Een sprookjesachtige route door Rajasthan

Na jaren van twijfels over het bezoeken van India reden Frank en ik een route door Rajasthan. Ik werd verliefd op de kleuren, het straatleven en de mensen van deze bijzondere streek die zo lijkt weggelopen te zijn uit de sprookjes van duizend en één nacht. Natuurlijk is niet alles in India even fraai. Er is veel armoede, het kan er behoorlijk vies en intens zijn en vrouwenrechten zijn nog steeds een issue maar ondanks dat kan ik je Rajasthan toch echt warm aanbevelen. Eerder schreef ik al een blog over de redenen waarom Rajasthan echt een must see is en vandaag wil ik je graag onze reis laten zien.

Onze route door Rajasthan, de plannen

Toen ik bezig was met het plannen maken voor de trip kwam ik er al snel achter dat we veel wilden zien in niet al te veel tijd ( net geen 3 weken). Om te voorkomen dat we te veel tijd bezig waren met het reizen en regelen van dingen onderweg hebben we er voor gekozen om deze keer niet met het openbaar vervoer te reizen. Treinen in India staan er om bekend dat ze geregeld flinke vertragingen kunnen hebben. Daar hadden we geen zin in/tijd voor over. Ook Varanasi en Jaisalmer, twee steden die op mijn verlanglijst stonden, heb ik uit het programma gelaten. Ze lagen net iets te ver uit de route en er bleef zo wat meer tijd over of andere steden in een wat rustiger tempo te bekijken.

Een klein beetje hulp kon ik wel gebruiken

Tijdens een vorige reis door Mexico hebben wij een deel hiervan in overleg met Mexico Online samengesteld. Dat is ons zo goed bevallen dat we nu contact op hebben genomen met India Online. Beiden vallen onder de paraplu van Riksja Travels. Deze organisatie biedt een geweldig concept en met weinig moeite bouw je je eigen India rondreis Je kunt kiezen uit diverse bouwstenen en die aan elkaar plakken, een complete rondreis kiezen of wat meer maatwerk en dat per land!

Zo had ik een route die geregeld afweek van de standaardroutes maar in overleg met India specialist Bertha was er veel te regelen. Ik gaf aan wat ik wilde qua route door Rajasthan, welke plaatsen ik wilde zien, hoe lang ik wilde blijven en de dingen die ik onderweg aan wil doen. Daarna puzzelde zij het plaatje aan elkaar. Daarna kon ik nog wat kleine dingen wijzigen en gingen we over tot de definitieve boeking.

Ook nu weer waren de hotels geweldig sfeervol, de route prima en de chauffeur en auto keurig geregeld. Er was bovendien nog vrijheid genoeg om ter plekke dingen te regelen en in te vullen. Prima geregeld dus. Natuurlijk is het iets duurder dan als je het helemaal zelf organiseert en ter plekke boekt. Er zitten ook veel voordelen aan deze formule!

Het begin van onze route door Rajasthan, een goede start

Na een lange vlucht komen we redelijk laat in Delhi aan. Onze chauffeur staat al te wachten en brengt ons naar een hotel net buiten de stad. Het hectische Delhi laten we even zitten voor de terugweg.

route door Rajasthan Myfootprints.nl

Jaipur

Na een goede nachtrust is het nog een klein uurtje naar Jaipur. Na de lunch gaan met een gids op pad voor een eerste kennismaking met de stad. De rest van de tijd is aan onszelf. Wat we zien:

 • Het Palace of the Winds (dat helaas in de steigers staat)
 • Het observatorium
 • Het hoog gelegen Amber fort (niet op de olifant naar boven als je dieren liefhebt)
 • kleurrijk straatleven, vuil op straat, kippen, koeien, lieve kinderen, kleine winkeltjes

Zag je dit blog met de mooiste deuren al? In India vind je zo veel mooie exemplaren!

route door Rajasthan Jaipur

Wildlife in Rajasthan, het Ranthambore Nationaal Park

We gaan twee dagen met jeeps op pad in dit bijzondere park. We gaan op zoek naar één van de bijzondere inwoners van het gebied: de tijger. Na 2 dagen speuren hebben we helaas alleen een verse pootafdruk gezien. Wel zien we veel andere beesten. Onze Engelse buren vertellen 's avonds met grote trots dat ze 10 minuten lang een tijger van dichtbij hebben gezien. Geweldig (maar wel jaloers natuurlijk)! Wat we (wel) zien:

 • Het Ranthambore fort met uitzicht over het park
 • Veel vogelsoorten, apen en sambaherten
 • Hoog gras, meertjes en kleine riviertjes
 • Een verse pootafdruk van de tijger in de modder langs het pad

routedoorrajasthan4

header.jpg

Bundi

Een wat minder druk bezocht stuk op onze route door Rajasthan en daardoor juist zo charmant met een heerlijke sfeer.  Wat we zien:

 • Het 14e eeuws Taragarh Fort met prachtig uitzicht op Bundi. Let op de apen! (Geen eten mee)
 • Het Chitrashala - Ummed Mahal , of oude fort. Indrukwekkender dan het echte fort vonden wij. Veel muurschilderingen
 • Een hele grote markt
 • Kleurrijk straatleven, tempeltjes, koeien, kleine winkeltjes

Lees hier waarom je Bundi zeker in je trip op moet nemen!

route door Rajasthan paleis in Bundi

routedoorrajasthan11

 

Udaipur

Halverwege onze route door rajasthan komen we in sfeervol Udaipur. Gelegen aan het Pichola meer heeft dit stadje haar geheel eigen sfeer met aflopen straatpatroon. Wat we zien:

 • Het City Palace en museum
 • Het meer vanaf de boot met stop op een eiland bij het uit "Octopussy" bekend geworden hotel  (Dit is één van onze minst favoriete dingen van de reis)
 • De bijzondere Jagdish tempel met veel fraaie details
 • Drukke straatjes, tempeltjes, winkeltjes, veel ezeltjes die spullen vervoeren, leven aan de waterkant

routedoorrajasthan20

routedoorrajasthan12

Ranakpur en Jodhpur

Op weg naar Jodhpur maken we een stop bij de bijzondere marmeren Jaintempel van Ranakpur. Onderweg genieten we van het leven op het platteland. In Jodhpur slapen we prinsheerlijk in ons Maharadja paleis met dakterras. Wat we zien:

 • De marmeren Jaintempel  van Ranakpur met meer dan 1000 versierde pilaren.
 • Bijzondere waterbronnen onderweg, het plattelandsleven
 • Het hoog gelegen Meherangarghfort en museum in Jodhpur
 • Kleine nauwe straatjes met blauwe huisjes, streetlife
 • De grote Sardar markt; kleding, specerijen, zilver, handwerk, levendig en veel lokalen

routedoorrajasthan15

routedoorrajasthan14

 

rajasthan8

Route door Rajasthan; Deshnok en Bikaner

Het landschap wordt droger. We rijden vandaag naar één van de laatste bewoonde gedeeltes voordat je de grote leegte van de woestijn in rijdt. Onderweg zien we steeds meer wagens met kamelen en het zand waait over de weg.  Wat we zien:

 • De bijzondere Karni Mata tempel in Deshnok waar ratten vereerd en gevoerd worden. Lees er meer over in dit uitgebreide blog!
 • Het Junagargh fort met grote stadsmuur
 • Prachtige rode zandstenen Haveli's (stadshuizen)
 • Kronkelige straatjes, veel kamelen, middeleeuwse sfeer binnen de stadsmuren, straatleven

route door Rajasthan man met dromedaris kar bij Bikaner

route door Rajasthan rattentempel Deshnok

routedoorrajasthan18

 

 

Mandawa

In Mandawa slapen we maar 1 nacht en gaan op zoek naar nog meer van die prachtige Haveli's. Wat we zien:

 • Diverse Haveli's met veel prachtige muurschilderingen

 route door Rajasthan haveli

route door Rajasthan authentieke binnenplaats in Mandawa

Jaipur

Ons eerste deel van de reis eindigt weer in Jaipur waar we in hetzelfde hotel slapen. Even relaxen en alle indrukken verwerken. Wat we zien:

 • Het zwembad
 • Een lekker terrasje
 • Een Bollywood film in het Raj Mandir Cinema Theatre

Het tweede deel van onze route door Rajasthan

Na deze kleine break in Jaipur rijden we meer naar het oosten. Uiteindelijk eindigen we in Delhi waarmee de rit compleet is.

routedoorrajasthan1

Bharatpur en het Keoladeo Ghana National Park

Vlak buiten Jaipur ligt het kleinschalige tempelcomplex van Galta waar we een kijkje nemen bij de ochtendrituelen van de gelovigen. Nog een tweede stop brengt ons bij een bijzonder fenomeen. De step well (een oude waterbron) van Abhaneri en een vlakbij gelegen Hindoetempel. Daarna rijden we door naar Bharatpur. Dit stadje is de toegangspoort tot het Keoladeo NP dat bekend staat om de vele soorten vogels. In het park gaan we 1 dag  op pad met een fietsriksa. De 2e dag gaan we zelf wandelen. Wat we zien

 • Het tempelcomplex van Galta (best te bezoeken in de vroege ochtend i.v.m. de drukte)
 • De Abhaneri step Well en hindoetempel.
 • Bharatpur; straatleven ++, in het dorp geen toeristen
 • Het Keoladeo NP; veel water, uiltjes, ooievaarsnesten vol jongen, kraanvogels, spechten bijeneters, waterbokken, eekhoorntjes, libelles.

routedoorrajasthan3

naaien

routedoorrajasthan22

routedoorrajasthan7

Fatehpur Sikri en Agra

Op weg naar Agra stoppen we bij de oude stad Fatehpur Sikri. Tegenwoordig is dit een leeg complex met zandstenen forten, paleizen en moskeeën.. In Agra slapen we 1 nacht omdat de stad zelf niet zo bijzonder is. Wat we zien:

 • De oude stad Fatehpur Sikri
 • Het rode fort van Agra
 • De Taj Mahal, wereldberoemd en door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet.
 • De was die wordt gedroogd aan de rivieroevers en op zandbanken, een onverwachte bonus.

routedoorrajasthan23

route door Rajasthan de Taj Mahal Agra

dewereldvanbovenaf4

Delhi

Voor we terugvliegen brengen we nog 2 dagen door in Delhi en bekijken de stad. In de metro verbaas ik me over de aparte wagons voor vrouwen. Dit is één van de eerste plekken waar ik me als vrouw niet zo plezierig voel. Onze route door Rajasthan eindigt hier. Niet de leukste plek van de trip vinden wij, Delhi is net iets te groot. Wat we zien:

 • De bijzondere en metershoge Hanuman (apengod) tempel, van binnen voelt hij een beetje Disneyachtig.
 • Het rode fort, na al die forten zijn we niet meer zo onder de indruk.
 • De Jama Masjid moskee kunnen we niet in dus die moeten we voor een andere keer bewaren. We verkennen de wijk en markt in de buurt van de moskee.

routedoorrajasthan27

routedoorrajasthan26

Tips voor de gaafste hotels

Hoewel al onze hotels prima waren sliepen we diverse keren  in een bijzonder hotel met prachtig ingerichte kamers en tuinen, beschilderde plafonds en muren waar je je echt een Maharadja in India voelde. Het zijn niet de goedkoopste hotels als je ze vergelijkt met anderen in India maar prima betaalbaar vergeleken met Europese hotels.  Het is heerlijk om na alle drukte van het straatleven even thuis te komen op zo'n fraai plekje! Ik kan je zeker aanbevelen 1 of meer van deze hotels in je reis op te nemen.

 • Hotel Bundi Haveli, Bundi met eigen windowseats in de kamers
 • Mewar Haveli, Udaipur met prachtig uitzicht over het meer vanaf de hogere verdiepingen
 • Pal Haveli, Jodhpur met geweldig dakterras.
 • Bhairon Vilas, Bikaner. Sfeer en relaxte binnentuin

Voordeel van een reis zoals de onze is de gunstigere prijs voor de kamers. Daardoor ook een duurdere optie als het Desert Resort Mandawa passend. Bijzondere huisjes en een zwembad met uitzicht!

 

 route door rajasthan13

 

Handig om te weten over onze route door Rajasthan:

 • De beste tijd voor een bezoek aan Rajasthan is oktober-maart. In onze zomermaanden is het er bloedheet en zijn temperaturen van 45 graden niet ongebruikelijk.
 • De regentijd is van juli tot oktober. Overstromen doet het niet, maar het is vooral heel erg benauwd.
 • Zelf rijden door Rajasthan zal ik je niet aanraden. Hoewel de wegen goed zijn is het verkeer erg chaotisch. Op de weg vind je van alles; van koe, tot brommers, riksha's, trucks auto's en nog meer.  Ik was blij met onze chauffeur!
 • Bij het bezoeken van de Jain tempel in Ranakpur moet je fatsoenlijk gekleed gaan en mag je geen leer en mobiele telefoons e.d. meenemen. Een fotocamera mag wel.
 • Ranthambore NP is gesloten in de maanden juli t/m half oktober (de monsoonperiode)
 • Zelf zwerven door de straatjes; geweldig! Wij deden dit niet meer als het donker was maar overdag voelden wij ons heel veilig en welkom.
 • In Delhi en Agra, waar de meeste toeristen komen, waren de mensen het minst vriendelijk.
 • Eten deden we meestal in tentjes waar wat meer toeristen zaten (bijvoorbeeld naast een bezienswaardigheid) of bij het hotel. Een paar keer aten we in drukke lokale tentjes. Helaas werden we daar elke keer toch een beetje ziek van hoewel het eten prima smaakte!
 • Eén van de lekkerste gerechten vonden wij de Thali. Dit is een schotel met diverse hapjes, wat rijst en naan brood. Overal waar je komt is deze schotel anders. De maaltijd is groot genoeg voor normale eters.
 • De totale route die we reden was ongeveer 2200 kilometer.
 • Tijdens je reis door India kom je veel armoede en schrijnende toestanden tegen. Wil je iets doen voor de kinderen in Rajasthan lees dan deze tips van Daisy.

 

Zoals je wel begrijpt ben ik helemaal onder de indruk van India. Ik ben zo blij met onze route door Rajasthan. Ik wil graag weer een keer terug naar dit bijzondere land om nog veel meer moois te zien.

Meer mooie roadtrips vind je op mijn roadtrips pagina.

 

Geplaatst in Azie, India, Roadtrips, UNESCO Werelderfgoed.

17 reacties

 1. Super om allemaal te lezen en idd prachtige foto’s allemaal! De meeste plekken hebben we zelf ook gezien, maar bv Bikaner na 3 maanden India te vluchtig… volgende maand terug. Ben ook heel benieuwd naar Shekaswati… met z’n mooie haveli’s

 2. Ik weet niet wat het is met India. Enerzijds trekt het land mij echt ENORM en anderzijds wil ik het gewoon niet bezoeken. Ik kan er niets aan doen, want als ik IETS leuk vind is het extremen opzoeken. Of dat nu in natuur of cultuur is… Toch maar eens een kijkje wagen zo te zien! Mooie foto’s die de sfeer volgens mij heel goed weergeven!

 3. Wat ben je toch een geweldige fotograaf, Ivonne, echt prachtig gewoon! Ik heb met India een beetje hetzelfde als wat Sandra zegt: ik wil het graag eens meemaken maar vooral het vieze en het vrouwonvriendelijke staat me echt tegen….. lastig, want als ik dit zo zie wil ik ook! Oh, en die tijger!! Zo bijzonder dat je in India nog tijgers in het wild kunt spotten!

  • Dank je wel Kimber! Ik heb ook lang getwijfeld maar India is zo prachtig en fotogeniek! Die tijger…ik was zo jaloers op onze hotelgenoten. Er zijn meerdere parken in India waar je ze kunt zien, maar het blijft een kwestie van geluk hebben.

 4. Persoonlijk ben ik zelf nog nooit in India geweest (buiten dan de verblijfjes op de luchthaven van Mumbai tijdens tussenstops, die niet zo leuk zijn trouwens). Je verhaal leest lekker en het doet mijn huidig gevoel van “ik voel niets met India dus hoef ik er ook niet heen” toch wel een beetje minderen. Wat me wel sterk interesseert daar is de architectuur, ook op andere blogs zie ik steeds die prachtige gebouwen en hun verhalen er omheen terugkomen. Mooie foto’s ook Ivonne!

 5. Hallo Ivonne, Prachtige foto’s wij gaan er binnenkort heen… heb lang getwijfeld ook omdat er zoveel gezegd wordt over dat het erg smerig is daar… Hopelijk valt het mee 🙂

  Ik fotografeer ook en ben erg benieuwd wat ik allemaal (met geluk) ga zien.

  • Hoi Gity,
   Wij hebben al best veel gezien tijdens eerdere reizen en waren niet in shock zoals veel mensen zijn als ze voor het eerst in India zijn. Ja, er is armoede, er ligt troep op straat, het verkeer is chaotisch….en soms is het best even slikken. Maar de mensen en kleuren van Rajasthan zijn onvergetelijk! Heel veel plezier in incredible India!

 6. Hallo, wat een heerlijke blog! Ik heb gisteren net tickets geboekt voor 2,5 weken (15 nachten) Rajastan in juli. Niet het ideale sezoen, I know, maar weinig andere keuze in het schema. We zijn een gezin met 3 semi-volwassen kinderen) Ik wil me graag baseren op jouw route en hoor graag hoeveel nachten je verbleef op elke locatie.
  Met aankomst in de vroege ochtend in Delhi wil ik graag meteen naar Jaipur (2) vertrekken en jouw route volgen (helaas zonder Ranthambore NP wegens gesloten, maar misschien toch (1) nacht logeren in deomgeving? – Bundi (2) – Udaipur (2) – Ranakpur & Jodhpur (2) – Bikaner – Mandawa(1) – Bharatpur en het Keoladeo Ghana National Park (2) – Fatehpur Sikri en Agra (1) – Delhi (1 nacht en terugkeer in de ochtend). Ik heb nu nog 1 nacht over. Wat beveel je aan? Welke locatie is zeker 3 nachten waard?

  • Hoi Lisa. Ik denk Bikaner of Jodhpur. Heerlijk om door de straatjes te slenteren. Maar elke stad heeft iets, behalve Agra dat voelde niet zo goed. Natuurlijk wel de Taj Mahal bezoeken, die is zo mooi!
   Veel plezier met voorbereiden en je reis. Ik ben benieuwd wat je van Rajasthan vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *