: Als je geluk hebt kun je het hele jaar door dolfijnen tegenkomen in de baai!

Cano Island, Bahia Drake (Costa Rica).

Vanuit Bahia Drake (Drake Bay) in het zuidwesten van Costa Rica maakten wij de mooie tocht naar Cano Island. In de baai stap je zo op de boot die vervolgens een drie kwartier uit de kust vaart en je afzet op het eiland van waaruit je te water gaat. Wij waren op pad met Cano Divers .Zowel voor de duikers als de snorkelaars was er een eigen begeleider. Het is heel gaaf om tussen de vele grote groepen vis te zwemmen. Het hele jaar door kun je onderweg dolfijnen tegenkomen en tussen december en  februari/begin maart ook humpback whales. Een relaxte duikplek.

 

 

En jij, heb je nog leuke tips van dit soort plekken?  Ik hoor ze graag van je.

 

Als je dit blog leuk vind dan ben je vast ook geïnteresseerd in;

Duiken en snorkelen op het zuidelijk deel van het Great Barrier Reef.

Snorkelen tussen de black tip reef sharks op Koh Tao.

Onze ervaringen bij de Whisundays.

Snorkelen en duiken aan de westkust van Australië.

 

 

 

Geplaatst in Australië, Azie, Costa Rica, hotspots, Midden-Amerika, Nederland, Oceanie, snorkelen en duiken, Thailand, Things to do.

2 reacties

 1. Wij hebben t zelfde probleem. De meeste duikcentra zeggen altijd wel dat je prima mee kunt om te snorkelen, maar het valt idd vaak tegen. Veel hangt ook af van de stroming en de hoogte van de golven. Duikers hebben van de golven geen last, maar snorkelaars wel.
  Goede ervaringen heb ik met bijv. Sea Quest, Cebu, Fillepijnen. Hebben daar een geweldige duiksafari gedaan waarbij de crew op de boot mij heel goed hielp, in de gaten hield en eventueel iemand meestuurde als hulp.
  Qua stekken: bijna alle baaien van koh tao zijn prima te doen, zoals sharks bay (zie Ivonne’s andere post). Veel inhammen in de afrikaanse kustlijn van Egypte (pas op bij hoge golven en stroming buiten de baaien)
  Koh lippe viel me tegen voor wat betreft snorkelen. T eiland ligt toch te veel in de stromingen.
  Meest geweldige snorkel: 1 funky fish sandbank, malolo , mamaluca eilanden fiji en op 2 suez bay, ras mohammed woestijn.
  Dat is wat me nu fff te binnen schiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *