Convento de Cristo

Rondreis van een week langs Werelderfgoed in Portugal

Ik ben gek op natuur én op historische gebouwen. Wanneer ik hoor dat een plek op de World Herritage lijst van Unesco staat word ik gelijk enthousiast. Vorige week ging ik op zoek naar het mooiste werelderfgoed in het Centro de Portugal. Als ik dat combineer met mijn eerdere trips naar Porto en Lissabon dan heb ik toch al heel wat geweldige plekken kunnen bekijken. Een week is genoeg voor een trip door het gebied maar je kunt er ook makkelijk meer tijd aan besteden. Dit is mijn route langs een groot aantal hoogtepunten van werelderfgoed in Portugal.

Waar begin je de roadtrip langs Werelderfgoed in Portugal?

De route langs Portugees Werelderfgoed die ik hier beschrijf kun je starten in Porto óf in Lissabon. Het maakt niet uit waar je start en of je van noord naar zuid rijdt of andersom. Kom je met het vliegtuig dan vlieg je normaal gesproken vanaf het andere vliegveld terug. Mijn route start in Porto en eindigt in Lissabon. Portugal telt op dit moment 21 World Herritage sites waarvan je er op deze trip 8 aandoet. (en je krijgt tips voor nummer 9 en 10!)

Een roadtrip met de eigen auto of met een huurauto?

Wanneer je de tijd hebt kun je deze rit natuurlijk met je eigen auto afleggen maar vergis je niet in de afstand. Voordat je aan het startpunt van de route staat heb je er al aardig wat kilometers opzitten! Van Nederland naar Porto is het meer dan 2000 kilometer rijden, en vanaf Lissabon nog een stuk verder. Kom je met het vliegtuig of wil je liever niet zelf helemaal naar Portugal rijden dan is het ook mogelijk om een auto te huren. Via Sunny Cars huur je in Portugal al een auto vanaf €15 per dag all-in. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Portugal.

Het historisch centrum van Porto

De (haven) stad Porto is gebouwd op de schuine hellingen aan de oever van de rivier de Douro en is al al sinds de Romeinse tijd nauw met de zee verbonden. Het is heerlijk om door de stad te slenteren en je te vergapen aan de vele prachtige gebouwen, de schuine straatjes en zo typische azulejos. De rijkdom van de gebouwen en de barokke kerken zijn overblijfselen van een meer dan duizend jaar oude geschiedenis. Bezoek de kathedraal Sé en de Torre dos Clérigo, de twee symbolen van Porto, de Santa Clara maar sla ook zeker het bijzondere stationsgebouw niet over. Genoeg moois om je een paar dagen mee te vermaken! Werelderfgoed in Portugal start rondreis in Porto

Wil je meer zien van Porto? Klik dan door naar dit eerdere blog.

Natuurlijk Werelderfgoed in Portugal; Parque Arqueológico do Vale do Coa

In de vallei van de rivier de Coa bevinden zich over een oppervlakte van 17 km een grote hoeveelheid prehistorische rotstekeningen. Het zijn de eerste tekenen dat mensen zich uitdrukken via kunst en tot nu toe is in de rest van de wereld nog geen soortgelijke vondst gedaan. Bezoeken van de sites kan alleen met een gids. Voor meer achtergrondinformatie over de sites bezoek je het Museu do Coa ( Adres; 5150-610 Vila Nova Foz Côa).

Overnachtingstip: Casa da Cisterna, Castelo Rodrigo

Casa da Cisterna ligt idyllisch in het historische vestingstadje Castelo Rodrigo, een klein openlucht museum. De kamers bevinden zich in meerdere gebouwen en er zijn volop buitenruimtes om lekker te relaxen en je even terug te trekken. Ontbijten doe je op het dakterras met uitzicht op de omringende omgeving. Na een dag buiten is het heerlijk afkoelen bij het zwembad.

Enthousiast geworden? Boek dan hier direct je overnachting in dit bijzondere hotel.

Werelderfgoed in Portugal Vale do Coa Rock art World Herritage Portugal

De Universiteit van Coimbra

De in 1290 gestichte universiteit van Coimbra is de oudste van Portugal en één van de oudste van Europa. De universiteit is sinds de oprichting een belangrijk centrum voor het verspreiden van wetenschappelijke kennis en een voorbeeld voor de Portugese taal en cultuur. Oude studententradities en gebruiken worden al jarenlang in ere gehouden en op de dag van vandaag telt de universiteit maar liefst 24.000 studenten!

Overnachtingstip: het Sapienta boutique hotel.

Midden in het centrum van Coimbra, op nog geen 300 meter van de universiteitsgebouwen, vind je dit hippe en frisse hotel. Met veel liefde is er van drie oude panden één geheel gemaakt waarbij de historische sfeer wordt gecombineerd met alle moderne gemakken. Daarnaast is er een prachtig dakterras waar je heerlijk kunt borrelen terwijl je geniet van het uitzicht over de stad en de Mondego rivier. Aan de achterzijde van het Sapientia Boutique Hotel bevindt zich de relaxte binnentuin. Hier wordt het zonlicht gefilterd onder het bladerdek van een grote boom en kun je even ontsnappen aan de stadse drukte onder het genot van een drankje of hapje. Meer weten over dit prachtige plekje aan de rand van de binnenstad? Klik dan even door naar het uitgebreide blog. Enthousiast geworden? Boek dan hier direct je overnachting in dit bijzondere hotel. Werelderfgoed in Portugal students at Coimbra University Bijzondere gebouwen als het Colégio da Graça, het paleis Paço das Escola zijn architectonische hoogstandjes. Vanaf de hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.  Een bezoek aan de prachtige de Biblioteca Joanina  met haar enorme verzameling van wel meer dan 60.000 boeken mag zeker niet aan je bezoek ontbreken (kaartjes van te voren reserveren is aan te bevelen!). Ook het indrukwekkende Museum of Physics, in het het Colégio de Jesus is bijzonder. Zeldzame exposities, oude ingerichte collegezalen en diverse interactieve onderdelen geven je een uitstekende kijk op de historische wetenschap.

Wandeling langs alle hoogtepunten van Coimbra

University Coimbra universiteit van Coimbra

Werelderfgoed in Portugal; het klooster Mosteiro da Batalha

Het klooster van Batalha werd gebouwd in opdracht van koning D. João I als dank voor de Portugese overwinning op de Spanjaarden tijdens de slag van Aljubarrota in 1385. Het is een van de mooiste kloosters uit de late middeleeuwen in Europa. De stijl van bouwen is Gotisch met invloeden uit andere stijlen en resulteert in een robuust geheel met veel oog voor detail. Werelderfgoed in Portugal Batalha Monastery Mosteiro da Batalha Portugal Hoewel het prachtig is om in het gebouw rond te lopen was de VIP tour die wij kregen het hoogtepunt van ons bezoek. Samen met de directeur bezochten we het dak van het gebouw, een ware kruip-door-sluip-door route over trapjes, onder bogen en langs steile randen. Hoe gaaf is het om over meer dan 500 jaar oude dakpannen te lopen en een kijkje naar beneden te kunnen nemen? Wil je zelf ook het dak van het klooster op? Er zijn plannen om tours te gaan geven aan kleine groepen en men hoopt er in 2018 mee te kunnen starten. Houd het dus goed in de gaten en wees er op tijd bij, want de tours blijven kleinschalig. Batalha monastery Mosteiro da Batalha op het dak

Convento de Cristo, Werelderfgoed in Tomar

Grote stadswallen, een laat gotisch klooster en een prachtige kerk. Het Convento da Ordem de Cristo in Tomar vormt samen met het kasteel van de Tempeliers een uniek monumentencomplex van grote historische betekenis. Indrukwekkend beeldhouwwerk, tientallen binnenplaatsen met kleurrijke tegeltjes, kloostergangen en slaapzalen die je in het verleden terugbrengen.  Het hoogtepunt van het bezoek is de indrukwekkende hoekige binnenkerk, of Charola uit de 16e eeuw. Kleurrijke plafonds, wanden en zuilen zorgen voor een spectaculair geheel waar je maar niet raakt uitgekeken. Werelderfgoed in Portugal Convento de Cristo Convento de Cristo, Tomar

Het klooster Mosteiro de Alcobaça

Op de lijst van Werelderfgoed in Portugal vind je meerdere kloosters. Het klooster van  Alcobaça is in de 12e eeuw gesticht en één van de belangrijkste Cisterciënzer abdijen van Europa. Het gebouw is soberder dan de kloosters van Batalha en het Convento de Cristo. Vooral de hoge zuilenkolommen en plafonds zijn erg indrukwekkend maar het meest indrukwekkende deel vind ik de Capela Relicário of de sacristie. Je moet hier een aparte entreeprijs voor betalen van 2€, maar wat mij betreft is het elke cent waard! Werelderfgoed in Portugal Mosteiro de Alcobaça Mosteiro de Alcobaça klooster

Het klooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém, Lissabon

Vorig jaar waren Frank en ik een midweek in Lissabon om onze trouwdag te vieren. Ik vind Lissabon een heerlijke stad waar enorm veel te zien en beleven is en een prachtige afsluiter van deze route langs werelderfgoed in Portugal. In Lissabon vind je maar liefst 2 sites van het werelderfgoed in Portugal Het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém liggen niet ver van elkaar af in de wijk Belém aan de mond van de haven van Lissabon. Beiden werden in het begin van de 16e eeuw in opdracht van koning D. Manuel I gebouwd. Het klooster is een mooi voorbeeld van Portugese kunst. De toren werd gebouwd ter ere van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, die vanuit hier zijn ontdekkingstochten startte. Hij is lang gebruikt om Lissabon en de rivier te verdedigen samen met andere verdedigingswerken. In de relatief vlakke wijk Belém kun je trouwens ook super fietsen, handig om alle mooie plekken te bezoeken. NB: Net buiten Lissabon vind je nog een Unesco site; de sprookjeskastelen en tuinen van Sintra. Vanuit Lissabon kun je Sintra op een dagtocht aandoen, maar je kunt er natuurlijk ook slapen. Er is meer dag genoeg te beleven. Nog meer tips  voor Lissabon vind je in dit uitgebreide blog.

Lees hier onze tips voor je bezoek aan Sintra.

Werelderfgoed in Portugal Mosteiro dos Jerónimos
Werelderfgoed in Portugal Torre de Belém

Handig om te weten over deze roadtrip langs het werelderfgoed in Portugal.

 • De kloosters van Batalha, Convento de Cristo en Alcobaça liggen slechts 40 kilometer uit elkaar en zijn makkelijk te combineren. Als je ze alle drie bezoekt kun je één toegangskaart kopen en zo besparen op de prijs ( €15, prijs 2022).
 • Coimbra is een super leuke stad en het absoluut waard om meer dan 1 dag aan te doen.
 • Voor de bibliotheek van Coimbra is het reserveren van een kaartje aannbevolen. Je reserveert voor een bepaalde entreetijd en mag daarna binnenblijven zolang je wilt. Helaas is fotograferen in het mooiste deel op de begane grond niet toegestaan.
 • In Porto is de Livraria Lello (Rua Carmelitas 144) de moeite waard. Deze bijzondere boekwinkel is een inspiratie geweest voor J. K. Rowling (Harry Potter). Ook als je geen fan bent mooi!
 • Vluchten naar Porto en Lissabon kun je met meerdere maatschappijen. Wij vlogen met TAP Air Portugal, een prima maatschappij.
 • De sites kunnen best druk zijn. Toch merk je er niet zo veel van als je eenmaal binnen bent. Ik bezocht alles buiten de zomervakantie.
 • De toren en het klooster in Lissabon kunnen bezocht worden met losse entreekaartjes of met een Visit Lisboa Card. Tevens heb je gratis vervoer op het O.V. . Als je langere tijd in de stad bent kan het de absoluut moeite waard zijn om de kaart aan te schaffen.
 • Vanuit Porto zit je zo in Guimares. het centrum van deze fraaie stad staat ook op de Unesco Lijst met werelderfgoed in Portugal. Je kunt de stad aandoen op weg naar de Vale do Coa
 • De totale afstand van de roadtrip is ongeveer 750 kilometer lang en je kunt hem terugvinden op het kaartje hieronder.
 • Doordat de afstanden niet zo groot zijn kun je onderweg kiezen uit veel slaapplaatsen en hoef je niet veel te rijden tussen de bezienswaardigheden door. Wil je de route langs het werelderfgoed in Portugal liever nog iets korter maken dan zou je eventueel de Vale do Coa uit de rit kunnen halen en vanuit Guimares naar Coimbra rijden.
 • Vlakbij Lissabon kun je ook nog stoppen in Obidos. Geen Unesco Site, maar wel mooi (en ook druk met toeristen).
 • Omdat je vlakbij de kust zit kun je aan de route makkelijk een paar dagen strand  plakken. Even nagenieten van al het geweld dat je gezien hebt!
routekaart werelderfgoed in Portugal
Wil je meer weten over Werelderfgoed in Portugal of heb je nog andere vragen? Je vind alle informatie op de site van Centro de Portugal.
Nog op zoek naar fijne overnachtingsplekken? Lees dan zeker even dit bericht met tips voor bijzondere hotels in Portugal.
*Ik bezocht het Centro de Portugal op uitnodiging van Visit Portugal. Voor mij een perfecte kans om een aantal van deze prachtige plekken een keer te bekijken en ik kom zeker terug met Frank om er meer van te zien.
Ben jij al eens op één van deze plekken geweest en wat is jouw favoriet?
Geplaatst in bucketlist, Europa, Portugal, Roadtrips, UNESCO Werelderfgoed.

20 reacties

 1. Ik heb Porto en Lissabon bezocht tijdens stedentrips, maar de regio ertussen ken ik niet zo goed. Het lijkt me heel gaaf om daar een keer langs te rijden met een huurauto en te stoppen bij de mooiste plekjes.

  • Dank Denise. Ik had gedacht dat lezers wel door zouden klikken op de collages, maar blijkbaar doet men dat niet of nauwelijks. Jammer, want nu heb je een mooie middenweg voor hen die niet door lange rijen met foto’s willen scrollen en hen die ze wat uitgebreider willen bekijken. Ik ga eens kijken wat ik ga doen om al dat moois wat meer in de spotlights te zetten!

 2. Prachtige foto’s Ivonne, ik vond die kloosters in de stadjes ook echt waanzinnig mooi! Goeie herinneringen aan die week en we willen zeker terug! (want nog lang niet uitgekeken)

  • O ja, ik herken het helemaal. Ook wij hadden veel te weinig tijd dus ik moet nog echt een keer terug met Frank om meer te ontdekken.

 3. Ik ben in Porto geweest en dat smaakte zeker naar meer! Wat veel historische gebouwen kent Portugal. Een roadtrip van Lissabon naar Portugal lijkt me erg leuk

 4. Mooi zeg! Ik ben alleen naar Lissabon geweest en dat vond ik erg leuk. Deze route ziet er heel leuk uit en bijzonder dat je langs zoveel erfgoed komt!!

  • Dat vond ik ook wel heel bijzonder. Zo veel mooie plekken met werelderfgoed op relatief korte afstand. Ik ben elke keer weer opnieuw enthousiast als we in Portugal zijn.

 5. Ha. Ben ech net terug van ongeveer hetzelfde rondje…😁😁 heb alleende coa vallei niet gezien.

  Die kloosters zijn idd allemaal prachtig maar vrouwlief Ech Nie was er bij de 4e op rij toch wel een beetje klaar mee. Of we ze ech allemaal moesten zien? vroeg ze. Ja duh, antwoordde ik, tis toch werelderfgoed….😁😁 ech wel!

  • Ik kan het me wel voorstellen dat iemand het na een paar kloosters gezien heeft. Persoonlijk vond ik ze elke keer weer zo anders en het was steeds weer een verrassing wat we te zien kregen. Ik ben gek op werelderfgoed!Altijd bijzonder.

  • Dan is dit de trip voor jou 😉 Er is ook genoeg te wandelen trouwens, maar daar hadden we nu helaas geen tijd voor. En dan ook nog lekker eten en uitwaaien aan het strand ….. wat wil een mens nog meer.

 6. Prachtige foto’s en een geweldige route, Ivonne. Ben in Februari met onze Portugese vrienden tussen Lissabon en Porto geweest met hun auto. Heb echter heel andere dingen gezien. Voornamelijk eettentjes en familie. Wil graag terug om meer te zien. Ben nu twee keer geweest en ben verliefd geworden op het land en zijn inwoners.

  • Deze route is echt een aanrader. Een mooie mix van alles wat Portugal de bieden heeft. Ik ben net als jij verliefd geworden op Portugal. Een heel divers land met mooie natuur, lekker eten, fijne inwoners en veel cultuur. De Alentejo vind ik ook prachtig.

Reacties zijn gesloten.