slapen met een robot de Somnox slaaprobot

Slapen met een robot; de Somnox

De laatste tijd wordt ik regelmatig wakker en heb dan moeite om weer in slaap te vallen. Toen ik las dat ik kon slapen met een robot die speciaal voor dit doel ontworpen is was ik gelijk enthousiast. Ik nam contact op met de makers van Somnox en mocht deze twee dagen testen tijdens overnachtingen in mijn favoriete hotel in Delft. Twee vliegen in één klap dus, dit is mijn ervaring.

 

Wat is de Somnox?

Toen ik aan Frank vertelde dat ik ging slapen met een robot had hij zich er absoluut iets anders bij voorgesteld. De Somnox is een extra groot kussen dat de natuurlijke ademhaling simuleert. Het geheel is ontwikkeld door studenten van de TU Delft in samenwerking met Auping Bedden.

Terwijl je slaapt pas je onbewust je ademhaling aan het ritme van de Somnox aan en wordt daardoor meer ontspannen. Naast deze voelbare ademhaling kun je ook diverse geluiden kiezen, waaronder een hartslag, het ruizen van de zee of slaapliedjes. Als laatste is het door de vorm ook uitnodigend om met het kussen te knuffelen, het liefst slaap je "lepeltje lepeltje" met de Somnox voor je waardoor je nog meer ontspant. Drie verschillende manieren om die slapeloosheid aan te kunnen pakken!

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

Slapen met een robot in de praktijk

Op een dinsdag in de kerstvakantie meld ik me bij de receptie van WestCord Hotel Delft. De Somnox ligt nog lekker aan de lader, dus die kan ik later in de middag ophalen. Voor mij is het super dat het testen in dit hotel plaatsvindt want ik kom er graag. In de loop der jaren hebben Frank en ik er regelmatig geslapen en de klant is hier koning. Ik gooi mijn spullen af en pak de tram richting Scheveningen om een paar uur heerlijk te gaan uitwaaien en de nieuwe look van de Scheveningse pier te bekijken.

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

Na het avondeten is het tijd om de Somnox op te halen en na een korte instructie neem ik hem mee naar de kamer voor de test. Er is een speciale App die me helpt om diverse dingen in te stellen. Zo kan ik kiezen uit verschillende lengtes van in- en uitademen en de tijd die het kussen aanstaat. Ik stel de tijd in op een uur, normaal gesproken moet dat genoeg zijn om in slaap te vallen en te blijven.

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

 

De eerste nacht

De eerste nacht is het nog een beetje wennen. Ik probeer zo relaxed mogelijk te liggen terwijl ik het kussen voor me houd en weet eerst even niet hoe ik mijn armen moet houden. Ik stel de tijd in op een uur en probeer wat geluidjes uit. Uiteindelijk kies ik ervoor om het geluid uit te zetten, voor mij werkt dat het best.

Als ik de juiste houding heb gevonden probeer ik me te concentreren op de ademhaling. In eerste instantie probeer ik mee te ademen, maar het ritme is net te langzaam voor me. Ik focus me nu op gewoon lekker liggen terwijl ik de ademhaling van het kussen voel en val best wel snel in slaap.

Ik word die nacht een aantal keer wakker en merk dat de robot steeds uit staat. Een druk op de knop is voldoende om hem weer aan te zetten waardoor er opnieuw een sessie van een uur start. Helaas staat dan ook het geluid weer aan, dat is dan wel weer jammer want die moet ik dan in het donker (met een slapende Frank naast me) uit zien te zetten. Gelukkig lukt dat snel en slaapt hij gewoon door.

 

De volgende ochtend

Na een behoorlijke nachtrust genieten we 's morgens vroeg al van het uitgebreide ontbijtbuffet. Ik geef de Somnox af bij de receptie waar hij weer aan de lader gaat. Frank verdwijnt richting het werk terwijl ik lekker op pad ga en de binnenstad van Den Haag ga verkennen. Best leuk om het Binnenhof een keer met eigen ogen te zien en een beetje toerist in eigen land te spelen. Bij terugkomst in het hotel pak ik een lekkere koffie in de lounge van het hotel en wat leesvoer. Zo komt de rest van de middag wel om. Voor ik het weet staat Frank alweer voor mijn neus en gaan we lekker uit eten.

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

De tweede nacht.

Mijn tweede poging om wat te doen aan mijn slaapproblemen moet als het goed is makkelijker gaan. Waar het de eerste nacht nog wat onwennig was weet ik nu al hoe alles werkt en lig binnen no time op één oor. Na een tijd word ik wakker en moet een paar keer op de knop drukken om hem weer aan te zetten. Daarna ben ik ook nog een tijdje bezig om het geluid zacht te zetten. Het lijkt of de Somnox niet direct reageert maar wie weet heb ik in het donker op een verkeerde knop gedrukt. Na een aantal keer klikken wordt Frank er wakker van en dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze test.

Als ik later nog een keer wakker wordt besluit ik snel even naar het toilet te lopen om zeker te weten dat ik op de juiste knopjes druk en niemand wakker maak. Daarna duurt het even voordat ik opnieuw in slaap val. Door al het gepriegel met de knopjes is deze tweede nacht voor mij uiteindelijk vermoeiender dan de eerste.

slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

 

De eindconclusie

Na het ontbijt verdrijf ik de laatste vermoeidheid met een uurtje in de fitness ruimte. Daarna ben ik klaar voor de review van de Somnox. Slapen met een robot is mij de eerste nacht goed bevallen, de tweede wat minder. Dit komt wat mij betreft voornamelijk door het geluid dat standaard weer aangaat ook als je hem zacht (uit) hebt gezet. Ook de bediening van de knopjes in het donker is best lastig, zelfs al zijn het er maar een paar.

Pluspunten;

 • Door mij te concentreren op het voelen van de ademhaling werd ik snel ontspannen en viel daardoor vlot in slaap.
 • Alles is makkelijk in te stellen via de App en er is genoeg keuze uit geluiden en ademhalingsritmes.
 • Op het internet vind je daarnaast ook nog een uitgebreide instructievideo hoe je alles in kunt stellen.
 • Het materiaal is zacht en nodigt uit om te knuffelen.
 • Er zit een aparte hoes bij die je kunt wassen.

Minpunten;

 • Nadat de Somnox is uitgegaan staat de (basis) muziek bij opnieuw aanzetten weer aan.
 • De knopjes zijn niet te zien in het donker en daardoor lastiger te bedienen.
 • De Somnox tussen ons in leggen hebben we uitgeprobeerd maar dit beviel ons niet.

 slapen met een robot in het WestCord hotel Delft

Wil je zelf ook een keer slapen met een robot of ben je nieuwsgierig geworden naar de Somnox? Klik dan even door naar deze pagina voor alle informatie

Is de Somnox iets voor jou? Je bestelt hem makkelijk via deze link:

Geplaatst in Europa, hotspots, Nederland, overnachten, reviews.

14 reacties

 1. Wat fijn dat je dit in een hotel kon uitproberen waar je al vaker had geslapen. Wel lastig dat het geluid dan steeds weer aangaat, nog even een verbeterpuntje dus. 🙂 Grappig dat zo’n kussen überhaupt bestaat, ik had er nog nooit van gehoord.

 2. Er bestaat tegenwoordig voor ieder probleem een oplossing, wat een grappig ding zeg! Een vriendinnetje van me raadde trouwens aan om kamillethee te drinken voordat ik naar bed ga (eerst dronk ik veel zwarte thee maar daar zit dus cafeïne in) of een beetje mediteren om tot rust te komen 🙂 Had Frank er verder geen last van ‘s nachts?

  • Met uitzondering van het beschreven gepriegel met de knopjes had Frank er geen last van. Ik heb geen last van Cafeïne. Mijn problemen komen nu vanuit de overgang, normaal gesproken val ik snel in slaap en word ook niet zo vaak wakker. Voor weel mensen helpt het weglaten van cafeïne ‘s avonds.

 3. Ik kreeg hier we een glimlach van. Wat mooi eigenlijk dat er tegenwoordig meerdere oplossingen zijn voor bijvoorbeeld slaapproblemen. Normaal krijg je medicatie maar dit kan denk ik echt wel mensen helpen.

 4. Ik ben blij dat ik altijd en overal goed kan slapen. Al lijkt het me best fijn om met zo’n knuffelrobot in slaap te vallen 🙂 Jammer dat er zo mee heb moeten priegelen als je wakker werd. Heb je al eens theunisbloemolie geprobeerd tegen de slapeloosheid? Dat wordt vaak aangeraden aan vrouwen in de overgang.

  • Dank voor de tip Judith, daar ga ik me even in verdiepen. Slacht slapen is echt killing. Had er voorheen ook geen last van maar nu helaas dus wel en ik zal blij zijn als het weer over is.

 5. Wat een leuk verhaal. Ik ben ook een slechte slaper dus ik was hartstikke benieuwd. Weet nu zeker dat het niets voor mij is. Geluidjes in de nacht. Brrrr. Daar kan ik echt van wakker liggen.

  • Hoi Marijke. Ik weet welke tik je hoorde. Jammer dat je er echt last van had en de Somnox terug hebt moeten sturen. Ik lees dat veel mensen er aan moeten wennen maar er uiteindelijk veel baat bij hebben. Ik hoop dat je een andere manier vindt om van je slaapproblemen af te komen.

 6. Wat ook helpt bij slaapproblemen zijn verzwaringsdekens van Gravity! Nu ook verkrijgbaar in Nederland. Voor meer informatie kan je terecht op gravity-deken.nl
  Wellicht interessant om onze dekens ook te testen en te vergelijken met de slaaprobot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *