Wij zijn gek op snorkelen en duiken en liggen regelmatig in het water om de mooie onderwater wereld te bekijken. Het liefst in tropische omstandigheden waarbij je zo het water in kunt maar dat is natuurlijk lang niet overal mogelijk. Daarom hebben wij beiden wetsuits die ons goed beschermen in alle omstandigheden. In dit blog vertel ik je wat meer over de verschillende soorten wetsuits en waar je op moet letten als je er zelf één gaat kopen.
Wat is een wetsuit?
Een wetsuit is een flexibel, strak, eendelig pak van neopreen (een soort rubber), dat is ontwikkeld om je warm te houden in het water. Je gebruikt hem tijdens snorkelen en duiken, maar ook als je gaat kitesurfen, zwemmen in koud water of op de surfplank staat.
Als een tweede huid
De voornaamste eis waaraan een wetsuit moet voldoen is dat hij als een tweede huid om je lichaam aansluit en de juiste maat heeft. Bij wetsuits die te ruim om je lichaam zitten stroomt er namelijk water in waardoor je blijft afkoelen.
Ik heb het zelf regelmatig ervaren toen we nog wetsuits huurden tijdens onze reizen. Met mijn lange, smalle lijf pas ik niet goed in de meeste wetsuits waardoor ze niet genoeg afsloten en daardoor had ik het regelmatig koud tijdens het duiken of snorkelen. Dit is niet alleen oncomfortabel maar kan uiteindelijk zelfs gevaarlijk zijn als je te koud wordt. Uiteindelijk besloot ik een eigen wetsuit aan te schaffen die precies op maat is, ideaal.
Welke soorten wetsuits zijn er?
Er zijn meerdere soorten wetsuits die verschillen in maat en in dikte. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je hem gebruikt kun je kiezen uit drie soorten wetsuits en dat zijn:
- De full wetsuit. Deze wetsuit bedekt het hele lichaam. Voor als het wat frisser is, diepe duiken en als bescherming tegen kou en stoten.
- De overknee, hierbij zijn de armen helemaal bedekt en de benen tot net onder de knie.
- De shorty; een wat kortere wetsuit, lijkt op een korte broek en T-shirt. Ideaal voor in warmer water/warmere omstandigheden. Ook fijn als bescherming tegen de zon tijdens het snorkelen.
Welke wetsuits gebruik je bij welke temperatuur?
Eén van de belangrijkste dingen waar je de wetsuit op uitkiest is dus of hij passend is voor de temperatuur van het water en de omgeving. Daarnaast is het soms ook afhankelijk of je onder óf boven water bent, dus welke watersport je er mee beoefend en of je een koukleum bent of het juist snel warm hebt.
Naast het kiezen van het soort wetsuit is vooral de dikte belangrijk. Wetsuits zijn er in diverse diktes variërend van 1 tot 7 mm waarbij geldt dat hoe dikker het pak is hoe meer hij je beschermt. Een dikkere wetsuit is wel stugger dan een dunne wetsuit en daardoor lastiger aan- en vooral weer uit te trekken.
- Is het warm, grofweg boven de 21 graden, dan kun je prima toe met een 1 mm wetsuit.
- Is het net onder de 20 graden dan is een 2 mm wetsuit aan te raden.
- Bij koude omstandigheden en temperaturen rond de 10 graden is een wetsuit van rond de 4 mm fijn.
- Is het nog kouder dan kies je voor een wetsuit van minimaal 5 tot 7 mm dikte.
Wetsuits voor als je gaat duiken
Ga je duiken dan is er nog een andere factor om rekening mee te houden. Onder water, zeker als je wat dieper gaat of als je langer in het water bent, kun je namelijk snel afkoelen. En eenmaal koud is het natuurlijk niet meer goed mogelijk om warm te worden tijdens de duik.
Maak je een niet al te diepe duik in tropisch water dan is een enkele wetsuit of shorty voldoende. Maak je een diepe duik of duik je in kouder water, bijvoorbeeld in Nederland, dan is een dubbele wetsuit vaak geen overbodige luxe. Frank duikt graag met een dubbel 7 wetsuit en bij echt koud weer met een droogpak, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Hoe snel heb jij het koud?
Een laatste factor die bepalend is voor het soort wetsuit die het best bij je past is een hele persoonlijke. Hoe snel heb jij het koud? Zelf ben ik best een koukleum dus voor mij mag een wetsuit best wat dikker zijn maar andere mensen kunnen toe met dunnere wetsuits. Een kwestie van uitproberen en eerst een paar keer een pak huren voordat je hem echt gaat aanschaffen.
Een wetsuit kopen of ter plekke huren?
Ben je een echte waterrat dan kom je al snel op het punt dat je graag een eigen wetsuit wilt aanschaffen. Voordat je besluit om een eigen wetsuit te kopen kun je hem beter eerst een (paar) keer huren. Zo krijg je een idee welk soort wetsuit en welke dikte geschikt zijn voor jouw activiteiten. Wij hebben beiden een full body 7 mm wetsuit om te duiken en daarnaast heb ik sinds kort een 2 mm shorty die ik op onze backpack reizen meeneem. In het warme, tropische water is dat meer dan voldoende om lekker mee te snorkelen.
NB: Omdat de pasvorm van een wetsuit erg belangrijk is moet je hem altijd goed passen om er zeker van te zijn dat hij hij goed om je lichaam sluit!
Ook leuk om te lezen:
- 5 gave plekken om met dieren te snorkelen.
- De beste snorkelstekken op Koh Tao (Thailand).
- Snorkelen met zeehonden en zeeleeuwen in San Diego (USA).
- Snorkelen op het Great Barrier Reef.
Een onvergetelijke ervaring, snorkelen met Manatees in Florida.