Deutsche Alpenstrasse routebord

De Deutsche Alpenstrasse, de mooiste autoroute van Duitsland

De Deutsche Alpenstrasse of Duitse Alpenroute is de mooiste autoroute van Duitsland. Wat ons betreft is het zelfs dé allermooiste autoroute van de Alpen. Eén die je minstens één keer in je leven gereden moet hebben. Ga je op vakantie naar Duitsland, zet deze route dan maar op je bucketlist!

De Deutsche Alpenstrasse

De Deutsche Alpenstrasse ligt op een kleine 8 uur rijden van Nederland in het uiterste zuiden van Duitsland. Deze indrukwekkende autoroute gaat dwars door de Duitse Alpen van Beieren en de populaire vakantieregio's Allgäu en Oberbayern. Langs imposante bergen, heldere meren en een overvloed aan sfeervolle dorpen en stadjes.

De Alpenroute begint aan de Bodensee bij het schilderachtige stadje Lindau en eindigt, ruim 450 kilometer later, bij Schönau aan de Königssee in Berechtesgaden. Met onderweg duizend en één paden om over te wandelen en fietsen en ontelbare mooie bezienswaardigheden om je aan te vergapen.

Door de goede bewegwijzering maakt het niet uit in welke richting je de route rijdt. In dit blog vind je de omschrijving van west naar oost, zoals de meeste mensen hem rijden.

Deutsche Alpenstrasse routekaart

Routekaart van de Deutsche Alpenstrasse

De favoriete autoroute van Duitse vakantiegangers

Het is niet verbazingwekkend dat de Deutsche Alpenstrasse al jarenlang een favoriete route onder Duitse vakantiegangers is. Het is heerlijk toeren met de auto, camper, motor, caravan of cabrio. Tijdens het rijden passeer je de mooiste bezienswaardigheden van zuid Duitsland. Zo kom je bijvoorbeeld bij Füssen en vlak langs kasteel Neuschwanstein. Iets verder naar het oosten passeer je Garmisch-Partenkirchen met de Zugspitze en Eibsee en de sfeervolle Tegernsee. Ook de enorme muurschilderingen van sfeervolle dorpjes als Ommergau en Walgau zijn een hoogtepunt van Beieren.

Voor je overnachting kies je uit een overvloed aan campings, camperplaatsen, feriënwohnungen of hotels. Daarnaast kun je op veel plekken makkelijk een kleine d-tour naar Oostenrijk maken. Hier zijn de bergen nóg indrukwekkender dan aan de Duitse zijde van de Alpen.

Ben je al enthousiast geworden over de Deutsche Alpenstrasse? Lees dan onze tips en ervaringen.

→Ook mooi: Route van drie weken met de camper door het noorden van Duitsland

Eibsee Duitsland

Hoeveel dagen heb ik nodig voor de Deutsche Alpenstrasse?

Hoeveel dagen je nodig hebt voor het rijden van de Deutsche Alpenstrasse is heel persoonlijk. Er is namelijk enorm veel te beleven langs de mooiste autoroute van Duitsland. De Deutsche Alpenstrasse is 450 kilometer lang. Technisch gezien kun je hem dus makkelijk in 1 dag rijden en wie het puur doet voor de mooie rit kan het in één rit doen. Omdat wij dat enorm zonde vinden geven we je verder in dit blog de mooiste bezienswaardigheden langs de route.

Trek minimaal een paar dagen uit om te wandelen en fietsen of een stadje te bekijken. Stap eens in een boot en bekijk de wereld vanaf het water. Maak een rit met de kabelbaan naar één van de vele bergtoppen en vergaap je aan het uitzicht.

Of je nu een paar dagen tijd hebt of een paar weken. Het is een utopie dat je in één vakantie alles kunt zien langs de Deutsche Alpenstrasse. Gelukkig ligt deze mooie Alpenroute op nog geen dag rijden van Nederland dus je bent er zo!

→Tip: de Route Des Grandes Alpes. Roadtrip dwars door de Franse Alpen.

oude schuur langs de Deutsche Alpenstrasse

De Deutsche Alpenstrasse met de camper

De Deutsche Alpenstrasse is een heerlijke route om met de camper te rijden. Combineer je de Deutsche Alpenstrasse met een stukje Oostenrijk of het centrale deel van Beieren dan kun je er makkelijk een mooie rondreis van maken. Ook wij stapten in onze camperbus en hadden voor het eerste deel van Lindau tot aan de Chiemsee ongeveer 2 weken nodig. Daarna werd het erg regenachtig en besloten we richting Italië te rijden. Volgens kenners is het oostelijke deel van de route het mooist, dus we hebben nog heel wat om ons op te verheugen tijdens een volgende reis!

Hoewel ik persoonlijk niet graag met een hele grote camper over deze wegen rijd is de route met alle soorten en maten campers te rijden. Soms vergt het wel wat handigheid, bijvoorbeeld wanneer je de haarspeldbochten bij Bad Oberdorf trotseert.

Het leuke van Duitsland is dat je naast campings met de camper ook prima legaal kunt wildkamperen. Zo kun je op elk willekeurig moment stoppen en een leuke overnachtingsplek langs de route uitkiezen. Wij gebruiken voor onze camperreizen de App Park4night. Anderen zweren bij Campercontact van de NKC.

→Lees hier meer over wildkamperen in Duitsland

wildkamperen camper vakantie Deutsche Aplenstrasse

Home is where you park it. het kan langs de Deutsche Alpenstrasse!
Bewegwijzering en de Deutsche Alpenstrasse via de gps route

Hoewel de Deutsche Alpenstrasse goed bewegwijzerd is (bruine borden met witte letters) vonden wij het fijn om de route ook via de gps te kunnen rijden. Makkelijk voor als je even van de route afwijkt om een stop te maken of om even te controleren of je nog goed zit. Als je de hele gps in één keer bekijkt kun je ook goed zien hoe de autoroute loopt en hoe veel kilometer je al hebt afgelegd.

Download hier het GPS bestand van de Deutsche Alpenstrasse.

De hoogtepunten van de Deutsche Alpenstrasse

Een enorme drive-in bioscoop noemen ze het op de eigen website. De Alpenstrasse zelf is al enorm genieten maar nog leuker is het om te stoppen bij één van de vele mooie bezienswaardigheden langs de route. Dit zijn de hoogtepunten van de Deutsche Alpenstrasse van west naar oost.

Lindau en de Bodensee

De Deutsche Alpenstrasse begint bij Lindau aan de schilderachtige Bodensee. Deze kun je verkennen met een boottocht. Wat ook erg leuk is om een rondrit rond het meer te maken met de fiets. De Bodensee Radweg is 270 kilometer lang, vrijwel geheel vlak en behoort tot één van de mooiste fietsroutes van Europa. Een mooie start van je rondreis door Duitsland.

Lindau is een mooi stadje aan de Bodensee. Slenter een uurtje door dit mediterraans aandoend stadje, strijk even neer op een terrasje en je bent klaar voor vertrek! Wij sliepen net ten noorden van Lindau midden tussen de appel boomgaarden en kochten een grote zak appels, heerlijk snoepgoed voor onderweg.

Lindau Bodensee Duitsland startpunt Deutsche Alpenstrasse

Gezellige drukte in Lindau

De Scheideggerwatervallen en het Waldseemeer

Wanneer je Lindau achter je laat slinger je langzaam aan omhoog richting de bergen van de Allgäu en Voralberg. De panorama's langs dit stuk van de Deutsche Alpenstrasse zijn nu al om te smullen. Onderweg is het de moeite waard om even een klein stukje af te wijken en de watervallen van Scheidegg te bekijken. Ook het hooggelegen zwem meer, het Waldseemeer, ligt niet ver van de route en is de omweg zeker waard.

Wij maakten een D-tour van 3 dagen naar Lingenau in Oostenrijk. Hier wandelden we in de mooie bergen rond Bezau en Mellau. Een aanrader en vlakbij!

wandelen in Oostenrijk Mellau

Wandelen in de bergen bij Mellau

Bad Hindelang en de Oberjochpas

Via Oberstaufen en de Große Alpsee bereikt de Duitse Alpenroute Bad Hindelang. Dit beschermde natuurgebied in de Allgäuer Hochalpen is de zonnigste (alpine) regio van Zuid-Duitsland. Hier is het heerlijk wandelen en fietsen in de bergen. Ga naar boven met één van de kabelbanen of waag je aan één van de klettersteigen.

Niet veel later gaat de route over de Oberjoch-pasweg waar je via maar liefst 106 haarspeldbochten 300 hoogtemeters overbrugt. Eenmaal boven kun je genieten van een panoramisch uitzicht over deze oude handelsroute en de omgeving. Daarna is het tijd om weer rustig aan af te dalen via de alpenweiden.

Oberjoch pasweg Duitsland

De Oberjoch-Pasweg

Füssen en kasteel Neuschwanstein

Füssen is het volgende hoogtepunt van je roadtrip over de Deutsche Alpenstrasse. Hier kruist de route nog 2 andere wegen. De Romantische Strasse (385 kilometer) die van noord naar zuid loopt en de historische Via Claudia Augusta (fietsroute). Je camper kun je gratis in de buurt van het centrum neerzetten maar voor wie er liever in een hotel slaapt is er keus genoeg in deze sfeervolle stad.

Slenter door de oude binnenstad en het indrukwekkende alpenlandschap rond Füssen. Stap op de kabelbaan naar de Tegelberg en geniet van het uitzicht. Of bezoek de kastelen Hohenschwang en Neuschwanstein.

Kasteel Neuschwanstein is één van de top bezienswaardigheden van Duitsland en je kunt er vanuit Füssen met de auto, het openbaar vervoer of met een mooie wandeling naartoe gaan. Het kan er flink druk zijn dus als het lukt probeer dan weekenden en de schoolvakantie te mijden.

Wij wandelden de Drie kastelen wandeling vanuit Füssen (15 kilometer) naar de kastelen en via de Lechfall weer terug. Helaas was het mistig en grijs weer maar op een zonnige dag is dit een topper.

Lechfall bij Füssen, Deutsche Alpenstrasse

De Lechfall en Lech aan de rand van Füssen

De Wieskirche

De bordjes naar de Wieskirche zie je al lange tijd langs de Alpenstrasse. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we weken even van de route af. De Wieskirche is een enorme bedevaartkerk in het dorp Wies met prachtige, 18e eeuwse fresco's. Een indrukwekkend geheel waarvoor je zeker een stop moet inplannen.

interieur Wieskirche Duitsland

Het indrukwekkende interieur van de Wieskirche
De Zugspitz regio, Garmisch-Partenkirchen en Lüftlmalerei in Oberbayern.

De Duitse Alpenroute gaat nu van Allgäu over in Opper-Beieren en de Zugspitz regio. Onderweg passeer je het ene mooie dorp na het andere. Vooral de Lüftlmalerei, de gekleurde muurschilderingen die zo typerend zijn voor deze regio zijn een lust voor het oog. Werkelijk ieder dorp in de regio heeft ze dus kijk goed om je heen onderweg.

Garmisch-Partenkirchen ligt midden in een adembenemend landschap aan de voet van de 2.962 meter hoge Zugspitze. Een regio waar ieder outdoorliefhebber zijn hart op kan halen. Wij tippen een wandeling rond de azuurblauwe Eibsee.

Wandelen, fietsen zijn hoofdaktiviteiten van vakantiegangers maar ook de Beierse keuken en tradities spelen een belangrijke rol in je vakantiegevoel. Een gebied waar je makkelijk langer kunt verblijven.

Eibsee Zugspitze Deutsche Alpenstrasse

Het azuurblauwe water van de Eibsee. Ook heerlijk om in te zwemmen!

De bergmeren van Beieren

De bergmeren van Beieren zijn één van de redenen dat Beieren al lang in trek is als vakantiebestemming. Op het volgende deel van de Deutsche Aplenstrasse kom je onder andere langs de Walchensee, Kochelsee en Tegernsee. Op zomerse dagen is het hier goed toeven en kun je zwemmen en picknicken op de mooiste plekjes, pal langs de route.

Helaas hadden wij net de verkeerde periode uitgekozen en stonden de parkeerplaatsen overvol. Daardoor hebben wij het zwemmen gelaten en het bij kijken gehouden. De Alpenroute slingert zich hier door de mooie Alpenregio en we keken onze ogen uit. Iedere bocht weer een nieuwe verrassing.

Panoramisch Deutsche Alpenstrasse: Chiemsee Alpenland

De rit door Chiemsee Alpenland is er één van panoramische uitzichten.Via Nußdorf am Inn (volgens zeggen het mooiste dorp van Europa) kom je uiteindelijk bij de Chiemsee. Midden op het meer ligt slot Herrenchiemsee dat een bezoek waard is.

Rond de Chiemsee is het geweldig wandelen in de bergen van de Samerberg tot tochten vanuit Aschau im Chiemgau dat aan de voet van de Kampenwand ligt. Hier wandelden wij tijdens een eerdere vakantie over de prachtige Piesenhausener Hochalm en een mooie, grensoverschrijdende smokkelaarsroute.

Piesenhausener Hochalm en Kampenwand

Zoutwinning en bergwandelen bij Masseralm en Reit Im Winkel

Wij verlieten de Deutsche Alpenstrasse net voor we bij de Chiemsee kwamen. Voor het laatste deel van de Deutsche Alpenstrasse moeten we dus afgaan op wat we gelezen hebben en dat klinkt goed!.

Iets voorbij de Chiemsee passeer je het museum Salz & Moor waar je alles leert over de zoutwinning in de regio. Daarna gaat het bergopwaarts,met een stijging van maar liefst 12% naar de Masereralm waar vele wandelroutes beginnen. Vanuit het iets verder gelegen Reit Im Winkel kun je alle kanten uit. Door de zuidelijke ligging van dit typische boerendorp zit je zo in Tirol waar weer een hele nieuwe (wandel) wereld voor je open ligt.

Berechtesgadenerland en de Königssee

De route via de Deutsche Alpenstrasse met auto, camper of motor eindigt in het Berchtesgadener Land. Vanuit Inzell kom je in de Berchtesgadener Alpen en rijdt tot aan het eindpunt bij de Königssee. Een regio waar ik me erg op verheugd had en waar je opnieuw eindeloos kunt wandelen in een panoramisch berglandschap. In Berechtesgaden zijn het koninklijk kasteel en het historische centrum de moeite waard. Ook kun je mooie boottochten maken op de Königssee of de Rossfeld-Panoramastraat rijden (Tolweg).

Aan al het goede komt een eind.

En dan komt er een eind aan een mooie rit en is het tijd om afscheid te nemen. Van de magische bergen, de eindeloze outdoormogelijkheden en de typisch Beierse tradities.

Heb je lust naar nog meer bergen? Vanaf Berechtesgaden kun je prima doorsteken naar Salzburg en Oostenrijk. Hier wacht weer een heel nieuwe bergwereld op je. Zit de vakantie er op? Kies dan voor een route naar München van waar je weer richting Nederland of de Bodensee door kunt rijden.

Heb jij de Deutsche Alpenstrasse al op je bucketlist staan? Wij kunnen hem je meer dan 100 % aanbevelen!

Fijne gids voor je vakantie in Beieren

Geplaatst in camper, Duitsland, Europa, kamperen, Roadtrips.

18 reacties

  • Hoi Hans. Jazeker. Het wegennetwerk is prima. Er rijden enorme campers, oldtimers en zelfs vrachtwagens op de Deutsche Alpenstrasse. Caravans zie je wat minder maar ook die rijden over deze route al geloof ik dat het soms wel even wat van je rijkunst vraagt in de haarspeldbochten of bij sterkere hoogteverschillen die je op een paar plekken tegenkomt. Veel plezier met je roadtrip!

 1. Geen woord gelogennin dit artikel. Afgelopen zomer de Deutsche Alpenstrasse gereden met camper, ca, 1,5 week over gedaan. Letterlijk en figuurlijk een paar fantastische hoogtepunten gezien.

  • Dit is echt een geweldige route. Ik kan hem iedereen aanbevelen dus neem de tijd om hem te rijden. Met de camper is het helemaal geweldig. Niet alleen zijn er diverse mooie campings, camperplaatsen en gratis plekken om te overnachten. Ook kun je makkelijk even een uurtje of iets meer afwijken en bijvoorbeeld Oostenrijk in rijden. Heerlijk die vrijheid!

 2. Wat onwijs leuk beschreven, nog 2 dagen aan de Bodensee en dan gaan wij deze route ook rijden met de Camper en maar hopen dat het weer ook blijft meewerken 😀
  Tnx voor alle tips!!

  • Leuk om te horen. De Deutsche Alpenstrasse is echt geweldig mooi en er is zo veel te zien en doen. Wij gaan hem vast nog een keer rijden en dan weer nieuwe gebieden verkennen. Veel plezier met de campertrip, ik duim voor goed weer.

  • Hoi Hester. Wij reden de route zelf in de eerste helft september en dan is het prima te doen. De temperatuur is lekker en de wegen goed te berijden. De campings zijn open en blijven dat meestal tot het eind van de maand, soms tot in oktober. Natuurlijk kun je het altijd treffen met het weer óf juist niet. Dat weet je natuurlijk nooit in de bergen maar het is makkelijk om even een stukje van de route af te wijken en wat beter weer op te zoeken als je er behoefte aan hebt 🙂 Ik kan je deze mooie Alpenroute absoluut aanbevelen in september.

 3. Hoi,
  Prachtige blog, proficiat.
  Wij zijn al oudere mensen en wat moeilijk ter been. Is dit voor ons ook te doen met een kleine camper. bergwandelingen zitten er voor ons niet meer in maar we zoeken prachtige uitzichten waar we passeren en kleine dorpjes waar we kunnen filmen, want dat is onze tweede hobby. En zijn er coronamaatregelen, want wij zijn niet in gespoten tegen corona.

  • Hoi Polleke. Deze route is bij uitstek te doen met een kleine camper. Er is genoeg te zien langs de Deutsche Alpenstrasse ook voor wie er niet (meer) zo veel wandelt! Mooie meren, leuke dorpjes en stadjes en natuurlijk de bergen om je heen die je vaak ook met de kabelbaan op kunt. Ik wens je vast veel plezier met jullie roadtrip door het zuiden van Duitsland!

 4. Deze route gaat precies langs een aantal dingen die wij willen bezichtigen. Dit lijkt ons een prachtige route. Omdat wij met 2 pubers zijn die graag max 4 plaatsen willen aandoen (munchen wordt nummer 4), willen wij deze route eigenlijk met max 2 stops maken en die dan als uitvalsbasis hebben. 2 jaar geleden hebben zijn wij door noorwegen getrokken en de kinderen vonden 9 verschillende overnachtingen + boot+ 2 hen en terug een overnachting in Denemarken vrij intensief. Ze zijn echter gek op de bergen, kastelen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *