Rondreis Belize, route en tips 2 a 3 weken

Belize is het laatste land dat wij bezochten tijdens onze lange reis door Midden-Amerika. In eerste instantie trok het land ons vooral vanwege het snorkelen en duiken op het Belize Barrier Reef maar we werden aangenaam verrast door wat er nog meer te zien was. Belize is relatief klein maar enorm gevarieerd. Naast bounty eilanden, fijne stranden en het Belize Barrier Reef vind je er groene jungle en Maya tempels. Een mooi land waar je makkelijk 2 a 3 weken kunt doorbrengen en dat je perfect kunt combineren met andere bestemmingen in Midden-Amerika. In dit blog vind je onze route door Belize en tips voor je eigen rondreis in Belize.

Wat is de beste route door Belize?

Omdat Belize redelijk klein is is er niet echt een "beste route". Waar je naartoe gaat en in welke volgorde zal afhangen waar je het land binnenkomt en weer verlaat en eigenlijk doe je het nooit verkeerd.

Wij kwamen Belize binnen vanuit Guatemala en reisden vanuit het meer van Petén en de Maya tempels van Tikal over land naar San Ignacio. Dit kleine stadje ligt midden in de jungle aan de westkant van Belize. Vanaf San Ignacio kun je een bezoek brengen aan Mayastad Caracol en ook de prachtige ATM grot ligt niet ver. Aan het eind van onze tijd in Belize vlogen we vanaf Belize City weer naar Nederland.

De start van je rondreis Belize

Combineer je een rondreis door Belize met Guatemala dan is er naast San Ignacio nog een tweede plek om je reis door Belize te beginnen. Punta Gorda is het meest zuidelijke punt van Belize en een ideaal startpunt wanneer je vanuit Rio Dulce en Livingston naar Belize reist.

Combineer je de reis door Belize met Mexico? Dan kan Orange Walk een perfecte eerste (of laatste) bestemming zijn. Hier vind je de prachtige jungle tempels van Lamanai waarna je makkelijk doorreist naar de kust van Belize.

Vlieg je naar Belize dan land je op het vliegveld van Belize City. De stad zelf is niet echt bijzonder en de meeste mensen reizen gelijk door. Vanaf Belize City zit je binnen een paar uur in Oranje Walk, San Ignacio of op het bounty eiland Caye Caulker.

Onze route door Belize

De belangrijkste bezienswaardigheden in Belize kun je bijna allemaal met het openbaar vervoer of met de boot bereiken. Wil je echter iets meer van het gebaande pad dan kan het ook erg fijn zijn om een auto te huren. Omdat wij al veel gereisd hebben kiezen we voor een middenweg. Wij kiezen voor onze rondreis Belize voor het openbaar vervoer naar onze bestemmingen en maken daar losse dagtrips. Zo hoeven we niet al te veel meer te regelen terwijl we toch veel kunnen zien.

Dag 1-2 San Ignacio

Wij beginnen onze rondreis door Belize in San Ignacio. Vanaf ons hotel aan het meer van Petén in Guatemala kun je met een vroege bus naar Belize reizen. Omdat ik niet zo'n ochtendmens besluiten we op eigen gelegenheid met tuk tuk en minibus naar de grens te reizen. Nadat we de douane gepasseerd zijn pakken we een shared taxi die ons naar San Ignacio brengt. San Ignacio ligt midden in de jungle en is een prachtige plek om je reis door Belize te beginnen.

Op dag twee maken we een dagtrip naar de diverse bezienswaardigheden rond San Ignacio. We rijden dwars door het groene en waterrijke Mountain Pine Ridge en bezoeken de indrukwekkende Rio Frio Cave. Daarna is het tijd voor het Maya complex Caracol. Na het geweld van Tikal ben ik bang dat het misschien tegen zal vallen maar niets is minder waar. Caracol ligt midden in de jungle en naast de mooie tempels spotten we er brulapen, parkieten en toekans. Op de terugweg bezoeken we de rotspoelen en watervallen van Rio On waar we nog even kunnen zwemmen en de mooie omgeving kunnen bewonderen.

Rio Frio Cave Mountain Pine Lodge Belize

De Rio Frio Cave

Caracol Maya tempels Belize

Uitzicht over de Maya tempels van Caracol

Dag 3-5 Ambergris Caye

Vanuit San Ignacio rijden we met de bus naar Belize en daarna stappen we op de ferry naar San Pedro op Ambergris Caye. Ik had zo veel enthousiaste verhalen gelezen over Ambergris Caye maar wanneer we er eenmaal zijn valt het behoorlijk tegen. Terwijl wij met een gehuurde fiets over het eiland rijden passeert ons één grote stoet van golfkarretjes met blije Amerikanen. De stranden zijn volgebouwd met luxe resorts en er is niet veel bounty meer aan.

De volgende dag maken we een trip naar het Hol Chan Marine Reserve dat deel uitmaakt van het Belize Barrier Reef. Omdat veel van het mooiste koraal ondiep ligt kun je er prima snorkelen. Terwijl ik geniet van het prachtige onderwaterleven als murenes, barracuda's, roggen, haaien en heel veel vis maakt Frank 2 mooie duiken. Wat een heerlijke dag!

verpleegsterhaaien in Belize

Verpleegsterhaaien bij een stop op Shark Alley

Dag 6-7 Caye Caulker

We treffen het niet want we zijn met Pasen op één van de hotspots van Belize en het is behoorlijk druk. Toch is de sfeer nog steeds prima op Caye Caulker en vinden we makkelijk een hotel. Nadat we gesetteld zijn wandelen we naar een paar strandjes en boeken een snorkel trip voor de dag erop. De snorkeltour brengt ons naar het Caye Caulker Marine Park. Ook hier is het weer echt genieten geblazen van het onderwaterleven. Dit is wat we voor ogen hadden, super!

Caye Caulker Belize

Kleurrijke gebouwen, witte stranden en palmbomen....Caye Caulker

Dag 8 - 10, met de zeilboot van Caye Caulker naar Dangriga

Op dag 8 zijn we al vroeg op pad om in te checken voor onze zeiltrip. In drie dagen zeilen we op een kleine boot langs diverse eilanden naar Dangriga. Onderweg stoppen we regelmatig om op het Belize Barrier Reef te snorkelen en we slapen op kleine eilandjes. Naast enorm veel vis spotten we ook nog haaien, dolfijnen, zeearenden en zeekoeien. Het is één groot avontuur en het hoogtepunt van onze reis door Belize. Onze tour eindigt in de haven van Dangriga vanaf waar wij gelijk met de bus en minibus doorreizen naar Placencia.

zeiltrip Belize

Dag 11 - 13 Placencia

Placencia ligt op een schiereiland met mangroves aan de ene en strand aan de andere kant. Op de eerste dag verkennen we de diverse stranden. Dag twee staat in het teken van alweer een dagje snorkelen en duiken, dit keer naar de Silk Cayes. We krijgen er geen genoeg van.

De volgende dag maken we een trip naar Monkey River om te gaan wildlife spotten. Als we er naartoe varen spotten we al dolfijnen, zeeschildpadden en diverse soorten vogels. Eenmaal ter plekke varen we met een boot de rivier op om het leven langs het water te bekijken. Naast veel soorten vogels spotten we ook apen, leguanen en krokodillen. Op de terugweg varen we door de mangroves om Manatees (zeekoeien) te spotten en met succes. Wat een prachtige dag!

Cockscomb Basin Wildlife Preserve, Crocodile

Dag 14 - 17 Hopkins

Onze volgende stop is badplaats Hopkins waar we een fijn huisje aan het strand hebben geboekt. Nadat we uit de bus zijn gestapt blijkt het nog even lopen maar daarna is het relaxen geblazen. Hopkins is een beetje een gek dorp maar op ons plekje zitten we helemaal snor en de hangmat ligt prima.

Hopkins is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Cockscomb Basin Wildlife Reserve. Je kunt er ook slapen maar dat is zo enorm duur dat wij een daguitstapje maken. Met de lokale bus reizen we naar het Maya centrum en vanaf daar pakken we een (te dure) taxi. Dit is een plek waar een auto goed van pas zou komen. In het park kun je met veel geluk ook jaguars spotten maar dat is voor ons nu niet weggelegd.

In het reserve wandelen we de Tiger Fern trail (7 km retour) die ons naar een hoge piek en twee watervallen brengt waar we ook kunnen zwemmen. Op de terugweg spotten we kolibries en veel andere vogels. Het is zweten geblazen vandaag maar enorm mooi en fijn om weer eens te wandelen.

Cockscomb Belize

Waterval langs de Tiger Fern Trail

Dag 15 - 16 Orange Walk

Het is een relatief lange reis van Hopkins naar Orange Walk. We nemen de vroege bus van 7 uur naar Dangriga, daarna reizen we door naar Belmopan en via Belize City naar Orangewalk. In totaal zijn we ruim 6 uur onderweg en moeten we 2 keer overstappen.

De volgende dag bezoeken we met een tour de indrukwekkende Maya tempels van Lamai waar we via een mooie boottocht over de New River aankomen.

things to do in Belize; Lamanai

Maya tempel Lamanai

Dag 17 - 18 Crooked Tree

Vanuit Orange Walk reizen we door naar Crooked Tree. Een park dat vooral bekend staat om de vele vogels maar waar je ook ander wildlife kunt spotten.

Helaas is de bus van 1 uur vol en moeten we een bus later nemen. Bij de bushalte worden we opgepikt door Robert van de B&B waar we zullen slapen. Eenmaal daar relaxen we bij het zwembad dat midden in de natuur ligt en gaan we op zoek naar vogels tijdens een wandeling in de buurt. De dag erop maken we een mooie boottocht vanuit de nabijgelegen Birders Lodge. We varen over een lagune en door een kreek en spotten krokodillen, varanen en heel veel vogels waaronder diverse soorten ijsvogels.

Crooked Tree Belize

Met de boot op zoek naar wildlife in Crooked Tree

ijsvogel in Crooked Tree tijdens rondreis Belize

Eén van vele ijsvogels

Dag 19 - 21 Caye Caulker

We eindigen onze reis door Belize op Caye Caulker waar het een stuk rustiger is dan de eerste keer. De laatste dagen van de reis relaxen we voornamelijk en gaan we nog één keer duiken en snorkelen op het Belize Barrier Reef. En daarmee komt er een eind aan onze rondreis Belize. Wat hebben we veel gezien en gedaan!

Heb jij Belize al eens bezocht? En was je net zo verrast als wij?

 

Geplaatst in Belize, Midden-Amerika, Roadtrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *