route brisbane naar Daintree

De oostkust van Australië; Brisbane naar Daintree National park

Van januari tot juli 2015 maakten we een geweldige wereldreis. Ik krijg regelmatig de vraag wat nu precies de route was van onze reis en daarom vandaag het derde deel. Onze route langs de oostkust van Australië; van Brisbane naar Daintree National park

route van Brisbane naar Daintree

 

Gigantische buien op het eerste deel van Brisbane naar Daintree National Park

Op het eerste deel van de rit van Brisbane naar Daintree gooit het weer roet in het eten en rijden we met grote plensregens weg uit de stad. Nét op tijd, zo blijkt later. Een paar uur nadat wij weg zijn wordt een deel van het wegennetwerk aan de noordkant van de stad gesloten wegens wateroverlast en een dodelijk ongeluk.

We rijden die dag net zo lang tot we de buien voorbij zijn. Daardoor moeten we helaas onze stop in Noosa overslaan, en slapen we één nacht in een huisje op een camping in Bundaberg. De volgende dag rijden we door naar de kust tot aan het plaatsje Agnes Water waar het weer goed genoeg is om onze tent op de camping in het nationale park neer te zetten.

 

Agnes Water en het Great Barrier Reef

Een klein stukje boven Brisbane kun je voor het eerst genieten van wat het rif te bieden heeft. Er zijn diverse plaatsen waar je voor één of meerdere dagen op pad kunt. Zo is er bijvoorbeeld het prachtige Lady Elliot Island waar je alleen per vliegtuig naartoe kunt (met bijbehorend prijskaartje) en Lady Musgrave Island, waar wij voor gekozen hebben. Beiden zijn zogenaamde Coral Cays, eilanden die geheel uit koraal zijn opgebouwd.

Agnes Water en Town of 1770 is een rustige plek van waaruit je tochten naar het rif kunt boeken en heeft daarnaast een klein natuurpark waar je kunt kamperen en wandelen. Groot genoeg voor een korte stop.

Wil je meer lezen over onze snorkeltour bij Lady Musgrave Island? Lees dan het uitgebreide bericht

Lady Musgrave Island. Great Barrier Reef

 

Op zoek naar de Platypus in Eungella National Park

Een aantal uur rijden ten noorden van Agnes Water rijden we landinwaarts richting het Eungella National Park. Onderweg maken we een korte stop voor wat sightseeing en boodschappen in Rockhampton. Het wat saaie kustlandschap gaat al snel over in agrarisch landschap met koeien, suikerriet en bergen op de achtergrond. 

We maken een eerste stop in de Finch Hatton Gorge en zwemmen in de rockpools.Daarna rijden we door naar de dorpscamping in Eungella. Een kleine camping met een groots uitzicht.

Op de tweede dag maken we een lange wandeling langs de rivier in de buurt van Broke River en gaan op zoek naar de vliegensvlugge Platypus. Naast dit bijzondere dier zien we ook nog diverse vogelsoorten, schildpadden en waterslangen. Zwemmen in de rivier doen we niet, je snapt vast wel waarom 😉

Lees hier alles over onze camping with a view en spotten van de bijzondere Platypus.

Camping with a view, Eungella National Park

platypus at Eungella National Park

 

Airlie Beach, Whitsundays en Hardy Reef.

De rit naar Airlie Beach is niet ver. Een prima plek om even te relaxen. We genieten van de vele restaurantjes en het grote zwembad.

 • Na een dagje lekker ontspannen boeken we een trip om te gaan duiken en snorkelen op het Hardy Reef die ons ook op de Whitsunday Islands brengt.
 • De dag erop gaan we naar Lady Hamilton Island voor een dag relaxen op het strand en klimmen we naar een mooi uitkijkpunt.
 • Vanwege het weer gaat de geplande vlucht boven het Great Barrier Reef niet door, maar als je een vlucht wilt maken is dit een fantastische plek!
 • Als je het wilt kun je geweldige meerdaagse zeiltochten maken bij de Whitsundays, maar voor ons is het genoeg en we rijden weer verder.

Whitsunday Islands

's Avonds hebben we een ontmoeting met een reuze python! Lees er alles over in dit blog.

python Australia Airlie Beach

 

Free camping at Bluewater en het Paluma Range NP

Op weg naar het noorden willen we eigenlijk in Townsville slapen maar de campings zijn te duur en echt niet leuk met ons kleine tentje. Iets buiten Townsville stuiten we op de gratis campsite "Bluewater". Daar blijven we twee nachten en verkennen we één dag het iets verderop gelegen Paluma Range NP. Lekker wandelen en zwemmen in de rivier. Daarna relaxen tussen een gemengd gezelschap van Australische nomads en reizigers op de campsite. Een stop die ik iedereen aan kan raden, één van de leukste campsites waar we staan en nog gratis ook!

Als we weer verder rijden maken we nog een stop bij de Jourama Falls, dat ook een onderdeel van het Paluma Range NP is. We wandelen langs de rivier, klimmen en klauteren op de enorme rotsen, zwemmen  en picknicken met uitzicht op de prachtige natuur.

Free camping at Bluewater Australia

Paluma Range NP Australië

Cassowaries en regenwoud in Mission Beach

Inmiddels is het weer gaan regenen en we komen aan in Mission Beach in de stromende regen, wat dat betreft treffen we het niet. We besluiten om ons tentje in de auto te laten en we boeken 2 dagen een leuk motel. Mission Beach heeft prachtige stranden. Zwemmen wordt hier helaas afgeraden i.v.m. de aanwezigheid van krokodillen en giftige kwallen.

Waarom dan wel naar Mission Beach? Het regenwoud dat dit deel van Queensland bedekt is de perfecte thuisbasis voor de schuwe en zeldzame Cassowary!. Na de struisvogel en de emoe is de Cassowary de derde grootse vogel en kan zelfs tot twee meter groot worden. We gaan op zoek naar dit bijzondere dier tijdens een prachtige kustwandeling; de Kennedy wandeling. We zien er één, maar dan in de verte en als we dichterbij komen is hij al weg. Wat ons rest is een pootafdruk en een mooie herinnering!

cassowaries at Mission Beach

 

De Atherton Tablelands en Kuranda

Ten noorden van Mission Beach draaien we al snel af richting de bergen van de Atherton Tablelands. Hier vind je een fris landschap met veel bijzondere diersoorten. Een super mooi en enorm gevarieerd gebied waar we meerdere dagen blijven. Wat we doen;

 • We maken een stop bij het prachtige landhuis/kasteel en de tuinen van Patronella Park.
 • Met onze regenjas aan rennen we door de stromende regen langs alle watervallen van het Waterfall Circuit en maken diverse korte stops.
 • In Yungaburrah wandelen we langs de Peterson Creek op zoek naar de Platypus en boomkangoeroe.
 • We gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan het bijzondere openluchtmuseum in Herberton.
 • In Tolga bezoeken we het Bat Hospital. 's Avonds zijn we getuige van het uitvliegen van tienduizenden vleermuizen. Wat een spektakel!
 • We brengen een kort bezoek aan de Mareeba Wetlands en varen met een boot een uur op het meer. De rit gaat door de outback en langs grote termietenheuvels.
 • In Barron Gorge NP maken we geweldige wandelingen naar watervallen, uitzichtspunten en langs rivieren
 • Onze laatste stop is in Kuranda, midden in het regenwoud. We bezoeken de prachtige vlindertuin en kamperen in het regenwoud. Daarna is het tijd om het natuurgeweld van de bergen om te ruilen voor de kust en het stadsleven in Cairns.

Meer informatie over dit gebied krijg je in het uitgebreide blog.

Patronella Park Australia

Herberton Museum Australië

Atherton Tablelands Mareeba lake

vleermuizen bij Tolga, Atherton Tablelands, Australië

 

Cairns en het Great Barrier Reef

Op weg van Brisbane naar Daintree kom je overal op het Great Barrier Reef. Vanuit Cairns zit je binnen no time op het noordelijk deel van het rif. Cairns is dé plek voor backpackers en heeft diverse hostels en campings. Veel backpackers strijken er  voor korte of langere tijd neer op zoek naar werk. Er wordt druk gesolliciteerd, auto's worden gekocht en verkocht en het is er gezellig druk.

Helaas hebben we wederom pech met het weer in deze normaal zo droge tijd. Daardoor zitten we veel te veel onder het afdak van de camperskitchen en maken op een droge, maar grauwe dag een duik en snorkeltocht naar het buitenste rif. We wandelen langs de boulevard van Cairns en eten een hapje.

boulevard Cairns

Tussen de buien door op de boulevard van Cairns

 

The Great Barrier Reef Drive en Port Douglas

Vanuit Cairns rijden we over de Great Barrier Reef Drive naar het noorden, een geweldige kustroute die je zeker op je bucketlist kunt zetten! We genieten van de prachtige vergezichten, strand, rotspartijen en regenwoud en ook van de zon! Onderweg kiezen we een klein strandje uit voor een fijne picknicklunch om uiteindelijk na een lange dag in Port Douglas aan te komen. 

Waar Cairns meer een backpackers vibe heeft is Port Douglas er meer voor gezinnen en iets oudere reizigers. Er is een strand (flaneren, niet zwemmen ;), je kunt tours maken naar het Great Barrier Reef en de dierentuin is ook mooi. Na 2 dagen rijden wij door naar de plaats Mossman, voor één van de hoogtepunten van onze route van Brisbane naar Daintree National park. Where the ocean meets the reef!

Great Barrier Reef Drive

Great Barrier Reef Drive

Daintree National park en Cape Tribulation

Het hoogtepunt van de route van Brisbane naar Daintree National park. Een plek waar ik al zo lang naartoe wilde en eindelijk is het zo ver. We verkennen een aantal dagen lang het regenwoud van het Daintree national Park en Cape Tribulation. Onze eerste stop is in het plaatsje Mossman waar we de Mossman Gorge gaan verkennen; wandelen in het regenwoud, langs brede rivieren met grote rotsblokken. Ook maken we een tocht op de Daintree River met Bruce Belcher en gaan op zoek naar krokodillen.

krokodillen in Australie Saltie

Mossman Gorge, Daintree National Park Australia

Na een paar dagen in Mossman rijden we nog iets verder Daintree. Het meest noordelijke puntje van de oostkust dat je met de gewone auto nog kunt bereiken. Daar gaan we op zoek naar Cassowaries en krokodillen, wandelen de Mount Sorrow op waar we een spectaculair uitzicht hebben maar ook veel bloedzuigers (jaiks). We eten een ijsje en genieten van de prachtige natuur. Waar we minder van genieten is van de regen. Overdag is het gelukkig droog, maar elke avond hebben we regen. Maar goed, zoals een Australiër ons ooit vertelde "It's a rainforest, so it rains"!

Na een paar dagen in het natte noorden zijn we wel weer toe aan wat drogers en gaan we weer richting Cairns en komt er een eind aan dit deel van onze trip.

Wil je meer lezen over dit geweldige gebied? Klik dan hier door naar mijn uitgebreide blog!

Daintree National Park

Handig om te weten over de route van Brisbane naar Daintree National Park

 • Beste reistijd voor dit deel is in de droge tijd; grofweg tussen eind april en eind oktober.
 • In de natte tijd ( grofweg nov-maart) kan het enorm regenen en ook nog heet zijn. Cyclonen en zware regenval resulteren in overstromingen en onbereikbaarheid.
 • Het weer is grillig, zoals je wel hebt gelezen kan het in de regio altijd regenen, zeker in het uiterste noorden.
 • Met een gewone auto kun je het gebied prima bekijken. Wil je echt van het gebaande pad dan is een 4-Wheel Drive aan te bevelen.
 • Zwemmen in de zee is niet altijd mogelijk, let goed op waarschuwingsborden en luister naar de lokalen.
 • Duiken en snorkelen op het Great Barrier Reef kan vanaf diverse plekken op de route van Brisbane naar Daintree National park. Tours zijn overal te boeken.
 • Naast fijne dieren kun je ook gevaarlijke dieren tegenkomen. Krokodillen en zeer giftige kwallen kunnen, zeker tussen april en november, een probleem opleveren.

Wil je meer lezen over het de krokodillen in Australië? Lees dan zeker dit blog met alle feiten en waar je ze tegen kunt komen.

salty krokodillen Australië

Heb jij de rit van Brisbane naar Daintree National Park zelf al eens gemaakt? Wat was jouw favoriete deel van deze route?

Wil je meer lezen over onze route langs de oostkust? Dit is de route van Sydney naar Brisbane.

Nog meer mooie routes in Australië vind je in dit blog.

Tips voor de leukste roadtrips vind je op mijn roadtrips pagina.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

Geplaatst in Australië, Oceanie, Roadtrips.

5 reacties

  • Jazeker, bijzonder diertje! Ook de Cassowwarie is heel speciaal. Wij gingen er echt naar op zoek, maar echt op een meter afstand was tij toch wel erg indrukwekkend 😉

 1. Hoeveel tijd hebben jullie voor deze route uitgetrokken?
  Wij willen hem graag met 2 jonge kinderen doen…
  Is het leuk met een camper denk je?
  Nog tips?
  Bedankt!

  • Hoi Stiene. Wij deden een maand over deze route van eind april tot eind mei. Je kunt hem makkelijk inkorten maar ook heel makkelijk nog veel meer tijd besteden. Er is zo veel te zien en doen in deze bijzondere regio. Met de camper is het zeker leuk. Er zijn campings in overvloed en als je het wilt ook veel gratis campsites. (Hiervoor kan ik je de app I overlander aanraden. Wij gebruikten hem toen niet maar gaan dat nu wel doen voor onze eigen reis door Chili en Argentinië)
   Als je in het juiste seizoen zit is whalewatchen top in de buurt van Hervey Bay. Daintree is onze favoriet in dit deel maar ook het Great Barrier Reef natuurlijk. Als je budget het toelaat zou ik zeker een vlucht boven het rif maken. Wij deden het niet ivm het weer, maar vanaf AirlieBeach is het enorm mooi om te doen. Veel plezier in het mooie Australië:e!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *