typisch vissersdorpje in Bretagne Frankrijk

Route Bretagne Frankrijk, 2 weken langs de mooiste stranden en bezienswaardigheden van Bretagne

Bretagne is een prachtige regio in het noordwesten van Frankrijk. Tijdens deze roadtrip ontdek je in 2 weken tijd de mooiste stranden, rotskusten en bezienswaardigheden van Bretagne Frankrijk. Inclusief routekaart en tips voor overnachten tijdens je vakantie in Bretagne aan zee.

Vakantie in Bretagne Frankrijk

Bretagne is de meest westelijk gelegen regio van Frankrijk en ligt op een groot schiereiland. In het noorden en westen van Bretagne is de kust ruig en vind je de meest prachtige stranden en rotskusten. Tijdens laagtij vallen veel baaien droog en kun je eindeloos over het strand slenteren.

Liever een stevige wandeling? De GR 34 of Sentier des Douaniers, is ruim 2000 kilometer lang en volgt de Bretonse kust tussen le Mont Saint-Michel en Saint Nazaire. Wij wandelden diverse delen van deze prachtige kustroute en kwamen o.a. langs Cap Fréhel en de Côte de Granit Rose.

Liefhebbers van seafood kunnen in Bretagne hun hart ophalen. Op veel plekken mag je namelijk je eigen kostje bij elkaar rapen tijdens laagtij. Liever iets zoets? Probeer dan een crêpe. Deze kleine pannenkoekjes zijn een specialiteit in Bretagne en met diverse vullingen te verkrijgen.

GR 34 Bretagne Frankrijk wandelen pointe du penhir

De GR 34 komt o.a. langs de imposante rotskust rond Rointe du Penhir

Hoe kom je in Bretagne vanuit Nederland?

Bretagne strekt zich over lange afstand in zee uit. Het zal er dus aan liggen waar in Bretagne je vakantie in Frankrijk start.

Deze route begint in het prachtige Mont Saint-Michel, dat op de grens van Normandië en Bretagne ligt. Vanaf Utrecht is het via de tolwegen ongeveer 800 kilometer rijden naar het startpunt. Vermijd je net als wij graag de tolwegen dan is het ongeveer een uur langer rijden. Qua afstand maakt het niet zo veel uit welke route je kiest. Op Google kies je de optie "tolwegen vermijden", makkelijk en leuker bovendien.

Het meest westelijke punt dat je in Bretagne kunt bereiken is de kust bij Brest, op ruim 1000 kilometer rijden vanaf Nederland en ook het zuidoosten van Bretagne ligt op een kleine 1000 kilometer rijden. Dit is de kortste route. Kies je ervoor om de kust van Bretagne te volgen dan komen er nog wel wat kilometers bij maar dat is onderdeel van je vakantie!

Bretagne combineren met Normandië

In principe kun je binnen een dag van- of naar Bretagne rijden hoewel wij het persoonlijk liever wat rustiger aan doen.

Wanneer je tijd hebt raad ik je zeker aan om Bretagne te combineren met Normandië. Hier vind je naast Le Mont Saint-Michel ook de indrukwekkende D-day stranden. Ook kun je er prachtig wandelen over de krijtrotsen rond Etretat of vakwerkhuizen bewonderen in stadjes als Honfleur, Rouen en Caen. Voor elk wat wils dus en je komt er toch al langs als je op weg bent naar Bretagne!

Ivonne van Myfootprints bij Etretat Chemin Des Douaniers

De spectaculaire krijtrotsen van Etretat

Onze autoroute door Bretagne Frankrijk

Onze camper en autoroute door Bretagne start in het noordoosten en volgt voornamelijk de kustlijn tot de golf van Morbihan in het zuidoosten van Bretagne. Op de terugweg naar Nederland kun je dan het rondje door Bretagne compleet maken voor je weer naar huis rijdt. Binnen 1 a 2 weken krijg je al een goede indruk van de mooiste kusten en bezienswaardigheden van Bretagne maar je kunt er ook makkelijk langere tijd spenderen.

Eenmaal ter plekke zijn de afstanden kort zodat je op deze camper en autoroute door Bretagne genoeg tijd hebt om onderweg regelmatig te stoppen. Op en top vakantie!

typisch Bretons huis met blauwe luikjes

Typisch Bretons huis met blauwe luikjes

De beste reistijd voor een vakantie in Bretagne

De beste reistijd voor een vakantie in Bretagne Frankrijk is grofweg van juni t/m september. In deze periode heb je de meeste kans op aangename temperaturen en valt er weinig neerslag. Het zeewater in Bretagne is in de zomer rond de 22 graden en heerlijk om even een dip te nemen.

Wij bezochten Bretagne in juli/aug en hadden af en toe een spatje regen en temperaturen van rond de 23 graden. Tijdens ons eerdere bezoek in november regende het behoorlijk maar achteraf begrepen we dat dit één van de natste maanden is aan de Franse westkust.

→Tip: houd je niet van drukte? Vermijd dan de maand augustus wanneer de Fransen zomervakantie hebben en massaal naar de kust trekken.

route Bretagne Frankrijk Mont Saint Michel naar Brieuc

Klik op de routekaart om hem groter te zien

Route Bretagne Frankrijk, deel 1. Le Mont Saint-Michel naar Saint Brieuc (165 km)

De beste plek om je route door Bretagne te beginnen is op de grens met Normandië. Hier heb je gelijk al één van de mooiste bezienswaardigheden van de regio te pakken. Officieel ligt Le Mont Saint-Michel in Normandië maar het zou zonde zijn om dit icoon niet mee te pakken op je route door Bretagne.

Een halve dag is genoeg om het kleine rotseiland en de baai goed te bekijken. Daarna rijd je verder via de fraaie kust richting Saint-Malo. Liefhebbers van oesters moeten onderweg zeker even stoppen in Cancale.

→Lees hier onze tips en informatie voor je bezoek aan Mont Saint-Michel.

wandelen naar Mont Saint Michel

Indrukwekkend Mont Saint-Michel ligt op de grens van Normandië en Bretagne

Saint-Malo

Voormalig piratenstad Saint-Malo ligt pal aan de kust en heeft een oude kern met indrukwekkende stadsmuren, robuuste panden en vakwerkhuizen. Perfect voor een mooie stadswandeling. Wij waren er op een grijze dag en zelfs toen was het indrukwekkend.

Na je bezoek aan Saint-Malo rijd je verder langs de kust tot de indrukwekkende rotskust rond Cap Fréhel. Onderweg zijn er genoeg plekjes om te stoppen. Neem de tijd om lekker te wandelen, aan het strand te liggen of een stadje te bekijken. Dinard ligt niet ver van Saint-Malo en is een bekende badplaats aan de noordkust van Bretagne. Ook de GR 34, die je langs de mooiste bezienswaardigheden van Bretagne voert, volgt deze kustlijn.

→Lees hier alles over ons bezoek aan Saint-Malo in Bretagne

wandelen over de oude stadsmuur van Saint-Malo

Wandelen over de oude stadsmuur van Saint-Malo

Cap Fréhel en de baai bij Saint Brieuc

Via de kust rijden we langzaam aan verder richting de baai van Saint Brieuc waar we een fijne camping gevonden hebben. Onderweg stoppen we bij een andere bezienswaardigheid van Bretagne, de vuurtoren van Cap Fréhel. Normaal gesproken is het hier al prachtig maar in de zomermaanden verandert de rotskust rond de vuurtoren in één grote bloemenzee. Paarse heide en gele brem voeren dan de boventoon tijdens je kustwandeling.

Parkeren doe je vlakbij de vuurtoren (tegen betaling) of op diverse kleine parkeerplaatsen langs de D 34. Vanaf hier wandel je via fraaie kustpaden richting de vuurtoren.

paarse heide bij de vuurtoren van Cap Fréhel Bretagne Frankrijk

Kleurrijke paarse heide bij de vuurtoren van Cap Fréhel

Eindeloze baaien; laagtij in Normandië en Bretagne

Tijdens onze vakantie in Bretagne waren we onder de indruk van het grote verschil tussen eb en vloed. Waar bij hoogtij het water vaak bijna tot aan de kust komt verandert tijdens laagtij dezelfde baai in één groot strand. Hét tijdstip waarop de Fransen er komen kletsen, zonnebaden en een potje jeu de boules spelen. Wie van lange strandwandelingen en rotsachtige baaien houdt kan zich helemaal uitleven.

Wij wandelden dwars door de baai van Saint-Brieuc richting de Chapelle Saint-Maurice en vanaf daar via de GR 34 weer bovenlangs terug. Vanaf ons privé terrasje op de camping zagen we na afloop de baai weer volstromen.

NB: Informeer naar de getijden en laat je niet verrassen. Het water komt namelijk in een behoorlijk snel tempo weer op.

Overnachten: Camping Bellevue Mer Hillion. Prima camping met op plek 1 t/m 8 een eigen dek mét zeezicht! Ook huisjes te huur en 2 trekkershutjes voor wandelaars.

laagtij in de baai van Saint Brieuc Bretagne

Laagtij in de baai van Saint Brieuc in Bretagne

camping Bellevue Mer Hillion Bretagne

Proost, op Bretagne 🙂




camper en autoroute Bretagne Frankrijk

Auto en camperroute Bretagne Frankrijk: van Saint Brieuc naar Huelgoat (174 kilometer)

Vanaf de baai van Saint Brieuc gaat de route verder naar één van de bekendere bezienswaardigheden van Bretagne; de roze granieten kust of Côte de Granit Rose. Onderweg maken we een korte stop om even rond de abdij van Beauport te wandelen. Opnieuw wandelen we over de GR 34, dit lange afstands wandelpad vormt een rode draad op onze reis door Bretagne. Daarna maken we nog een stop in het kleine Tréguir waar we verrast worden door de prachtige vakwerkhuizen in het historisch centrum.

Helaas zijn de veerboten naar Île-de-Bréhat allemaal volgeboekt en slaan we dit eiland met spijt over. Een goede reden om nog eens terug te komen naar Bretagne!

wandelen rond abdij de beauport Bretagne Frankrijk

historisch centrum Tréguir in Bretagne

Slenteren door het historisch centrum van Tréguir in Bretagne

De Côte de Granit Rose

We volgen zo veel mogelijk de kust tot de Côte de Granit Rose. Deze indrukwekkende rotskust is één van de grote bezienswaardigheden in Bretagne en dat merken we aan de drukte. Vanaf het strand van Saint Guirec wandelen we over een goed pad langs de mooiste rotsen. Natuurlijk klimmen en klauteren we ook regelmatig op de rotsen. Bij de laatste rotspartij steken we weer door richting de parkeerplek en gaan we een plekje zoeken om te overnachten. Wat een heerlijke dag!

Côte de Granit Rose Bretagne Frankrijk

wandelen bij de Côte de Granit Rose Bretagne

Wandelen bij de Côte de Granit Rose in Bretagne. De GR 34 maakt hier een extra lus

Van de kust naar het binnenland van Bretagne en weer naar de kust

Nadat we de roze granieten kust achter ons hebben gelaten vervolgen we onze weg langs de kust tot aan Plestin Les Gréves waar we nog een middag aan het strand verblijven. Het blijft mooi om te zien hoe de baai droogvalt en een aantal uur later weer bijna helemaal onder water staat. De dag erop rijden we het binnenland in naar het bos van Huelgoat.

strand bij Plestin Les Gréves Bretagne

Het strand bij Plestin Les Gréves Bretagne bij laagtij

baai in Bretagne Frankrijk bij laag tij

Mooie baaitjes genoeg voor een picknicklunch langs de route door Bretagne

Kleine dorpjes en stadjes in Bretagne

Tijdens onze vakantie in Bretagne maken we regelmatig de tijd om even te stoppen in een klein dorpje of stadje. Om een boodschap te doen en even rond te slenteren door de historische kern. De typische Bretonse huizen met blauwe luikjes gaan nooit vervelen en ook de Bretonse kerkhoven zijn een lust voor het oog. Het is altijd weer een verrassing en op je route door Bretagne moet je absoluut tijd uittrekken voor dit soort korte stops.

typisch Bretons straatje

Dorpje in Bretagne

Laat je verrassen door de kleine dorpjes en stadjes in Bretagne

Wandelen in het bos bij Huelgoat

De volgende ochtend rijden we het binnenland in om te gaan wandelen in het bos van Huelgoat. De grote, bemoste rotsblokken stelen de show en de camera klikt er weer vrolijk op los. Als we tegen de middag weer richting het dorp wandelen kun je duidelijk merken dat het zomervakantie is. Tijd om de drukte weer achter ons te laten en wederom naar de kust te rijden.

Het drukke Brest laten we ook voor wat het is. Onze route gaat richting Crozon waar we een camping gevonden hebben mét uitzicht!

Overnachten: Camping Le Panoramic in Telgruc-sur-Mer. (Met verwarmd zwembad en grote, natuurlijke plekken)

Le Ménage de la Vierge Huelgoat Bretagne

De imposande rotsformatie van Le Ménage de la Vierge  in Huelgoat

route Bretagne Frankrijk Huelgoat naar Carnac

Route Bretagne Frankrijk: van Huelgoat naar Carnac ( 346 km)

De kustlijn in het noordwesten van Bretagne is echt spectaculair. Ruig, met torenhoge kliffen en brede, met rotsen omzoomde baaien. De zon laat zich regelmatig zien en de dagen vliegen voorbij. Alleen in dit stuk van Bretagne kun je makkelijk een week blijven. Elke rotspunt is even overweldigend en elke baai even aanlokkelijk.

Pointe du Penhir en Pointe du Raz

We wandelen van het oorlogsmuseum naar de imposante rotsen bij Pointe du Penhir. In de middag luieren we op het strand bij Plage de Veryac'h. Het water is fris maar heerlijk om even af te koelen.

De dag erop wandelen we bij nog zo'n prachtige kliffenkust rond Pointe du Raz. Deze keer strijken we neer op Plage de la Baie des Trépassés. Hier tonen surfers hun kunsten in de golven, worden zandkastelen gegraven en spelen vaders voetbal met hun kroost. Na drie dagen strand, rots en wind rijden we weer verder.

rotskust bij Pointe du Penhir Bretagne Frankrijk

Genieten van rotskust bij Pointe du Penhir

Plage de Veryac'h.Bretagne

wandelen bij Pointe du Raz Bretagne

Wandelen over het kustpad bij Pointe du Raz

Historisch Bretagne in Concarneau en Carnac

Het volgend deel van de route door Bretagne Frankrijk brengt ons langs Quimper. Hoewel we gelezen hebben dat het centrum met de vakwerkhuizen de moeite waard is slaan we de stad toch over. Het is helaas onmogelijk om alles te zien en we komen vast wel weer eens terug in Bretagne.

Wel wandelen we langs de haven en door het historisch centrum van Concarneau, La Ville Close. Deze ligt op een eiland en is nog geheel omsloten door de oude stadsmuren. Het is er mooi maar behoorlijk druk. Jammer maar dat hoort nu eenmaal bij het hoogseizoen in Frankrijk.

Concarneau Bretagne

Het verdedigingsbolwerk rond La Ville Close in Concarneau

De megalieten van Carnac

Onze voornaamste reden om Carnac te bezoeken is de grote hoeveelheid megalieten die in de omgeving te vinden is. Eenmaal ter plekke schrikken we van het grote toeristische gehalte van de plek. De parkeerplaatsen zijn bomvol, er rijdt een toeristentreintje en de megalieten mag je alleen van dichtbij bekijken met een gids tijdens een speciale tour. (In de winter wel vrije toegang).

Uiteindelijk besluiten we daarom vrij snel door te rijden naar het enorme strand waar we een tijd liggen en even het dop in slenteren voor een ijsje. Ook hier overvalt ons de enorme drukte. Tijd om een rustig overnachtingsplukje op te zoeken. De nacht brengen we door op een speciaal voor campers bestemde baai die we op Park4Night vinden. Ideaal en heerlijk rustig.

megalieten carnac

routekaart Bretagne Frankrijk Carnac naar golf van Morbihan

Route Bretagne Frankrijk: van Carnac naar de golf van Morbihan (87 kilometer)

Nadat we Carnac achter ons hebben gelaten rijden we richting het eindpunt van onze reis door Bretagne, de baai van Morhiban. Onderweg maken we nog een stop om het oude centrum van Vannes te bezoeken. Naast een haven en megalieten museum vind je in het oude stadscentrum veel smalle straatjes met traditionele en kleurrijke vakwerkhuizen. Ook treffen we er een paar mooie Street Art werken aan.

Inmiddels is de eerste zwarte zaterdag net geweest en dat merken we. Nadat we ruim 3 uur tevergeefs naar een camping hebben gezocht besluiten we wederom een nacht wild te kamperen. Thank god for campers and Park4night! Het wordt tijd om Bretagne vaarwel te zeggen.

Op onze laatste dag wandelen we langs de uitgestrekte baai, zoeken een strandje op en eten een lekker hapje op een gezellig terras. Daarna verlaten we Bretagne en rijden verder richting de Dordogne waar we met mijn broer hebben afgesproken.

vakwerkhuizen in Vannes

Kleurrijke vakwerkhuizen in Vannes

Golf van Morbihan Bretagne Frankrijk

wandelpad Golf van Morbihan Bretagne Frankrijk

Wandelpad in de baai van Morbihan

Het rondje door Bretagne afmaken

Wil je het rondje door Bretagne afmaken? Rijd dan via Rennes en het Château de Fougères weer naar Mont Saint-Michel. Dit is nog ongeveer 250 kilometer extra rijden. In totaal komt je route door Bretagne dan op ruim 1000 kilometer. Wij trokken twee weken uit voor het eerste deel maar je kunt makkelijk nog veel langer in Bretagne blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld nog diverse eilandjes langs de kust te ontdekken.

Bonne Vacance!

We wensen je een hele fijne vakantie in Bretagne. Geniet van het mooie Frankrijk.

Ben je op zoek naar nog meer leuke routes met de auto of camper?

Dit zijn onze tips voor de mooiste camper routes van Europa

Liever in eigen land op pad? Bekijk dan zeker even onze route door Friesland of de route door Noord-Holland.

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Bretagne en Frankrijk:

 

Geplaatst in Europa, Frankrijk, kamperen, Roadtrips.

5 reacties

    • Hoi Jeroen. Dank voor je vraag. Wij hebben de route voor onszelf getrackt maar om het ook voor jullie bruikbaar te maken moet er nog het eea aan gedaan worden. Hij komt er aan maar wanneer weet ik nog niet. Voor nu hoop ik dat je ook het eea kunt met de kleinere routekaartjes van Bretagne die ik in het blog heb geplaatst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *