Route Des Grandes Alpes roadtrip Franse Alpen

Route Des Grandes Alpes, autoroute dwars door de Franse Alpen

De Route Des Grandes Alpes is een adembenemende autoroute. In een kleine 700 kilometer rijd je dwars door de Franse Alpen van Thonon-Les-Bains, bij het meer van Genève, tot Menton aan de Middellandse zee. Onderweg passeer je maar liefst 18 bergpassen, ruige natuurgebieden en schattige bergdorpjes. Dit is de mooiste autoroute van Frankrijk die wij ooit reden en één om zeker op je bucketlist te zetten.

De Route Des Grandes Alpes

Na het rijden van de Deutsche Alpenstrasse in het zuiden van Duitsland zochten we weer een mooie nieuwe bergroute en die vonden we! De Route Des Grandes Alpes is wat ons betreft de mooiste route naar het zuiden van Frankrijk. Sterker nog, deze autoroute is zó mooi dat je er makkelijk je hele vakantie mee kunt vullen en hij is helemaal zonder tol!

Waar de Duitse Alpenstraat tussen de bergen doorgaat rijdt je op de Route Des Grandes Alpes voornamelijk over de bergen. Bereid je voor op veel haarspeldbochten en adembenemende vergezichten vanaf de hoge bergpassen.

De meeste mensen rijden de Alpenroute door Frankrijk van noord naar zuid. Zo eindig je aan de prachtige stranden van de Côte d'Azur en kun je nog een paar dagen relaxen voor je weer verder rijdt. Andersom rijden kan natuurlijk ook.

Menton Cote D'Azur eindpunt Route Des Grandes Alpes

Sfeervol Menton is het eindpunt van de Route Des Grandes Alpes

Van verbindingsweg naar toeristische route door de Franse Alpen

Om de diverse dorpjes in de Franse Alpen bereikbaar te maken werden er steeds meer wegen aangelegd. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de Franse Touring-Club  met het idee om de verschillende valleien in de Franse Alpen met elkaar te verbinden. Dit om het toerisme in de streek te stimuleren. De hele Franse Alpenroute werd compleet in 1930 met de toevoeging van de laatste col, de Col de l’Iseran.

Vanwege het aanleggen van de snelwegen verloor de route haar belang als verbindingsweg en kreeg ze steeds meer een toeristisch karakter. De D902 werd de Route Des Grandes Alpes. Het drukke deel rond Chamonix werd uit de route gehaald en eindpunt Nice werd ingeruild voor het relaxte Menton.

→Ook mooi: route van 2 weken (met de camper) door Bretagne.

nieuwsgierige marmot in de Franse Alpen

De marmot kom je zeker tegen langs de Route Des Grandes Alpes

Geliefd onder fietsers, motorrijders en automobilisten

Inmiddels weten elk jaar vele duizenden fietsers, motorrijders en automobilisten de route te vinden. Ook de Tour de France gaat deels over de Route Des Grandes Alpes. Zeker in de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn op de route.

Motorrijders trotseren de vele bochten en fietsers meten hun krachten op de bergpassen. Ook automobilisten en campers komen op de Route Des Grandes Alpes aan hun trekken. Onderweg kunnen zij kiezen uit een overvloed aan leuke plekken om te overnachten, een hapje te eten of een mooie wandeling te maken.

Hike Lac Blanc Parc national de la Vanoise

Hike rond Lac Blanc in Parc national de la Vanoise

Kaart van de Route Des Grandes Alpes:

De 18 bergpassen van de Route Des Grandes Alpes

Wie de hele route des Grandes Alpes aflegt passeert onderweg maar liefst 18 bergpassen en héél veel haarspeldbochten. De laagste col, de Col D'Eze, is 507 meter hoog en ligt in de buurt van Menton. Met 2770 meter is de Col de L'Iseran de hoogste bergpas van de route én de hoogste verharde bergpas van de Alpen en Europa.

Neem onderweg zeker de tijd om uit te stappen, het uitzicht te bewonderen of een mooie wandeling te maken. Als je van wildkamperen houdt dan kun je op diverse van de cols met de camper overnachten, een bijzondere ervaring.

Dit zijn alle cols van de Route Des Grandes Alpes van noord naar zuid:

 • Col des Gets - 1170 m
 • Col de la Colombière - 1613 m
 • Col des Aravis - 1486 m
 • Col des Saisies - 1650 m
 • Cormet de Roselend - 1968 m
 • Col de l'Iseran - 2770 m
 • Col du Télégraphe - 1566 m
 • Col du Galibier - 2677 m
 • Col du Lautaret - 2058 m
 • Col d'Izoard - 2360 m
 • Col de Vars - 2111 m
 • Col de la Cayolle - 2326 m
 • Col de Valberg - 1669 m
 • Col de la Couillole - 1678 m
 • Col Saint Martin - 1500 m
 • Col de Turini - 1607 m
 • Col de Castillon - 706 m
 • Col d'Eze - 507 m

Col de L'Iseran hoogste verharde bergpas van de Alpen en Europa

Col de L'Iseran  (2770 meter), de hoogste verharde bergpas van de Alpen én van Europa

blik op de Route Des Grandes Alpes

Geweldig uitzicht heb je op heel veel plekken op de Route Des Grandes Alpes

 

Wat is de beste reistijd voor de Route Des Grandes Alpes?

Omdat de Route Des Grandes Alpes ook door de hogere delen van de Franse Alpen gaat is de route niet het hele jaar door berijdbaar. Wij begonnen onze roadtrip over de Alpenroute eind september en dat was een perfecte keuze. Wil je de complete Route Des Grandes Alpes rijden dan zijn het late voorjaar, zomer en herfst het meest geschikt.

Bloeiende alpenweides in juni

Net als op veel andere plekken is de natuur in de Franse Alpen in het voorjaar en begin van de zomer op haar mooist. De alpenweides zijn in volle bloei en watervallen en rivieren vol water. Kom je wat later dan is de natuur iets minder kleurrijk maar nog altijd enorm spectaculair.

Drukte in de zomermaanden op de Alpenroute in Frankrijk

Met fijne temperaturen en goede bereikbaarheid zijn de zomermaanden perfect om de Route Des Grandes Alpes te rijden. Waar je in de zomer wel rekening mee moet houden is de drukte op de route tijdens de schoolvakanties. Omdat de weg op veel plekken best smal is zijn wij heel blij dat we voor de rustigere herfstperiode hebben gekozen.

Gesloten kabelbanen en wandelen in het najaar

Eind september sluiten veel van de liften en kabelbanen in de Franse Alpen. Wil je gaan wandelen dan zijn de mogelijkheden dus wat beperkter maar ook zonder kabelbanen kun je langs de route prachtige wandelingen maken. Ze beginnen vaak vanaf parkeerplaatsen langs de route.

Lees hier al onze tips voor wandelen in de Franse Alpen.

Sneeuw in de wintermaanden

Vanaf oktober wordt de kans op serieuze sneeuw in de hoger gelegen delen van de Alpen steeds groter. Diverse van de bergpassen die je op de Alpenroute tegenkomt worden rond grofweg oktober gesloten en gaan vaak pas begin juni weer open. Op deze pagina vind je de actuele informatie over de diverse cols in de Franse Alpen.

Hoeveel dagen heb ik nodig voor de Route Des Grandes Alpes?

Het ligt helemaal aan jou hoeveel dagen je voor deze roadtrip uittrekt. De totale Alpenstraat is 684 kilometer lang. Als je doorrijdt en niet uitgebreid stopt kun je de hele Route Des Grandes Alpes in een dag of 5 rijden maar dat is echt zonde. Wij trokken een kleine 2 weken uit om de route te rijden en hadden zo tijd om diverse keren te wandelen en wat dorpjes te bezoeken. En dan hebben we nog lang niet alles gezien.

Dit is een perfecte alternatieve route om naar het zuiden van Frankrijk te rijden als je iets meer tijd hebt en een stuk mooier dan de Franse tolwegen op de Autoroute Du Soleil. Hier begint je vakantie al op dag 1!

Overnachten langs de Route Des Grandes Alpes

Langs de Route Des Grandes Alpes vindt je een schat aan hotels, huisjes en campings. Keus genoeg voor iedereen.

Wij reden de vanaf eind september de route met onze camper. Op dit tijdstip waren veel campings al gesloten en daarom hebben we regelmatig wild gekampeerd. Langs de Route Des Grandes Alpes kun je op diverse plekken prima een nachtje staan en op veel plekken is dit officieel toegestaan mits je niet alles uitstalt. Wij maakten gebruik van de App Park4Night waar je veel leuke campings, camperplaatsen en gratis plekken vindt.

 

 

De Route Des Grandes Alpes met de camper

Met ons kleine camperbusje genoten we van de Alpenstraat maar we bedachten ons ook dat we het niet graag met een grotere camper zouden willen rijden. De vele smalle en steile bergwegen, haarspeldbochten en kleine stadjes aan de route zijn naar onze mening niet echt geschikt om met een grote camper te rijden. Sterker nog, er zijn zelfs enkele plekken waar het verboden is voor grote vrachtwagens en campers. Toen wij er in het najaar rondreden was er amper een grote camper te bekennen in dit stukje Frankrijk.

Natuurlijk zijn er goede alternatieve wegen om die lastige stukken te vermijden en kun je toch van de roadtrip genieten. Persoonlijk lijkt het me niet echt een pretje om tussen de vele motoren en fietsers door te laveren, zeker in de zomer.

Ideaal met de kleine camper

De Route Des Grandes Alpes is ideaal met de kleine camper. Onderweg zijn er veel campings en plekken waar je met de camper officieel mag "wildkamperen". en er is altijd wel een plekje te vinden op de parkeerplaats.

Heb je een grote camper? Bedenk dan goed of je de route aandurft of rijd er eventueel een stuk van. Het eerste en laatste deel van de route zijn het makkelijkst maar het middelste deel met de hoogste bergpassen is het mooist, tenminste dat vinden wij :).

Met de camper over de Route Des Grandes Alpes

Even relaxen en wat drinken op een kleine parkeerplaats langs de route

Bewegwijzering en de Route Des Grandes Alpes via de gps route

Het officiële wegnummer van de Route Des Grandes Alpes is de D902. Hoewel wij lazen dat de route goed bewegwijzerd is vonden wij het persoonlijk niet overal goed aangegeven. Daarom waren wij blij dat we van te voren de gps route op onze telefoons hadden gedownload. Zo wisten we zeker dat we niet verkeerd reden en het is ook handig voor als je even van de route af wilt wijken. Als je de hele gps in één keer bekijkt kun je ook goed zien hoe de autoroute loopt en hoe veel kilometer je al hebt afgelegd.

Download hier het GPS bestand van de Route Des Grandes Alpes

bewegwijzering Route Des Grandes Alpes

Natuurparken langs de Route Des Grandes Alpes.

De Route Des Grandes Alpes gaat door meerdere prachtige Franse natuurgebieden: Parc national de la Vanoise, Parc national des Écrins, Parc naturel régional du Queyras en Parc national du Mercantour. Stuk voor stuk pareltjes waar je de ruige natuur van de Franse Alpen kunt bewonderen en op zoek kunt naar bijzonder wildlife als de marmot, steenbok, vos, gieren, arenden en gemzen.

Het is schitterend om door de parken heen te rijden maar hier gaat ons wandelhart sneller kloppen. Alle parken hebben een overvloed aan wandelmogelijkheden waarbij je gebruik kunt maken van diverse kabelbanen. Ook kun je prachtig wandelen vanaf de wandelparkeerplaatsen aan de route.

Toeristenbureaus in bijvoorbeeld Val d'Isère, Briançon, Guillestre en Guillaumes helpen je graag verder maar ook op het internet en Google Maps vind je genoeg informatie.

Hike naar Glacier Blanc Parc national des Écrins

Hike naar Glacier Blanc in Parc national des Écrins

De hoogtepunten van de Route Des Grandes Alpes

Het meer van Genève

De Alpenroute start in Thonon-Les-bains, aan het meer van Genève. Dit meer ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk en is één van de grootste meren van West Europa. Vanuit Nederland is het een kleine 10 uur rijden tot de stad Genève dat aan de uiterste zuidwestpunt van het meer ligt. Een goede plek om je reis te beginnen. Vanaf hier is het nog een klein uur rijden naar Thonon-Les-Bains.

Rondom het meer liggen tientallen leuke dorpjes en steden en vanaf alle kanten zit je snel in de bergen. Wandelen, varen, zwemmen en fietsen. Outdoorliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken.

Het Mont Blanc Massief en Chamonix

Hoewel het enigszins van de route ligt is een bezoek aan Chamonix absoluut de moeite waard als je even tijd hebt. In de omgeving kun je geweldig veel mooie wandelingen maken zoals die naar Mer de Glace,  Lac Blanc ten noorden van Chamonix en Lac Blanc halverwege Aiguille du Midi.  je kunt zelfs helemaal met de kabelbanen richting Courmayeur in Italië. Let op: vanaf eind september zijn diverse kabelbanen gesloten.

Tip: ben je meerdere dagen in Chamonix en wil je meerdere kabelbanen gebruiken koop dan de Chamonix pas dat is een stuk voordeliger.

wandelen Aiguille du Midi Chamonix

Wandelen  bij Aiguille du Midi en de Mont Blanc

Lac de Roselend

Tijdens het rijden van de Route Des Grandes Alpes kom je langs diverse bergmeren. Wij maakten een stop bij het Lac de Roselend. Vanaf de parkeerplaats net voorbij het meer (en langs de route) kun je kiezen uit diverse wandelroutes. Wij wandelden er  een relatief makkelijke route naar Le Grand Berge (4 km, anderhalf uur). Een mooie plek om even de benen te strekken en kennis te maken met de Franse Alpen.

wandelroute Lac de Roselend Route Des Grandes Alpes

Parc national de la Vanoise

Parc national de la Vanoise is één van de grootste nationale parken van Frankrijk. Het gebied werd al in 1963 tot nationaal park verklaard om de bergen tegen de invloed van de wintersport te beschermen. In het park vind je diverse hoge bergtoppen, ruige natuur en een overvloed aan wildlife.

Wij wandelden een mooie route vanaf de wandelparkeerplaats bij Pont Saint-Charles richting de Refuge de Pariond en nog een tweede wandeling vanuit Bellecombe naar Lac Blanc.  De laatste wandelroute kregen we als tip bij de VVV in Val Cenis. Een andere mooie hike (met kabelbaan) is die naar de Col de la Vanoise.

hike Lac Blanc Parc Nacional de la Vanoise

Tijdens de hike rond Lac Blanc, Parc Nacional de la Vanoise

Bonneval Sur Arc

Na het passeren van de Col D'Liseran kom je langs één van de meest bijzondere dorpjes langs de Route Des Grandes Alpes. De authentieke huisjes met hout en leistenen daken het kleine Bonneval Sur Arc zijn een lust voor het oog. In de winter is het gebied geliefd onder (off-piste) skiërs.

Bonneval Sur Arc Route Des Grandes Alpes

 Terug in de tijd in Bonneval Sur Arc

 

Col du Galibier, Briançon en hiken in Parc national des Écrins

Op het volgend deel van de route rijden we naar Col du Galibier (2642 meter). Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht dus het is zeker de moeite waard om even te stoppen en de benen te strekken. Wie wil kan er zelfs met de camper overnachten. Voor de lunch stoppen we in Briançon, een stadje dat ons wat tegenvalt na alle enthousiaste verhalen.

Net na Briançon wijken we even af van de route en rijden naar de wandel parkeerplaats Pré de Madame Carle. Hier maken we een prachtige hike naar de Glacier Blanc in Parc National des Écrins.

Zicht vanaf de Col de Galibier Route Des Grandes Alpes

Zicht op de Route Des Grandes Alpes vanaf de Col de Galibier

Guillestre en de Casse Deserte

Guillestre is "de place to be" voor outdoor liefhebbers en een ideale uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen. In de omgeving kun je geweldig wildwaterkanoën en raften of om te fietsen en wandelen in Parc National des Écrins en Parc naturel régional du Queyras.

Iets ten noorden van Guillestre kom je met de Route Des Grandes Alpes door de droge rotsformaties van de Casse woestijn én een Tour de France Museum.

→Tip voor overnachten: camping municipal La Rochette heeft ruime, natuurlijke plekken en een prima prijs.

Motorrijder bij de Casse Deserte op de Route Des Grandes Alpes

Motorrijder bij de Casse Deserte op de Route Des Grandes Alpes

Parc Nacional Mercantour

Parc national du Mercantour is het laatste nationale park langs de Route Des Grandes Alpes en trekt rond de miljoen bezoekers per jaar. Via een zeer smalle kloof  (niet voor grote campers!)slingert de weg zich naar de Col d'Izoard.

Na een lunch bovenop de col wandelen we de prachtige 10 kilometer lange route Circuit des Lacs. Het is één van de ruigste stukjes natuur die we tegenkomen op onze reis en tijdens het wandelen spotten we marmotten, witkopgieren en steenbokken. De volgende dag maken we nog een andere wandeling in het park bij La Gordolasque en deze keer staan we oog in oog met een gemsbok.

Circuit des Lacs Parc Nacional Mercantour

Hike op het Circuit des Lacs in Parc Nacional Mercantour

steenbok in Franse Alpen Parc Nacional Mercantour

De imposante steenbok zie je niet zo vaak tijdens het wandelen

Guillaumes en de Gorges de Daluis

Bij het sfeervolle stadje Guillaumes kun je kiezen voor een kleine D-tour door de rode rotsen van de Gorges de Daluis. Vanaf hier zou je direct door kunnen rijden naar Nice en het laatste deel van de Route Des Grandes Alpes overslaan. Wij kozen voor een heen en weertje door de kloof en vervolgden de route richting Menton.

Tip: overnacht in Guillaumes. Met de camper sta je aan de rand van het dorp aan de rivier. (officiële en gratis camperplaats zonder voorzieningen)

Roubion en Saint-Martin-Vésubie

Het kleine, middeleeuwse Roubion lijkt bijna vastgeplakt aan de rotswand. Een mooie plek om even te stoppen en door de smalle straatjes te slenteren. Let daarbij ook goed naar de deuren want die zijn heel mooi beschilderd.

Een fijne uitvalsbasis om wat te wandelen in de omringende bergen. Er is een gezellig terras waar je even wat kunt eten of drinken en genieten van de rust en het uitzicht. Het iets verder gelegen Saint-Martin-Vésubie is wat groter en een ideale plek om te overnachten en de bergachtige omgeving te verkennen.

Roubion Route Des Grandes Alpes

Tegen de rots aangeplakt, middeleeuws Roubion

De Chapelle Notre-Dame de la Menour

Wie verder rijdt komt er vanzelf langs. De Chapelle Notre-Dame de la Menour ligt op een heuvel langs de doorgaande weg en is via een trap en oude stenen brug te bereiken. Je kunt er niet naar binnen maar het is de moeite waard om even te stoppen en de sfeer te proeven.

Sospel

Sospel staat bekend om haar beroemde oude tolbrug uit de dertiende eeuw na Christus en de felgekleurde huisjes langs de rivier. Hoe oud Sospel precies is weet niemand maar je voelt de geschiedenis als je door het oude centrum wandelt. Daarnaast zijn er diverse gezellige restaurants en terrasjes en kun je er prima parkeren. Een must stop op de Route Des Grandes Alpes als je het aan ons vraagt.

Kleurrijke huisjes en oude tolbrug in Sospel Frankrijk

Kleurrijke huisjes langs de oude tolbrug in Sospel

Menton, eindpunt van de Route Des Grandes Alpes

Het avontuur op de Route Des Grandes Alpes eindigt in het sfeervolle Menton. Ondanks het feit dat we er heel wisselvallig weer treffen wordt ik instant verliefd op deze prachtige oude stad met haar gekleurde huisjes. Een perfecte plek om even uit te rusten van al het rijden en wandelen en onze belevenissen nog even de revue te laten passeren.

 

 

 

De allermooiste route van Frankrijk

Na twee weken kunnen we gerust zeggen dat dit de allermooiste route is die we ooit in Frankrijk hebben gereden. Twijfel je nog over het rijden van de Route Des Grandes Alpes? Hak dan die knoop maar door en ga zelf ontdekken wat deze roadtrip door de Franse Alpen zo bijzonder maakt!

Heb je nog tips voor andere mooie stops langs de route? We horen ze graag van je!

Tip: mooie reisgidsen voor de franse Alpen en Cote D'Azur

Geplaatst in Europa, Frankrijk, kamperen, Roadtrips.

4 reacties

 1. Super, prachtig, ik ga deze route of een variant hiervan ook doen volgend jaar. Ik ben daar overal wel al eens geweest doordat ik ca 15 fietsvakanties(MTB) gedaan heb in die Franse alpen, vooral in het grens gebied met Italië. Deze fietsvakanties altijd zelf georganiseerd, we huurden dan telkens met enkele vrienden een mobilhome. Steeds het grens gebied omdat daar de militaire paden liggen en deze een maximim stijgingspercentage hebben dat haalbaar is met de MTB. Maar nu intussen wat ouder(67), de MTB is een E-MTB geworden. De fietsvakanties zijn intussen (ook wel door corona) gestopt. Wel een campervan gekocht en ik droom ervan om de vele mooie plekjes waar ik al eens was terug op te zoeken, daarom deze uitgebreide reactie, want ik vind hierin toch altijd nog wel nuttige info en het leest zo fijn. Dank u !!!

  • Hoi Dany, dank voor je reactie én voor je complimenten. Ik vind het geweldig om mijn tips op het blog te delen en het is fijn dat mensen het zo waarderen. Knap hoor, de Route Des Grandes Alpes met de fiets, ik doe het je niet na! Ik wens je vast heel veel plezier voor als je straks met de camper de Alpen gaat “trotseren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *