Preikestolen wandeling Noorwegen

Nederland Noorwegen, reisverslag camper route Noorwegen

Noorwegen.... het land dat al op mijn bucketlist staat sinds we ons campertje kochten. Eindelijk is het zo ver en gaan we vanuit Nederland naar Noorwegen rijden. Lekker op de bonnefooi, zoals we dat graag doen en regelmatig wildkamperen, want dat kun je in Noorwegen als geen ander. Natuurlijk bezoeken we ook de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen maar alles staat open.

Onze mooie camper route naar en in Noorwegen

In dit reisverslag deel ik onze camper route Noorwegen, tips, wandelingen en mooie bezienswaardigheden. Met foto's van alle mooie plekjes die we gaan ontdekken. En nu maar duimen dat het weer in Noorwegen ons gunstig gezind is. We gaan het beleven, leuk dat je met ons mee reist op onze vakantie in Noorwegen. Inntil da!

Camper route Noorwegen:

Sinds onze vakantie in Fins Lapland zijn we verliefd op de prachtige natuur in het noorden van Europa en willen we graag meer ontdekken. Volgens andere Noorwegen reizigers maakt het eigenlijk niet zo veel uit waar je naartoe gaat en wat je ziet want alles is mooi in Noorwegen. Iedere rit een ontdekking, elke waterval en fjord weer prachtig en sfeervolle, kleurrijke stadjes om het af te toppen. Alleen het weer hé, dat is wel een dingetje. Drie natte zomers op rij, wordt het dit jaar weer een droge(re)?

Een kaart vol speldjes, de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen

Omdat we de tijd hebben kunnen we helemaal naar de Noordkaap rijden maar of we dat gaan halen? En natuurlijk gaan we dan ook naar de Lofoten. Volgens veel reizigers is deze eilandengroep het hoogtepunt van een vakantie in Noorwegen. We gaan onze neus achterna....wie weet blijven we wel in het zuidelijk deel van Noorwegen hangen. Bezoeken we Bergen, wandelen we bij Trolltunga en Preikestolen, bekijken we de waterval Vøringfossen en rijden we diverse van de Noorse scenic routes. Mijn kaart staat vol gele speldjes en ter plekke gaat er vast nog veel meer moois komen.

Handige reisgids voor je vakantie in Noorwegen:

 

Nederland-Noorwegen, dag 1 en 2. Elke dag wat leuks en een mooie stop.....

Eindelijk is het zover en vertrekken we vanuit Nederland naar Noorwegen. Met enige vertraging vanwege de fijne wandelopdracht in de Eifel en nog een paar andere last minute afspraken maar we hebben de tijd dus geen probleem. Gelukkig controleerden we voor vertrek de camper nog eens goed want het bleek dat de marter die al enige tijd in Eersel rondzwerft de leiding van onze ruiten-wis-vloeistof kapot geknaagd had. Frank kon dus nog even aan de slag :).

We rijden langzaam aan naar het noorden. Elke dag een stukje rijden over een mooie route, "iets doen" en een leuke stop op een zo natuurlijk mogelijke plek. Het ware camperleven als je het ons vraagt.

Eerste stop: Bremen

Onze eerste stop is bij een meer net ten noorden van Bremen waar we na de rit een boekje lezen en genieten van het lekkere weer. Bij de parkeerplaats mag je ook overnachten en wat een heerlijk plekje is dat! De volgende dag fietsen we dwars door een groen park en Naturschutzgebiet naar het oude centrum van Bremen. Ik ken het van de sprookjes verhalen uit mijn jeugd (De Bremer straatmuzikanten).

De Altstad van Hanzestad Bremen heeft diverse gezellige pleintjes en veel mooie, historische panden. Perfect voor een paar uur rondslenteren en een terrasje. In Duitsland is alles gesloten op zondag, dus ook eerste en tweede Pinksterdag maar in de wijk Schnoor en op het centrale marktplein is het gezellig druk. Een prima start van onze reis naar Noorwegen.

2e Pinksterdag Bremer Marktplatz

De Bremer Marktplatz is gezellig druk op 2e Pinksterdag 

kamperen bij Bremen Duitsland

Hoe gaaf is het dat je op zulke mooie plekjes mag overnachten met de camper

Camper route Noorwegen, dag 3. Kleurrijk Ribe, Denemarken

Vaarwel Duitsland, hallo Denemarken!

Nog een laatste boodschap, even tanken en een klein half uur later passeren we de Duits-Deense grens. De komende dagen blijven we in het westelijk deel van Denemarken voor we uiteindelijk de veerboot naar Noorwegen zullen pakken.

We beginnen onze dagen in Denemarken met een bezoek aan sfeervol Ribe. Een kneuterig stadje vol klinkerstraatjes, kleurrijke gebouwen en ook veel water en groen rond het dorp.

In de zomer is Ribe een druk bezochte plek maar zo eind mei is het gezellig maar zeker niet te druk. En wat een heerlijk weer hebben we. We eten buiten en pas om half 10 verruil ik mijn korte broek voor de lange. Een prima begin van onze eerste kennismaking met Denemarken.

camper route Noorwegen. Ivonne van Myfootprints in Ribe Denemarken

Het is heerlijk slenteren in Ribe Denemarken

camper route Noorwegen. Kleurrijke huizen en klinkerstraatje in Ribe Denemarken

Zo leuk al die kleurrijke huisjes in Ribe

Uitwaaien in Denemarken, dag 4 van onze camperroute naar Noorwegen

Van het brede strand van Rømø (waar je ook met de auto en camper op mag rijden) naar het grindstrand en de kliffen op het eiland Fur. Twee heel verschillende werelden en allebei leuk. De één bereik je via een lange dijk, de ander met een veerboot en op beiden staat vandaag heel veel wind.

Oversteken naar het kleine eiland Fur

De tip om eiland Fur te bezoeken kreeg ik van mijn nicht Sonja en wat een gouden tip is het. Op Fur kun je prima wandelen (fietsen als de wind is gaan liggen) en het eiland staat ook bekend om de vele fossielen die er gevonden worden.
Voor onze eerste nacht vond ik een mooi stekje om met het campertje te overnachten en die heb je hier genoeg. En zo staan we met 2 andere campers op een prachtige klif. Met elk een eigen picknicktafel, uitzicht op de zee, koeien aan de andere kant en een heel gaaf strandje beneden ons.

→Kosten veerboot naar Fur: 2 personen en camper (retour) 140 Deense kronen (prijs 2023). Ter plekke met de pin betaald.

camper route Noorwegen, camperplek op Fur Denemarken

Alweer zo'n pareltje deze camperplek op Fur in Denemarken

Klif en strand Fur Denemarken

Met beneden ons dit strand en kliffen

De laatste dagen in Denemarken.

Vanuit Fur rijden we naar de kust van Noord Jutland. Hier maken een fijne strandwandeling en borrelen naast onze camper op het strand van Løkken. Zo bijzonder dat dat hier kan!

Daarna rijden we door richting Rubjerg Knude. Hier hebben we wederom een prachtig plekje gevonden om te overnachten. Onze buurtjes zijn 2 gezellige Brabanders uit Nuenen dat niet ver van Eersel ligt. Hoe grappig is dat? Samen met hen zien we de zon in zee zakken, een proces dat er in Denemarken (rond deze tijd van het jaar?) een stuk langer over doet dan in Nederland. De dagen lengen. Het blijft langer licht, ook na de zonsondergang en het is 's morgens al weer vroeg licht. Gek om mee te maken.

Vandaag wandelen we naar het dorp noordelijk van ons én naar de vuurtoren van Rubjerg Knude. Deze ligt midden in de duinen en is al eens verplaatst omdat de kust hier langzaam aan afbrokkelt. En nu wordt ie langzaam aan opgevreten door de duinen. Een prachtig gebied en een perfecte laatste stop. Vanavond stappen we op de boot en kan ons Noorwegen avontuur beginnen.

Vuurtoren Rubjerg Knude Denemarken, camper route naar Noorwegen

Vuurtoren Rubjerg Knude, Denemarken

Joohoo, we zijn in Noorwegen!

Met de Ferry reizen we van Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in het zuidwesten van Noorwegen. Dit is de start van onze camper route Noorwegen. Hoe hij verder gaat lopen en hoe lang de reis gaat duren staat nog open maar dat hij mooi gaat worden dat is een feit!

Op onze eerste dag in Noorwegen rijden we met de camper het eerste deel van een scenic route tussen Kristiansand (waar de ferry aankomt) met een tussenstop in het toeristendorpje Mandal naar schiereiland Lindesnes. Meren, haventjes, kneuterige dorpjes en heel veel bootjes. Dit is onze rit in een notendop. En we beginnen met prachtig weer, de zon schijnt volop, zalig!

Lindesnes is het meest zuidelijke puntje van Noorwegen en vanaf hier is het ruim 2500 kilometer naar de Noordkaap. Op het schiereiland staat een vuurtoren (gratis te bezoeken vanaf 16:00 uur) en vind je mooie rotsformaties waar we een uitgebreide wandeling maken. Inmiddels staan we met de camper ergens in de buurt aan het water, morgen rijden we weer verder richting het westen en de grote Fjorden van Noorwegen.

*Kosten voor de Ferry, camper kleiner dan 6 meter en tot 4 meter hoog, 2 personen 261 Euro, enkele reis. Prijs variabel en afhankelijk van datum van boeken en seizoen. (Juni is hoogseizoen)

Wit huisje, rode schuur en blauwe fiets in Noorwegen

Sfeervolle dorpjes genoeg tijdens de camper route door Noorwegen

Een mooie (camper) route rijden in Noorwegen

Ook de tweede dag van onze camper route Noorwegen gaat over de toeristische Noordzee route. Van Lindesnes richting Stavanger (grotendeels over weg 44 en een klein stukje 507, makkelijk te volgen). Het is echt genieten met de grote G. Niet alleen van het prachtige weer, we konden vanochtend gelijk de korte broek al aan, maar ook van de mooie natuur om ons heen.

We rijden langs diverse fjorden, sfeervolle dorpjes, haarspeldbochten tussen de rotspartijen en tikken zelfs de kust aan waarbij we over het strand wandelen. Onderweg lunchen we op een grote rots aan een meer en daarna is het tijd voor wat spieroefeningen, want dat gaat ook door tijdens de reis 🙂.

Het laatste deel van de rit gaat door een meer agrarisch gebied en we eindigen op een prachtig open plekje in het bos waar we weer gaan wildkamperen.

*Zowel gisteren als vandaag heb ik een kleine teek op mijn been. Waarschijnlijk van door het hogere gras lopen. Iets om op te letten dus als je in Noorwegen bent!

Fjorden tijdens camper route Noorwegen

Fjorden zie je volop tijdens een camper route in Noorwegen

strand en duinen in Zuiden Noorwegen

Maar strand en duinen in het zuiden van Noorwegen is een leuke verrassing

Via Stavanger naar de Lysefjord

Stavanger is een gezellige plaats in Noorwegen en uitvalsbasis voor het bezoeken van de Lysefjord. We zetten de camper aan de rand van de stad en fietsen naar de haven. Hier bezoeken we eerst de gezellige wijk Gamle Stavanger met de witte huisjes. Daarna wandelen we nog even door het oude centrum rechts van de haven. Hier worden we verrast door de gezellige kleurrijke huisjes in de Fargegaten en de mooie Street Art.

We zoeken een leuk picknickbankje op aan het water voor de lunch en daarna is het tijd voor een bezoek aan de Lysefjord. Deze prachtige fjord is het thuis van bijzondere plekjes als de Preikestolen en de Kjeragbolt, mooie bezienswaardigheden tijdens een reis door Noorwegen. De wandelschoenen staan al te trappelen!

→In dit blog vind je onze tips voor mooie wandelroutes in Noorwegen.

Gamle Stavanger

We zijn niet alleen in Gamle Stavanger

Street Art haven Stavanger Noorwegen

In Stavanger vind je ook veel mooie Street Art!

Wandelen bij de Lysefjord, Preikestolen en Sokkaknuten

Bij de Lysefjord lopen we een wandelroute die al een tijd op mijn bucketlist staat, de hike naar naar de hoge Preikestolen (Preekstoel), één van de bekende bezienswaardigheden van Noorwegen. Tijdens deze wandeling klim je in 4 kilometer naar een hoog uitstekende rotspartij boven de Lysefjord. Dat het een populaire route is merken we wel. We vertrekken nét iets te vroeg en terwijl we omhoog lopen passeren ons veel groepen die met de afdaling bezig zijn.

Daarna wordt het een stuk rustiger en kunnen we meer van de omgeving genieten. Wat een plek! Ondanks de drukte is het een prachtige wandelroute die we je zeker kunnen aanraden.

*Preikestolen: parkeren 250 NOK, wandeling 8 km retour, ongeveer 4 a 5 uur lopen. Tip; vertrek net na de middagpauze (of erg vroeg of laat) om de drukte te vermijden.

Wandelen naar de Sokkaknuten

Na een overnachting in de kleine haven van Oanes wandelen we nog een tweede route. En waar we op de Preikestolen behoorlijk wat wandelaars tegenkwamen zijn we nu hélemaal alleen! De Sokkaknuten wandelroute is rond de 6 kilometer maar komt net zo hoog als die bij de preekstoel. Het is behoorlijk klimmen en dalen maar wow, wat een uitzicht!

*Sokkaknuten: parkeren bij Lysefjord Hyttegrend, 30 NOK, rondwandeling van ongeveer 6 km met behoorlijke stijging en daling. Tip: loop de route tegen de klok in dat is makkelijker!

Myfootprints hike Preikestolen Noorwegen

Bucketlist checked! Bovenop de Preikestolen

Uitzicht op Lysefjord vanaf de Sokkaknuten hike

360 graden uitzicht vanaf de Sokkaknuten, ook op de Lysefjord

Zomer in Noorwegen

Na het verlaten van de Lysefjord rijden we over de Nasjonal turistveg Ryfylke tussen Oanes en het kleine Rølda.  Een route over 183 prachtige kilometers (via route 13 en 520) onder een stralend blauwe hemel, omringd door de resten van de laatste sneeuw die langzaam aan smelt. Samen maken zij een sprookjesachtig landschap dat bij elke bocht weer anders is..... Met prachtige plekjes om te slapen met ons campertje, te picknicken en gewoon te genieten van wat je ziet.

Overnachten: Seim Camping in Rølda ligt midden tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen en watervallen. Prijs  juni 2023 zonder elektra: €24.

Wandelen naar de Hovlandsnuten

We maken een kleine wandeling bij een waterval en een hele stevige naar de hoge top van de Hovlandsnuten. Hier lopen we zelfs regelmatig dwars door de sneeuw en in het voetspoor van de enige andere wandelaars van die dag (Een Noorse moeder en zoon zo blijkt later in de hut op de top). Blij dat zij het pad vast wat bepaald hebben want de route is nog niet altijd goed te volgen. De sjerpatrappen liggen verstopt onder de laatste sneeuwresten. Eenmaal boven olala.... what a view!

Het weer is echt bizar mooi. Ik loop de hele dag in mijn rokje en hemdje en pas nadat de zon achter de bergen is gaat er een laagje extra aan. Genieten hier dus tijdens onze camper route in Noorwegen!

Nasjonal turistveg Ryfylke met de camper door Noorwegen

Nasjonal turistveg Ryfylke met de camper

Hike Hovlandsnuten Noorwegen

Hike naar de 900 meter hoge Hovlandsnuten in Noorwegen

Camper route Noorwegen. Watervallen langs route 13

Op een drukke zondag rijden we vanuit Røldal weer een stukje verder. De hoge toeristische route die we willen nemen is helaas afgesloten dus wordt het route 13. We rijden door een lange tunnel en daarna door een mooie vallei langs een grote, wildstomende rivier. Deze rivier wordt gevoed door diverse watervallen waarvan de Låtefossen, ofwel de tweeling waterval, de mooiste is. Hier parkeren is nog wel een dingetje maar met een keer extra keren en opnieuw proberen vinden we een plekje.

Onze dag eindigt in het dal in van de Buerbreen gletsjer waar we een heerlijk plekje vinden om te overnachten, pal aan de rivier. Mooie wildkampeerplekjes in het zuiden van Noorwegen vinden is soms best lastig en als het dan weer is gelukt zijn we er zo blij mee.

Tip: rijd de toeristische routes in Noorwegen als het even kan niet op zondag i.v.m. de drukte!

Een stevige hike naar de Buerbreen gletsjer

De hike naar de Buerbreen gletsjer is goed te doen maar wel een stuk steviger dan we hadden verwacht. Het hoogteverschil in de route wordt regelmatig overbrugd d.m.v. touwen waaraan je je omhoog moet trekken terwijl je de rotswand op klautert. Hier komen mijn workouts in de sportschool goed van pas! Onderweg moeten we ook een paar stroompjes oversteken (via een brug of planken en stenen) en lopen we soms ook weer door de sneeuw. Maar als je dan boven bent.......wat een beloning!

Na deze prachtige wandeling gaat onze camper route Noorwegen richting de Hardangerfjord waar we overnachten op een mooie picknickplaats pál aan het fjord. De Trolltunga hike hebben we, om diverse redenen, niet gedaan en dat is prima, er is zo veel ander moois te zien. Inmiddels hebben we al 5 fantastische wandelingen gemaakt die allemaal weer heel anders waren.

Vanmiddag  zien de eerste dikkere wolken en zelfs wat voorzichtige regendruppels, maar we klagen niet want ik kan nog steeds de wandelrok aan!

de Låtefossen, of tweeling waterval langs route 13 Noorwegen

De Låtefossen of tweeling waterval langs route 13 Noorwegen

Hike Buerbreen Gletsjer Noorwegen

Hike naar de Buerbreen Gletsjer Noorwegen

Camper route Noorwegen: chasing waterfalls en Flåm

Watervallen en fjorden is wat de klok hier slaat in het zuiden van Noorwegen. Het blijft maar zomers warm tijdens onze camper route Noorwegen. De temperatuur liep de afgelopen dagen langzaam op tot een kleine 30 graden en daarom doen we vandaag niet veel bijzonders. Vanochtend relaxen we op de camping in Flåm en vanmiddag een paar uur aan een strandje aan de fjord bij Aurland. Het water in de fjord is IJskoud, maar heerlijk om in af te koelen.

Nasjonal turisveg Hardangervidda Noorwegen

De afgelopen dagen maakten we een mooie hike langs meerdere indrukwekkende watervallen in de Husedalen vallei in de buurt van Kinsarvik. Daarna begonnen we aan onze rit over de 67 kilometer lange Nasjonal turisveg Hardangervidda. Beide gebieden maken deel uit van het grootste nationaal park van Noorwegen en het hoogste plateau van Europa, Hardangervidda. Onderweg is er zo veel moois te zien en overal plekjes om even te stoppen, wat te eten, en naar de fraaie omgeving te staren.

Na de 2 stevige wandelingen naar de Buerbreen gletsjer en die bij Kinsarvik waren de trappen bij de Vøringsfossen (ook weer zo'n fraaie waterval) gisteren genoeg om de verzuring weer te voelen. En soms is het dan heerlijk om even niks te doen en de benen, billen en knieën te laten rusten.

Nasjonal turisveg Hardangervidda camper route Noorwegen

Genieten aan de Nasjonal Turisveg Hardangervidda

Sotefosen watervallen in de Husedalen vallei tijdens camper route Noorwegen

De Sotefosen is één van de mooiste watervallen in de Husedalen vallei

Hike door de Grand Canyon van Noorwegen

Op één van de heetste dagen van onze vakantie wandelen we de stevige hike dwars door de Aurlandsdalen. Deze prachtige vallei wordt weleens de Grand Canyon van Noorwegen genoemd en hoewel we dat wel wat overdreven vinden is hij wel enorm mooi.
Na een nachtje op de wandelparkeerplaats (100 NOK, betaalautomaat)  pakken we de hikersbus van 9.00 uur naar Østerbø. Hier beginnen we aan de hike richting Vassbygdy. Deze route maakt deel uit van een historisch pad, is 19 kilometer lang, stijgt 200 meter en daalt er ruim 800.

Tijdens het wandelen passeer je diverse watervallen, stevige rotspartijen, geniet je van vergezichten en steek je rivieren over. Soms met een brug maar meestal gewoon hoppend van steen naar steen of, zoals ik na een tijd, er dwars er doorheen.... Die voeten drogen wel weer met de warmte 🙂 Een prachtige en avontuurlijke route, net als veel wandelroutes in Noorwegen en genieten tot we rond half 5 weer bij de camper terug waren.

→Kaartje Hikersbus 130 NOK p.p.. Te reserveren via het internet of ter plekke bij de chauffeur. Wij kochten ons kaartje bij de touristinfo in Flåm. Bus rijdt tot 21 juni op vrijdag t/m zondag, daarna elke dag tot september.

Hike Auerlandsdalen Østerbø naar Vassbygdy

Hike Auerlandsdalen; van Østerbø naar Vassbygdy

Twee weken in Noorwegen

We zijn inmiddels alweer 2 weken in Noorwegen en hebben het echt enorm naar onze zin. Het fantastische weer heeft ons verrast, de dikke trui is nog niet uit de kast geweest evenals de regenjas. En de natuur....die overtreft al onze verwachtingen, wowie! Zo mag elke camper route door Noorwegen wel zijn.

Een kleine detour naar Bergen 

We maken een kleine detour naar Bergen. Hier vallen we met onze neus in de boter want het is de dag waarop het visserij verleden van de stad gevierd wordt. De haven ligt vol historische bootjes, de inwoners dragen traditionele klederdracht en het is een drukte van jewelste. Onder een stralende zon genieten we van de oude stad en de drukte maar 1 dag in Bergen is voor ons genoeg. Terug naar de natuur van Noorwegen! We rijden terug naar Aurland waar we de scenic route Auerlandsfjellet rijden en op een hoge top overnachten.

Hiken op de Jostedalsbreen gletsjer

De dag erop rijden we door naar Høyseth Camping. Dit kleine pareltje ligt op een prachtig plekje midden in een uitgestrekt dal. Van de gebaande route dus heerlijk rustig en een mix aan internationale gasten.
Vanuit de camping wandelen we een pittige route naar de Haugabreen. Deze gletsjer is één van de vele zijtakken van de enorme Jostedalsbreen gletsjer. Een imposant geval!

Liefhebbers kunnen met een gids op de gletsjer lopen maar omdat wij dat al eerder deden (in Chili) wandelen we er "gewoon" naartoe. Een avontuurlijke route van 5 uur heen- en terug, waarbij we heel wat hoogtemeters maken en rivieren oversteken. Na al die warmte smelten de sneeuwresten in rap tempo en de rivieren zijn wild en vol water. Maar wat een beloning aan het eind. Ik kan je zowel de camping als de hike naar de Haugabreen gletsjer enorm aanbevelen!

WOW! Wat een dag. Na een lekkere douche op de camping rijden we door naar een prachtig Park4Night plekje pál aan de Innvikfjorden. Zó had ik me wildkamperen in Noorwegen voorgesteld! What a view.

Visserijdag Bergen haven Bryggen

Een gezellige drukte aan de haven van Bryggen in Bergen

Hike Haugrabeen gletsjer Jostedalsbreen nationaal Park Noorwegen

Hike Haugrabeen gletsjer Jostedalsbreen National Park Noorwegen

Camper route Noorwegen. Over de mooiste scenic routes van Noorwegen

Het weer is aan het veranderen. Van warm en zonnig naar wisselvallig en een pak frisser. Ideaal weer om het fjordenlandschap van Noorwegen achter ons te laten, wat kilometers te maken en een nieuwe regio te gaan verkennen. Op naar nieuwe mooie bezienswaardigheden in Noorwegen.
We rijden met onze camper over meerdere scenic routes. Als eerste over de hoge Gamle Strynefjellsvegen, waar door het warme voorjaar minder sneeuw ligt dan normaal is.
Daarna rijden we door vele haarspeldbochten via Geiranger (wow, wat een drukte!) richting de prachtige Trollsvegen. Vanaf het hoog gelegen uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht op de haarspeldbochten van de Trollstigen. Kijk maar eens op de foto hoe klein het campertje is.

Op zoek naar muskusossen in Noorwegen

We maken een mooie wandeling in het Nationaal Park Dovrjefell en gaan op zoek naar de muskusossen die daar leven, helaas geen geluk. het is een heel ander gebied dan we tot nu toe gezien hebben, meer toendra-achtig.
Inmiddels zitten we een stuk ten noorden van Trondheim en onderweg spotten onze eerste eland én kraanvogels. Altijd tof om wildlife te spotten. En nu even lekker bijkomen van de overvloed aan ervaringen op Holmset Camping, een prachtig plekje aan het water en pal aan de route 17. De komende dagen gaan we via de Kystriksveien richting het noorden rijden en start een nieuw deel van ons Noorwegen avontuur.

Met de camper op de Trollstigen Noorwegen

Met de camper over de Trollstigen in Noorwegen

De Kystriksveien, mooiste kustroute van onze camper route Noorwegen

Rijden over de Kystriksveien, route FV17. Zet die route maar op je bucketlist voor een camper route door Noorwegen!
Route FV17 is een prachtige auto en camper route ten noorden van het Noorse Fjordengebied. Deze Noorse kustroute begint in Steinkjer en eindigt, 650 kilometer noordelijker, in Bodø, de "gateway"naar de Lofoten. (Andersom rijden kan natuurlijk ook). We begonnen met grijs weer, daarna hadden we een paar dagen strak blauw en zelfs tegen de 30 graden, en we eindigden weer grijs. Van alles wat dus.....
Een groot deel van de Kystriksveien is een National Scenic route van Noorwegen en boy, wat is ie mooi. En vooral heel gevarieerd! Zo enorm veel verschillende landschappen in een paar dagen, en dan hebben we het nog niet over alle eilanden die je onderweg aan kunt doen.
Alles bij elkaar kun je jezelf makkelijk een paar weken vermaken op deze route maar hij is dus ook ideaal om te gebruiken als door reis route. We kwamen mensen tegen die hem zowel heen als weer terug reden 🙂.
Onderweg passeer je de Poolcirkel. Wij deden dit al eerder in Fins Lapland maar het blijft altijd een momentje.

Zeeotters, elanden en zeearenden op de camper route door Noorwegen

Liefhebbers van wildlife kunnen elanden spotten, veel vogels zien (waaronder de zeearend) en wij zagen ook een zeeotter. Onderweg kun je op diverse plekken mooie wandelingen maken waaronder een hike naar een grote gletsjer. Bij mooi weer zijn er genoeg plekken om te zwemmen in het frisse water van een fjord of rivier.
Op de Kystriksveien maak je gebruik van maar liefst 6 veerpontjes waarvan er enkele betaald zijn en andere gratis. En als er iets aan de hand is met één van de pontjes, dat hadden wij op het veer van Agskardet naar Foroy, dan wordt er met man en macht gewerkt om je toch van A naar B te krijgen. Het kostte ons een aantal uur extra wachttijd maar er kwam een oplossing!

camper route Noorwegen. Eland langs de FV17

Met wat geluk spot je een eland in Noorwegen

Zwemmen langs de National scenic route Kystriksveien, FV17 tijdens camper route Noorwegen

Zwemmen langs de Kystriksveien, (FV17 Noorwegen)

De ferry naar de Lofoten eilanden

Vanaf Bodø kun je binnen 4 uur met de Ferry naar het zuidwesten van de Lofoten (in de buurt van Reine) varen. Omdat ik wat zeeziek gevoelig ben kiezen we uiteindelijk voor een rit naar Bognes waar je slechts een uur op de boot zit. En zo zitten we dan "ineens" op de Lofoten, na een kleine 4 weken met onze camper in Noorwegen.
De Lofoten staan al zo lang op mijn bucketlist en éindelijk zijn we er. Een bestemming op een behoorlijke afstand van Nederland en waar je naartoe kunt vliegen maar om er zelf naartoe te rijden vinden wij zo enorm veel leuker, en mooier ook. En zowaar, na aankomst van de ferry gaat spontaan de zon weer schijnen!
Lofoten, here we come!

 

Met de camper naar de Lofoten

Typisch vakantie plaatje van de Lofoten

Bucketlist checked, de ruige Lofoten.

Vier dagen op de Lofoten. Zonnig, warm en zó enorm mooi. Vanuit Å (voluit Å i Lofoten) rijden we langzaam aan steeds een stukje verder noordwaarts tot we uiteindelijk in Vesterålen belanden. De Lofoten zijn overweldigend. Hier zijn de mooiste bezienswaardigheden de grootsheid, de scherpe bergpieken, eindeloos veel eilandjes en de zo typerende rode huisjes. Alleen om op de Lofoten rond te rijden is al een genot en we kijken onze ogen uit. Maar....natuurlijk gaan we ook wandelen op de Lofoten!

Wandelen op de Lofoten

We maken drie mooie hikes. Ze gaan alle drie naar een hoge top (zoals de meeste wandelroutes op de Lofoten) maar zijn totaal verschillend. Tussendoor strijken we neer op een prachtige strandcamping bij Skagsanden Beach, een heel mooie plek waar je in de duinen kampeert. Een geweldige camping om van de midzomernacht zon te genieten, te zwemmen en te surfen.

De zon in de zee zien zakken

Hoe bijzonder is het dat je ruim na middernacht nog op het strand bent en dat de zon nog schijnt? Het is bijna surrealistisch maar ik vind het geweldig. Er wordt beachvolleybal gespeeld en zelfs nog gezwommen en gesurfd. Wij zitten prinsheerlijk op onze stoeltjes en genieten van de drukte om ons heen. Ons plan is om nu eens eindelijk te gaan zien hoe de zon in de zee zakt maar om 2 uur 's nachts schuift hij achter een grote rotspartij en besluiten we toch maar te gaan slapen.

Wandelen naar de Reinebringen (Reine)

Onze eerste hike op de Lofoten is de hike naarde Reinebringen. Via een kleine 2000 traptreden klimmen we in een gestaag tempo naar een fraai uitzichtpunt. Deze wandeling is één van de eerste routes die je kunt wandelen wanneer je via Bodø naar de Lofoten reist. Tijdens de afdaling zien we ineens 3 bekende gezichten voor ons opduiken. Het zijn 3 Franse fietsers die naar de Noordkaap fietsen. We ontmoetten ze al eerder en het is een onverwacht genoegen ze hier nu weer te treffen. Echt lang kletsen doen we niet want we hebben een missie. "See you at the Noordkaap"!
De Reinebringen hike is de populairste wandelroute van de Lofoten en er zijn veel wandelaars die hem lopen. Wil je hier naar boven wandelen dan kun je het best in de ochtend of begin van de avond vertrekken.Óf maak er een Middernachtzon wandeling van, ook tof.
*De Reinebringen is 2,5 kilometer retour met een flinke stijging en daling. Wandeltijd ongeveer 3 a 4 uur, inclusief stop om het uitzicht te bewonderen. Parkeren kan lastig zijn.

Wandelen naar de Tjeldbergtind (Solvaer)

*De hike naar de Tjeldbergtind is mijn persoonlijke favoriet van onze wandelingen op de Lofoten. Een klim naar een hoge bergrichel via smalle paadjes en man, dat uitzicht!!! 360 graden view, wow! Er zijn slechts een handvol andere wandelaars en na afloop kunnen we zwemmen in een meer, heerlijk.
*De wandeling naar Tjeldbergtind is net geen 4 kilometer retour, het hoogste punt is 326 meter. De hike is middelzwaar (net als de meeste op de Lofoten)

Hiken naar de Digermulkollen

Nog nét in de Lofoten maken we de rondwandeling naar de Digermulkollen. Het is één van de weinige echte rondwandeling die we in Noorwegen maken. Het uitzicht is weer om te smullen en de wandelroute is afwisselend. We zien regelmatig elandenpoep, maar helaas geen elanden. En ook geen andere wandelaars. Er zijn dus zeker ook rustige plekjes op de Lofoten!
* Onze wandeling naar de Digermulkollen is ongeveer 6 kilometer en duurde ongeveer 3 uur, inclusief stops.

Ryten Hike

De wandeling naar Ryten en Kvalvika Beach in de buurt van Feddvang is ook erg mooi. Helaas treffen we net op de dag dat we deze willen wandelen veel mist en besluiten we door te rijden. Mocht je tijd hebben (en het weer is goed) dan is deze wandeling op de Lofoten ook zeker een aanrader!

camper route Noorwegen. Hike naar de Tjeldbergtind Solvaer Lofoten

Hike naar de Tjeldbergtind, mijn favoriete wandelroute op de Lofoten

2000 treden op de Reinebringen hike Lofoten. camper route Noorwegen

 Op de Reinebringen hike bedwing je bijna 2000 stenen traptreden

Naar de Vesterålen. 

De eilandengroep Vesterålen ligt ten noorden van de Lofoten. Veel mensen denken dat het onderdeel uitmaakt van de Lofoten maar dat is onterecht. Een prachtige bezienswaardigheid op weg naar het noorden van Noorwegen.
Het weer vliegt echt alle kanten uit. Van koud, motregen en mistig naar warm en zonnig en weer mistig....en weer zonnig. Precies zoals we ons Noorwegen hadden voorgesteld.
We beginnen ons verblijf op de Vesterålen met een stevige hike bij Nyken. Deze Dronningruta is een rondwandeling van ongeveer 15 kilometer, deels over een bergkam en deels langs de kust. Hij staat te boek als middelzwaar en licht maar wij vinden hem erg pittig. het is de zwaarste route die we lopen maar wel erg mooi!

Walvissen en papegaaiduikers op de Vesterålen in Noorwegen. Bucketlist checked!

Vanuit Andenes maken we een prachtige whalewatch tour met een rib boot van Whale2Sea. We moeten er een dag voor blijven hangen want de eerste dag is alles volgeboekt maar op dag 2 is er plek, en onze timing is perfect!
De zee is redelijk rustig (en dat is hier zeker wel eens anders) en we volgen een familie orka's die vlakbij de kust zwemt en heel dicht bij de boten komt. En om het af te toppen stomen we nog door naar het eiland Bleiksøya waar rond deze tijd papegaaiduikers nestelen en we zien er ook zeearenden. Twee diersoorten van mijn wildlife bucketlist afgevinkt! In de haven spotten we nog een zeehond, altijd leuk om die guitige koppies boven het water uit te zien steken.
Terwijl we terugvaren trekt het weer dicht en wordt alles in een dikke mist gehuld. Door een witte deken rijden we naar de haven van de veerboot waar we morgen de ferry naar Senja zullen nemen.. En dan.....na een aantal uren dikke mist word ik om half 1 's nachts wakker van de warmte. De mist is weg, de lucht blauw en de middernachtzon schijnt volop. Gekke wereld, mooie wereld.

Senja

Vanuit Andenes pakken we de ferry naar Senja waar we de rest van de dag relaxen op een camperplaats aan een fjord. We draaien een wasje maar buiten zitten is echt geen pretje vanwege de grote hoeveelheid horzels die behoorlijk hard steken. Onze buurtjes vertellen ons dat ze nog nooit zo hard gelopen hebben op een wandeling als op Senja en niet stopten vanwege die horzels. Daarom besluiten wij een scenic route te rijden en daarna Senja weer te verlaten.

hiking Dronningruta

hiking op de Dronningruta

3 orka's bij Andenes Noorwegen

Orka's tijdens whale watch tour bij Andenes

papegaaiduiker bij Bleiksoya vesteralen

Wat een schatjes zijn die papegaaiduikers

De route naar de Noordkaap

De afgelopen dagen reden we de laatste 500 en nog wat kilometers van onze camperroute door Noorwegen. Met picknicklunches op kleine strandjes, sfeervolle wild kampeer plekjes en een prachtige wandeling naar een kloof in de buurt van Alta.

Na 6 weken camperen in Noorwegen bereiken we te voet het meest noordelijke punt van (het vaste land van) Noorwegen. Vanaf de KnivsKjellodden heb je een perfect uitzicht op de Noordkaap waar we met de camper gaan overnachten. Aan het begin van onze reis was de exacte route nog onzeker maar onze camperroute door Noorwegen eindigt, zoals gehoopt, op de Noordkaap.

Het is fantastisch weer, warm en praktisch windstil, heel bijzonder voor de Noordkaap waar het vaak flink mistig is, en koud. Echt een cadeautje!

Een warme deken

De sfeer op de Noordkaap is top en doet me denken aan de dag dat ik de eclips zag in Egypte, een soort vreemde saamhorigheid die heel warm aanvoelt. Iedereen is ontspannen en we zijn één grote vrolijke, tevreden familie. Om 1 uur wandel ik in mijn rokje en topje rond de wereldbol en voel me de gelukkigste mens op aarde. En wat geniet ik van de koddige rendieren. Ze dribbelden voor onze camper op weg naar het noorden maar ook bij de Noordkaap zien we ze weer lopen. Beneden ons staan fietsers (bikkels!) en motoren met hun tentjes en zij proosten net als wij op een geslaagde reis vanaf het zuiden naar het noorden van Noorwegen.

Groetjes van de Nordkapp!

KnivsKjellodden wandelroute naar het noordelijkste punt van Noorwegen

De KnivsKjellodden: wandelen naar het noordelijkste punt van Noorwegen

Met de camper naar de Noordkaap

Een zonnige en windstille dag op de Noordkaap

Afscheid van Noorwegen, met de camper van de Noordkaap richting Zweden

Nog één laatste keer de middernachtzon tijdens een extreem warme en windstille nacht op de Noordkaap....
Nog één laatste wandeling "om het af te leren".....
Nog één keer overnachten op een mooie picknickplaats en zwemmen in de rivier....

Onderweg de Franse fietsers tegenkomen die we al 3 weken regelmatig tegenkwamen tijdens hun tocht naar de Noordkaap, onze "trail family". Zo leuk dat we ze nog spraken voor we weg waren......
3 jaar uitgesteld deze trip en uiteindelijk precies het juiste moment uitgekozen.

Dag Noorwegen, je was GEWELDIG!

Warm, veilig, mooi, uitgestrekt, stil, eeuwig licht en wonderschoon. Zelfs de dagelijkse boodschappen waren met wat beleid prima te doen. 😉
Na 6 weken rijden we vandaag de grens over en laten Noorwegen achter ons. Het was onze eerste reis door dit geweldige land maar zéker niet de laatste! En hoe gek, op het moment dat we de grens over reden begon het te miezeren.

En nu? Sweden is calling!

wildkamperen in Noorwegen

De  laatste keer wildkamperen in Noorwegen

De eerste dagen met de camper in Zweden

Onze eerste dagen in Zweden zitten er alweer op. De tijd vliegt. We rijden elke dag een stuk richting het zuiden van Zweden en proberen onderweg wat leuks te doen. Zo maar, zonder echte plannen, kijken wat we tegenkomen. Op de eerste dag bezoeken we het interessante Sami museum in Jokkmokk. Een echte aanrader om meer te leren over de cultuur van de Sami.

Na de regenachtige start knapt het weer op en begint de zon weer te schijnen Terwijl we over de E45 rijden zien we ineens een brede rivier en een bordje; Trollforsen 16 kilometer, met een wandelbordje ernaast. Op goed geluk rijden we het onverharde pad in en na die 16 km komen we op een prachtig plekje waar we met de camper pal aan de rivier staan. Hier mag je 48 uur kamperen. Er zijn toiletten en een brede, heldere rivier. We kunnen nog nét buiten eten voor er weer een bui komt maar daarna wordt het weer droog.

De dag erop maken we een fijne wandeling van ruim 6 kilometer op een eiland tussen de machtige rivierarmen en langs de Trollforsen. We zwemmen, lezen een boek, koken buiten en aan het eind van de middag rijden we naar een nabijgelegen stadje waar we lekker uit eten gaan. Omdat we dat niet zo vaak doen tijdens deze reis door Noorwegen en Zweden is het een extra traktatie.

Wandelen Trollforsen Zweden

Wandelen bij de Trollforsen waterval in Zweden

Kamperen bij de trollforsen waterval Zweden

En je mag er ook (48 uur) kamperen, hoe gaaf is dat!

Bonnstan en Skuleskogen National Park

Op weg naar het zuiden van Zweden bezoeken we het historische kerkdorpje Bonnstan dat nu een fraai openluchtmuseum is. We stuiten er bij toeval op en het is echt geweldig om door de oude straatjes en langs de historische panden te dwalen. Je proeft het verleden en stiekem verwacht ik elk moment een kerkganger tegen te komen.

Vanuit Bonnstan rijden we door naar het Skuleskogen National Park waar we een nachtje wildkamperen. De dag erop maken we een mooie wandeling naar de Slåttdalsskrevan. De natuur in het park is geweldig. We wandelen over rotspartijen, langs meren en door ruige kloven. Wat een mooi gebied, hier komen we vast nog eens terug. Daarna zakken we nog wat zuidelijker af waar we nét voor Stockholm een stop maken in het sfeervolle stadje Sigtuna.

Bonnstan kerkdorpje Zweden

In Bonnstan proef je het verleden

Uitkijkpunt Skuleskogen National park Zweden

Uitkijkpunt in Skuleskogen National park

2 dagen in Stockholm

Een bezoek aan Stockholm stond al lang op onze verlanglijst. Omdat de campings en camperplaatsen van Stockholm niet echt super zijn boeken we 2 nachten bij Best Western Royal Star. De camper kunnen we hier keurig op de eigen parkeerplaats achterlaten en met de trein of fiets naar het centrum van Stockholm. Na twee dagen rijden we weer verder. Bucketlist checked.

Op de eerste dag fietsen we naar de stad. De route is redelijk vlak maar niet altijd even duidelijk. Eenmaal in Stockholm wandelen we door Gamla Stan waar we ons vergapen aan de mooie gebouwen en sfeervolle straatjes. We eindigen op een terrasje aan Stortoget, het oudste plein van Stockholm. Eind van de middag fietsen we terug en 's avonds eten we een hapje in de buurt van het hotel.

Na een lekker ontbijtbuffet pakken we op de tweede dag de trein naar het centrum van Stockholm. Deze vertrekt vlakbij het hotel, ideaal. Het weer is niet echt ideaal maar er zijn genoeg droge momenten. Te voet slenteren we langs de haven naar het museumeiland waar we het Vasa Museum bezoeken. Het werd ons aangeraden door diverse mensen en we zijn enorm onder de indruk van het immense schip en de tentoonstelling er omheen.

Details Vasa schip Stockholm

Het Vasa schip bevat de meest prachtige details

De Zweedse Scherenkust (Bohuslan)

Onze laatste dagen in Zweden brengen we door aan de Zweedse Scherenkust die pakweg tussen Oslo en Götenburg ligt. De rit van Stockholm naar Torsbo. is relatief kort en al snel komen we in een heel andere wereld terecht. Vanaf het eerste moment zijn we verliefd op het bijzondere landschap van de Scherenkust waar groen en enorme rotspartijen elkaar afwisselen. Torsbo is één van diverse plekken aan de Zweedse kust waar je fraaie historische rotstekeningen kunt vinden.

We maken een prachtige wandeling in het Välons nationaal Park en slenteren door het gezellige stadje Smögen. Langs de sfeervolle haven en over de enorme rotspartijen buiten het stadje. Helaas krijgt Frank die nacht enorme last van zijn kies en als het ook nog eens behoorlijk gaat regenen besluiten we dat het genoeg is en rijden we in 2 dagen via Denemarken naar huis. En zo komt er een snel en gek einde aan een fantástische reis door Noorwegen, Zweden en Denemarken. Se deg snart, tot snel!

Prehistorische rotstekeningen bij Torsbo Scherenkust Zweden

Prehistorische rotstekeningen bij Torsbo

Haventje Smögen Scherenkust Zweden

De kleine haven van Smögen aan de Scherenkust van Zweden

Geplaatst in camper, Denemarken, Europa, kamperen, Noorwegen, Roadtrips, Zweden.

4 reacties

  1. Vraagje. Geweldig verslag van jullie reis in Noorwegen.
    Hebben jullie ook een kaart van de gehele route die jullie gereden hebben met de camper? Wij willen komende zomer Noorwegen bezoeken en jullie route lijkt ons echt fantastisch.
    Hoor het graag.

    Met vriendelijke groet,
    Jeroen & Esther

  2. Hoi Ivonne,

    Prachtige reis hebben jullie in Noorwegen gemaakt en wat een prachtige foto’s!
    Ook wij willen in juni een paar weken een roadtrip doen in Noorwegen en zouden ook graag de kaart willen ontvangen van de route die jullie hebben gereden indien mogelijk.

    Alvast hartelijk dank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *