Primus OmniLite Ti brander

Getest: lichtgewicht brander Primus OmniLite Ti

Wanneer je gaat kamperen is een goede brander onmisbaar. Reis je met de auto dan is het makkelijk om een grote gastank en brander mee te sjouwen maar tijdens meerdaagse wandel en kampeer tochten wordt het een ander verhaal. Dan zijn maat en gewicht heel belangrijk. Toen ik door Primus werd gevraagd of ik de lichtgewicht brander,de OmniLite Ti, uit wilde proberen hoefde ik niet lang na te denken. 

Een lichtgewicht brander

Tijdens onze meerdaagse trektocht met de tent en backpack in Torres del Paine gingen we voor het eerst op zoek naar een lichtgewicht brander. Tijdens dit soort wandeltochten telt iedere gram en wil je niet te veel meesjouwen. Op de campings keken we onze ogen uit en was het elke keer weer leuk om mensen met hun kooktoestel aan de slag te zien. Van super kleine pitjes tot hele koffers met alles erop en eraan. Zo veel mensen zo veel branders ;).

Het fijne aan de Primus OmniLite Ti brander is dat we hem met meerdere soorten brandstof kunnen gebruiken, waaronder gas, loodvrije benzine en diesel. Zo zitten we nooit om brandstof verlegen en is hij ook te gebruiken bij lage temperaturen. Waar we in Chili nog weleens moeite hadden om onze gasbrander aan de praat te krijgen als het kouder was is dit met andere brandstoffen geen probleem. Een ideale lichtgewicht brander om mee te nemen op onze kampeerreizen, in het vliegtuig en tijdens meerdaagse trektochten.

De Primus OmniLite Ti lichtgewicht brander.

Het is altijd leuk om een pakket uit te pakken. De Primus OmniLite Ti  is volledig uitgerust en komt met een brandstoffles, opvouwbaar reflectie- en windscherm, een stevige opbergtas en diverse kleine onderdelen. In de handleiding staat precies omschreven waar alle onderdelen voor dienen en hoe we de brander moeten gebruiken. Dan nemen we hem mee op een mooie wandeling om hem uit te testen. Doordat hij zo licht en compact is neemt hij weinig ruimte in en hebben we genoeg plek in de backpack over. Ik verheug me nu al op het kopje verse koffie na de wandeling!

lichtgewicht brander Primus OmniLite Ti

getest lichtgewicht brander Primus OmniLite Ti

De test

Aan het eind van de wandeling vinden we een fijne picknickbank op een schaduwrijke plek. Omdat we de brander voornamelijk mee zullen nemen op trektochten gaan we hem vandaag testen met benzine. In principe wordt aanbevolen om in de brander alleen gas of speciale benzine te gebruiken maar gewone benzine of diesel kan eventueel ook.

Thuis hebben we alvast een beetje benzine in de brandstoffles gedaan. De brander is zo in elkaar gezet maar dan begint het echte werk. We pompen braaf 20 slagen met het speciale pompje zoals in de handleiding staat. Daarna zetten we de toevoer 4-6 seconden open en draaien dan de toevoer weer dicht. Het voorverwarmingskussentje kan aangestoken worden en die moeten we zachtjes laten branden tot alles voorverwarmd is. Na ongeveer een halve minuut kunnen we er vanuit gaan dat alles goed is voorverwarmd en draaien we de toevoer voorzichtig weer open tot de vlam mooi egaal brandt.

We vinden de brander best wel wat geluid maken maar hij doet zijn werk goed. De halve liter water die wij koken duurt er een kleine 2 minuten over voor het aan de kook is. En de koffie smaakt prima ;).

Myfootprints test de Primus OmniLite Ti brander

Primus OmniLite Ti brander

Eindconclusie van de Primus OmniLite TI test:

De Primus OmniLite TI is een lekkere lichte brander die makkelijk te gebruiken is. Hij staat stabiel en heeft mooie brede pannendragers van stevig maar licht titanium waardoor de pan goed staat. Alles is makkelijk op te zetten en ook weer makkelijk in te klappen en los te maken. De robuuste, waterdichte zak kan mooi compact gemaakt worden en past prima in een backpack.

Door de flexibele slang is het makkelijk om de brandstoffles goed neer te leggen zodat je alle ruimte hebt wanneer je gaat koken. De knoppen zijn dik en kunnen ook met handschoenen aan bediend worden. Handig voor als het wat kouder is.

Helaas wordt er afgeraden om de brander met gewone (loodvrije) benzine of diesel te gebruiken. Jammer wat dat is wat wij van te voren juist zo fijn vonden aan deze brander.

Wie zich stoort aan het harde geluid van de brander kan eventueel een losse "geluidsdemper" te kopen.

Geplaatst in kamperen, reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *