vlag Friesland

Rondje Friesland: autoroute langs de mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Rondje Friesland. Deze autoroute begint in Leeuwarden en gaat langs de mooiste bezienswaardigheden in Friesland. Natuurlijk ontbreken de Friese Elfsteden, Waddeneilanden en de prachtige Nationale Parken van Friesland niet op deze route. Varen, wandelen, fietsen, cultuur en natuur. Alle ingrediënten voor een perfecte vakantie in het noorden van Nederland!

Rondje Friesland

De laatste jaren was ik regelmatig een aantal dagen in Friesland. Dit jaar ontdekte ik samen met Frank Friesland met onze camper. Vanuit al deze ervaringen stelde ik een ultiem rondje Friesland samen. Een basisroute van 2 a 3 weken langs de mooiste bezienswaardigheden in Friesland. Met tips voor leuke plekken om te overnachten mét en zonder camper.

Ons rondje Friesland begint in de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Vanaf hier rijd je langs de indrukwekkende Elfsteden, Nationale Parken Lauwersmeer, Drents-Friese Wold, Alde Feanen en Schiermonnikoog. Onderweg kun je maar liefst 4 Friese Waddeneilanden bezoeken, is er tijd om te fietsen, wandelen en natuurlijk om te varen. Het waterrijke Friesland leent zich er perfect voor om met een boot te verkennen.

Friese wouden varen met E sloep

Sluiswachter tijdens een boottocht in de Friese Wouden

Routedetails van deze autoroute door Friesland:

  • Lengte: een kleine 400 kilometer
  • Aantal dagen: 2 a 3 weken, kan ingekort of uitgebreid worden
  • Begin en eindpunt: Leeuwarden
  • Belangrijkste bezienswaardigheden: de Friese Elfsteden, Heerenveen, de Friese Waddeneilanden, 4 Nationale Parken

Liever een ander rondje?

Wil je liever een ander rondje rijden? Omdat de afstanden tussen de bezienswaardigheden van Friesland niet al te groot zijn kun je deze autoroute makkelijk inkorten, uitbreiden of in stukjes hakken. Heb je meer tijd dan valt er nog genoeg te ontdekken in Friesland. Voor je het weet keer je net als ik elk jaar weer terug.

rondje Friesland route vanuit Leeuwarden

Routekaart rondje Friesland: Leeuwarden-Lauwersmeer-Schiermonnikoog-Alde Feanen-Bakkveen-Appelscha

Start en eindpunt van het rondje Friesland: Leeuwarden

Onze autoroute begint in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Een prachtige stad die ik meermaals bezocht en die in 2018 zelfs de culturele hoofdstad van Europa was. Leeuwarden heeft een sfeervol centrum en is het start en eindpunt van de Friese Elfstedenroute.

Wandel door de historische binnenstad en bekijk de fontein bij het station. Ga op zoek naar de mooiste Street Art van Leeuwarden of de Miniature people. Beklim de scheve toren van Oldehove, bezoek de Blokhuispoort of één van de andere musea.  Lekker eten en drinken doe je bij Bowls 'n Rolls, Stek, Eetcafé het Leven, en Bûter & Brea. Wandel zeker ook even binnen bij House of Taste om nog wat lekkers mee naar huis te nemen!

Lees ook: onze tips voor je stedentrip Leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden:

blokhuispoort leeuwarden

De blokhuispoort is één van de mooie bezienswaardigheden in Leeuwarden

Street Art Leeuwarden

In Leeuwarden vind je veel mooie Street Art

Uitwaaien op Ameland

Vanaf Leeuwarden gaat de het rondje Friesland naar het noorden van Friesland. Ben je gek op de Waddeneilanden? Rijd dan als eerste naar Holwerd om het veer naar Ameland te pakken. De auto mag mee naar het eiland maar Ameland verken je ook prima met de fiets. Op Ameland vind je namelijk meer dan 100 kilometer aan fietspaden!

Combineer het fietsen met een paar uur op het strand. Beklim de vuurtoren van Ameland of bezoek één van de gezellige dorpjes. In een paar dagen krijg je al een prima eerste indruk van het eiland.

Overnachten op Ameland:

 

vuurtoren Ameland

Op de fiets naar de rood-witte vuurtoren van Ameland
De Friese Elfsteden

Friesland is het thuis van de "Tocht der Tochten", de Elfstedentocht. Helaas is de laatste schaatstocht al lang geleden geschaatst maar tegenwoordig kunnen de liefhebbers de Elfsteden ook via andere routes bezoeken. Zo is er een Elfsteden wandelroute, een Elfstedenroute met de auto én een Elfsteden fietsroute. Ons rondje Friesland komt langs alle 11 steden, te beginnen met het prachtige Dokkum.

Wandelen door historisch Dokkum

Het centrum van Dokkum verken je het best te voet. Je auto of camper parkeer je makkelijk op één van de (gratis) parkeerplaatsen aan de rand van de binnenstad. Wij wandelen een mooie stadswandeling door Dokkum. Met deze wandeling kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Dokkum waaronder de Bonifatiuskerk en de Elfstedenbankjes in het historische centrum.

Overnachten bij Dokkum:

Elstedenbankje in Dokkum

Eén van de Elfstedenbankjes in het centrum van Dokkum

Naar de Friese Waddenkust

Vanuit Dokkum rijd je richting de kust, naar het kleine plaatsje Moddergat. Hier parkeer je de auto en wandel je over de dijk en langs het wad. In Moddergat ervaar je uit de eerste hand hoe zee en land met elkaar verbonden zijn. Wil je iets bijzonders? Ga dan Wadlopen bij Moddergat en ontdek de drooggevallen Waddenzee. Of bezoek de oude vissershuisjes in museum 't Fiskershúske.

De volgende stop van het rondje Friesland is Lauwersoog, aan de uiterste noordkant van het Lauwersmeer. Vanaf Lauwersoog vaar je binnen het uur naar één van de volgende hoogtepunten van het rondje Friesland: Schiermonnikoog. Liefhebbers kunnen vanaf de haven van Lauwersmeer ook Wadlopen naar Schiermonnikoog.

Waddenkust bij Moddergat Friesland

De Waddenkust bij Moddergat in Friesland
Rondje Friesland: de Nationale Parken van Friesland

Op je rondje Friesland mag een bezoek aan de Nationale Parken van Friesland natuurlijk niet ontbreken. In de provincie vind je maar liefst 4 van de in totaal 21 Nationale Parken die Nederland rijk is.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het eerste park dat we tijdens ons rondje Friesland bezoeken is Nationaal Park Schiermonnikoog. Dit Friese Waddeneiland is het thuis van de breedste stranden van Europa. Daarnaast vind je er uitgestrekte kwelders, helder witte duinen en een eindeloze kustlijn. De auto parkeer je in de haven van Lauwersoog en daarna verken je Schiermonnikoog met de fiets of al wandelend.

→Lees hier al onze tips voor een dagje of korte vakantie op Schiermonnikoog.

Overnachten op Schiermonnikoog:

Landal Vitamaris Schiermonnikoog, gratis parkeren, appartementen van 2-8 personen, zwembad, sauna, fietsverhuur, goede prijs-kwaliteit verhouding

Hagelwit strand en duinen met helmgras

Hagelwit strand en duinen met helmgras op Schiermonnikoog

Nationaal Park Lauwersmeer en de Alde Feanen

Als je voldoende bent uitgewaaid is het tijd om weer naar het vasteland te varen. Daar wachten namelijk nóg 2 prachtige nationale parken op je, Nationaal Pak Lauwersmeer en Nationaal Park de Alde Feanen. Deze parken liggen niet ver van elkaar en mogen zeker niet ontbreken op je rondje Friesland. Een ander mooi gebied in de buurt is het veenlandschap rond De Veenhoop.

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de vroegere zeebodem van het Lauwersmeer ontstond een bijzonder, waterrijk gebied. Thuis voor vele vogels waaronder de indrukwekkende zeearend, kluut, lepelaar en de buidelmees. Een onmisbare schakel in de vogeltrek. De Waddenzee is één van de duisterste plekken van Nederland. In 2016 is het Lauwersmeergebied officieel uitgeroepen tot een Dark Sky Park. Bij helder weer kun je hier zelfs de melkweg onderscheiden!

Start je dag in Nationaal Park Lauwersmeer in Activiteitencentrum Lauwersnest of in één van de vier jachthavens. Maak een mooie wandeling of fiets een rondje Lauwersmeer, ook leuk!

fietsen in Friesland Nationaal Park Lauwersmeer

Konikpaarden in Nationaal Park Lauwersmeer

nest buidelmees in Nationaal Park Lauwersmeer

Het nest van de buidelmees in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen is een veengebied en lang in gebruik geweest om turf te winnen. Dit bijzondere (en natte) gebied bestaat uit diverse meren, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen en kent een grote variatie aan plant en diersoorten.

Eén van de leukste manieren om het gebied te verkennen is per boot. Daarnaast kun je er ook prima wandelen en fietsen via de pontjesroute. Grou en (het bezoekerscentrum in) Earnewâld zijn goede startpunten voor je dag in de Alde Feanen.

Overnachten in de buurt van de parken:

imposante wolkenlucht in Nationaal Park De Alde Feanen

Imposante wolkenlucht in Nationaal Park De Alde Feanen

Pontje Alde Feanen Friesland

Het pontje van de Alde Feanen is onderdeel van je wandelroute of fietstocht

Het andere Friesland: De Friese Wouden

In het westen en midden van Friesland vind je open en grootschalig landschap. Een heel ander landschap dan in de zuidoosthoek van Friesland dat ook wel "het andere Friesland" genoemd wordt. In De Friese Wouden (Fryske Wâlden) kom je juist meer kleinschalige landschappen tegen. Hier bepalen bossen, houtwallen, heide en stuifzand, graslanden en kronkelende beken het landschap. Het gebied is zelfs zó speciaal dat het is aangewezen als Nationaal Landschap.

De Friese Wouden zijn een walhalla voor de actieve vakantieganger. Alleen in dit gebied kun je al makkelijk je hele vakantie doorbrengen!

Foodwalk Friesland

Kleinschalig coulissenlandschap in de Friese Wouden

Stuifzand, heide en bos bij Bakkeveen

Bakkeveen is één van de bekendste plaatsen in Zuidoost Friesland en ligt midden tussen de bossen, heide en stuifzandvlaktes. Wij wandelden er een mooie wandelroute door de bossen rond Landgoed De Slotplaats en de Duurswouderheide. Een stukje Noord-Brabant in Friesland. Bakkeveen is ook erg geliefd bij fietsers die hun routes uitstippelen via de Friese fietsknooppunten.

Overnachten in de buurt van Bakkeveen

Vlonderpad in 't Oude Bosch Bakkeveen

Vlonderpad in de bossen rond Bakkeveen

Appelscha, het Fochteloërveen en Nationaal Park Drents-Friese Wold

Appelscha is één van de andere toeristische hubs van zuidoost Friesland en ligt in het uiterste zuiden van de provincie op de grens met Drenthe. Vanaf hier wandel en fiets je door het prachtige Fochteloërveen en Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland.

Het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is één van de laatste hoogveengebieden van West-Europa. Hier geniet je van eindeloze vergezichten, ruimte en rust. Wandel, fiets, beklim uitkijktoren "De Zeven" voor het mooiste uitzicht. Pak je verrekijker en ga op zoek naar de kraanvogels die in dit gebied broeden. De zonsondergang in het Fochteloërveen is magisch. Hét tijdstip waarop de vele vogels hun plek voor de nacht opzoeken en de kikkers weer beginnen te kwaken. Appelscha is nog geen 6 kilometer weg dus je bent zo terug!

zonsondergang in het Fochteloërveen Friesland

Zonsondergang in het Fochteloërveen

Fochteloërveen vanuit uitkijktoren De Zeven

Uitzicht over het Fochteloërveen vanuit uitkijktoren De Zeven

Fietsen en wandelen in het Drents-Friese Wold

Zelf bezochten we het Drents-Friese Wold in de herfst en als je het ons vraag is het in die tijd zeker nét zo mooi als de bosgebieden op de Veluwe. Vanaf de 33 meter hoge Bosbergtoren bij Appelscha (toegangskaartje) heb je een perfect uitzicht over het hele gebied.

Overnachten bij Appelscha:

  • B&B Trefkerk, historisch gebouw, sfeervol, lekker ontbijt, aan rand nationaal Park Drents-Friese Wold
  • Camperplaats Appelscha, 20 ruime plaatsen, rustige plek, douche tegen betaling

Rondje Friesland langs de Friese Elsteden

Routekaart rondje Friesland: Appelscha-Heerenveen-Elfsteden-Leeuwarden

fietsen in het Drents Friese Wold

Fietsen in het Drents Friese Wold

Rondje Friesland, Heerenveen

Ook grote stad Heerenveen ligt in Zuidoost Friesland. Heerenveen ontstond rond 1550 en is daarmee het oudste veenkanaaldorp in Nederland. In het historisch centrum wandel je langs prachtige panden als de Crackstate en Oenemastate of Molen Welgelegen.

Is het lekker weer dan kun je Heerenveen ook perfect vanaf de boot of met een sup bekijken. Eten en drinken doe je bij het Postkantoor, Pannenkoekenschip Heerenveen of Sushirestaurant Kokyo om er maar een paar te noemen. Keus genoeg uit leuke restaurants in Heerenveen.

Oranjewoud en Museum Bélvedère

Oranjewoud ligt ten oosten van de stad Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen waar je vrij kunt wandelen. Door het bos, parken met statige bomenlanen en langs indrukwekkende buitenhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes.

Combineer je wandeling in Oranjewoud met een bezoek aan Museum Bélvedère. Of beklim de Belvedère toren. Deze 100 jaar oude uitkijktoren is een rijksmonument met een prachtig uitzicht vanaf de top. Wie weet spot je wel één van de vele damherten of reeën die in Oranjewoud leven.

→Wij tippen deze wandeling door de mooiste delen van Oranjewoud.

Overnachten Bij Heerenveen:

ree tijdens wandelen in Oranjewoud

Reeën genoeg in Oranjewoud

terrasje aan het water B&B Uitgerust Voor Zaken

Heerlijk relaxen aan het water bij B&B Uitgerust voor zaken

Rondje Friesland, nog meer Elfsteden

Heerenveen is de ideale uitvalsbasis voor het bekijken van de zuidelijke steden langs de Elfstedenroute. Op het rondje Friesland rijdt je langs alle steden. Na het eerdere bezoek aan Dokkum en Leeuwarden kom je op het laatste deel van het rondje Friesland door de andere 9 steden waarna de route weer in Leeuwarden eindigt.

Hoewel alle stadjes leuk zijn hebben we natuurlijk een paar favorieten. Mocht je niet alle Elfsteden willen bezoeken dan raden we je aan om zeker te stoppen in IJlst (met de overtuinen), klein maar o zo fijn Sloten, en sfeervol Sneek. Ook een wandeling over de dijk bij Hindeloopen is een aanrader. Vergeet niet op zoek te gaan naar de 11 fonteinen. Deze fonteinen zijn ontworpen toen Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Friesland was en elke keer weer een verrassing.

Meer zien van de Elfsteden? Lees dan onze route en tips voor de Elfstedentocht route met de auto of camper

Overnachten bij de Friese Elfsteden:

centrum Sloten rondje Friesland

Het centrum van Sloten tijdens een rondje Friesland

fontein van Stavoren Friesland

De grote vis, fontein van Stavoren

leeuwen fontein van Workum

De leeuwen fontein van Workum

Rondje Friesland: Terschelling en Vlieland

Ben je een echte fan van de Waddeneilanden? Vanuit Elfsteden en havenstad Harlingen kun je maar liefst twee van de 4 Friese Waddeneilanden bezoeken, Vlieland en Terschelling. Wij namen ze niet mee op onze route door Friesland maar volgens liefhebbers zijn ze allebei absoluut de moeite waard.

Vanuit Harlingen is het nog een klein stukje richting Leeuwarden waar het rondje Friesland weer eindigt. Onderweg maak je nog een stop om de historische binnenstad van Franeker te bekijken. Daarna is het tijd om terug te blikken op een fijne vakantie in het noorden van Nederland.

Heb jij ook al zo'n zin in een rondje Friesland?

Geplaatst in camper, Europa, Friesland, kamperen, Nederland, Roadtrips.

4 reacties

  1. Wat een mooi verslag met bijbehorende foto 😁. Wij wonen zelf in Friesland, maar zagen tóch nieuwe dingen. Dus alles opgeslagen. Dank voor je Friesland promotie.

  2. Wat goed dit! Ik mis nog wel even de Zuidwesthoek, tussen Lemmer en Stavoren is ook prachtig (vooral Oudemirdum, Mirns en Laaksum) maar wie weet komt dat nog haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *